Липса на данни за терористична заплаха и шпионаж основно от Русия отчита ДАНС

Димитър Георгиев, председател на ДАНС

© Юлия Лазарова

Димитър Георгиев, председател на ДАНСДържавна агенция "Национална сигурност" няма информация през миналата година да е имало подготвян терористичен акт в България, или организиране на нападение от такъв род срещу български граждани и интереси зад граница. Няма и данни за изграждане на терористични структури на територията на страната, се казва в отчета за дейността на службата за 2019 г.


Като основен риск, свързан с тероризмаq се посочва миграционния поток, както и джихадистка пропагандата в интернет, под чието влияние попадат отделни български граждани. Сред успехите от ДАНС посочват операция от януари, при която са задържани 43 български и чужди граждани, участвали в схема за незаконни финансови трансфери от Близкия изток към Западна Европа с цел подпомагане на терористична дейност. По случая на 6 лица са повдигнат обвинения за финансиране на тероризъм.


Споменава се и случая с младежа от Пловдив, който от материали в интернет се обучавал в изработване на импровизирани взривни устройства.
Поради съпричастност към терористична дейност от България са изгонени 14 чужди граждани, които са получили и забрана за влизане и пребиваване в България и всички държави-членки на ЕС. Системата на ДАНС за идентификация на пътуващи чуждестранни бойци е направила 8258 проверки, при 7855 през 2018 г. и 4633 през 2017 г. и благодарение на нея не било допуснато преминаване през наша територия на лица от тази рискова категория. При 1102 интервюта с лица от рискови категории, служители на ДАНС са отказали достъп в страната на 21 души.


Като цяло заплахата за обществения ред в България, произтичаща от дейността на крайни десни и леви структури, се оценява като ниска, заради тяхната ограничена членска маса и ниска популярност, казват от ДАНС. От агенцията нямат и данни за опити за изграждане на екстремистки структури на радикална основа в страната.


Спряно назначение на руски дипломат


Що се отнася до шпионажа най-често заплахата е идвала от Русия, като се цитират и конкретни случаи с дипломати, опитали да се сдобият с класифицирана информация. След информация от ДАНС няколко служители на руското посолство са получили забрани за влизане в страната за 10 години.


Пак благодарение на агенцията не било допуснато и назначаването на руски дипломат на поста аташе по въпросите на отбраната в посолството на Русия. Аргументът е, че това ще създаде потенциални заплахи за националната сигурност на България.


С помощта на ДАНС български гражданин е привлечен като обвиняем за организиране на престъпна схема за изпиране на пари и финансиране на мероприятия, засягащи националната сигурност на страната, като по случая двама граждани на Русия са включени в информационния масив на нежеланите в страната чужденци и им е наложена 10- годишна забрана за влизане в страната.


От ДАНС отчитат, че следвайки глобалните тенденции, се предлага все по-разнообразен хибриден инструментариум за реализация на приоритетите на чужди служби. За целта се използвали официални представителства, специални служби, държавни структури, създадени за работа в чужбина за икономическо подпомагане, диаспори, културно сътрудничество, фирми, неправителствени организации и т.н.


Щети за бюджета от над 205 млн. лв


По отношение на финансовата сигурност на България от ДАНС посочват, че те нямат потенциал да увредят финансовата система като цяло. Сред успехите се посочва две операции за противодействие на международна схема за финансови измами от типа "социално инженерство" посредством форекс търговия и търговия с криптовалута и последващо легализиране на придобития от престъпната дейност пари. По информация на ДАНС били образувани и 86 досъдебни производства и прокурорски проверки за посегателства срещу финансовата система на страната и са повдигнати обвинения на 71 лица.


По предварителни оценки на службата, чрез схемите за данъчни измами и други ощетяващи фиска посегателства, пресечени от ДАНС през 2019 година на държавния бюджет са нанесени щети за над 205 млн. лв., а размерът на предотвратените щети бил неколкократно по-голям. В контекста на кандидатурата на България за присъединяване към Европейския банков съюз и Европейския валутен механизъм (ERM II) за тази година от ДАНС си постdвят за задача обезпечаване на процесите във финансовата система и противодействие на рисковете, свързани с изпиране на пари.


Личните данни в държавните ведомства остават в риск


От ДАНС отчитат, че и през 2019 година защитата на личните и други ключови данни в държавните ведомства остава под въпрос, заради съществуващи уязвимости, ограничените средства за привличане и задържане на квалифициран персонал и въвеждане на софтуер, и хардуер, осигуряващи необходимата защита. От агенцията определят като "критичен инцидент" нерегламентираният достъп и последващо разпространение на информация, съхранявана в Национална агенция за приходите. От ДАНС посочват още, че пропорционално на темповете, с които нараства делът на предлаганите онлайн финансови услуги, се увеличават и случаите на кибератаки спрямо финансови институции.


През 2019 г. от ДАНС са предоставили 34 указания на държавни органи за повишаване степента на киберсигурност и противодействие на киберинциденти. Като цяло от агенцията смятат, че през миналата година състоянието на Националната система за защита на класифицираната информация е относително стабилно. От ДАНС са извършени 220 планови и инцидентни проверки, при които са дадени 1282 предписания за предприемането на организационнотехнически мерки за подобряване на защитата на класифицираната информация.


През 2019 г. по информация на агенцията са били образувани 15 прокурорски проверки за неправомерно предоставяне на класифицирана информация и неправомерно размножаване на класифицирани документи.

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  Колко щеше да е хубаво ако беше вярно че ДАНС защитава националните ни интереси!!!

 2. 2 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 426 Весело

  Нямат данни, чакат да им изпратят от раша!

 3. 3 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 843 Гневно

  В тази служба е пълно с руски къртици, предатели и безродници. Изключително нагли и некадърни!!!

 4. 4 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Кой друг да ни шпионира, освен най-големия душманин на България.

  The best way to predict the future is to invent it.
 5. 5 Профил на oan42683881
  oan42683881
  Рейтинг: 161 Весело

  ами измислете си бе френдс. Американците ли да ви учат.

 6. 6 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  Паравоенните формирования под руска команда в България не са ли заплаха?

 7. 7 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 1989 Разстроено

  Че той "шпионажът" от страна на Расия е направо...повсеместен и узаконен!!!Само вижте кой е резидент,колко руски и проруски партии са в парламента.....Основните разходи на тъй нареченото "министерство на отбраната" отиват в ...Расия!!!Страна за която сме потенциален враг....За енергетиката въобще да не говорим!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 8. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5496 Весело

  Ех, ако Пеевски беше останал шеф на ДАНС...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 9. 9 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2012 Любопитно

  И да повярваме на тези твърдения при наличието на батюшка с аспирации за едва ли не доживотно управление на североизточния "рай" ли? Няма да стане...

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 10. 10 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3842 Весело

  Спомням си че бяха изгубили екс шефа си и не можеха да го намерят де е че трябваше бедната му женица сама да го дири из Гърция

  klimentm
 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2098 Любопитно

  Колко щеше да е хубаво ако беше вярно че ДАНС защитава националните ни интереси!!!
  —цитат от коментар 1 на selqnin


  +++
  Вероятно заради нехаещите от ДАНС за талибанските медсерета в Родопите , рашките са ни писали в черния списък на държави сеещи агресивен ислям в Европа!

  До коментар [#7] от "Willy Messerschmitt":
  Ай са и даже имал креатури в Африка а у нас кой назначаваше корпоративни мушмороци за министри, които сега са прокуратурата им иска по 10 години затвор?


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 932 Весело

  Не бяха ли това некадърниците, които не можеха да се оправят с pgp и имейлите, изпращани от едни италианци преди няколко години, но за сметка на това решиха да се покажат като технологични експерти и предложиха да си изпращат криптирани архиви съдържащи текст и картинки... :D :D :D Ако от тия зависи да правят електронен шпионаж и да пазят страната...дано имаме късмета да няма сериозни заплахи...

 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4390 Неутрално

  "Що се отнася до шпионажа най-често заплахата е идвала от Русия"

  Едва ли има учудени!

 14. 14 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  Спомням си че бяха изгубили екс шефа си и не можеха да го намерят де е че трябваше бедната му женица сама да го дири из Гърция
  —цитат от коментар 10 на klimentm


  и какво правеше петко сертов в гърция.
  продаваше базата данни на данс от подлушваниятаюна данс за една година на руснаците. ето това правеше тоя.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  Спомням си че бяха изгубили екс шефа си и не можеха да го намерят де е че трябваше бедната му женица сама да го дири из Гърция
  —цитат от коментар 10 на klimentm


  Кипър не е Гърция. Дали пък не беше Крит...

 18. 18 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  Обаче кви патриоти сме а? Нито един българин не се е продал за рубли и не е шпионирал за Русия. Това е принудило руските дипломати сами да си вършат работата.
  Абе тия в ДАНС бонуси вземат ли?

 19. 19 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 546 Неутрално

  "Що се отнася до шпионажа най-често заплахата е идвала от Русия"

  Какво ли шпионират? Мощната ни НАТО-вска армия, способна да разбие всеки враг? Световноизвестното ни научно-техническо ноу-хау? Високотехнологичните ни компании? Титаните на мисълта по върховете на държавата, които задават световния дневен ред?

  И в морето ми е до колене .....................
 20. 20 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Не безпакойся, западните "честни и демакратични" медии ще компенсират тази липса на данни.
  Все пак те са корифеите в изработването на фалшиви новини и пропаганда и по протокол Путин е виновен и за това, че няма кой да им обере ягодите.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 21. 21 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2406 Весело

  А тея "анализатори"... И те ли са на 18 заплати годишно +2 като "специализираните" че нямат много работа май.....

 22. 22 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 917 Любопитно

  Нямат данни, чакат да им изпратят от раша!
  —цитат от коментар 2 на fio41315648


  Всъщност прочетохте ли изобщо статията или само некадърно скалъпеното заглавие ?

 23. 23 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2406 Весело

  В тоз "доклад" не са писали за шпионският китайски дрон, който мятал пачки....... и най важното за ...както пишат америханците ====....нашият тъп президент на няколко пъти предлага на висши служители по вътрешната сигурност и националната сигурност, „да проучват варианта за използването на ядрени бомби, за да спрат ураганите да ударят САЩ====== https://www.vanityfair.com/news/2019/08/donald-trump-nuclear-bomb-hurricanes

 24. 24 Профил на da_gama
  da_gama
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "pinoccio":

  И сигурно има хора с школи на КГБ. 😉

 25. 25 Профил на #ОСТАВКА
  #ОСТАВКА
  Рейтинг: 2253 Любопитно

  Е точно от ченгетата дето са сътрудници и бивши ДС ли ше чакаме да си признаят???

 26. 26 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2831 Весело

  Пауновски, прочети си заглавието, човече. Или редакторът. Излиза, че няма данни за шпионаж от Русия.

  *ПКП-Проста кърджалийска путка-неформално любезно обръщение на мин. председателя към председателя на Нар. събрание
 27. 27 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 858 Неутрално

  само му вижте мутрата на шефа на данс! бандит!

 28. 28 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2171 Неутрално

  Хибриден буламач. Доклад, изсмукан от пръстите!

 29. 29 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2390 Неутрално

  Разгонвай де-що руснак има в България!

 30. 30 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1610 Весело

  До коментар [#27] от "асен георгиев":

  Друго си е Вашата физиономия
  -интелигентна
  -изтънчена
  -фина
  -елегантна
  -изискана
  Шегувам се!!!

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7424 Неутрално

  Как преди няколко години опасността беше висока, а сега е ниска. Май и тези са за закриване.

 32. 32 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1415 Весело

  Айде бе, щом все още може "една невидима сила" да организира падането на едно правителство чрез "всенароден протест" (примерно против увеличението на цената на тока!)!
  Верно, българският език е доста гъвкав, но изразът "липса на данни" обикновенно значи че ги е имало. И са се изгубили или са откраднати! Би трябвало да се използва израза - "Няма нови данни" или " от "определена дата" досега няма данни"...

 33. 33 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1415 Весело

  Айде бе, щом все още може "една невидима сила" да организира падането на едно правителство чрез "всенароден протест" (примерно против увеличението на цената на тока!)!
  Верно, българският език е доста гъвкав, но изразът "липса на данни" обикновенно значи че ги е имало. И са се изгубили или са откраднати! Би трябвало да се използва израза - "Няма нови данни" или " от "определена дата" досега няма данни"...

 34. 34 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2596 Любопитно

  "От ДАНС отчитат, че следвайки глобалните тенденции, се предлага все по-разнообразен хибриден инструментариум за реализация на приоритетите на чужди служби. За целта се използвали официални представителства, специални служби, държавни структури, създадени за работа в чужбина за икономическо подпомагане, диаспори, културно сътрудничество, фирми, неправителствени организации и т.н."

  Нещо много анонимно е това разкритие! Нещо за работата на "партньорската" служба МИТ с турската диаспора в България и за ТИКА няма ли конкретни данни?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 35. 35 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2596 Любопитно

  А в ДАНС ще правят ли проверка за лоялност както в НСО с полиграф?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 36. 36 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2596 Любопитно

  Нямат данни, чакат да им изпратят от раша!
  —цитат от коментар 2 на fio41315648

  Да бе! Май от натовският съюзник Турция чакат данните за турските агенти в Б-я а оттам отговарят че България е бяло петно в картата на турското разузнаване!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 37. 37 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2596 Любопитно

  Кой друг да ни шпионира, освен най-големия душманин на България.
  —цитат от коментар 4 на EU defender


  Душманин като турска дума най-подхожда на Турция! Сигурен съм че и ти си на това мнение?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 38. 38 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2596 Весело

  В тази служба е пълно с руски къртици, предатели и безродници. Изключително нагли и некадърни!!!
  —цитат от коментар 3 на pinoccio


  Така е затова "руският" агент Доган искаше да вкара там Делянчо да има поне един турски агент!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 39. 39 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2596 Любопитно

  Паравоенните формирования под руска команда в България не са ли заплаха?
  —цитат от коментар 6 на stedim


  И аз се учудих че ДАНС не се разкрили такива или самоубитият от партията на Расате отнесе тези тайни в гроба!?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 40. 40 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2596 Любопитно

  Паравоенните формирования под руска команда в България не са ли заплаха?
  —цитат от коментар 6 на stedim


  И аз се учудих че ДАНС не се разкрили такива или самоубитият от партията на Расате отнесе тези тайни в гроба!?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 41. 41 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1570 Весело

  До коментар [#27] от "асен георгиев":Друго си е Вашата физиономия -интелигентна-изтънчена-фина-елегантна-изискана

  Шегувам се!!!
  —цитат от коментар 30 на selqnin


  3наем, че се шегуваш... 😂😂😂😂😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK