ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Съдът оправда Иво Прокопиев и останалите по делото ЕВН

Симеон Дянков, Иво Прокопиев, Трайчо Трайков

© Дневник

Симеон Дянков, Иво Прокопиев, Трайчо ТрайковСпециализираният наказателен съд (СНС) оправда всички обвиняеми по делото за продажбата на миноритарния дял на ЕВН. Съдия Вилислава Ангелова прочете присъдата малко след 15:30 ч. в неделя (28 юни).


По него подсъдими бяха двама бивши министри от първия кабинет на Бойко Борисов - Симеон Дянков и Трайчо Трайков, съиздателят на "Дневник" и "Капитал" Иво Прокопиев и още трима души - експертите на инвестиционния посредник "Булброкърс" Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев. Дянков ще чуе решението на съда през видеовръзка, защото се намира в САЩ.


За Дянков, Прокопиев и Трайков прокуратурата поиска на заседанието миналата събота присъди от 3 до 10 години и от 1 до 3 години за Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев. Прокурорът Емил Петров (брат на бившия шеф на Столичното следствие Петьо Петров, известен с прякора си Пепи Еврото) поиска и задържане под стража на всички, ако бъдат осъдени.
След произнасянето на оправдателните присъди съдия Ангелова изнесе кратки мотиви. Според тях


част от обвиненията не съставляват престъпления, а друга част от обвиненията са за престъпления, които не са извършени


Тя отбеляза, че всеки има право на справедлив процес в разумен срок, като се изслушат и съберат доказателства от всички страни в процеса. По думите й всяко решение е по-добро от поставянето във висящо и неопределено положение на човешки съдби, защото предполага по-нататъшно развитие.


Съдия Ангелова прочете в мотивите си по отношение на обвинението срещу Прокопиев, че "изразяването на становища и мнения е именно това, за което е създаден тристранния съвет, т. е заявеното на заседанията на този орган има консултативен характер и няма обвързваща сила за компетентния държавен орган, т.е не бъдат ли приети от държавен орган тези мнения, становища и консултации нямат никаква правна стойност".


Присъдата следва да се основава на безспорни, неопровержими доказателства, събрани по надлежно описания в нашия процесуален закон ред.


Вилислава Ангелова,

съдия в Специализирания наказателен съд


Съдията отбеляза също , че това е началото на триинстанционно производство.


"Единственият притеснителен момент възникна, когато делото беше неочаквано забързано към края. Изключително съм впечатлен от мотивацията, която съдията направи за решението си. Не само от доблестта и достойнството да обяви такова решение, но и начинът, по който го направи. Препоръчвам го за четене на юристи, математици и държавни администратори", коментира след края на делото пред медии Трайчо Трайков. (Мотивите на съдия Ангелова, която влезе в детайл по формирането на оценката за цената на акциите и експертизите с грешки - четете тук)


Иво Прокопиев коментира след решението пред медиите: "От самото начало до днес беше ясно, че това е едно абсурдно дело, в което нито има престъпление, нито някакви факти, нито някакви улики, а всичко е направено, за да бъдат изтормозени едни хора. И съм благодарен на съда, че прецени обективно всички факти и взе това решение. Мисля, че целият свят видя, че не бива в една европейска държава правото на прокуратурата да обвинява и да слага етикети, че някой е обвиняем се използва като инструмент за репресия на невинни хора. Затова сега призовавам всички, които лепяха етикети "подсъдим" и "обвиняем", да започнат да лепят етикети "оправдан".


Съдът оправда Иво Прокопиев и останалите по делото ЕВН

© Георги Кожухаров


След края на заседанието прокурор Емил Петров заяви: "Има време за говорене, има време и за мълчание. Сега е време за мълчание." Той ще изчака изготвянето на подробните мотиви, за да протестират оправдателните присъди. Прокурор Наталия Станчева каза, че може да отговори на всеки един пункт от изложението на съдията, но също смята да изчака подробните мотиви. Петров избегна въпросите на журналисти дали ще се оттегли докато тече проверката по разследването "Осемте джуджета", в което е замесен брат му Пепи Еврото. Той реагира, че не се занимава с "жълтении" и напусна залата.


Малко по-късно главният прокурор Иван Гешев лично коментира делото, като използва социалната мрежа "Туитър", където от тази седмица има официален профил. Той публикува снимка на сградата, в която се намира Специализирания наказателен съд и в текста към нея декларира уважение към решението на съда и "респект към колегите прокурори". В съобщението се допълва, че е била загубена "малка битка", но прокуратурата е решена да спечели войната.В последните дни международни медийни и журналистически организации реагираха по делото като го определиха за политически мотивиран процес и атака срещу медиите. Повече - тук.


След делото в неделя, "Репортери без граници", които бяха изпратили наблюдател на делото в неделя, коментираха веднага след него в "Туитър", че организацията посреща с облекчение решението на съда, но след съобщението на прокурора, че то ще бъде протестирано - ще продължат да следят внимателно процеса.


"Политическите мотиви зад този процес не могат повече да бъдат поставяни под съмнение и [продължението] би имало вероятно силно смразяващ ефект върху независимата журналистика в тази страна, класирана на 111-о място в индекса на "Репортери без граници", коментират още от организацията.


Пълният текст на мотивите на съдията - тук.


Какво казаха в последните си изявления преди присъдата подсъдимите - тук


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK