ГЕРБ-СДС: Опозицията блокира развитието на метрото

ГЕРБ-СДС: Опозицията блокира развитието на метрото

© Надежда ЧипеваГрупата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет излезе с декларация, в която се обявява, че съветници от други политически сили "блокират развитието на метрото". Посочват се "Демократична България", представители на БСП и независимия Борис Бонев.


"Едва ли трябва да аргументираме колко е важно да осигурим екологичен и бърз транспорт до Витоша на всички, при това не само на жителите на нашия град. Този проект - за разширение на първи метродиаметър до лифтова станция "Симеоново", започна преди 6 години, през 2014 г. Сега, през 2020 година развитието на същия този проект се блокира", се посочва в декларацията.


Повод за изявлението на ГЕРБ-СДС е скандалът, който беляза вчерашното заседание в комисията по архитектура на СОС. Обсъждането на удължаването на метрото до "София Ринг мол" и Симеоновския лифт беше отложено, защото се оказа, че поръчания от Борис Бонев сравнителен анализ не е готов.
Нова автобусна линия излизала 10 пъти по-евтино от метро до "София Ринг мол"


Анализът трябва да покаже възможностите за алтернативен транспорт по същия маршрут - с автобуси и трамваи. Искането на Бонев беше предизвикано от становище на съветника Симеон Ставрев от "Демократична България" и експерта към комисията Борис Милчев. В него се изтъква, че удължаването с 2 км на метрото от станция "Бизнес парк" до "София Ринг мол" струва 78 млн.лева, а същият маршрут, обслужван с нови автобуси, ще излезе на общината 7.8 млн.лева.


Този аргумент обедини всички опозиционни сили в комисията да гласуват за отлагане на тази точка, докато се представи въпросния анализ. Чрез данните и изводите в него ще се прецени кой вид транспорт е най-подходящ и изгоден за софиянци и за хазната на общината, посочи Бонев. Със спестените 70 млн.лева да се изградят новите метростанции в гъстонаселения "Люлин" и в кв. "Левски", предлагат от "Демократична България".


ГЕРБ-СДС обвини експерт на "Демократична България" в конфликт на интереси


"Ясно е, че едно от лицата, формирало позицията на колегите от "Демократична България" за
разширението на метрото от "Бизнес парк" по Околовръстния път, Борис Милчев - днес правен консултант и партиен активист от "Демократична България", в качеството му на "дългогодишен началник на отдел "Правен" към Дирекция "Архитектура и градоустройство" на Столичната община има сключен договор за консултантски услуги по този проект с компании, заинтересовани от неговото реализиране. Ние ще предадем тази информация на компетентните органи, за да бъде установено съществува ли конфликт на интереси", се заявява в декларацията на ГЕРБ-СДС.


Повод за това твърдение е писмо от гръцкия собственик на "София Ринг мол", което общинският съветник от ГЕРБ Силвия Христова показа вчера пред комисията по архитектура. В него г-н Сотирис Янакулидис заявява, че има договор за консултантски услуги с фирма на Милчев. "Той действа срещу интереса на своите клиенти", изтъква Янакулидис, визирайки становището на Милчев, че с автобуси ще бъде 10 пъти по-евтино от метро превозването до "София Ринг мол".


В случая няма конфликт на интереси, защото фирма на Милчев има договорни отношения от 2017 г. с компания, която има изгода да се удължи метрото до нейния мол, но въпреки това той като експерт дава становище, че това не е изгодно за общината, обясни арх.Борислав Игнатов.


"Лесно е да се морализаторства, но е важно да се носи отговорност. Напълно
недопустимо е подобно поведение. Ние очакваме адекватен отговор, защото тук става
дума за голям и стратегически проект за града ни. Проект на метрото, който свързва
града с най-големия му парк - планината Витоша", се настоява в декларацията на групата на ГЕРБ-СДС.


Ще има ли достатъчно пътници по удълженото трасе на метрото


От опозицията бяха отправени и питания защо метрото не се удължава до Студентския град, където ще има много пътници, а се планира то да мине покрай Околовръстния път, където в момента живеят общо 1800 души. И дали не се цели да се вдигне цената на имотите там.


"Това, което е важно в този проект към Витоша, е именно връзката на градския транспорт към планината. Да можеш да стигнеш директно от "Люлин", "Надежда", "Обеля", "Овча купел", "Левски", "Хаджи Димитър", летище София до Симеоновския лифт", се изтъква в декларацията на групата на ГЕРБ-СДС.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK