Световната асоциация на издателите: Делото срещу Прокопиев е поредното политическо изнудване

Световната асоциация на издателите: Делото срещу Прокопиев е поредното политическо изнудване

© Надежда Чипева, КапиталСветовната асоциация на издателите на новини изразява загриженост от подозренията за политическа намеса в съдебното преследване на Иво Прокопиев, съсобственик на "Икономедиа". Прибързването на съдебните власти в делото срещу собственика на български медии и предприемач засилва опасенията, че това е нов пример за политическо изнудване на независимата българска преса. То отново хвърля светлина върху трайното отслабване на независимостта и плурализма на българските медии през последните 15 години и тревожното отсъствие на проверка от властите в ЕС на медийните проблеми в страната."


Това заявява в обширна публикация Венсан Пейрен, изпълнителен директор на WAN-IFRA - асоциация на близо 80 национални сдружения на издатели на почти 18 хиляди новинарски вестници и сайтове. Базираната в Париж организация е с представителен статут в ООН, ЮНЕСКО и Съвета на Европа.


В текста под заглавие
"Подозрение за политическа намеса срещу независима медиа в България"


се казва още, че "Капитал" и "Дневник" са "сред малцината останали независими гласове в българските медии". Това е поредната реакция в последните три дни, в която международни медийни и журналистически организации заявяват позиция по темата.


Позицията на Арлем Дезир от петък - специалният представител на ОССЕ за свободата на медиите - в "Туитър" беше споделена и от други наблюдатели и експерти. И от бившия държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт.

Мадлин Олбрайт препубликува позицията на Арлем Дезир в "Туитър".

Мадлин Олбрайт препубликува позицията на Арлем Дезир в "Туитър".


Пейрен обяснява на членовете на асоциацията и читателите в чужбина по какъв повод Прокопиев е обвиняем заедно с двама бивши министри - че е изказал мнение на заседание на Тристранния съвет за сътрудничество в качеството си на председател на КРИБ, сдружение на най-голямите работодатели в България. Обвинението "не твърди, че Иво Прокопиев е бил нещо повече от съветник или че е спечелил лично от сделката", се казва в публикацията.


"Това внезапно ускоряване хода на делото с 14-часово заседание на 20 юни и присъда, очаквана на 28 юни, при отсъствието на един от обвиняемите повдига сериозни притеснения, че сме свидетели на нов опит да бъде отслабена независимата преса и свободата на достъпа до информация в България."


Пейрен припомня още, че Прокопиев "редовно е мишена на това, кото през 2015 г. ОССЕ описа като административен тормоз - рекордни глоби за разследване от медиите му на финансови нередности, зачестили проверки на бизнеса му и замразяване от властите на негови активи".


15 години отслабване на медиите


В позицията на изпълнителния директор на WAN-IFRA се изброяват разследвания на "Икономедиа" за масова корупция в инфраструктурни проекти, злоупотреби от управляващата партия с еврофондове, корупция и други престъпления в банковия сектор на България.


"Комитетът за защита на журналистите (CPJ) съобщи през 2019 г., че независимите медии в България са обект на непрекъснати кампании за очерняне, проправителствени медии често наричат "Капитал" източник на фалшиви новини, а разследващите му журналисти са описвани като антибългарски заговорници или агенти на САЩ."


Държавата преследва не само Прокопиев, припомня още Пейрен, но и Сашо Дончев, издателят на "Сега", заради негово оплакване пред Европейската комисия за публично известна информация за злоупотреба от "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" с доминиращото им положение на българския пазар. След това писмо Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България, а Дончев бе разследван за държавна измяна по сигнал на главния прокурор Сотир Цацаров.


Призив към главния прокурор


В позицията на Венсан Пейрен се казва още:


"Независимостта и плурализмът на българските медии непрекъснато ерозираха през последните 15 години. Напоследък независимите медии, техните журналисти и издатели са обект на непрекъснат натиск и репресии от ръководството на прокуратурата. В доклад от 2016 г. WAN-IFRA съобщи, че властите все повече използват средства за "мека" цензура - официални действия, целящи да се влияе върху съдържанието на медиите с цел те да бъдат доминирани и да се стесни достъпът до информация и информиран обществен дебат за политиката. Докладът посочи, че отсъствието на алтернативни приходи доведе до това, че някои медии промениха редакционната си политика и загърбиха професионалните стандарти.


WAN-IFRA е много загрижена, че сегашното дело срещу Иво Прокопиев е още едно доказателство за такава "мека цензура" или косвено цензуриране, използвана за заглушаване на независимите медии в България. Делото срещу Иво Прокопиев олицетворява борбата в тази страна за поддържане на независима преса.


Призовавам главния прокурор да се завърне към процедури, които ще демонстрират, че България може да изпълнява ролята си на държава, уважаваща свободата на медиите и на защитник на човешките права, които са в сърцевината на демокрацията и ценностите на Европейския съюз."


Комитетът за защита на журналистите (CPJ) също реагира с позиция в "Туитър" на неговия председател и опасенията за делото срещу издателя на "Дневник" и "Капитал" и възможността той да бъде осъден и задържан в политически мотивиран процес.


Предупреждението от Специалния представител на ОССЕ за свобода на медиите - тук.
За позицията на "Репортери без граници" можете да прочеттете тук.
Критиките от международната мрежа на Асоциацията на европейските журналисти - тук.
Всичко за делото - тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK