Чартъри на стендбай - отваря ли се пътят за субсидиране на полети с чужди туристи

Летище Варна

© Летище Варна

Летище ВарнаВъпреки спорадичните кампании на държавата през последните години да насърчава вътрешния туризъм, в края на сезона - и летния, и зимния, все се броят чуждите туристи. Затова паралелно с призивите българите да изкарат лятната си ваканция тази година на Черноморието, бе решено да се субсидират и чартърни полети с чужденци.


Към момента все още цари неизвестност кога започва субсидирането, а и това няма драматично да промени ситуацията в сектора, но все пак е нещо, коментират пред "Дневник" туроператори, които водят чуждестранни туристи в България.


От информация на Министерството на туризма, поискана от "Дневник", се разбира, че ведомството изчаква последна законодателна промяна, за да задвижи процедурата. В петък, 25 юни, депутатите я приеха и така отвориха пътя за субсидирането на чартърите.
Засега не е известно каква сума е предвидена в бюджета за целта.


Извънредна субсидия


С промени в Закона за извънредното положение в средата на май се въведе възможност за държавна субсидия, която да бъде предоставяна в рамките на 2 г. години от Министерството на туризма на туроператори, използващи въздушни превозвачи за чартърни полети до България с цел туризъм, посочват от ресорното ведомство.


Уточняват, че държавната субсидия от 35 евро е за всяка седалка, заета от човек, ползващ организирано туристическо пътуване в България, само за полети с капацитет от не по-малко от 100 места.


В текста обаче се предвижда субсидията да получи туроператор, който за превоз на туристи до България използва въздушен превозвач с български оперативен лиценз, а ако използва чужд превозвач и желае да се възползва от субсидията, е необходимо да докаже, че липсва интерес от изпълнението за всеки конкретен полет от въздушните превозвачи с български оперативен лиценз.


От министерството посочват, че очакват да бъдат гласувани в пленарна зала предложените промени от НФСБ, с които субсидията без ограничения се дава и за оператори с чуждестранен лиценз, което именно стана в петък. "Мотивите на народните представители за промяната са, че предното изискване се явява ограничаващо за конкуренцията на вътрешния пазар на Европейския съюз и на регионалния пазар, където сме заинтересовани да имаме силно конкурентно присъствие в условията на следпандемична обстановка", посочват от министерството.


"След като се обнародва в "Държавен вестник" изменението в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, Министерството на туризма ще задейства схемата за стимулиране на туризма, за което ще уведоми Европейската комисия, каквото е законовото му задължение", посочват от ведомството.


Субсидията не е решаваща, но ще помогне


Доскоро туроператорите, водещи чуждестранни туристи в България, недоумяваха защо все още няма информация за субсидирането на чартърните полети, не че те бяха тръгнали. Първият пристигна в петък с туристи от Нидерландия и Белгия, а посрещането, в което участваха кметът на Бургас Димитър Николов и лично министърът на туризма Николина Ангелкова, идваше да покаже важността на случващото се. Само седмица по-рано чартърът от Рига бе отменен заради нарасналия брой заразени с коронавирус в България.


"Няма никакви разписани поднормативни актове, има само водени разговори, но с разговори туроператорите трудно могат да включат веднага това в калкулацията си", обясни пред "Дневник" Калин Сутев, представител на един от най-големите германски туроператори DER Touristik Deutschland, в която група влиза и компанията ITS. (Разговорът с него водим малко преди парламентът да приеме окончателно закона - бел. а.)


Разказва, че първоначално се е обмисляло през есента да се направи сравнение между това, което отчитат хотелите като настанени чужди туристи и това, което подават като брой туроператорите, и така да се плаща, но вече се обсъжда изчисленията и плащанията да са седмица за седмица или пък най-много за месец. Засега обаче туроператорите не калкулират в офертите си 35 евро надолу в цената, а очакват правилата за това.


"С 35 евро няма да обърнем пазара в наша полза, защото държавните субсидии при преките ни конукренти са значително по-големи. За тази година е трудно да очакваме, че това ще обърне интереса и нагласите на хората, но ако не остане и за 2021 г., много трудно ще успеем да се позиционираме спрямо пряката конкуренция тогава", коментира Сутев.


Допълва, че независимо в кой момент Турция ще се отвори за туристи тя ще влезе много ударно в конкурентната битка.


Сама по себе си една намалена цена с 35 евро не може да убеди никой да пътува, но тъй като всички останали правят това, ние ако не го правим, се оказваме с 35 евро по-скъпи от останалите, което не ни носи конкурентно предимство, коментира и Иван Грошев, управител на "МТС България", една от фирмите, която води британски туристи в партньорство с Jet2holiday.


Чартъри на стендбай - отваря ли се пътят за субсидиране на полети с чужди туристи

© Надежда Чипева, Капитал


Повече заразени - повече уплашени туристи


Връщането на маските, ограниченията, ръстът на заразените, "които се тръбят в последните дни" на втория час се появяват в германската преса и това пречи ужасно много в този критичен момент, когато се опитваме да съберем остатъците от това, което имаме, за да стартираме лятна програма с чартърите, обяснява Калин Сутев.


Разказва, че продължава да има откази на туристи да дойдат в България като в момента по-голям е техният брой отколкото на тези, които се записват за почивка на Черноморието. "Нашата идея е да обърнем тренда. Още повече, че и записалите се към февруари и новите все още имат право да сторнират ваканциите си. Идеята е да се генерират нови записвания, за да може да се удържи общият брой поне на една трета от останалите все още записани". Според него това е постижимо ако "спрем да бълваме информация", която да плаши потенциалните туристи. "Не казвам, че трябва да укриваме броя на заразените, но трябва да решим ще имаме ли сезон или се отказваме и да се приключи тази истерия", заключава той.


Грошев добавя, че първият чартър с британски туристи е заявен за 17 юли, но "дали ще бъде тогава, не можем да кажем" след като за май и юни всичко е било отменено. Посочва, че в случая всичко ще зависи от предстоящо решение на британското правителство за това дали след ваканцията си гражданите ще трябва да бъдат под карантина.


Обяснява, че записванията засега са 25% от обема към тази дата през миналата година и смята, че е възможно да се достигне до 50% от миналогодишните, когато има яснота за пътуванията. Посочва, че чартърите се заявявт година по-рано на този пазар, но това лято всичко е на "стендбай".


"Това лято не само туристи липсват, но няма да отворят хотели, заведения, магазини, което допълнително нагнетява обстановката", казва Грошев. Това е допълнителен удар за хотелите, които са работели с фалиралия "Томас Кук", заради което понесоха щети през миналата година, които се надяваха да компенсират с повече приходи това лято. Туроператорите пък са принудени да връщат пари на британските туристи за несбъднати пътувания през изминалите месеци, които вече са били капарирани при хотелите.


Плажът на Слънчев бряг.

© Стоян Ненов, Reuters

Плажът на Слънчев бряг.


Между плановете и реалността


Само 10% от предварително планираните полети за юни се очаква да бъдат изпълнени на двете морски летища във Варна и Бургас. Това показват данните на дружеството "Фрапорт туинсатр еърпорт мениджмънт", което е техен оператор. По тази причина прогноза за изпълнението на летателната програма през юли до този момент все още няма, макар че до началото на първия активен ваканционен месец остава само седмица.

"Нямаме никаква сигурност за това, дали тези полети ще се състоят, каза Адриана Троанска от пресслужбата на "Фрапорт туин сатр еърпорт мениджмънт". Допълва, че полетът от Рига до Бургас е отменен буквално в последния момент заради наложените санитарни мерки в Латвия.


Според данните, предоставени на "Дневник", до края на септември Летище "Варна" очаква 2100 планирани чартърни полета. За Бургас те са близо три пъти повече. Каква част от тях ще бъдат изпълнени обаче не е известно.


В средата на месеца министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че потвърдени до септември за летището в Бургас са над 10 600, а за Варна - над 6400 към момента. Спадът спрямо миналата година до края на септември тя изчисли на 35%. Тези числа надвишават данните от двете летища като причината за това е, че в тях са включени и редовните полети.


Това се потвърждава от предоставената на "Дневник" справка от летищата, според която редовните полети, очаквани във Варна до края на годината, са 4100, а до Бургас - около 4400.


Статистиката на "Фрапорт туин сатр еърпорт мениджмънт" показва драстичен спад на пътниците и полетите и през май в сравнение с миналата година. Обслужените пътници на двете морски летища през миналия месец са били едва около 14 хил. при близо 270 хил. през същия месец на 2019 г. С 86% по-малко през май спрямо м.г. са и регистрираните излитания и кацания на летищата във Варна и Бургас.


Мрачни прогнози очертава и броят на обслужваните полети от двете летища. От Бургас през юни може да се пътува едва по пет линии - до София, Будапеща, Катовице, Варшава и Лондон. От Варна възможностите са малко повече - София, Виена, Ларнака, Берлин, Кьолн, Дортмунд, Хамбург и Меминген в Германия, Бергамо в Италия, Айндховен, Ливърпул и Лондон.


Очакванията на "Фрапорт туин сатр еърпорт мениджмънт" са през следващия месец броят на дестинациите, до които ще може да се лети от Варна и Бургас, да е няколко пъти повече, но и в този случай конкретни прогнози няма.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK