Коронавирусът и болниците: доколко (все още не) са готови да приемат пациенти

Снимката е от страницата на МБАЛ - Велинград, във Фейсбук

© МБАЛ Велинград

Снимката е от страницата на МБАЛ - Велинград, във ФейсбукОколо три месеца след началото на епидемията от коронавирус в страната голяма част от работещите в многопрофилната болница във Велинград искат да напуснат заради условията, при които лекуват заразени пациенти. Пред медиите лекари обясниха, че основните им проблеми са недостигът на персонал, както и невъзможността да разделят болните и съмнителните за COVID-19 от останалите пациенти. Своеобразният им протест не е единствен от началото на епидемията от коронавирус в страната и може да се счита като пореден индикатор за натрупаните проблеми в българската система на здравеопазване.


Какво става във Велинград


В многопрофилната болница във Велинград се лекуват седем души с коронавирус, като други петима съмнителни за заразата са изолирани в отделен сектор, докато излязат резултатите от изследванията им. Допреди началото на месец юни в лечебното заведение не са лекувани болни от COVID-19.


Пред "Нова телевизия" лекар заяви, че болницата е единствената за три общини, която приема спешни пациенти, като по думите му става дума потенциално за 60 хил. души.
"В моето отделение преди няколко дни беше приета пациентка с мозъчен инсулт, на втория ден установихме, че има COVID-19. Същата пациентка е преведена в сектора за пациенти с коронавирус, но всички в отделението сме контактни с нея, защото не сме знаели за това", твърди пред БНТ д-р Наско Ванков, който е началник на отделението по нервни болести в МБАЛ - Велинград.


Пред "Дневник" д-р Ванков обясни още, че болницата няма отделен вход за пациентите с коронавирус. Наличен е и само един асансьор, който се използва от персонала, за извозване на храна на всички лежащо болни, както и от пациентите, съмнителни за COVID-19.


"Никой не е дошъл да провери условията, при които ние работим, и се спускат заповеди, които са унифицирани", възмущава се доктор Наско Ванков пред "Дневник".


Кой да поема пациентите


По думите на една от протестиращите пред "Нова телевизия" медиците, които работят със заразените с COVID-19, не са се прибирали в домовете си от 20 дни, защото нямало кой да ги смени.


А заради недостига не медицински персонал лекарите, които обслужват пациентите с коронавирус, консултират и други пациенти, които идват в МБАЛ - Велинград.


"Една голяма част от две отделения са контактни отпреди два дни на четирима пациенти с COVID-19. Персоналът е контактен, болните от отделенията също са контактни. Нямаме възможност колегите да бъдат карантинирани, а продължават да работят, въпреки че не са изследвани", твърди пред Би Ти Ви д-р Георги Хрисчев.


Пред медиите протестиращите от болницата обясняват, че са търсили съдействие за приема на пациенти от по-големи болница в региона, като дадоха за пример лечебни заведения в Пазарджик и Пловдив. Твърдят, че трудно им откликвали, въпреки че се смятат за по-специализирани.


"Само на 20 метра от нас се намира една частна болница, която до този момент, въпреки че има разкрити пет легла, не е приела нито един болен с коронавирус", твърди д-р Наско Ванков пред "Дневник".


На своеобразния протест на работещи в болницата във Велинград се противопостави доц. Ангел Кунчев, който е член на Националния щаб за коронавируса и главен държавен здравен инспектор. Пред медии в Бургас той попита риторично, дали в лечебното заведение са имали условия през последните 20 години, когато се лекували вирусни и бактериални пневмонии.


"На фона на това, което направиха много болници в България всеотдайно, за съжаление имаше и два, три примера отрицателни, като този във Велинград. В момента, в който болницата трябваше да влезе в действие, изведнъж се оказа, че не са готови", коментира Ангел Кунчев, като уточни, че, ако болните от Велинград имат нужда от по-квалифицирано лечение, ще бъдат настанени другаде.


Защо проблемът се явява сега


Многопрофилната болница във Велинград фигурира в списък към заповед на Министерството на здравеопазването за лечебни заведения, които са в готовност да приемат пациенти с коронавирус, още от края на месец март, когато страната е в извънредно положение.


Но заповедта е отменена на 12 юни и по думите на управителя на болницата д-р Жеко Чешмеджиев пред "Дневник" оттогава болните от COVID-19 трябва да се лекуват само в инфекциозни отделения, каквото МБАЛ - Велинград, няма.


"След 12 юни ние имахме няколко пациенти, които искахме да изпишем, да ги преведем другаде и няколко дни нямаше никакви сигнали нито от здравната каса, нито от регионалната здравна инспекция как трябва да постъпим", твърди управителят на лечебното заведение.


Той обясни пред "Дневник", че след извънредното положение болницата нямала сключени договори да лекува пациенти с усложнения от коронавирус, защото не отговаря на стандартите за това. В същото време обаче болни с COVID-19 от огнището в Сърница идват в МБАЛ - Велинград, и затова на болницата било разпоредено да има пет легла за такива пациенти.


Според Фани Петрова, която е директор на Регионалната здравна инспекция в Пазарджик, преди да има пациенти с коронавирус, ръководството на болницата не е повдигало проблема за условията и прехвърли решаването му към община Велинград.


"Проблемът е общински, болницата е общинска собственост и е въпрос на организация, контрол и мениджмънт според мен", заяви Фани Петрова пред "Дневник". По думите ѝ в област Пазарджик няма други болници, в които да има недоволство, въпреки че има и други малки лечебни заведения, като за пример посочи болницата в Пещера и Белодробната болница в Пазарджик.


"Болницата непрекъснато изтъкваше, че има готовност и че може да посреща такива болни, докато не дойдоха първите случаи", коментира и Ангел Кунчев.


Проблемът не е (бил) само във Велинград


Своеобразният протест на работещите в общинската болница във Велинград не е единствен от началото на епидемията от коронавирус в страната и може да се счита като пореден индикатор за натрупаните проблеми в българската система на здравеопазване.


В началото на разпространението на заразата недоволство имаше и във Втора градска болница в София. Тогава специалистите изтъкваха, че нямат оборудване и достатъчно персонал, за да обслужват пациенти с коронавирус.


След като медийното внимание се фокусира върху проблемите на лечебното заведение, от изявления на кмета на София Йорданка Фандъкова стана известно, че там е предвидено да се настаняват пациентите с COVID-19 с по-леки усложнения. След това не е публично известно да е имало нови прояви на недоволство във Втора градска болница, а в сряда директорът на лечебното заведение д-р Стефан Узунов дори твърди в репортаж на "Нова телевизия", че, ако се наложи, капацитетът на болницата за прием на пациенти с коронавирус може да бъде увеличен.


Ако в София има голям избор от болници, където да бъдат настанявани болните от COVID-19, картината не е такава в по-малки населени места в страната. Във видинската болница "Света Петка" над 10% от персонала беше заразен с новия вирус и затова имаше проблем с приема на пациенти. На призива на лечебното заведение специалисти да дойдат да лекуват доброволно дълго време не откликваше никой и се оказа, че дори и в кризисни ситуации командироването на медици е трудна задача.


На фона на това според обобщени данни за страната, които обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на 19 юни, в интензивните отделения на болниците, където са настанени тежко болните с коронавирус, са заети не повече от 18% от леглата, а от леглата за респираторни заболявания, където са настанени по-леко болните пациенти с COVID-19 - 35%. В този контекст Кирил Ананиев отново повтори тезата, че в случай на нужда за не повече от денонощие могат да бъдат разкрити нови легла за пациенти с коронавирус.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1946 Весело

  Защо след три месеца и половина държавата пак не е готова? Кой е виновен? Пак ли Путин пречи или Пеевски,??

  В Русия съм! В Русия съм!
 2. 2 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2429 Разстроено

  В "Света Анна" вече не приемат болни с К19 поради изчерпване на леглата.
  ББ Смели, какво правим?

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 3. 3 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  По две неща вероятно сме на първо място в света - висши училища и болници на глава от населението.
  Няма как всяка общинска болница да е оборудвана с техника и лекари специалисти за всякакви зьаболявания, още повече за нови и непознати, с които НЕ се справят и в света и в нашите големи и университетски болници.
  Та ние имахме само 2 лаборатории в началото на пандеията които правеха ( при това с не съвсем ясна надеждност) тестове за наличие/отсъствие на вируса, та и досега изплуват разни съмнения.
  А общинските болници в малки градове имат само и единствено социална функция, въпреки че се случва на отделни места да има отделни попаднали и задържали се добри специалисти, което е общо взето случаен процес, а не правило.
  То е така и с висшето образование, но това е друга тема.

 4. 4 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  До коментар [#2] от "etty1":

  Който капациетет е от 35 болни (не в интензивно отделение, като цяло 35 болни от КОВИД могат да приемат).... Окръжна болница има цифром и словом 35 места за лекуване на болни от КОВИД. Три месеца си стояхме вкъщи, за да се подготви системата за вируса. Вероятно трябваше още три месеца да останем вкъщи, за да станат поне 40 местата. Нали се отделяха пари, даряваше се на поразия...а на финала 35 легла....

 5. 5 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  Не са, и заради това трябва да се пазим

 6. 6 Профил на StandBy
  StandBy
  Рейтинг: 287 Неутрално

  ???????????????????????????????????????????????????????
  На фона на това според обобщени данни за страната, които обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на 12 юни, в интензивните отделения на болниците, където са настанени тежко болните с коронавирус, са заети не повече от 18% от леглата, а от леглата за респираторни заболявания, където са настанени по-леко болните пациенти с COVID-19 - 35%.
  ???????????????????????????????????????????????????????

  Понеже в другата тема вадих за 11.06 - В болници са 187 души, 17 от които са в тежко състояние и са настанени в интензивни клиники и отделения.
  И с тези бройки запълнихме 20% от предвидените интензивни и 35% от предвидените инфекциозни легла?!?
  А при днешните - 25.06 - В болница остават 390 пациенти, 16 от тях - в тежко състояние.
  Че ние сме на прага на заделените за начално лечение (преди да стигне болния до тръбата)!!!
  Вече болница Св. Анна отказва прием поради запълване на леглата.
  И тепърва ще почнат циркове ала Велинград, като разкриват в неподготвени болници.
  Тръгнали сме смело към колапс на здравеопазването.
  А тези болници не съществуват само заради короната... дори да не вярвате в нея, какво ще правим с другите болести?


 7. 7 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1908 Гневно

  Не са, и заради това трябва да се пазим
  —цитат от коментар 5 на Ksharp


  Не са и заради това правителството трябва да подаде оставка!

 8. 8 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Време е да се погледне истината в очите! Общински болници накацали като чучулиги, които не могат да лекуват нищо! Те са там да изпълняват социални функции /примерно мерене на кръвно/ и нищо повече, ама като тръгнат да ги закриват, оф та леле, само пари дайте. Системата издиша, защото трябваше заедно с мерките при извънредното положение да се правят тестове като сега. Сега е след дъжд качулка, ама никой не пита и не казва защо така се случват работите.. И накрая рисковите групи, както се вижда, ромското малцинство и мюсюлманите масово се върнаха от гурбет, нямат никакво здравно осигуряване и по спешност заразиха медиците и спешната помощ. Сега следва да гледаме циркове и разправии...

 9. 9 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3400 Неутрално

  Още в началото го писах. Станат ли заразените хиляди, епидемията ще може само сама да се спре. Който го е шубе, да бяга и да се крие. Няма нужда ни от болници, ни от доктори, ни от щаб.

 10. 10 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2797 Неутрално

  Това вече започва са става опасно и трябва да се вмземат мерки веднага.
  След месеци на активна пропаганда с фалшиви числа и заблуждаващи груби манипулативни интерпретации по медии и сайтове може би най-накрая мародерите ще успеят да паплачосат достатъчна част от хората и докторите и им се получи далаверата.
  Тука има поне два важни момента:
  1. Кой и кога влиза в болница заради грип?
  Ако почнат уплашени хора с грипни симтоми да се натискат да влизат в болница, насочени от също толкова уплашени доктори, да италианския вариант е възможен у нас.
  2. Колко трябва да се стои в болнцица ако човек е постъпил с доказан ковид, който в огромния % случаи симптомите му преминават до седмица, но е наличен двойно повече според пробите и държиш такива пациенти до "пълно излекуване" - да болниците ще се претоварят.
  И накрая, докторите във Велинград за първи път в живота си ли лекуват грип в болницата си? С какво тоцзи е по-различен от предишните?

 11. 11 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#10] от "k_":

  Освен да те направим министър на здравеопазването, или най-малкото да минаваш по една визитация на ден в различните отделения с КОВИД ,че да им решиш проблемите..

  НЕ Е ГРИП...хиляда пъти - 4 месеца ви го повтарят...маже да е вирус но не е грип...има хиляди вируси...това че си начил името на един не означава чи е грип...

 12. 12 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 46 Неутрално

  Какъв дял от болните беше лекуван в частни болници, май само Домуса, а кякъв дял от парите на здравната каса потъват в тях?

 13. 13 Профил на sjz30536678
  sjz30536678
  Рейтинг: 40 Неутрално

  До коментар [#3] от "tsvetko_51":

  Точен коментар-жалко ,че няма кой от началниците в министерството да го прочете и осмисли.С техните налудничави заповеди ни побъркаха по места.Ако някой се заблуждава,че болниците имат готовност-нека я разсея-нямат-нито предпазни средства,нито обучен персонал,нито работещи алгоритми за работа-:(

 14. 14 Профил на Niraah
  Niraah
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Дневник, научете се да пишете някакви по-стегнати заглавия. Това е цяла мъка

 15. 15 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2797 Неутрално

  До коментар [#11] от "lynyrds":
  Кой го казва?
  Оня облещен етиопец в Женева дето твърди че в цял Свят има, а само в Китай няма?
  От началото на фалшификацията в България са си отишли от тоя свят 50000 човека - млади, стари, жени, деца и мъже на всякаква възраст.
  Смъртта е винаги тъжна и грозна гледка, независимо от какво е причинена.
  И да, не са 200 "жертвите" на короната.
  2500 са.
  Защото в толкова щяха да го намерят ако тестваха всички умиращи.
  Просто тройно правило - учише се в трети клас навремето, ама ти със сгурност не знаеш какво е това.
  Ако човека пострадал в тунела в Железница беше загинал и него щяха да го пишат на ковида в сводката, щото се оказа че и той имал, ама не бил разбрал както оромното мнозинство от тия 5% "заразени", дето изобщо не усещат че имат такъв вирус.


 16. 16 Профил на StandBy
  StandBy
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Това вече започва са става опасно и трябва да се вмземат мерки веднага.След месеци на активна пропаганда с фалшиви числа и заблуждаващи груби манипулативни интерпретации по медии и сайтове може би най-накрая мародерите ще успеят да паплачосат достатъчна част от хората и докторите и им се получи далаверата.Тука има поне два важни момента:1. Кой и кога влиза в болница заради грип?Ако почнат уплашени хора с грипни симтоми да се натискат да влизат в болница, насочени от също толкова уплашени доктори, да италианския вариант е възможен у нас.2. Колко трябва да се стои в болнцица ако човек е постъпил с доказан ковид, който в огромния % случаи симптомите му преминават до седмица, но е наличен двойно повече според пробите и държиш такива пациенти до "пълно излекуване" - да болниците ще се претоварят.И накрая, докторите във Велинград за първи път в живота си ли лекуват грип в болницата си? С какво тоцзи е по-различен от предишните?
  —цитат от коментар 10 на k_


  Това гриповидите сте чудна работа...
  Не влизат в болница от грип а от пневмония, вирусна... понякога и с хипоксия и органна недостатъчност (това само от тоя вирус, ако имат и някоя и друга бактерия или хронични заболявания картинката става още по-сложна). Тия с грипа/ОВИ ходят да спорят има ли вирус няма ли.
  Стои се около седмица преди да оздравееш или да налапаш тръбата, налапаш ли я вече няма яснота. Може да си отидеш на следващия ден или да те излекуват след 2 месеца (реални описани случаи).
  Заболяването не минава до седмица, това не е грип - 1000 пъти да ви се повтори явно не стига, преминава при леките и средни форми за около 12-14 дни. На около 6-8 ден симптомите може да се влошат достатъчно да потрябва болницата. Средните и тежките стигат до болница (средни - пневмония и хипоксия в начална фаза - лекуваш пневмония, хакаш антибиотици да не цъфне и бактериялна и подаваш кислород с маска), тежките налапват тръбата и имат под 50% шанс да оцелеят, леките обикновено минават на домашно но пак отнема поне 12 дни (има известни случаи да им карат кислородни бутилки вкъщи обаче).
  А се стои докато симптоматиката изчезне, стандартните изследвания покажат, че в организма няма работеща инфекция и това се потвърди с тестове (бързи и ПСР).

  Слава богу както не е грип, така и не е и толкова заразно, ако беше плъзнало като сезонния (200 на 10 000 за епидемия при грипа) вярно щяхме да имаме трупове по улиците. 17. 17 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1642 Неутрално

  До коментар [#11] от "lynyrds":

  Какво като не е грип, като симптоми, смъртност, заразност и риск, короната не е по различен от един грип. А и тези сезонни вируси винаги са ги вкарвали в категорията грипни вируси.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK