При силен международен интерес, съдът ще се произнесе по делото ЕВН

Иво Прокопиев заяви, че все още не разбира за какво е обвинен, защото излиза, че това е заради изказване на мнение.

© Велко Ангелов

Иво Прокопиев заяви, че все още не разбира за какво е обвинен, защото излиза, че това е заради изказване на мнение.В присъствието на международни наблюдатели и при силен външен интерес, специализираният наказателен съд ще приключи на първа инстанция делото за продажбата на миноритарния държавен дял на "ЕВН -Електроразпределение България" АД. Заседанието от 14 часа ще започне с изслушването на последна дума на подсъдимите и ще приключи с произнасянето на решението на съдия Вилислава Ангелова


По него на съд са дадени двама бивши министри от първия кабинет на Бойко Борисов - Симеон Дянков и Трайчо Трайков, съиздателят на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев и още трима души - експертите на инвестиционния посредник "Булброкърс" Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев. Дянков ще чуе решението на съда през видео връзка, защото се намира в САЩ.


Финалът на процеса се случва след неочаквано забързване на съдебния състав, който миналата седмица заличи ключови свидетели и пренасрочи предварително определените дати. Заключителните пледоарии на прокуратурата и защитата се случиха на изтеглено заседание в събота (21 юни), продължило над 14 часа. За Дянков, Прокопиев и Трайков прокуратурата поиска присъди от 3 до 10 години и от 1 до 3 години за Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев. Прокурорът Емил Петров (брат на бившия шеф на Столичното следствие Петьо Петров, известен с прякора си Пепи Еврото) поиска и задържане под стража на всички, ако бъдат осъдени.


Реакциите: Политически мотивирано дело за изнудване
В последните няколко дни редица международни организации на медии, журналисти и специални наблюдатели на свободата на медиите реагираха срещу опасността Иво Прокопиев и останалите да бъдат осъдени и дори задържани. В някои от становищата делото беше определяно като политически мотивирано, в други случващото се коментира като политически натиск и мека цензура. Имаше и призив най-после Европейската комисия да се намеси и да настоява България да спазва върховенството на закона и да поправи тежките щети за свободата на медиите и на словото в страната.


От позицията на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ), според които осъдителна присъда срещу Иво Прокопиев може да нанесе сериозни поражения върху свободата на медиите в България, до Световната асоциация на издателите, според които процесът и евентуално осъдително решение на съда е поредното политическо изнудване.


Реакциите идваха лавинообразно с приближаването на неделя, като позиция зае дори специалният представител на ОССЕ за свободата на медиите Арлем Дезир, който заяви, че внимателно следи делото. В София за процеса пристига и главният редактор на "Репортери без граници" Полин Адес-Мевел. От организацията по-рано през седмицата също реагираха с позиция. Още за международните реакции - четете тук


Прокурор Емил Петров и неговата колежка Наталия Станчева поискаха задържана на всички, ако бъдат осъдени.

© Велко Ангелов

Прокурор Емил Петров и неговата колежка Наталия Станчева поискаха задържана на всички, ако бъдат осъдени.


За какво е делото


Процесът за продажбата на държавния дял от 33 % от ЕВН, извършена преди девет години, започна преди четири години (като оттогава беше прекратявано и връщано два пъти на прокуратурата), а обвинението е, че са нанесени щети на държавата в големи размери, като в обвинителния акт бяха посочени различни числа в обвиненията към всеки от шестимата привлечени под отговорност.


Списъкът на обвиняемите започва с изпълнителния директор на дружеството "Булброкърс" ЕАД, избрано за инвестиционен посредник при продажбата на миноритарния дял - Радослав Рачев, и служителите Любомир Евстатиев и Петър Василев, обвинени, че са предложили на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) доклад с минимална цена на една акция, изчислена по метод, който според прокуратурата e занижил цената на акциите и от това последвали невъзстановими щети за държавата в лицето на АПСК в размер на 20 829 200 лв. (чл. 217, ал.4 от НК).

Тази основна теза на обвинението за нанесена вреда се разпадна преди две заседания, когато беше представена уточняваща експертиза, възложена от съда. От нея се разбра, че един от вариантите за справедлива пазарна цена на една акция на ЕВН е посочена цена от 1610,19 лева за акция. А втора уточняваща експертиза посочи 1511 лв. Така дори и според експертите на прокуратурата реализираната продажна цена от 1682 лева за една акция е по-висока от тази оценка.


Но всъщност акциите не са продавани по експертна оценка, а пазарният анализ е използван за определяне на минимално допустимата цена, от която да започне наддаването нагоре. Продажната цена е определена от пазара, търсенето и предлагането на търг на борсата.


Тримата обвинени от "Булброкърс" обясниха пред съда каква е била ролята им по време на работата по изготвяне на оценка за продажбата - те са сключили договор и само са предоставяли информация, която им е искана от фирмата-лицензиран оценител.


"Не съм извършил нито едно от посочените деяния. Нещо повече - някои от тях не са се случвали, други не бих могъл да извърша дори на теория", заяви изпълнителният директорна "Булброкърс" Радослав Рачев.


Колегата му Любомир Евстатиев припомни че резултатът от сделката е, че българската държава е получила най - висок приход от сделката за ЕВН. Той отбеляза, че агенцията за приватизация им е благодарила за постигнатия резултат.


Петър Василев, който обясни как и каква информация е предоставял на фирмата, изготвила оценката, каза че не разбира в какво е обвинен, след като е нямал никакво участие в правенето на оценката (пълното му обяснение - тук)


Иво Прокопиев и Симеон Дянков са обвинени в престъпление по служба (чл. 283-а от НК). Според прокуратурата Прокопиев "в съучастие като помагач със Симеон Дянков (финансов министър и извършител), на проведените консултации през март-април 2010 г. на Националния съвет за тристранно сътрудничество, с цел да набави облага за другиго (за "Булброкърс" ЕАД, част от групата на "Алфа финанс холдинг" с представляващ Прокопиев), е заявил, че в срок до септември 2010 г. следва да се извърши приватизация на остатъчните държавни дялове в електроразпределителните дружества чрез Българска фондова борса, като приходите от продажбата постъпят в републиканския бюджет чрез "Държавна консолидационна компания" ЕАД.


С това според обвинението Прокопиев "умишлено улеснил Дянков да превиши властта си, като разпореди на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация Емил Караниколов да възложи изготвянето на приватизационната оценка на остатъчния държавен дял на инвестиционния посредник "Булброкърс"ЕАД, вместо на лицензиран оценител. В хода на процеса стана ясно, че оценката не е "оценка", а анализ на стойността, и е извършена от лицензирания оценител "Инженеринг сервиз", на когото инвестиционният посредник е възложил да я направи.


На заседанието в събота Иво Прокопиев каза в обяснението си, че не разбира за какво е обвинен:

"Ще опитам да обобщя в едно изречение. Обвинен съм за това, че по време на публични и протоколирани заседания на Съвета за тристранно сътрудничество съм изразил мнение докога е добре да се продадат дяловете от ЕРП-тата и съм дал разяснения за един от начините как може да бъде направена процедурата, така че парите да влязат в държавния бюджет. Още малко ще го синтезирам: изразил съм мнение и съм обяснил, по време на официално заседание на НСТС. Ето, това не разбирам. Как може да има обвинение за мнение и разяснение?"

Прокопиев заяви още, че е коментирал по принцип приватизацията на дялове от държавни дружества, а примерът да бъдат раздържавени тези от ЕРП-тата за първи път е бил даден от Бойко Борисов (тогава премиер в първия си мандат). Съдът отказа на предишно заседание министър-председателят да бъде призован като свидетел.


Симеон Дянков заяви, че обвиненията нямат връзка с неговата дейност. Приватизацията е извършвана от ресорната агенция по решение на правителството. "Аз нито съм имал желание да въздействам върху Караниколов, нито съм имал възможност да му въздействам, нито съм му въздействал", каза бившият финансов министър.

Емил Караниколов (в момента икономически министър) през 2011г. е председател на агенцията, отговорна за раздържавяването. Той беше разпитан пръв като свидетел още в началото на съдебния процес през миналата година и отрече да му е оказван натиск.

Най-голяма щета е посочена в обвинението на Трайчо Трайков (тогава министър на икономиката), за това, че не е положил достатъчно грижи в стопанисването на повереното му имущество като принципал на държавните дялове във фирмите (чл. 219 от Наказателния Кодекс (НК).
В съдебната зала, 20 юни 2020. Адвокат Златка Стефанова разговаря с Трайчо Трайков.

© Велко Ангелов

В съдебната зала, 20 юни 2020. Адвокат Златка Стефанова разговаря с Трайчо Трайков.


Трайков обясни пред съда "че няма абсолютно нищо, в което да бъда обвинен за дейността си като министър на икономиката, енергетиката и туризма. На което вероятно се дължи и липсата на някаква смислена формулировка в обвинителния акт."


Какво казаха пред съда подсъдимите, четете тук, тук и тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK