Борисов поиска и получи оставките на директора на ГДБОП и зам. главния секретар на МВР

Борисов поиска и получи оставките на директора на ГДБОП и зам. главния секретар на МВР

© Юлия ЛазароваЗаместник главният секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев и директорът на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) главен комисар Ивайло Спиридонов подадоха оставки минути след като това беше поискано от премиера Бойко Борисов на среща с министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Причината е разкритието, че висши служители на службата са борба с организираната престъпност са закриляли престъпни групи, занимавали се с наркотрафик и разпространение на наркотици. По-рано днес беше съобщено, че при съвместната акция на Дирекция "Вътрешна сигурност" към МВР и Специализираната прокуратура са задържани началникът на отдела за борба с наркотрафика в ГДБОП, шефът на едноименния сектор, както и още двама служители от отдела. Според министър-председателя трябва да се действа безкомпромисно към всички.


Малко след срещата директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов обяви, че се оттегля от поста си. На официалната страница на службата той пусна кратко обръщение. "Днешният случай провокира решението ми да се оттегля от заемания пост и да поема отговорност за случилото се. Смятам, че това е морален и логичен акт", отбелязва Спиридонов. Той благодари на всички служители за работата.


Междувременно дойде и съобщение от МВР за оставката на Георги Арабаджиев. Със заповеди на министъра на вътрешните работи Младен Маринов двама са освободени от длъжност, се казва още в него.
"Поздравявам ви МВР и прокуратурата за тази операция, защото ние винаги сме казвали, че трябва нашата къщичка да е чиста. Така че приемаш оставките, предлагаш ново ръководство и продължавате напред", заяви по време на срещата си с Маринов министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от правителствената информационна служба.


В отговор Младен Маринов е казал, че е е разпоредил на главния секретар да направи анализ на работата на дирекцията, на базата на който министърът да вземе информирано решение. Оставките обаче дойдоха преди такъв да бъде направен.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK