Старият ТЕЦ в Южния парк в София става център за съвременни изкуства

Йорданка Фандъкова (в средата) и зам.-кметът Тодор Чобанов инспектираха началото на строителните дейности в старата топлоцентрала.

© Георги Кожухаров

Йорданка Фандъкова (в средата) и зам.-кметът Тодор Чобанов инспектираха началото на строителните дейности в старата топлоцентрала.Строежът на новия културен център за съвременно изкуство в сградата на старата топлоцентрала на НДК е в ход. Кметът Йорданка Фандъкова посети обекта заедно с проектантите и бъдещите ползватели от Асоциацията за свободен театър.


Изоставената от години сграда се намира в Южния парк, зад музея "Земята и хората", в близост до ул. "Петко Каравелов". Конструкцията на стария ТЕЦ ще се запази, дори част от графитите по стените ще останат, за да остане духът на сградата, обеща арх. Адриана Сърбова. Тя е част от проектантския екип на арх. Антон Колев и арх. Мариана Сърбова, който спечели международния конкурс през 2017 г.


"Още през 2015 г. предложихме на кмета Фандъкова да превърнем тази сграда в център за съвременни изкуства", заяви режисьорът Веселин Димов от Асоциацията за свободен театър.
Проектът предвижда многофункционална зала за над 500 души и други две, по-малки - black box, за аудиоизпълнения и записи, както и white box - за визуални изяви и прожекции с капацитет от 80 места.
Така ще изглежда старият ТЕЦ след преустройството, визуализация

© Столична община, НАГ

Така ще изглежда старият ТЕЦ след преустройството, визуализация


В склада с варелите за гориво на стария ТЕЦ ще се изградят ателиета за работа с деца. Предвижда се и в близост на малък амфитеатър на открито. Проектът дава възможност до седем гости-творци да нощуват в сградата, но не става въпрос за хотел, а за обособени стаи от резидентски тип. Надеждите са центърът да се включи в общия календар на подобни средища за съвременни изкуства от цяла Европа.


Тодор Чобанов: Фабрики за култура ги наричат във Франция


"Особено във Франция са популярни такива трансформации на стари сгради в центрове за култура. Там и наричат фабрики за култура, места за съвременно изкуство. Надявам се още другата есен (на 2021 г.) да започне дейността тук с изяви на творци, както от нашата страна, така и от цяла Европа", заяви Тодор Чобанов, зам.-кмет по културата.


Прогнозата на Фандъкова е "Топлоцентралата" да заработи от началото на 2022 г. Фирмата изпълнител на обекта е "Булстрой груп".


Халето на ТЕЦ-а ще се превърне в многофункционална зала с 500 места.

© Георги Кожухаров

Халето на ТЕЦ-а ще се превърне в многофункционална зала с 500 места.


Строителните дейност струват 3.7 млн.лева


Цената на строителните дейности е 3.7 млн. лева общинско финансиране, но "ще кандидатстваме и по програми на норвежкия фонд", уточни Фандъкова. Въпреки кризата с коронавируса Столичната община инвестира в образованието и в културата, изтъкна тя. На по-късен етап този градски център за съвременни изкуства се очаква да стане национален и да получава финансиране и от държавата.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK