Инициаторите на делото срещу Прокопиев не успяха да го запазят в тайна от света

Инициаторите на делото срещу Прокопиев не успяха да го запазят в тайна от света

© Велко АнгеловАко някой в България - във властта или в прокуратурата - се е надявал делото срещу Иво Прокопиев, съиздател на "Дневник" и "Капитал", да остане само български скандал за поредната вътрешна разправа чрез злоупотреба с инструментите на правораздаването, очевидно е сгрешил.


Защото за броени дни тази седмица то бе остро критикувано от водещи в Европа и света институции, сдружения и неправителствени организации за защита свободата на словото и правото на журналисти и издатели да работят независимо от държавата.


Всички изразиха серизона тревога от начина, по който делото по повод приватизацията на EVN се превърна в ярък пример на продължаващ години наред тормоз върху Прокопиев заради това което вършат изданията на "Икономедиа". Всички изразиха подозрения, че това е заради работата на журналистите в издания, смятани за едни от малкото независими от управляващите, пример за професионализъм и източник на качествена информация. Всички казаха, че то е олицетворение и на това, че от 15 години се води кампания да бъдат заглушени и последните критични гласове в България.
Но някои дирекно го нарекоха политически мотивирано дело, политически натиск и "мека цензура". Имаше и призив най-после Европейската комисия да се намеси и да настоява България да спазва върховенството на закона и да поправи тежките щети за свободата на медиите и на словото в страната.


В събота се включи и Европейската асоциация на издотелите на вестници (ENPA) със сходна позиция:

  • Карло Пероне, президент на ENPA, каза: "Предупреждаваме за влошаващата се ситуация със свободата на медиите в България, поставяща в сериозна заплата бъдещето на независимата журналистика. ENPA категорично защитава медийния плурализъм, редакционната независиост и икономически устойчив сектор на пресата."

"Внимателно следим наказателното дело срещу собственика на медии Иво Прокопиев от групата "Икономедиа" с обвинения за публичните му изявления като член на консултативна обществено институция. Жизнено важно е правните проедури да се спазват стриктно, за да се разсее всякакво съмнение за произвол и политически мотиви в обвиняването на Прокопиев, чийто медии са известни като източници на независима и качествена журналистика в България. Плурализмът и свободата на медиите трябва да бъдат съхранявани и уважавани в Европейския съюз."
    • Владо Лехари, вицепрезидент на ENPA, заяви" Издателите на преса призовават ва уважаване върховенството на закона, на независимата журналистика и свободата на медиите. Много сме загрижени за ситуацията в някои страни от ЕС, където свободата на пресата е под сериозна заплаха".


Подкрепата за Прокопиев, "Икономедиа" и журналистите в изданията "Капитал" и "Дневник" не може да се степенува, включително защото всяка от заелите позиция лидери и организации има различен обхват, аудитория и възможности за последващи действия. Ето кой какво каза:


Световната асоциация на издателите на новини (WAN-IFRA)


Прибързването на съдебните власти в делото срещу собственика на български медии и предприемач засилва опасенията, че това е нов пример за политическо изнудване на независимата българска преса. То отново хвърля светлина върху трайното отслабване на независимостта и плурализма на българските медии през последните 15 години и тревожното отсъствие на проверка от властите в ЕС на медийните проблеми в страната.


"WAN-IFRA е много загрижена, че сегашното дело срещу Иво Прокопиев е още едно доказателство за "мека цензура" или косвено цензуриране, използвана за заглушаване на независимите медии в България. Делото срещу Иво Прокопиев олицетворява борбата в тази страна за поддържане на независима преса. Призовавам главния прокурор да се завърне към процедури, които ще демонстрират, че България може да изпълнява ролята си на държава, уважаваща свободата на медиите и на защитник на човешките права, които са в сърцевината на демокрацията и ценностите на Европейския съюз."


Арлем Дезир, специалният представител на ОССЕ за свободата на медиите


Той обяви в официалния си профил в "Туитър", че внимателно следи наказателното дело "срещу собственика на "Икономедиа" Иво Прокопиев, съиздател на "Дневник" и "Капитал", известни като източници на независима и качествена журналистика в България". "Плурализмът и свободата на медиите трябва да бъдат защитавани и уважавани", допълва Дезир.


Ръководената от него служба, базирана във Виена, е единственият в света междуправителствен орган за мониторинг на свободата на медиите. В Организацията за сигурност и сътрудничество членуват 57 държави от двети страни на Атлантика, включително България.


Инициаторите на делото срещу Прокопиев не успяха да го запазят в тайна от света


Генералният секретар на "Репортери без граници"


"Макар процесът да не е пряко свързан с "Икономедиа", сериозността на обвиненията срещу Иво Прокопиев са преди всичко политически мотивирани и очевидно свързани с критичната позиция спрямо правителството на неговите медии", написа Кристоф Делоар. "Репортери без граници" застава до него във време, когато преследването може да доведе до наказателна присъда и затвор в неделя, 28 юни".


Инициаторите на делото срещу Прокопиев не успяха да го запазят в тайна от света


Медийна програма на фондация "Конрад Аденауер"


"Международна загриженост за заплахата от затвор срещу предприемача и собственик на "Дневник" и "Капитал" Иво Прокопиев", пише в съобщението на фондацията във "Фейсбук". "Последиците от евентуална осъдителна присъда може да нанесат щети на медийната свобода в България предвид това, че тези издания са източник на сериозни разследвания и пример за качествена журналистика.


Асоциация на европейските журналисти (AEJ)


"Последиците от осъдителна присъда в делото срещу Иво Прокопиев може да нанесат сериозни поражения върху свободата на медиите в България." От AEJ изразяват "спешна загриженост" от заплахата от затвор срещу собственик на български медии само заради това, че е изказал мнение при обществено обсъждане на предстоящата сделка през 2011 г. Организацията, базирана в Брюксел, определя като спорни правните процедури по делото и смята, че евентуална осъдителна присъда за лишаване от свобода на Прокопиев би била с необосновани и незащитени аргументи и призовава " да се следват правните процедури, за да се разсее всякакво съмнение за произвол и политически мотиви".


"Макар процесът да не е пряко свързан с "Икономедиа", включваща "Капитал" и "Дневник", има сериозни притеснения, че основна причина за повдигането на обвинения срещу Прокопиев е разследващата работа и критичната спрямо правителството позиция на тези медии. Тези издания са известни като едни от най-важните в България източници на независима и висококачествена журналистика."


Комитетът за защита на журналистите (CPJ)


"Загрижени сме за наказателното преследване срещу Иво Прокопиев, издател на "Капитал" и "Дневник" - две наистина независими и висококачествени медии. Той трябва да се яви в съда на 28 юни и може да бъде вкаран в затвора в един политическо мотивиран процес." Това написа Гулнара Саид, координатор на Mрограмата за защита на журналисти за Европа и Централна Азия на базираната в Ню Йорк организация.


Инициаторите на делото срещу Прокопиев не успяха да го запазят в тайна от света


Някои от съобщенията в "Туитър" бяха препубликувани от хора като Дейвид Кей - Специален доклачик на ООН за свободата да се изразява мнение и позиция, и Мадлин Олбрайт, бивш държавен секретар на САЩ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK