В Бургаско под 1% от хората са се срещали с коронавируса

В Бургаско под 1% от хората са се срещали с коронавируса

© Надежда Чипева, КапиталПо-малко от 1% от жителите на Бургас и южните крайморски общини са се срещали с коронавируса. Това показват резултатите от имунологично изследване, проведено между 2 и 20 юни сред 2300 жители на Бургас и петте южни крайморски общини - Созопол, Царево, Поморие, Приморско и Несебър.


Изследването е по дизайн на Факултета по медицина в Бургас, по методически указания на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Половината от изследваните хора са представители на туристическия бранш, а сред тестваните е имало и работещи на първа линия срещу коронавируса, отчете на брифинг кметът на Бургас Димитър Николов. Изследването струва 30 хил. лева, осигурени от морските общини и Министерството на здравеопазването.


"0.95% от изследваните са се срещали с коронавируса", съобщи деканът на бургаския Медицински факултет доц. Цветан Велинов, който е ръководител на екипа. По думите му това показвало, че в региона са се спазвали наложените мерки срещу COVID-19.
"Това показва изключително ниска циркулация на вируса и изключително нисък риск за хората, пребиваващи на това място през следващите седмици и месеци", заяви държавният здравен инспектор Ангел Кунчев.


"Това, което трябва да направим е да запазим тези резултати добри. И това става не чрез непрекъснато и постоянно изследване, а чрез непрекъснато и постоянно пазене и на своето здраве, и на нашите семейства", заяви Кунчев. В средата на юни бяха оповестени резултатите от представително проучване в Пловдив, което показа, че едва 2% от хората са се срещали с вируса. Изследването в Бургас ще има и втори етап - след края на летния туристически сезон. Идеята е тогава да се установи каква част от заетите в туризма и хората, били в контакт с чужденци, са влезли в безсимптомен контакт с вируса, обясни проф. Тодор Кантарджиев.


Германецът иска сигурност, да гледа усмихнатото лице на рецепционистка и сервитьорка през лицевия шлем и с маска.


Тодор Кантарджиев,

директор на Националния център по заразни и паразитни болести


Той добави, че когато влиза в заведение, германецът иска да види дезинфектант, отстояние между масите и дали те ще бъдат навън, на въздух. "Ей това ако осигурите, ще имате един хубав сезон", увери Кантарджиев.


Посочи, че според изследването няма голяма разлика между антителата на местните жители и тези, които работят в туризма. Това по думите му означава, че рисковете и за двете групи са по-малки. Изтъкна и че по-ниският резултат в сравнение с пловдивското изследване говори за по-добро спазване на мерките в месеците февруари, март и април.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK