България няма ангажимент да уведомява ЕК за АЕЦ "Белене", заяви Теменужка Петкова

Теменужка Петкова

© Велко Ангелов

Теменужка ПетковаПроектът за АЕЦ "Белене" не се нуждае от одобрение, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя смята, че в момента през медиите се правят неверни внушения, но "истината винаги е една".


Преди три дни EURACTIV цитира отговори на Европейската комисия (ЕК ) до адвокат Албена Белянова, в които се казва, че две години след като правителството на Бойко Борисов поднови проекта за втора ядрена централа в България, не е направено нищо ново по регулаторния процес и към момента площадката за АЕЦ "Белене" няма лиценз.


"Съгласно договора за Евратом всяка държава, членка на ЕС, която възнамерява да изгради проект в областта на ядрената енергия или която възнамерява да измени такъв проект, е длъжна да уведоми ЕК за това, което иска да прави", каза Петкова в предаването "Тази събота" по Би Ти Ви.
"Ние нямаме задължение да уведомяваме ЕК, тъй като процедурата е само едно намерение и не се знае как ще приключи - може да приключи успешно, може да приключи неуспешно. Ангажимент да уведоми ЕК има инвеститорът. Така през февруари 2007 г. Националната електрическа компания, тъй като тя е била инвеститор на проекта, е уведомила ЕК за АЕЦ "Белене". През декември 2007 г. ЕК е излязла с одобрение и е казала, че този проект изцяло съответства на европейските изисквания в областта на ядрената енергия", заяви Петкова.


В отговор на думи на Цветан Цветанов министърът на енергетиката заяви, че "правителството винаги е защитавало само и единствено националния интерес на страната".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK