Издаваните книги и вестниците намаляват, тиражите - също

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 654 Весело

  Вместо да четат, зяпат телевизора.
  Или висят у фейса (ツ)

  Pederugi kradat Bulgaria. PP - v kausha!
 2. 2 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Ясно е, че интернет медиите ще заменят хартиените. Същото ще стане и с електронните и хартиените книги, на малко по-бавно.

 3. 3 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 338 Неутрално

  То в съвременността няма автори. Както предсказва Леонтиев (1831-1891) изкуството ще умре. Няма да има кой да е главен герой. Хората се обезличават. Съвременният Свят заприлича на кошче за боклук. Трудно е да се намерят свестни хора в днешно време. Уж прогрес, цивилизация, еволюция... А реално регрес, диващина, деволюция.

 4. 4 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1857 Неутрално

  До коментар [#2] от "Lazarus":

  Не знам защо някой Ви е сложил минус. Аз още преди 10 години се запознах с един "библиотекар" от Италия, който ми каза "в момента работя над проект ВСИчКИ" книги в италианските университетски библиотеки да станат цифрови/електронни."

  Никола Йорданов
 5. 5 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3917 Весело

  До коментар [#3] от "anonim440":

  Няма автори зер! Няма за който не чете.

  klimentm
 6. 6 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  "Заглавията на книжния пазар са с 3.3% по-малко, отколкото през предходната година, а тиражът намалява с 29.9%."
  Би могло да се приеме, че броят на издадените заглавия се запазва. Но спадът в тиража е красноречив. Аз не споделям мнението, че хората четат много по-малко. По-скоро виждам други причини. Ориентация към е-книги. Лесен достъп, удобство за четене по всяко време и навсякъде. Много по-ниска цена, дори и абсолютно безплатно.
  Не приемам клишето "мишката изяде книжката". Напротив, мишката дава достъп до много книжки. Във всички области. Който желае да чете ги разтваря. Който не желае ...
  П.П. Една от важните причини да се купуват малко книги и вестници е цената. Дали някой би се наел да го оспори? Веднага след като беше обявено намаляването на ДДС за книгите издател заяви, че няма да има спад в цената, а ще се подобри качеството. Според мен не звучи особено коректно спрямо читателите. Дори предполагам, че доста от тях са се почувствали обидени и чисто емоционално ще се насочат към електронните издания.

 7. 7 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#2] от "Lazarus":Не знам защо някой Ви е сложил минус. Аз още преди 10 години се запознах с един "библиотекар" от Италия, който ми каза "в момента работя над проект ВСИчКИ" книги в италианските университетски библиотеки да станат цифрови/електронни."
  —цитат от коментар 4 на Никола Йорданов

  Тенденцията не е само в Италия, световна е.
  П.П. Аз не обръщам внимание на рейтинга и оценяването с минус или плюс на коментарите. Факт е, че много често не се оценява коментара, а се изразява лично отношение към автора. Може би в трудовата характеристика на някои участници във форума е определено оценяването на коментари на други автори или коментари с определена насоченост.

 8. 8 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Животът тук е по-интересен , та затова.....

 9. 9 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2928 Неутрално

  Електронната и хартиената книга си имат своите предимства и недостатъци. Електронната наистина е много по евтина и удобна за съхранение (стотици заглавия в едно устройство), регулиране големината на буквите, лесно пренасяне и т.н. Проблема надтава, когато си замине устройството или паметта. От друга страна хартиената книга има своят романтичен чар, бързо се прелиства (ако трябва да се направи справка например) но е по сложна за съхранение и пренасяне. Зависима е и от външен и—к на светлина. Обикнивенно, ако една книга ми е харесала в електронен вид или считам, че е полезна за мен и околните, купувам я и на хартия.
  п.п. много библиотеки вече предлагат и електронни книги

  Frieren für die Freiheit. Tempolimit für die Freiheit. Ein Kühlschrank im Sommer – notwendig oder Kriegstreiberei?
 10. 10 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Електронната и хартиената книга си имат своите предимства и недостатъци. Електронната наистина е много по евтина и удобна за съхранение (стотици заглавия в едно устройство), регулиране големината на буквите, лесно пренасяне и т.н. Проблема надтава, когато си замине устройството или паметта. От друга страна хартиената книга има своят романтичен чар, бързо се прелиства (ако трябва да се направи справка например) но е по сложна за съхранение и пренасяне. Зависима е и от външен и—к на светлина. Обикнивенно, ако една книга ми е харесала в електронен вид или считам, че е полезна за мен и околните, купувам я и на хартия.п.п. много библиотеки вече предлагат и електронни книги
  —цитат от коментар 9 на DDR

  Наистина ли е проблем за ползващия електронна книга, респ. вид текстови документ, "когато си замине устройството или паметта"? Почти винаги достъпът и възможността за нов запи са лесно осъществими. Много често за удобство при използването потребителят е записал съответния текстови документ в няколко устройства или папки (фолдери). По-скоро сериозен проблем възниква при повреждане или загуба на документи на хартиен носител.
  Според мен документите в електронен вид се "прелистват" много по-бързо и осигуряват много по-бърз и удобен достъп до желана част от текста.

 11. 11 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2928 Неутрално

  До коментар [#10] от "zhivko6461":

  Всеки случай е индивидуален. Не винаги има направен залог на книгите, не винаги всички книги са достъпни за повторно сваляне и т.н. същото и за прелистването —> въпрос на лично усещане.

  Frieren für die Freiheit. Tempolimit für die Freiheit. Ein Kühlschrank im Sommer – notwendig oder Kriegstreiberei?
 12. 12 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2928 Неутрално

  До коментар [#10] от "zhivko6461":

  А относно прелистването, имам пред вид бързото преровяне, прехвърляне на страници —> наистина, когато е на компютър е много бързо. На четечка обаче не винаги е удобно бързо да се прехвърли книгата.

  Frieren für die Freiheit. Tempolimit für die Freiheit. Ein Kühlschrank im Sommer – notwendig oder Kriegstreiberei?
 13. 13 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Вместо да четат, зяпат телевизора. Или висят у фейса (ツ)
  —цитат от коментар 1 на balgariez


  Много от книгите се издават в България едва след година след като са издадени навсякъде по света.

 14. 14 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Вместо да четат, зяпат телевизора. Или висят у фейса (ツ)
  —цитат от коментар 1 на balgariez


  Много от книгите се издават в България едва след година след като са издадени навсякъде по света.

 15. 15 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#3] от "anonim440":

  Следователно съществува преломна точка - година или десетилетие, от което движението на махалото тръгва назад?

 16. 16 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Издаваните книги и вестниците намаляват ....."

  Няма лошо. Важно е зърното да преобладава над плявата, а плява, колкото искаш.

 17. 17 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 1150 Разстроено

  Спрях да си купувам преведени книги преди доста време. Преводът често е нелеп/вбесяващ, като ако става въпрос за поредица (примерно "Малазанска книга на мъртвите" или "Мисия "Земя") и са се изредили няколко преводача, никой от тях не се съобразява какво е превеждал този преди тях и в резултат едни имена при един са преведени по един начин, при друг по друг начин, а при трети са транскриптирани - ходи разбери, че Барс и Лоса са един и същи типаж а "къркачите" и "бутилките" (по смътен спомен) са хора от една и съща организация). Допълнително редакторите масово си оставят ръцете с досадни правописни и други грешки ("й" вместо "ѝ" ми е "любимото", което се превърна в масов спорт и се наложи повсеместно от няколко години насам - направо ми избиват чивиите като го видя).

  Точка печелят и "графичните дизайнери". Такава шлака по кориците никога не е било. Гледам си колекцията на Стивън Кинг с корици, правени от Петър Станимиров и тихичко плача.

  Та, да - пари за преведени на български книги вече НЕ давам. Даже се карах на един приятел, че ми подари една за ЧРД миналата година, та трябваше да си я намирам на английски после.

 18. 18 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Такива са новите реалности,живота е напрегнат,децата от 3 годишни са в стресова ситуация и така докато "успешно се реализират",от там ги грабва реалноста и едно надбягване с изисквания,правила,данъци,партии,съседи,съпруг/а,деца.Цикъла завършва с камбанен звън,който не чуваш.Толкоз.

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА! 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ"Върви лъжец от село на село, та лъже, върви брат му ден по-късно след него, та маже" - Елин Пелин - Големи лъжи.
 19. 19 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#10] от "zhivko6461":Всеки случай е индивидуален. Не винаги има направен залог на книгите, не винаги всички книги са достъпни за повторно сваляне и т.н. същото и за прелистването —> въпрос на лично усещане.
  —цитат от коментар 11 на DDR

  Разбира се, че за всеки най-важно е личното усещане. Но наистина ли искате да внушите, че една комплексна оценка ще потвърди, че възстановяването на изгубен или повреден електронен документ е по-трудно, а може би и по евтино, в сравнение с документите на хартиен носител.

 20. 20 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#3] от "anonim440":Следователно съществува преломна точка - година или десетилетие, от което движението на махалото тръгва назад?
  —цитат от коментар 15 на Араламбене му е майката

  Не всеки процес се подчинява и може да бъде описан със зависимостите при движение на махалото.

 21. 21 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 315 Неутрално

  До коментар [#17] от "parcaleste":

  И аз колега, когато имам възможност чета в оригинал - на английски, френски и руски.

  Има все още издателства, повечето малики и бутикови, кото предлагат чудесно преведени и оформени книги, които бързо заемат мястото си в библиотеката ми и които ще продължавам да подкрепям финансово и с мненията си в мрежата.

  Сега чета "Змията и Дъгата: удивителното приключение на харвардски учен в тайните общества на културата на водун в Хаити, история за зомбита и магии" - една забележка нямам към издателство "ЕРОВЕ"!

 22. 22 Профил на giy14583303
  giy14583303
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И 0% да е ДДС-то светът няма да се върне. Почти винаги си купувам нарязан хляб.

 23. 23 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#1] от "balgariez":

  Вместо да четат, зяпат телевизора. Или висят у фейса (ツ)
  —цитат от коментар 1 на balgariez


  Напротив. Читателите с всяка година се увеличават (пак според НСИ). Още преди няколко години редовните четящи станаха повече от нечетящите.

 24. 24 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 881 Неутрално

  В България са издадени 8,604 книги, докато във Великобритания - около 184,000.

  Интересното е, обаче, че като чета форумите, ние се имаме за много по-умни (само не знам как точно го измерваме това) ?!?

  ;)

  Източник:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Books_published_per_country_per_year

 25. 25 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#24] от "Kosta Delev":

  Не може да се сравнява така със сметалото. Не само защото в Англия има 10 пъти повече население и по-висок стандарт на живот. А най-вече защото издават книги на английски, които могат да се продават в целия англоезичен свят и конкретно на големия пазар в САЩ.

  Иначе си прав – неоснователно се смятаме за по-умни, но сметката с книгите няма нищо общо.

 26. 26 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 881 Неутрално

  До коментар [#25] от "tamada":

  Нещо не си разбрал какво съм написал - не говоря изобщо за ТИРАЖ, а за брой отделни (различни) ЗАГЛАВИЯ. Т.е. ако в България имаш избор между 10 книги по дадена тематика, то във ОК ще имаш избор от над 210 отделни заглавия по темата.

  Това, което ти пишеш, има смисъл и е вярно само по отношение на ТИРАЖИТЕ, където обяснимо (или не) сме пълна скръб и показва, че се издава по-малко от една книга на човек годишно.

 27. 27 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#26] от "Kosta Delev":

  Не се излагай бе, човек! Разбира се, че големината на пазара не влияе само на тиража, а и на разнообразието.
  Преди да откриваш нови икономически закони, попитай кой да е приятел търговец!

 28. 28 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 881 Неутрално

  До коментар [#27] от "tamada":

  По логиката ти, в кината във Великобритания трябва да има 21 пъти повече заглавия на филми, отколкото в България... ?!? ;)

  С търговци на картофи няма какво да дискутирам.

 29. 29 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#28] от "Kosta Delev":

  Не си измисляй моя логика с твоите числа 10 и 210 изсмукани от пръстите!
  Да, в Англия има повече заглавия в кината и повече филми в стрийминга. Примерно филмите в нашия Нетфликс са около около 560-570, а там са над 2400. Защото там потребителите са над 12 млн. Дори за Норвегия, която има население по-малко от нашето филмите в Нетфликс са повече – над 1700. Защото за разлика от нас в Норвегия поне 70% от зрителите си плащат за Нетфликс.

  Само че никъде не говоря за логика. Хем те предупредих да внимаваш и специално ти подсказах, че има едно нещо наречено "англоезичен свят" и пак продължаваш напористо да се излагаш.

  Кой въобще ти е казал, че всички книги в английските книжарници са издадени в Англия?
  САЩ, Канада, Ирландия, Австралия, Нова Зеландия... Един куп издания от англосферата се продават на пазара в Англия. И обратно - британските книги на английски могат масово да се продават без превод в над 60-70 държави, в които английският или е официален, или един от официалните, или се говори масово от над 60% от населението. Това не са само бивши колонии от Британската общност, а са държави и като Швеция, Дания, Холандия, Финландия, Австрия, Сингапур, Либерия, Филипините и още много, където над 60-70% от населението говори английски.
  В една Индия, където само 12% го говорят – това са над 130 млн души. И това е много сносен пазар, заради общата британско-индийска история и постоянния наплив от индийски емигранти към Британия.
  Дори в бедна България има книжарници, където се продава литература на английски, въпреки, че го говорим най-много 20% от населението.

  Именно това разнообразие от култури на пазара и платежоспособните клиенти в много държави позволяват и голямото разнообразие от заглавия. Издателите могат да си позволят да напечатат нишово заглавие за тясно специализирана аудитория и то пак да излезе на печалба. Ако не се продаде в Англия ще се продаде в чужбина – не го превеждат, а просто натоварват вече напечатани бройки и ги пращат.

  Докато български се говори само в България, Бесарабия, тук-там залязващо в Западните покрайнини и сред българските емигранти в чужбина. Просто няма такова разнообразие от теми, които да интересуват потребителя, а същевременно и няма достатъчно купувачи на пазара.

  Там един ямайски автор може да издаде изследване за ямайската народна медицина и то да се продаде, заради общите културни връзки. Тук не може – няма достатъчно купувачи за него, защото Ямайка е на майната си и никога не ни е касаела.

  Ако издадеш книга по тема, която интересува само 0,1% от населението тук тя потенциално ще разчита на 7000 души (барабар с бебетата). А в англоезичния свят ще разчита на повече от 600 000. Ако у нас я купят 1/5 от потенциалната аудитория това е 1400 екземпляра. Докато 1/5 част от онези 600 000 е гарантиран тираж от поне 100 000.

  И ми твърдиш, че това няма значение за способността на издателствата да оцеляват?

  Тук дори перспективните нови български автори започват с тиражи от сорта 500-1000 бройки. Тиражи от 100 000 са изключително редки. Ако ще тук да докараш и най-печелившите британски издателства, пак няма да могат да си позволят да издават толкова на брой заглавия на български език за българския пазар. Но дори да стигнем британския стандарт на живот и читателите да се увеличат пак бройката няма да стигне англоезичния свят.

  Това няма нищо общо с акъла на западняка, нито с логиката. Това е проста сметка, отдавна доказана в бизнеса. На по-голям пазар успешният продукт ти носи повече печалба, съответно приходите от тази дойна крава ти позволяват да рискуваш с повече на брой нишови продукти. Които пък от своя страна имат по-голям шанс да излязат поне на нула, просто заради по-големия брой купувачи.

 30. 30 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 881 Любопитно

  До коментар [#28] от "Kosta Delev":Не си измисляй моя логика с твоите числа 10 и 210 изсмукани от пръстите!...
  —цитат от коментар 29 на tamada


  Явно си много зле с математиката, след като не виждаш откъде идват те. В България са издадени 8,604 книги, докато във Великобритания - около 184,000, т.е. на всяка една българска книга има 21 английски заглавия (съответно, специално за теб "изсмуквам" математическия извод: на всеки 10 следват 210).

  За твое сведение в САЩ са издадени 305000 заглавия, които може също да са достъпни във Великобритания, но нямат НИЩО ОБЩО с излезлите на Острова (т.е. те изобщо не се припокриват - и това може да се провери по ISBN).

  Както и да е: англичаните не четат много, защото са по-богати от нас! Те са по-богати от нас, ЗАЩОТО ОТ ВЕКОВЕ ЧЕТАТ МНОГО ПОВЕЧЕ ОТ НАС.

  Ето ти красноречиво доказателство за това:
  https://ourworldindata.org/books

  Затова ОК имат към 132 Нобелови лауреати, а ние имаме само един (и 99% от хората по форумите не знаят кой е той)...

 31. 31 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 881 Неутрално
 32. 32 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#30] от "Kosta Delev":

  Явно си много зле с математиката, след като не виждаш откъде идват те. В България са издадени 8,604 книги, докато във Великобритания - около 184,000, т.е. на всяка една българска книга има 21 английски заглавия (съответно, специално за теб "изсмуквам" математическия извод: на всеки 10 следват 210).
  —цитат от коментар 30 на Kosta Delev


  Не, мойто момче. Ти не виждаш, въпреки че е пред очите ти в собствените ти "доказателства". :)
  Изсмукани са, първо, защото тъпата Уикипедия сравнява заглавия от 2011 за едната държава и 2017 за другата. А тази бройка варира през годините. Че там даже има данни за 1990, 1992... 1996... и т.н.
  И в другата ти статистика на Jakubmarian.com е същата работа – омешани статистики от различни години и от различни по методология източници.

  И второ, са изсмукани, защото и ти, и онзи Мариан, и останалите идиоти от Уикипедия не можете да четете статистиката. Тази бройка за ЮК не е само художествена или документална литература, а е обща за книги, учебници, справочници, търговски брошури, научни монографии... въобще всичко, което е получило ISBN, DOI, ASIN или някой от останалите издателски номера.
  Така, че не може да сравняваш само онези 8604 книги от статията, а трябва да добавиш и посочените брошури, и тогава съотношението става 1 към 19, а не към 21.

  Само че статистиката е съвсем различна, защото примерно за 2018 година НСИ е докладвал 9842 заглавия.
  https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/publications/BookP2018.pdf
  А пък WIPO за същата година докладват 12 606 български заглавия с издателски номер (по данни на Националната библиотека) и 188 000 заглавия от ЮК. И съотношението става 1 към 15, а не към 21.
  https://www.wipo.int/edocs/pubdocs/en/wipo_pub_1064_2019.pdf

  За твое сведение в САЩ са издадени 305000 заглавия, които може също да са достъпни във Великобритания, но нямат НИЩО ОБЩО с излезлите на Острова (т.е. те изобщо не се припокриват - и това може да се провери по ISBN).
  —цитат от коментар 30 на Kosta Delev


  Имат много общо, защото книгите не се издават за да стоят по складовете, а за да се продават. Затова за бройката има огромно значение какъв е пазарът. Това е бизнес като всеки друг и вложенията в него имат общо с рисковете, които поема издателството да пусне продукт на пазара, а не с мрънкането на пишман интелектуалци като теб.

  Обърни внимание в статистиката на WIPO – 41,5% от английските заглавия са в образованието и почти 56% от тези заглавия СЕ ПРОДАВАТ В ЧУЖБИНА.
  Как да няма значение броя на населението в дадена държава?
  Как да няма значение дали продаваш само вкъщи или по цял свят?
  Как да няма значение дали дали продаваш книгата на езика на който е написана или трябва да я превеждаш?
  Как да няма значение огромната разлика в броя на англоезичната и българската аудитория?
  Как да няма значение стандартът на живот на купувачите?
  Как да няма значение популярността на държавата в която е издадена книгата?

  Не може да вземаш само един показател и въз основа на него да правиш тъпите си изводи.

  Както и да е: англичаните не четат много, защото са по-богати от нас! Те са по-богати от нас, ЗАЩОТО ОТ ВЕКОВЕ ЧЕТАТ МНОГО ПОВЕЧЕ ОТ НАС.'
  Ето ти красноречиво доказателство за това:
  https://ourworldindata.org/books
  —цитат от коментар 30 на Kosta Delev


  Пак сочиш статистика, която не разбираш. Тя потвърждава моите думи, а не твоите. Това са числа за общия тираж книги. Но не и за читателския интерес към тях.
  Забележи, какво пише там – че между 1751 и 1800 най-много книги са печатани във Франция и Англия. Значително по-малко в Холандия. Да, де ама по същото време между 1750 и 1820 грамотността в Холандия е била най-висока – 85% и продължавала да расте; в Англия е била само 54% и спада на 53%, а във Франция направо си е била ниска от 29 до 38%.
  Това е пак според същия сайт.
  https://ourworldindata.org/literacy

  Естествено, че бройката на потенциалните читатели има значение. 54% от 10 млн население е повече от 85% от 2-3 млн население. Отделно, че Британската и Френската империи са значително по-големи от Холандскaтa по това време.

  По-големият брой продадени екземпляри води до по-голям обем печалба, защото не само сумираш повече приходи, но и ти спадат разходите спрямо мащаба. Съответно издателствата могат да си позволят да финансират повече продукти. То даже се вижда по твоите източници – изданията във Франция, Дания, Холандия, Швеция, Германия и др. също са значително по-малко от тези в ЮК, въпреки че там също четат от векове и също имат стари университети.

 33. 33 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 881 Весело

  Като ти преглеждам труда, скоро ще си готов да прибавиш още едно заглавие към скромния български принос в книгоиздаването... ;)

  Не знам обаче колко книги ще ти трябва да изпишеш, за да "докажеш", че българите четат, купуват и уважават книгите колкото британците. Мисълта ти, че това се дължало на стандарта на живот е смешен, защото книгите са едно от най-евтините удоволствия на този свят - аз лично не се сещам за друг свестен вариант срещу 15 лева да прекараш добре цяла седмица, докато (примерно) с два билета за филм "изгърмяваш" цялата сума в салона за няма час и половина.

  Кой те ИЗЛЪГА, че статистиките, които съм дал, измерват различни неща?!? Или си живееш със заблудата, че нашите 8,604 заглавия са само художествена или документална литература, докато британските 184000 включват брошуки с упътване за експлоатация на бяла техника и курсови работи на студентки?

  И преди да се обръщаш свойски към мен с "мойто момче" (което дори от граматична гледна точка е пълен резил), мога да те осветля, че в последните 30 години съм участвал в изработването на повече от 1800 различни книги от най-различни жанрове (не само български), така че имам идеална представа за какво говоря.

 34. 34 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 881 Весело

  ...Да, де ама по същото време между 1750 и 1820 грамотността в Холандия е била най-висока – 85% и продължавала да расте; в Англия е била само 54%...
  —цитат от коментар 32 на tamada


  А как виден експерт като теб оценява грамотността в България между 1750 и 1820 година ;)

  В една стара мъдра книга е писано: "А защо гледаш сламката в окото на брата си, пък гредата в своето око не усещаш?"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK