Чартъри на стендбай - отваря ли се пътят за субсидиране на полети с чужди туристи

Летище Варна

© Летище Варна

Летище ВарнаВъпреки спорадичните кампании на държавата през последните години да насърчава вътрешния туризъм, в края на сезона - и летния, и зимния, все се броят чуждите туристи. Затова паралелно с призивите българите да изкарат лятната си ваканция тази година на Черноморието, бе решено да се субсидират и чартърни полети с чужденци.


Към момента все още цари неизвестност кога започва субсидирането, а и това няма драматично да промени ситуацията в сектора, но все пак е нещо, коментират пред "Дневник" туроператори, които водят чуждестранни туристи в България.


От информация на Министерството на туризма, поискана от "Дневник", се разбира, че ведомството изчаква последна законодателна промяна, за да задвижи процедурата. В петък, 25 юни, депутатите я приеха и така отвориха пътя за субсидирането на чартърите.
Засега не е известно каква сума е предвидена в бюджета за целта.


Извънредна субсидия


С промени в Закона за извънредното положение в средата на май се въведе възможност за държавна субсидия, която да бъде предоставяна в рамките на 2 г. години от Министерството на туризма на туроператори, използващи въздушни превозвачи за чартърни полети до България с цел туризъм, посочват от ресорното ведомство.


Уточняват, че държавната субсидия от 35 евро е за всяка седалка, заета от човек, ползващ организирано туристическо пътуване в България, само за полети с капацитет от не по-малко от 100 места.


В текста обаче се предвижда субсидията да получи туроператор, който за превоз на туристи до България използва въздушен превозвач с български оперативен лиценз, а ако използва чужд превозвач и желае да се възползва от субсидията, е необходимо да докаже, че липсва интерес от изпълнението за всеки конкретен полет от въздушните превозвачи с български оперативен лиценз.


От министерството посочват, че очакват да бъдат гласувани в пленарна зала предложените промени от НФСБ, с които субсидията без ограничения се дава и за оператори с чуждестранен лиценз, което именно стана в петък. "Мотивите на народните представители за промяната са, че предното изискване се явява ограничаващо за конкуренцията на вътрешния пазар на Европейския съюз и на регионалния пазар, където сме заинтересовани да имаме силно конкурентно присъствие в условията на следпандемична обстановка", посочват от министерството.


"След като се обнародва в "Държавен вестник" изменението в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, Министерството на туризма ще задейства схемата за стимулиране на туризма, за което ще уведоми Европейската комисия, каквото е законовото му задължение", посочват от ведомството.


Субсидията не е решаваща, но ще помогне


Доскоро туроператорите, водещи чуждестранни туристи в България, недоумяваха защо все още няма информация за субсидирането на чартърните полети, не че те бяха тръгнали. Първият пристигна в петък с туристи от Нидерландия и Белгия, а посрещането, в което участваха кметът на Бургас Димитър Николов и лично министърът на туризма Николина Ангелкова, идваше да покаже важността на случващото се. Само седмица по-рано чартърът от Рига бе отменен заради нарасналия брой заразени с коронавирус в България.


"Няма никакви разписани поднормативни актове, има само водени разговори, но с разговори туроператорите трудно могат да включат веднага това в калкулацията си", обясни пред "Дневник" Калин Сутев, представител на един от най-големите германски туроператори DER Touristik Deutschland, в която група влиза и компанията ITS. (Разговорът с него водим малко преди парламентът да приеме окончателно закона - бел. а.)


Разказва, че първоначално се е обмисляло през есента да се направи сравнение между това, което отчитат хотелите като настанени чужди туристи и това, което подават като брой туроператорите, и така да се плаща, но вече се обсъжда изчисленията и плащанията да са седмица за седмица или пък най-много за месец. Засега обаче туроператорите не калкулират в офертите си 35 евро надолу в цената, а очакват правилата за това.


"С 35 евро няма да обърнем пазара в наша полза, защото държавните субсидии при преките ни конукренти са значително по-големи. За тази година е трудно да очакваме, че това ще обърне интереса и нагласите на хората, но ако не остане и за 2021 г., много трудно ще успеем да се позиционираме спрямо пряката конкуренция тогава", коментира Сутев.


Допълва, че независимо в кой момент Турция ще се отвори за туристи тя ще влезе много ударно в конкурентната битка.


Сама по себе си една намалена цена с 35 евро не може да убеди никой да пътува, но тъй като всички останали правят това, ние ако не го правим, се оказваме с 35 евро по-скъпи от останалите, което не ни носи конкурентно предимство, коментира и Иван Грошев, управител на "МТС България", една от фирмите, която води британски туристи в партньорство с Jet2holiday.


Чартъри на стендбай - отваря ли се пътят за субсидиране на полети с чужди туристи

© Надежда Чипева, Капитал


Повече заразени - повече уплашени туристи


Връщането на маските, ограниченията, ръстът на заразените, "които се тръбят в последните дни" на втория час се появяват в германската преса и това пречи ужасно много в този критичен момент, когато се опитваме да съберем остатъците от това, което имаме, за да стартираме лятна програма с чартърите, обяснява Калин Сутев.


Разказва, че продължава да има откази на туристи да дойдат в България като в момента по-голям е техният брой отколкото на тези, които се записват за почивка на Черноморието. "Нашата идея е да обърнем тренда. Още повече, че и записалите се към февруари и новите все още имат право да сторнират ваканциите си. Идеята е да се генерират нови записвания, за да може да се удържи общият брой поне на една трета от останалите все още записани". Според него това е постижимо ако "спрем да бълваме информация", която да плаши потенциалните туристи. "Не казвам, че трябва да укриваме броя на заразените, но трябва да решим ще имаме ли сезон или се отказваме и да се приключи тази истерия", заключава той.


Грошев добавя, че първият чартър с британски туристи е заявен за 17 юли, но "дали ще бъде тогава, не можем да кажем" след като за май и юни всичко е било отменено. Посочва, че в случая всичко ще зависи от предстоящо решение на британското правителство за това дали след ваканцията си гражданите ще трябва да бъдат под карантина.


Обяснява, че записванията засега са 25% от обема към тази дата през миналата година и смята, че е възможно да се достигне до 50% от миналогодишните, когато има яснота за пътуванията. Посочва, че чартърите се заявявт година по-рано на този пазар, но това лято всичко е на "стендбай".


"Това лято не само туристи липсват, но няма да отворят хотели, заведения, магазини, което допълнително нагнетява обстановката", казва Грошев. Това е допълнителен удар за хотелите, които са работели с фалиралия "Томас Кук", заради което понесоха щети през миналата година, които се надяваха да компенсират с повече приходи това лято. Туроператорите пък са принудени да връщат пари на британските туристи за несбъднати пътувания през изминалите месеци, които вече са били капарирани при хотелите.


Плажът на Слънчев бряг.

© Стоян Ненов, Reuters

Плажът на Слънчев бряг.


Между плановете и реалността


Само 10% от предварително планираните полети за юни се очаква да бъдат изпълнени на двете морски летища във Варна и Бургас. Това показват данните на дружеството "Фрапорт туинсатр еърпорт мениджмънт", което е техен оператор. По тази причина прогноза за изпълнението на летателната програма през юли до този момент все още няма, макар че до началото на първия активен ваканционен месец остава само седмица.

"Нямаме никаква сигурност за това, дали тези полети ще се състоят, каза Адриана Троанска от пресслужбата на "Фрапорт туин сатр еърпорт мениджмънт". Допълва, че полетът от Рига до Бургас е отменен буквално в последния момент заради наложените санитарни мерки в Латвия.


Според данните, предоставени на "Дневник", до края на септември Летище "Варна" очаква 2100 планирани чартърни полета. За Бургас те са близо три пъти повече. Каква част от тях ще бъдат изпълнени обаче не е известно.


В средата на месеца министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че потвърдени до септември за летището в Бургас са над 10 600, а за Варна - над 6400 към момента. Спадът спрямо миналата година до края на септември тя изчисли на 35%. Тези числа надвишават данните от двете летища като причината за това е, че в тях са включени и редовните полети.


Това се потвърждава от предоставената на "Дневник" справка от летищата, според която редовните полети, очаквани във Варна до края на годината, са 4100, а до Бургас - около 4400.


Статистиката на "Фрапорт туин сатр еърпорт мениджмънт" показва драстичен спад на пътниците и полетите и през май в сравнение с миналата година. Обслужените пътници на двете морски летища през миналия месец са били едва около 14 хил. при близо 270 хил. през същия месец на 2019 г. С 86% по-малко през май спрямо м.г. са и регистрираните излитания и кацания на летищата във Варна и Бургас.


Мрачни прогнози очертава и броят на обслужваните полети от двете летища. От Бургас през юни може да се пътува едва по пет линии - до София, Будапеща, Катовице, Варшава и Лондон. От Варна възможностите са малко повече - София, Виена, Ларнака, Берлин, Кьолн, Дортмунд, Хамбург и Меминген в Германия, Бергамо в Италия, Айндховен, Ливърпул и Лондон.


Очакванията на "Фрапорт туин сатр еърпорт мениджмънт" са през следващия месец броят на дестинациите, до които ще може да се лети от Варна и Бургас, да е няколко пъти повече, но и в този случай конкретни прогнози няма.

Ключови думи към статията:

Коментари (90)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3226 Разстроено

  При нарастващи случаи на заразени и тотално охлабени мерки и 350 евро да се сложи субсидия, повечето няма да дойдат.
  Миналата седмица Гърция имаше по около 20 новозаразени на ден, ние над 100.
  Ако държавата много искаше туристи, трябваше да държи строги мерки до днес, защото посланието към света е най-важното.
  А за туристическото гуру, което без маска посреща първите туристи на бургаското летище чак не ми се говори....

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3226 Весело

  До коментар [#2] от "Elysium":

  Говорим за бизнес, а не дали съм паникьор, какво не разбираш, туризмът прави 10 % от БВП на страната, дава работа на над четвърт милион сънародници и влияе пряко и непряко поне на още толкова..
  Ако си чужденец и прочетеш данните на България за последните 3-4 седмици ще се качиш ли на самолет?

 5. 5 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4566 Любопитно

  "Туроператорите пък са принудени да връщат пари на британските туристи за несбъднати пътувания през изминалите месеци, които вече са били капарирани при хотелите."

  Не, не....никой не принуждава никого, просто си има работещи закони и няма "наведени" министри и народно събрание които се грижат първо и единствено за мафията..... Нарича се правова държава. Има закон: Изпълнява се, докато в България се променя, за да угоди на този или онзи....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 6. 6 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 732 Гневно

  И защо българският данъкоплатец трябва да плаща по 7000 евро субсидия за всеки самолет? За да се пълнят гушите на мутрите и руските прислужници по Черноморието, които не плащат и един лев данък? Защо трябва една псевдоиндустрия като "туризма" да гълта милиони от парите на българите всяка година срещу никаква възвращаемост? И изобщо не ми обяснявайте как ще пострадат бедните работещи по черноморието, при положение, че огромна част от персонала са украинци, молдовци и прочие. Ще пострадат само интересите на мутрите и на дребните варненско-бургаско-толбухински рублофили.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 7. 7 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До първия коментирал и всички паникьори като него: хващайте гората и оставете останалите да живеем! Много гестаповци станахте.
  —цитат от коментар 2 на Elysium


  Тоя лафове пробвай да ги пробуташ на чуждестранните туристи, сигурен съм че ще си променят плановете на секундата

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 8. 8 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3226 Неутрално

  До коментар [#6] от "FourOhFive":

  И аз не обичам парите ми като данъкоплатец да се харчат за глупости, нито пък ходя на нашето море, но туризмът е наистина важен отрасъл и си струва да се помисли как най-правилно да му се помогне. Защото ако не му се помогне и сезонът напълно се провали, това ще завлече и други бизнеси, а 7-8 % спад в БВП ще ни се струват песен.
  И не си прав - огромната част от инвеститорите и персонала са си българи, а не молдовци и украинци.

 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Това не е добра идея. Тук идват бедни туристи.

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 732 Весело

  До коментар [#6] от "FourOhFive":И аз не обичам парите ми като данъкоплатец да се харчат за глупости, нито пък ходя на нашето море, но туризмът е наистина важен отрасъл и си струва да се помисли как най-правилно да му се помогне. Защото ако не му се помогне и сезонът напълно се провали, това ще завлече и други бизнеси, а 7-8 % спад в БВП ще ни се струват песен. И не си прав - огромната част от инвеститорите и персонала са си българи, а не молдовци и украинци.
  —цитат от коментар 8 на boevbisser


  Aми щом за теб като български данъкоплатци е окей да плащаш по 7000 евро на всеки руски самолет, който каца в Бургас и Варна - чудесно.

  Аз данъци в България отдавна не плащам.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 11. 11 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  До коментар [#8] от "boevbisser":

  В петък, събота и неделя по Черноморието е било пълно. Плажовете препълнени. Не вярвай на 100 000 дето ходят по 10 пъти в Гърция селяндури.
  В Габрово разбирай и Трявна, Боженци и Узана всичко е пълно. Вчера едно кафе не мога да изпия -фул. Ресторантите препълнени. Факт. Никой не е недоволен.

 12. 12 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#3] от "Мамуна":

  "Много са им ! И по-малко да са дано !
  Това е минимална отплата за това,, което сториха на нашето си черноморие и прогониха всички нормални хора от там....
  Боклуци!"

  Ти наясно ли си, че туризма формира 12 % от БВП на България? Аз живея на морето и те уверявам, че тук друг бизнес няма!

 13. 13 Профил на uej03527584
  uej03527584
  Рейтинг: 944 Неутрално

  До коментар [#10] от "FourOhFive":

  ми кат не плащаш данъци у нас кво те брига ве.ае друм

 14. 14 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  До коментар [#4] от "boevbisser":

  Туризмът включително зимният, летният по планините и СПА туризмът прави 6,5% от БВП на страната около 8 милиарда лева номинален БВП

 15. 15 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 732 Весело

  До коментар [#10] от "FourOhFive":ми кат не плащаш данъци у нас кво те брига ве.ае друм
  —цитат от коментар 13 на uej03527584


  подигравам ви се

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  До коментар [#12] от "moreee":

  Ами създайте си бе. И Бургас и Варна имат доста заводи. Егати бизнеса - 3 месеца.

 18. 18 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  До коментар [#2] от "Elysium": .... Ако си чужденец и прочетеш данните на България за последните 3-4 седмици ще се качиш ли на самолет?
  —цитат от коментар 4 на boevbisser

  Ако си чужденец ще глрдаш какво ти препоръчва твоето министерство на външните работи. Докато Бг е в списъка на сигурните страни, за повечето хора проблеми няма. Какво да си мисли един чешки турист за Бг при пошожение, че в Чехия гонят 300 заразени на ден? 😱
  Ето сводката от вчера за Чехия —> +305 заразени. България я дават към момента като сигурна страна.
  https://www.seznam.cz/  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 19. 19 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  Винаги ме е удивлявало що за индивид трябва да си да слагаш минуси под числата номиналните за БВП. Аз какво съм виновен, че миналата година туризмът е формирал 6,5% от БВП
  Ами формирайте 50%.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 839 Любопитно

  До коментар [#17] от "Да вярваме на истината":

  "Ами създайте си бе. И Бургас и Варна имат доста заводи. Егати бизнеса - 3 месеца."

  И как да си създадем, като няма кой да работи в заводи? 80% от младите в Бургас вече са в София или чужбина.

 22. 22 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3226 Весело

  До коментар [#18] от "DDR":

  А дано да си прав, ама надали. Хората отдавна не се доверяват само на един източник, особено пък на правителствения такъв, а има и интернет.
  Не е лошо, че засега сме в списъка със сигурните държави, ама ако продължаваме така с новозаразените още 1-2 седмици и ще ни извадят.
  За Чехия туризмът не е основния приходоизточник и не ги мисля.

 23. 23 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  До коментар [#21] от "moreee":

  Ами как лятоту младите хора са в Бургас и Варна?! Освен това и Бургас и Варна се увеличават. Бургас винаги го дават, че нараства. Значи има заводи. Аз се сещам поне за 10 в момента.

 24. 24 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4003 Неутрално

  Полети може и да се субсидират, въпроса е да има туристи. Иначе, петък, събота и неделя е пълно навсякъде, най-вече Южното, но днес, особено в Равда, Несеба, Сл. бряг - пълна тишина.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 25. 25 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До първия коментирал и всички паникьори като него: хващайте гората и оставете останалите да живеем!
  —цитат от коментар 2 на Elysium


  Ние и да хващаме и да не хващаме гората - туристи няма да дойдат докато има толкова много случаи.

 26. 26 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  До коментар [#22] от "boevbisser":

  За 2018 година приходите от туризъм в Чехия са 153 милиарда крони, което е около 6 милиарда евро по тогавашнивт курс (около 3% от ХДП). Както и да го гледаш, 6 милиарда евро са си шест милиарда. Само в Прага за 2018 около 7 милиона туристи. Въпреки 300 заразени на ден, полека лека чуждестранните туристи се завръща в Чехия.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 27. 27 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#23] от "Да вярваме на истината":

  "Бургас винаги го дават, че нараства. Значи има заводи. Аз се сещам поне за 10 в момента."

  Аз съм от Бургас и те уверявам, че тук работят точно 2 завода -Нефтохим и Кроношпан. И двата силно замърсяват въздуха, вечер не можем да дишаме!!

 28. 28 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#24] от "hamiltonf":

  "Иначе, петък, събота и неделя е пълно навсякъде, най-вече Южното"

  Това не топли никой. Ямболския бек натъпкал бурканите в багажника, натварил жената и децата и отишъл на плаж в Созопол. Каква е ползата за местния бизнес от такъв турист?

 29. 29 Профил на Dubai
  Dubai
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "FourOhFive":

  Подигравате се единствено на себе си. Просто не го осъзнавате, подсъзнателно ниво се нарича. Бинарните мозъци не сте способни на това осъзнаване.

 30. 30 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4003 Неутрално

  До коментар [#28] от "moreee":

  Не е "ямболския бек", а "майни и софиянци", които основно си ходят до имотите.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 31. 31 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  До коментар [#22] от "boevbisser":

  И последно —> за 2019 Чехия е посетена от 22 милиона туристи, които са направили 57 милиона нощувки. Така че, макар туризма да формира само 3% от хдп (около 6 милиарда евро) не е за пренебрегване, защото в него са заети около 2 милиона човека и още сума ти фирми по веригата а за цели градове и рсйони това е почти единственото препитание.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 32. 32 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2932 Неутрално

  До коментар [#24] от "hamiltonf":"Иначе, петък, събота и неделя е пълно навсякъде, най-вече Южното"Това не топли никой. Ямболския бек натъпкал бурканите в багажника, натварил жената и децата и отишъл на плаж в Созопол. Каква е ползата за местния бизнес от такъв турист?
  —цитат от коментар 28 на moreee


  айде, айде... гледах в интернет оферта в холандия за 299 евро за седмица в БГ. то му е по-евтино на холандеца да го поят и гледат една седмица тук, отколкото да живее там на 1200 евро наем на месец. толкова евтино продавате, че няма накъде, така че ямболския бек може и ви е на сметка.

 33. 33 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#30] от "hamiltonf":

  Зимата в Бургас и региона гладът ще е брутален, но мен това ме радва. На изборите пролетта населението на Черноморието ще представлява една разярена и гладна тълпа, която с удоволствие ще отиде до урните да накаже Борисов.

 34. 34 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4003 Весело

  До коментар [#32] от "karatista":

  Холандците които познавам, в България и без пари няма да дойдат, тяхното място е Испания, отделно, че и много от тях имат имоти там.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 35. 35 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2932 Неутрално

  До коментар [#34] от "hamiltonf":

  ми като не знаем как да се рекламираме така ще е и занапред

 36. 36 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#32] от "karatista":

  "айде, айде... гледах в интернет оферта в холандия за 299 евро за седмица в БГ. то му е по-евтино на холандеца да го поят и гледат една седмица тук, отколкото да живее там на 1200 евро наем на месец. "

  Туризма не е само спане и ядене. Холандеца като дойде тук ще се качи на такси, ще хапне в ресторант, ще отиде на бар, на дискотека, ще го закарат някъде на екскурзия и т.н. От него ще спечелят поне още няколко бизнеса, освен хотела в който е настанен.

 37. 37 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2932 Неутрално

  До коментар [#36] от "moreee":

  как си представяш да си го докарал с 300 евро оферта им да го изплющиш с 50 лв за такси, което му е 2 пъти по-скъпо от амстердам? и да му искаш 8 лв за гадно кафе, колкото в старбъкс в холандия. такива клиенти няма. затова ще си седят в хотела и едва ли ще повторят

 38. 38 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Айде всеки да си гледа работата и да спре да мрънка за субсидии. Въпросните са насочени към авиопревозвачите реално, не виждам защо трябва да минава тая схема през някакви все по-излишни самозванци, наречени туроператори. Нормалният турист и най-вече семейният туризъм вече нямат нужда от това някой да ги организира и "извозва". Да му мислят хотелиерите с по няколко стотин места. Видяхте ли добре хората, тръгнали за Гърция - масово бяха НОРМАЛНИ семейства. Какво тук се предлага за тези хора - почти нищо!

 39. 39 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#37] от "karatista":

  "как си представяш да си го докарал с 300 евро оферта им да го изплющиш с 50 лв за такси, което му е 2 пъти по-скъпо от амстердам? и да му искаш 8 лв за гадно кафе, колкото в старбъкс в холандия. такива клиенти няма. затова ще си седят в хотела и едва ли ще повторят"

  В Испания по-малко ли ще им вземат за такси? Скоро бях в Барселона и много добре знам колко е "евтино" там. В Слънчев бряг идват предимно млади холандци и много им харесва. И повтарят, колкото и да ти е чудно. Корендон работят много силно в България. Първият чартър това лято беше техен, утре каца следващия.

 40. 40 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Ама снимката е от Април - дърветата са цъфнали и няма трева още по баира...
  От тогава все тъй ли седят самальотите в очакване?

 41. 41 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#39] от "moreee":

  Егати сравнението - Барцелона версус Варна и слънчака....

 42. 42 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2932 Неутрално

  До коментар [#39] от "moreee":

  точно либералните холандци ще хукнат да идват тук в сравнение с испания, където няма хомофобия и никой не ги гони за трева. сравняван сега тунис, а не с испания от там си на 200 години, поне...

 43. 43 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 92 Неутрално

  Проблема е че туризма от една страна е най-сивия сектор в Бъгария, а от друга е най-привилегирования. Единствения с намалено ДДС. Единствения който не харчи пари за реклама, защото държавата дава милиони да рекламира мутрохотелите. Сега пак се наливат пари в туризма, които се вземат от другите бизнеси, които целогодошно плащат данъци.

 44. 44 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1765 Весело

  До коментар [#37] от "karatista":"как си представяш да си го докарал с 300 евро оферта им да го изплющиш с 50 лв за такси, което му е 2 пъти по-скъпо от амстердам? и да му искаш 8 лв за гадно кафе, колкото в старбъкс в холандия. такива клиенти няма. затова ще си седят в хотела и едва ли ще повторят"В Испания по-малко ли ще им вземат за такси? Скоро бях в Барселона и много добре знам колко е "евтино" там. В Слънчев бряг идват предимно млади холандци и много им харесва. И повтарят, колкото и да ти е чудно. Корендон работят много силно в България. Първият чартър това лято беше техен, утре каца следващия.
  —цитат от коментар 39 на moreee


  Айде да не сравняваме Барселона със Слънчев Бряг, че е леко комично! :D
  А младите холандци, дето толкова харесват Слънчев Бряг, вероятно всъщност не си спомнят почти нищо от него поради изконсумираните големи количества евтин алкохол. Иначе едва ли чак толкова щеше да им хареса.
  Ето личен анекдот. Не е с холандци, а с млади англичани, но е валидно: 20-годишният син на английски колега идва с приятели на почивка в Слънчев Бряг. Когато се връща у дома, майката го пита: е, как беше, хубави ли бяха плажът и морето? Отговор: "Море ли, ама то и море ли имало там?"

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 45. 45 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#41] от "ckn29372393":

  "Егати сравнението - Барцелона версус Варна и слънчака...."

  Не разсъждавай като пенсионер. В Слънчака е по весело и има повече забавления за тийнейджърите отколкото в Барселона. Ти като беше на 18 г по катедрали и музеи ли ходеше?

 46. 46 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 839 Любопитно

  До коментар [#44] от "Хриси":

  "Айде да не сравняваме Барселона със Слънчев Бряг, че е леко комично!"

  Що да е комично? Ти като беше тийнейджърка за Саграда Фамилия и парка Гауди ли мислеше или за момчета и дискотеки?

 47. 47 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2932 Неутрално

  До коментар [#41] от "ckn29372393":"Егати сравнението - Барцелона версус Варна и слънчака...."Не разсъждавай като пенсионер. В Слънчака е по весело и има повече забавления за тийнейджърите отколкото в Барселона. Ти като беше на 18 г по катедрали и музеи ли ходеше?
  —цитат от коментар 45 на moreee


  ако знаеш, колко клубове за трева има в барселона, а за клуб зоната на олимпико да не говорим, мартин гарикс и подобни диджеи са по няколко пъти на година в паша и подобни там. боже, тръгнал ганю да бие барселона по нощен живот. изобщо не си в тая група чичо. сравнявай се с тунис и египет, там може и да имаш шанс

 48. 48 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 92 Неутрално

  До коментар [#44] от "Хриси":"Айде да не сравняваме Барселона със Слънчев Бряг, че е леко комично!"Що да е комично? Ти като беше тийнейджърка за Саграда Фамилия и парка Гауди ли мислеше или за момчета и дискотеки?
  —цитат от коментар 46 на moreee


  Ами точно затова не трябва да се сравняват. Барселона е един от най-туристическите градове в света, от туристи този град изкарва няколко пъти повече пари, отколкото цяла България.
  А Слънчака е лоу кост дестинация за групов алкохолизъм. Естествено че младежите ще идват тук. Но само тези които не могат да си позволят 100-200 евро повече за да отидат на Ибиса например.

 49. 49 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#42] от "karatista":

  "точно либералните холандци ще хукнат да идват тук в сравнение с испания, където няма хомофобия и никой не ги гони за трева"

  Тука педали не идват. Има си специални места за гей-туризъм. А за тревата, тук гонят дилърите, а не туристите. Досега турист хванат с трева няма.

 50. 50 Профил на uej03527584
  uej03527584
  Рейтинг: 944 Неутрално

  До коментар [#47] от "karatista":

  по леко а се не усереш от тревата.се едно ядеш горещо ягне без леб у пърцелона

 51. 51 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#47] от "karatista":

  "боже, тръгнал ганю да бие барселона по нощен живот. изобщо не си в тая група чичо. сравнявай се с тунис и египет, там може и да имаш шанс"

  В Барселона е поне 2 пъти по-скъпо отколкото в Слънчев бряг. За всеки влак си има пътници. Не забравяй, че допреди 60 г Слънчев бряг беше едно блато, покрито с папрат и тръстика а Барселона е град от II век пр.н.е.

 52. 52 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2932 Неутрално

  До коментар [#42] от "karatista":"точно либералните холандци ще хукнат да идват тук в сравнение с испания, където няма хомофобия и никой не ги гони за трева"Тука педали не идват. Има си специални места за гей-туризъм. А за тревата, тук гонят дилърите, а не туристите. Досега турист хванат с трева няма.
  —цитат от коментар 49 на moreee


  няма хванат щото не идват. никой не ти говори да ставаш миконос. ма на теб всичко ти е ясно де

 53. 53 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1765 Весело

  До коментар [#41] от "ckn29372393":"Егати сравнението - Барцелона версус Варна и слънчака...."Не разсъждавай като пенсионер. В Слънчака е по весело и има повече забавления за тийнейджърите отколкото в Барселона. Ти като беше на 18 г по катедрали и музеи ли ходеше?
  —цитат от коментар 45 на moreee


  Барселона е град с богата култура и история, който в допълнение има плажове и забавления. Слънчака е една гигантска кръчма за лоукост пияници от Западна Европа. Изобщо няма база за сравнение между двете места :D

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 54. 54 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2932 Неутрално

  До коментар [#47] от "karatista":"боже, тръгнал ганю да бие барселона по нощен живот. изобщо не си в тая група чичо. сравнявай се с тунис и египет, там може и да имаш шанс"В Барселона е поне 2 пъти по-скъпо отколкото в Слънчев бряг. За всеки влак си има пътници. Не забравяй, че допреди 60 г Слънчев бряг беше едно блато, покрито с папрат и тръстика а Барселона е град от II век пр.н.е.
  —цитат от коментар 51 на moreee


  е ти тръгна да се сравняваш с барселона, не аз. а за цените си направи пак справка - точно в олимпико си има и клубчета с нормални цени.

 55. 55 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 715 Неутрално

  тим и досега получаваха десетки милиони субсидия, във вид на пълно освобобдаване от вдякакви летищни такси. Но както е отлично известно, олигарсите са ни о скъпи и от лекари, и от учители, и от болните деца,

 56. 56 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#52] от "karatista":

  "няма хванат щото не идват. никой не ти говори да ставаш миконос. ма на теб всичко ти е ясно де"

  Ясно ми малко повече, отколкото на теб защото живея на 15 мин с кола от Слънчев бряг и от 25 години си вадя хляба с туризъм.

 57. 57 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#53] от "Хриси":

  "Барселона е град с богата култура и история, който в допълнение има плажове и забавления. Слънчака е една гигантска кръчма за лоукост пияници от Западна Европа. Изобщо няма база за сравнение между двете места"

  По мои наблюдения младите искат евтина пиячка, трева, секс и дискотеки. Културата и историята ще ги заинтересуват когато порастнат.

 58. 58 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2932 Неутрално

  До коментар [#52] от "karatista":"няма хванат щото не идват. никой не ти говори да ставаш миконос. ма на теб всичко ти е ясно де"Ясно ми малко повече, отколкото на теб защото живея на 15 мин с кола от Слънчев бряг и от 25 години си вадя хляба с туризъм.
  —цитат от коментар 56 на moreee


  това с което се занимаваш не е туризъм, а настаняване в общежития на изпилени цени. не се бъркай.

 59. 59 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 839 Любопитно

  До коментар [#58] от "karatista":

  "това с което се занимаваш не е туризъм, а настаняване в общежития на изпилени цени. не се бъркай."

  Ти какъв опит имаш в туризма, че толкова ги разбираш нещата? Нали не си мислиш, че да си турист и да работиш в туризма е едно и също?

 60. 60 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2297 Весело

  До коментар [#12] от "moreee":
  "Аз живея на морето и те уверявам, че тук друг бизнес няма! "

  А защо няма. Да не би да е забранено местните да работят на машини и на поточни линии.

  подпис
 61. 61 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2932 Неутрално

  До коментар [#58] от "karatista":"това с което се занимаваш не е туризъм, а настаняване в общежития на изпилени цени. не се бъркай."Ти какъв опит имаш в туризма, че толкова ги разбираш нещата? Нали не си мислиш, че да си турист и да работиш в туризма е едно и също?
  —цитат от коментар 59 на moreee


  продавал съм услуги, което е същото. и това което съм научил, че да се състезаваш да направиш най-ниска цена е най-тъпата стратегия. гертруда като хукне за гърция отива щото е гледала филма абба и мре да се снима на църквата на скопелос и да ахка и пъшка ще даде два пъти повече пари от слънчака и няма да и пука.

 62. 62 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 839 Любопитно

  До коментар [#58] от "karatista":

  ОК, дай ми концепция, какъв според теб трябва да бъде българският туризъм? Вземи впредвид, че сезонът ни е 3 месеца, крайбрежието ни е само 300 км и почти липсват исторически забележителности. Какъв тип туризъм трябва да развиваме?

 63. 63 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2932 Неутрално

  До коментар [#58] от "karatista":ОК, дай ми концепция, какъв според теб трябва да бъде българският туризъм? Вземи впредвид, че сезонът ни е 3 месеца, крайбрежието ни е само 300 км и почти липсват исторически забележителности. Какъв тип туризъм трябва да развиваме?
  —цитат от коментар 62 на moreee


  да, в един коментар във форума ще ти дам рецепта. наемете си консултанти, направете си проучвания напишете си история, която да продавате. има страшно много, което може да се продава и тук

 64. 64 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 839 Любопитно

  До коментар [#61] от "karatista":

  "гертруда като хукне за гърция отива щото е гледала филма абба и мре да се снима на църквата на скопелос и да ахка и пъшка ще даде два пъти повече пари от слънчака и няма да и пука."

  Нека да отчетем факта, че ние 25 века история като гърците нямаме. Това не може да се компенсира. Други идеи?

 65. 65 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2932 Неутрално

  До коментар [#61] от "karatista":"гертруда като хукне за гърция отива щото е гледала филма абба и мре да се снима на църквата на скопелос и да ахка и пъшка ще даде два пъти повече пари от слънчака и няма да и пука."Нека да отчетем факта, че ние 25 века история като гърците нямаме. Това не може да се компенсира. Други идеи?
  —цитат от коментар 64 на moreee


  да, снимай една реклама с григор и шарапова как правят цуни гуни на ММЦ-то, знаеш ли колко наташи в русия ще пуснат сълза как и те са го правили навремето и те и ще хукнат насам.

 66. 66 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#60] от "Иван K":

  "А защо няма. Да не би да е забранено местните да работят на машини и на поточни линии."

  Машини и поточни линии в Бургас отдавна няма и нови скоро не се очакват. В малките градчета на морето пък въобще никога е нямало.

 67. 67 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#63] от "karatista":

  "да, в един коментар във форума ще ти дам рецепта. наемете си консултанти, направете си проучвания напишете си история, която да продавате. има страшно много, което може да се продава и тук"

  Освен Стария Несебър и Созопол друго наоколо няма.

 68. 68 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#58] от "karatista":ОК, дай ми концепция, какъв според теб трябва да бъде българският туризъм? Вземи впредвид, че сезонът ни е 3 месеца, крайбрежието ни е само 300 км и почти липсват исторически забележителности. Какъв тип туризъм трябва да развиваме?
  —цитат от коментар 62 на moreee


  Абе добре сте си го измислили, евтини курви и алкохол. Най-евтиното и долнопробно място в Европа. Сега що виете на умряло и искате да ви се помага с данъците на всички? Никак не ни липсвате и не желаем да ви виждаме, има доста места по света където си изкарваме добре.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 69. 69 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2932 Неутрално

  До коментар [#63] от "karatista":"да, в един коментар във форума ще ти дам рецепта. наемете си консултанти, направете си проучвания напишете си история, която да продавате. има страшно много, което може да се продава и тук"Освен Стария Несебър и Созопол друго наоколо няма.
  —цитат от коментар 67 на moreee


  не само за там, за цялото. не са само камъни и история

 70. 70 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 92 Неутрално

  Българския туризъм няма обективните условия да играе във високата лига. Дори и за средната където са Гърция и Турция нямаме шанс. Така че алкохолния туризъм ще продължи да е основен.
  Но все пак трябва да се помисли за някаква стратегия, защото в момента мутрите се самоизяждат и накрая разчитат на това което ще им даде държавата, вземайки го от работещите бизнеси.
  Например да предположим че гърците решат да правят алкохолен туризъм. Ще наливат всички туристи само с узо. А тук - фалшива водка и коктейли. Как после като изтрезнеят младите алкохолици да се сетят че са били в Бълрагия?

 71. 71 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#68] от "rumen_s":

  "Абе добре сте си го измислили, евтини курви и алкохол. Най-евтиното и долнопробно място в Европа. Сега що виете на умряло и искате да ви се помага с данъците на всички? Никак не ни липсвате и не желаем да ви виждаме, има доста места по света където си изкарваме добре."

  Точно ти не се притеснявай, няма да ни липсваш. Заредждай багажника с буркани и тръгвай към Аспровалта на "туризъм". Помощ искат големите хотелиери, които са набълбукани с кредити. Аз нищо не искам. Толкова пари съм изкарал от туризъм, че мога да живея поне 5 години без ден работа.

 72. 72 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#68] от "rumen_s":"Абе добре сте си го измислили, евтини курви и алкохол. Най-евтиното и долнопробно място в Европа. Сега що виете на умряло и искате да ви се помага с данъците на всички? Никак не ни липсвате и не желаем да ви виждаме, има доста места по света където си изкарваме добре."Точно ти не се притеснявай, няма да ни липсваш. Заредждай багажника с буркани и тръгвай към Аспровалта на "туризъм". Помощ искат големите хотелиери, които са набълбукани с кредити. Аз нищо не искам. Толкова пари съм изкарал от туризъм, че мога да живея поне 5 години без ден работа.
  —цитат от коментар 71 на moreee


  Изкарал си, ама на приказки. От написаните глупости става ясно, че през живота си не си мръднал от селото в което живееш и бурканите, които затваряш за да преживяваш. А какво е туризъм и как се прави и идея си нямаш.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 73. 73 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#70] от "PoToP":

  "Българския туризъм няма обективните условия да играе във високата лига. Дори и за средната където са Гърция и Турция нямаме шанс. Така че алкохолния туризъм ще продължи да е основен."

  Точно това се опитвам да обясня на "разбирателите" тук. Само с 2 месеца топло море и 300 км брегова ивица при липса на исторически забележителности възможност за друг тип туризъм в България няма. Черно море не е Средиземно. Никоя от държавите с излаз на Черно море няма по-развит туризъм от нашия.

 74. 74 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 839 Любопитно

  До коментар [#72] от "rumen_s":

  "Изкарал си, ама на приказки. От написаните глупости става ясно, че през живота си не си мръднал от селото в което живееш и бурканите, които затваряш за да преживяваш. А какво е туризъм и как се прави и идея си нямаш."

  Не споря, може и повече от мен да разбираш от туризъм. Аз живея в Бургас, имам малко хотелче в Китен и фирма за коли под наем. Твоят опит в туристическия бизнес какъв е?

 75. 75 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 92 Неутрално

  Черно море не е Средиземно.
  —цитат от коментар 73 на moreee


  Така е. И затова не разбирам защо се опитвате да ни накарате да отидем на Черно море?
  Чакайте си младите алкохолици и не занимавайте нас, нормалните хора.

 76. 76 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#19] от "Да вярваме на истината":

  Ами не харесвам гадния ти драскачески нрав затова просто те минусвам всеки път като те видя. Защото съм от Габровско и много си го обичам а ти си излагация за габровско!

 77. 77 Профил на ойроман
  ойроман
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В петък, събота и неделя по Черноморието е било пълно. Плажовете препълнени.
  —цитат от коментар 11 на Да вярваме на истината


  На теб ли ти викаха "габровския лъжец"? Ако си ти, какво черноморие там? Щото някои теглихме един тигел и истината силно противоречи на лъжите ти.

 78. 78 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  "Не споря, може и повече от мен да разбираш от туризъм. Аз живея в Бургас, имам малко хотелче в Китен и фирма за коли под наем. Твоят опит в туристическия бизнес какъв е?
  —цитат от коментар 74 на moreee


  Ами общо взето това ви е нивото на "разбирачите" в туризма. Затова са ви и такива резултатите :) Идете малко по света, пообразовайте се, вижте хората как го правят и пробвайте пак. Ама едва ли.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 79. 79 Профил на ShakaZulu
  ShakaZulu
  Рейтинг: 355 Неутрално

  До коментар [#21] от "moreee":

  Лъжеш! Лъжеш и пак лъжеш! Работа има за ку@ви, пърдон за офисмениджърки, обратни дето се накланят на всичко и за приближените до кликата. Над 40 години в Бг си мъртвец. Най- много работа в топлина като хамалин или охрана за 600 лв. На всички шкембе бизнесмени им пожелавам бързо и стремително удавяне. Изгониха и умориха всичко нормално. Правели те бвп, колкото менгеле разбира от пластична хирургия.

 80. 80 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1207 Любопитно

  ама за такива ли "туристи" реве форумният хотелиер?

  дето за 35евра нагоре или надолу са готови на всичко?

 81. 81 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 92 Неутрално

  Аз живея в Бургас, имам малко хотелче в Китен и фирма за коли под наем.
  —цитат от коментар 74 на moreee


  Ей, най-сетне един от плюещите по Гърция да си признае че го прави от личен интерес. Браво!
  Ама искам да ти задам 2 въпроса:
  1. Имате ли си асоциация малките хотелиери (както имат гръцките ви колеги) и ако имате, защо не съм чул тази асоциация да лобира и да се бори срещу презастрояването, замърсяването и олинклузива? Единственото което чувам е разни роха да искат едни пари наготово да им се дадат..
  2. Ти като честен български хотелиер, каква част от и без това ниските данъци плащаш? Отчиташ ли всяка нощувка? Персонала на реални заплати ли е осигурен?

 82. 82 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1207 Любопитно

  До коментар [#64] от "moreee":

  вие така и не разбирате, защо нормалните семейства с деца предпочитаме природата в Гърция, вместо бетонното ни морско гето, което като мине през веце-то сутрин/вечер и променя цвета на водата (ако е останала).

 83. 83 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  До коментар [#58] от "karatista":ОК, дай ми концепция, какъв според теб трябва да бъде българският туризъм? Вземи впредвид, че сезонът ни е 3 месеца, крайбрежието ни е само 300 км и почти липсват исторически забележителности. Какъв тип туризъм трябва да развиваме?
  —цитат от коментар 62 на moreee


  По мои наблюдения младите искат евтина пиячка, трева, секс и дискотеки. Културата и историята ще ги заинтересуват когато порастнат.
  —цитат от коментар 57 на moreee


  Ти, драги, си пример по учебник за скудоумието на българския туристически бранш. - Трева, курви и пиячка. За толкоз ви стига акъла. Нула визия, нула идеи, нула акъл. Нямате капацитете да се напънете да измислите нещо интересно и оригинално, ама нямате и мозък да наемете хора, които да го направят вместо вас. А то и пари струва, а на вас ви е най-лесно да излюскате бетона на плажа, да набодете чадъри по пясъка, да изливате лайната в морето, да наливате менте водка от бидона и да храните туристите с онзиденшни замразени полуфабрикати от "Метро". История нямало, бреговата ивица била малка, сезонът бил къс. На крива ракета космосът ѝ пречи. Извиненията, както е известно, са като задниците - всеки има.

  Гърците от едни купчини скучни камъняци вече столетия се хранят, защото са малко по-умни и са намерили начин да си продават камъняците и да събират вход за тях. Например, от един зачукан жегав каменист остров на майната си с три църкви на кръст, са превърнали Санторини в туристическа дестинация. Даже и залезите на Санторини са се научили да продават. Юли, август, че и първата половина от септември в Гърция не се диша от жега, обаче народът се избива да ходи в Гърция, защото там има забавления и за нормални хора, а не само трева, курви, пиячка и милиони кубици бетон по плажовете.

  И понеже си задъвкал Барселона, допреди 40-ина години тя е била позападнал индустриален град. Обаче се намерили умни хора, които са я превърнали в това, което е. Може и да не е идеално, но всички искат да ходят в Барселона, а от Слънчака се интересуват само само лоукост западноевропейските пияници. А тази година, както е видно, дори и те не проявяват интерес.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 84. 84 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2932 Неутрално

  До коментар [#83] от "Хриси":

  те всяка година правят реклами, стратегии и т.н. произведени от братовчеди, баджанаци и други подобни гении. и резултатите са им "брилянтни"

 85. 85 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 818 Неутрално

  ... субсидиране на полети ? Що на полети а не на човек?

 86. 86 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1765 Разстроено

  До коментар [#83] от "Хриси":те всяка година правят реклами, стратегии и т.н. произведени от братовчеди, баджанаци и други подобни гении. и резултатите са им "брилянтни"
  —цитат от коментар 84 на karatista


  Работата, за съжаление, е отдавна изпусната. Братовчедите и баджанаците са със същия умствен капацитет като наелите ги - нула. Примитивната им фантазия им стига до трева, пиячка и курви. Резултатите са налице.

  Сега рИват и искат българският данъкоплатец да им финансира чартърните полети, с които да си докарат западноевропейските пияници, понеже видяха, че с кампании "Преоткрий България" и апове за евтини чадъри не им се получава и същият този данъкоплатец се реди на опашки по КПП-тата с Гърция.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 87. 87 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 818 Весело

  ====държавната субсидия от 35 евро е за всяка седалка, заета от човек, ползващ организирано туристическо пътуване в България, само за полети с капацитет от не по-малко от 100 места.===== А дали цените за крайният турист ще падне с 35евро? А за български туристи ваучери за 35 евро на калпак ще има ли? Нещо дискриминация нещо ......

 88. 88 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2932 Неутрално

  До коментар [#86] от "Хриси":

  то и в парти туризма няма лошо има си примери, обаче нашите обират най-големите утайки и провали на европа, понеже така са се брандирали - расисти, хомофоби и анти марихуана, която пък постепенно я легализират навън,

 89. 89 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  Няма да привлечем никого със субсидирани полети. Не е там проблема и Ангелкова е време да го разбере.

 90. 90 Профил на Василева
  Василева
  Рейтинг: 228 Неутрално

  До коментар [#55] от "1107":

  Таксите които изплащат разсрочено ли? Не ми изглежда на пълно освобождаване но...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK