Има ли теле под вола - съветниците във Варна са заседавали само 2 пъти за 5 месеца

Има ли теле под вола - съветниците във Варна са заседавали само 2 пъти за 5 месеца

© Надежда ЧипеваОт началото на годината Общинският съвет във Варна - третият по големина град в страната, е заседавал едва два пъти. Веднъж - на 11 февруари, за да приеме бюджета на местната администрация, и втори път - на 16 април, за да одобри мерки за подпомагане на гражданите и бизнеса след наложеното извънредно положени в страната. За да не бъде разпуснат от Общинската избирателна комисия, съветът трябва да проведе следващото си заседание не по-късно от 16 юли.


С тези две заседания случаите, в които съветът е бил свикван от председателя му - Тодор Балабанов (ГЕРБ), след като е бил конституиран, стават общо пет. На първото от тях е трябвало да бъдат избрани самият той и заместниците му. В сравнение с други общински съвети в страната, доминирани от ГЕРБ, след местните избори през есента на м.г.


подобна пасивност е антирекорд
Съветниците в София например са заседавали десет пъти от началото на годината, в Стара Загора - осем пъти, в Пловдив 7 и по пет в Силистра, Бургас и Габрово.


По този повод в четвъртък структурата на "Демократична България" във Варна разпространи декларация, с която призова, ако управляващите не свикат в най-кратки срокове сесия на Общински съвет - Варна,


гражданите сами да окажат натиск


и да накарат съветниците да започнат да вършат работата си.


"Това е безпрецедентна ситуация, пише в позицията. Най-висшият орган на местната власт на практика не работи. И не работи, защото управляващите от ГEРБ и техните коалиционни партньори от "Воля", ДПС, ВМРО, СДС, БЗНС и др. не искат гражданите да разберат какво се случва във Варна".


Потърсен от "Дневник" за коментар, Балабанов каза, че не е запознат с текста на декларацията, но в момента започвала активната работа на комисиите към съвета и след приключването й още в началото на следващия месец (юли) щяло да бъде свикано заседание.


"Това се прави, когато има достатъчно материали, за да не се събираме ненужно", каза още Балабанов. А на въпроса не е ли странно, че органът, контролиращ харченето на бюджета на Варна за 2020 г. в размер на близо половин млрд. лв. (вторият по обем в страната), е заседавал само два пъти от началото на годината, той отговори:


"Търсите теле под вола. Казвам ви!
А аз теле под вола не виждам!"


Балабанов попита задочно авторите на декларацията защо не са били така активни при други случаи в предходни години, когато пак са били членове на съвета, а той не е заседавал повече от два месеца. Според отразеното в сайта на Общинския съвет във Варна обаче в сегашната група от четирима съветници на "Демократична България" има трима, които са в първия си мандат. С по-дълъг стаж е само председателят на групата - Ивайло Митковски (ДСБ).


Късно вечерта миналия петък със съобщение във Фейсбук Тодор Балабанов изпрати до "Дневник"


историческа справка за заседанията на съвета


Тя гласи следното: "За последните 20 години има повече от 20 заседания, които са проведени през период, по-дълъг от 2 месеца (като това не е в периода м. август всяка година). През последните 8 години през м. август са проведени 6 заседания".


В края на май "Демократична България" инициира подписка за свикване на извънредна сесия на Общинския съвет във Варна заради


проблема с тежкото замърсяване на Варненското езеро


след като то бе отчетено и в сателитни снимки на спътника Sentinel-2. Всичко за екокатастрофата - тук, тук и тук.


Подписката обаче бе провалена заради разцеплението в местната структура на БСП, което се пренесе и в групата на партията в съвета. Причина за него стана изненадващата идея на местния лидер на левите Борислав Гуцанов да издигне за кандидат-кмет на града през 2019 г. председателя на ултранационалистическата партия "Възраждане" Костадин Костадинов.


Заради раздвоението в групата на левите подписката на "Демократична България" бе подкрепена освен от инициаторите си само от още двама съветници - Димитър Чутурков (БСП) и самия Костадинов. Независимо от това каузата й изглеждаше обречена, тъй като в най-добрия случай подписите "за" биха достигнали 16 при необходими 17 за свикване на извънредна сесия.


Общинският съвет във Варна остана пасивен и през юли - месец, в който


градът поне три пъти бе потопен от падналите дъждове


заради тежки проблеми с канализацията си.


"Между управляващи и опозиция във Варна отдавна има "желязна завеса", казва съветникът от "Да, България" Николай Капитанов. Голям проблем е, че в Председателския съвет, който определя дневния ред на заседанията, няма нито един представител на "Демократична България". Във всички останали градове на страната приетата практика е всяка група да бъде представена от нейния председател или посочен от него заместник. Така че, колкото и Тодор Балабанов да иронизира опозицията на ГЕРБ в съвета, че "работи във фейсбук", социалната мрежа се оказва единствената нецензурирана платформа, през която посланията ни могат да достигнат до гражданите", казва още Капитанов.


Всичко това според него означава, че


Общинският съвет във Варна не изпълнява функциите си


и все повече проблеми на Варна остават неразгледани и нерешени. Един от най-сериозните сред тях е предфалитното състояние на общинския превозвач "Градски транспорт". "Натрупването на проблемите неизбежно ще доведе до институционална и политическа криза, а това означава и че нито един от икономическите проблеми на града няма как да бъде решен, каза още Капитанов.


Заравянето на главата в пясъка не решава проблемите,


прави ги само невидими и то за кратко".


Според друг съветник от дясната опозиция - Стела Николова ("Да, България"), работата на постоянните комисии към съвета също е блокирана. "След като проблемът със замърсяването на Варненското езеро стана известен, заседанията внезапно спряха, казва тя. Това се случи независимо от заявената преди това готовност за онлайн сесии. Така на практика след 16 април, когато се състоя последната извънредна сесия на Общинския съвет, свикана за спасяването на "Градски транспорт", нормална работа в комисиите не е имало".


Според Николова мнозинството в Общинския съвет във Варна, доминиран от ГЕРБ, умишлено не свиква заседания, за да не бъдат задавани въпроси, на които управляващите не могат да отговорят, или да не бъдат чувани предложенията, които прави опозицията. "Съветът е орган, който трябва да контролира работата на местната администрация, казва Николова. Неговата работа обаче е блокирана не от друг, а от председателя му".


Според Закона за местното самоуправление и местната администрация общинските съвети се свикват


не по-малко от шест пъти годишно


Ако в продължение на три месеца те не проведат заседание, правомощията им се прекратяват с решение на общинските избирателни комисии.


За варненския общински съвет този срок изтича на 16 юли. В останалите две седмици поредното трето заседание на общинския съвет за годината по всяка вероятност наистина ще бъде свикано. Така в края на годината може да се окаже, че органът, който трябва да следи как местната администрация харчи парите на повече от 350 хил. данъкоплатци, е заседавал само шест пъти. Само толкова, колкото законът изисква, за да не го обяви за ненужен.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Незаинтересованост ли е това или откровен мързел?
  Да не се кандидатират за съветници щом им тежи!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2142 Разстроено

  Не е прилично човек да цитира себе си, но както много пъти съм имал поводи да отбележа тук :
  "Във Варна много отдавна много здраво смърди"!!!

 3. 3 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Заплатата обаче си върви

  No Pain No Gain
 4. 4 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 723 Неутрално
 5. 5 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  В София често се събират за да продават агресивно общински имоти.

 6. 6 Профил на dinko
  dinko
  Рейтинг: 562 Неутрално
 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  Незаинтересованост ли е това или откровен мързел?Да не се кандидатират за съветници щом им тежи!
  —цитат от коментар 1 на АмброзСП


  Ба, мързел!
  За далаверите, както виждаме, са многостаночници и стахановци!

  Мързи ги да се прикриват, че всичко е "на ползу роду".
  Щото явно у Варна няма и защо ...

 8. 8 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  Телето под вола се казва ТИМ. То и без това си дои вола вместо крава.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 9. 9 Профил на TheRedOne
  TheRedOne
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Не да тръсите под вола теле, направо си го доите тоя вол... Успех!

 10. 10 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 711 Весело

  Копейкин явно зает с по важни дела
  по проверката за партийната субсидия
  къде я лапнА

 11. 11 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  Замислете се и си отговорете сами дали знаете случай през живота ви,когато е имало поне минимална полза от някое заседание?!
  Важните решения винаги се взимат "насаме",на "четири очи"...

 12. 12 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Телета има, има и крава, вола е също на лице, а колачите колат и дерат. Има ли нЕкой КОЙТО да не е наясно ???

 13. 13 Профил на Ом
  Ом
  Рейтинг: 38 Неутрално

  Замислете се и си отговорете сами дали знаете случай през живота ви,когато е имало поне минимална полза от някое заседание?! Важните решения винаги се взимат "насаме",на "четири очи"...
  —цитат от коментар 11 на deaf


  Връщай се обратно насаме в пещерата си, чичо трол.

 14. 14 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3858 Неутрално

  Малеей, преработили са! Ама са си взимали паричките всеки месец! Нали?

 15. 15 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4692 Неутрално

  Малеей, преработили са! Ама са си взимали паричките всеки месец! Нали?
  —цитат от коментар 14 на Vlado Nikolov


  Не е луд този, който яде зелника!

 16. 16 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5566 Весело

  "Съветът, който трябва да контролира харченето на бюджет от половин милиард лева, работи на ръба на закона."

  Имат безгранично доверие на кмета си, Портних. Той знае за какво и колко да харчи.

 17. 17 Профил на Весела Стамболиева
  Весела Стамболиева
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На другите места като се събират по-често да не са измислили или направили нещо по-ползотворно… Цялата тази държавна администрация трябва да се редуцира в десетки пъти, защото 90% от хората заети в нея не правят абсолютно нищо, но всички ние им плащаме заплатите, осигуровките и всичко останало…

 18. 18 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4404 Любопитно

  "Има ли теле под вола - съветниците във Варна са заседавали само 2 пъти за 5 месеца"

  Преработили са се тези "убавци"-направо да ги съжалиш!!!!

 19. 19 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4404 Любопитно

  До коментар [#1] от "АмброзСП":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Безотговорност и мързел-убийствена комбинация!!!!

 20. 20 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4404 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Гарантирано от ГЕРБ!!!!

 21. 21 Профил на ена блогърка
  ена блогърка
  Рейтинг: 41 Неутрално

  Сложни алгебрично-нумерологични изчисления показаха, че ако горните данни са верни, то във Велико Търново общинския съвет не е заседавал нито веднъж поради липсата на такъв, а членовете на всички политически партии и свързаните с тях бизнесмени, бюрократи и магистрати са изхвърлени от града без право да го посещават.

  to see a world in a grain of sand and heaven in a wild flower hold infinity in the palm of your hand and eternity - in an hour.
 22. 22 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3835 Разстроено

  Че , то си личи по всичко...пътища , екскурзии , заплати , наводнения и........живот си живеят при онзи кмет там !

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Абе, важно е да вървят заплатите. Другото не е важно. Щом варненци са ги избрали, заслужават си всичко, което им се случва.

 24. 24 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4000 Весело

  И общините се управляват от феодали както цялата ни държавица, идете в който и да е град - 1 или 2 ма херцози владеят всичко
  Общинските съвети са отражение на мутренско/ феодалния строй!

  klimentm
 25. 25 Профил на ена блогърка
  ена блогърка
  Рейтинг: 41 Неутрално

  До коментар [#24] от "klimentm":

  Феодалния строй е заменен от капиталистическо-монетно-лихварския, учи се по Средновековна история, тоест няма как да приравняваш двата. Един феодален владетел НЕ е подчинен на банкера-лихвар, а всички днешни, които наричаш такива, са.
  В такъв случай е по-редно да плюеш по банкера-лихвар, защото той е и този, който назначава подчинените му мутри (Клоуна, Путин, Тиквата, етц.)

  Ако не смееш да плюеш по банкера-лихвар, лаенето ти е излишно.

  to see a world in a grain of sand and heaven in a wild flower hold infinity in the palm of your hand and eternity - in an hour.
 26. 26 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  На ТИМ града защо му викат Варна още? Варнянци явно си харесват мъчителите. Нека им.
  От народ, който има поговорка: Работата не е заек да избяга” не очаквайте много

 27. 27 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  От ГЕРБ толкова за гражданите и техните пари

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 28. 28 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4000 Весело

  До коментар [#25] от "Mischo Georgiev":

  Бошлаф партайгеносе, не си забравил лекциите по полит/просвета!

  klimentm
 29. 29 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  Има кой да решава. Сега във Варна, после и във други градове.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK