Специализираният съд ще проверява как са изчезнали доказателствата по случая "Емко"

Емилиян Гебрев

© Николай Дойчинов

Емилиян ГебревСпециализираният наказателен съд ще проверява как са изчезнали доказателствата по случая със запора на "Емко", съобщиха за "Дневник" от съда.


Това се случва няколко дни след като собственикът на оръжейното предприятие Емилиян Гебрев съобщи до медии в писмо, че в началото на кризата с разпространението на коронавируса Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) е спряла инвестиция в "Емко" по сигнал за пране на пари, а впоследствие доказателствата за законността на средствата изчезват в специализирания съд. Това става повод за потвърждаване на запор и блокиране на инвестиция в предприятието.


Писмото е изпратено до правосъдния министър Данаил Кирилов, членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), премиерът Бойко Борисов и президента Румен Радев. В него се говори за "груби процесуални нарушения и погазване на принципите на правовата държава от страна на специализираното наказателно правосъдие".
Запор и карантина


Малко преди началото на извъредното положение Гебрев решава да реинвестира лични средства в предприятията от групата "Емко", за да може те да укрепнат финансово и да бъдат гарантирани заплатите на над 2000 души - работници и служители.


"От своя сметка преведох по сметката на собствената си фирма в България значителна сума. Часове преди въвеждането на извънредното положение у нас парите бяха блокирани по сигнал на ДАНС за предполагаемо "пране на пари". Работата на съдебната система бе на практика спряна, което за дълъг период от време отне възможността да обжалваме запора пред съответния съд", пише в началото на писмото си Гебрев.


"Медиапул" съобщи, че става въпрос за запор на лична сметка на Гебрев в банка ДСК, в която е имало над 2 милиона лева. Запорът е по силата на Закона за мерките срещу изпиране на пари, според който шефа на специализираната дирекция "Финансово разузнаване" в ДАНС да спре сделка за пет дни, а след това да уведоми прокуратурата, която да поиска налагане на запор. В същия ден, в който Гебрев превежда парите, той и плаща данъци към НАП, като този превод е бил успешен.


След като съдебната система започва да работи, от фирмата обжалват запорите пред съда на две инстанции - Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран съд. Към жалбите са приложени класьори с документи, които доказват средствата. Съдът обаче потвърждава запора с мотив - че няма доказателства от страна на "Емко" за произхода на средствата.


В жалбите към двете инстанции са приложени идентични класьори с доказателствени материали, чието съдържание беше подробно описано. "Приложените документи категорично удостоверяват законността на произхода на парите по превода - лични средства от изплащане на дивидент от дейността на фирмите след платени данъци", пише още Гебрев.


Според него отказът на съдиите да установят причините за липсата на тези фундаментални за справедливо отсъждане документи преди самото произнасяне по същество е много показателно. "То е също толкова абсурдно, колкото и самото изчезване на доказателствен материал, който е бил предаден в юрисдикцията на българския съд за нуждите на производството", пише Гебрев.


В писмото се определя като "най-фрапиращо", че съдът аргументира решението си във вреда на предприятието именно с липсата на доказателствения материал, който е изчезнал след постъпването му в съда.


"Считам, че случилото се граничи с криминално престъпление,


което следва да бъде надлежно разследвано. Случилото се е недопустима злоупотреба от длъжностни лица, довела до постановяване на незаконосъобразен акт, който без да обследва конкретните факти и документи, накърни правата ми и нанесе икономически щети на нашите предприятия и на държавния бюджет", пише още Гебрев.


През април президентът Румен Радев призова държавата да не спъва бизнеса на предприятието. Този коментар беше след посещение на държавния глава в поделение на предприятието. Две седмици преди това от "Емко" изпратиха друго писмо до премиера, президента и главния прокурор, в което Гебрев поиска проверка дали държавата умишлено не бави разрешенията за износ на готова продукция, предназначена за страни от НАТО.


През 2015 година Емилиян Гебрев и синът му оцеляха след опит за отравяне с "Новичок". Разследването по случая буксуваше няколко години, докато в началото на тази година за покушението бяха обвинени трима руснаци.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK