Има ли теле под вола - съветниците във Варна са заседавали само 2 пъти за 5 месеца

Има ли теле под вола - съветниците във Варна са заседавали само 2 пъти за 5 месеца

© Надежда ЧипеваОт началото на годината Общинският съвет във Варна - третият по големина град в страната, е заседавал едва два пъти. Веднъж - на 11 февруари, за да приеме бюджета на местната администрация, и втори път - на 16 април, за да одобри мерки за подпомагане на гражданите и бизнеса след наложеното извънредно положени в страната. За да не бъде разпуснат от Общинската избирателна комисия, съветът трябва да проведе следващото си заседание не по-късно от 16 юли.


С тези две заседания случаите, в които съветът е бил свикван от председателя му - Тодор Балабанов (ГЕРБ), след като е бил конституиран, стават общо пет. На първото от тях е трябвало да бъдат избрани самият той и заместниците му. В сравнение с други общински съвети в страната, доминирани от ГЕРБ, след местните избори през есента на м.г.


подобна пасивност е антирекорд
Съветниците в София например са заседавали десет пъти от началото на годината, в Стара Загора - осем пъти, в Пловдив 7 и по пет в Силистра, Бургас и Габрово.


По този повод в четвъртък структурата на "Демократична България" във Варна разпространи декларация, с която призова, ако управляващите не свикат в най-кратки срокове сесия на Общински съвет - Варна,


гражданите сами да окажат натиск


и да накарат съветниците да започнат да вършат работата си.


"Това е безпрецедентна ситуация, пише в позицията. Най-висшият орган на местната власт на практика не работи. И не работи, защото управляващите от ГEРБ и техните коалиционни партньори от "Воля", ДПС, ВМРО, СДС, БЗНС и др. не искат гражданите да разберат какво се случва във Варна".


Потърсен от "Дневник" за коментар, Балабанов каза, че не е запознат с текста на декларацията, но в момента започвала активната работа на комисиите към съвета и след приключването й още в началото на следващия месец (юли) щяло да бъде свикано заседание.


"Това се прави, когато има достатъчно материали, за да не се събираме ненужно", каза още Балабанов. А на въпроса не е ли странно, че органът, контролиращ харченето на бюджета на Варна за 2020 г. в размер на близо половин млрд. лв. (вторият по обем в страната), е заседавал само два пъти от началото на годината, той отговори:


"Търсите теле под вола. Казвам ви!
А аз теле под вола не виждам!"


Балабанов попита задочно авторите на декларацията защо не са били така активни при други случаи в предходни години, когато пак са били членове на съвета, а той не е заседавал повече от два месеца. Според отразеното в сайта на Общинския съвет във Варна обаче в сегашната група от четирима съветници на "Демократична България" има трима, които са в първия си мандат. С по-дълъг стаж е само председателят на групата - Ивайло Митковски (ДСБ).


Късно вечерта миналия петък със съобщение във Фейсбук Тодор Балабанов изпрати до "Дневник"


историческа справка за заседанията на съвета


Тя гласи следното: "За последните 20 години има повече от 20 заседания, които са проведени през период, по-дълъг от 2 месеца (като това не е в периода м. август всяка година). През последните 8 години през м. август са проведени 6 заседания".


В края на май "Демократична България" инициира подписка за свикване на извънредна сесия на Общинския съвет във Варна заради


проблема с тежкото замърсяване на Варненското езеро


след като то бе отчетено и в сателитни снимки на спътника Sentinel-2. Всичко за екокатастрофата - тук, тук и тук.


Подписката обаче бе провалена заради разцеплението в местната структура на БСП, което се пренесе и в групата на партията в съвета. Причина за него стана изненадващата идея на местния лидер на левите Борислав Гуцанов да издигне за кандидат-кмет на града през 2019 г. председателя на ултранационалистическата партия "Възраждане" Костадин Костадинов.


Заради раздвоението в групата на левите подписката на "Демократична България" бе подкрепена освен от инициаторите си само от още двама съветници - Димитър Чутурков (БСП) и самия Костадинов. Независимо от това каузата й изглеждаше обречена, тъй като в най-добрия случай подписите "за" биха достигнали 16 при необходими 17 за свикване на извънредна сесия.


Общинският съвет във Варна остана пасивен и през юли - месец, в който


градът поне три пъти бе потопен от падналите дъждове


заради тежки проблеми с канализацията си.


"Между управляващи и опозиция във Варна отдавна има "желязна завеса", казва съветникът от "Да, България" Николай Капитанов. Голям проблем е, че в Председателския съвет, който определя дневния ред на заседанията, няма нито един представител на "Демократична България". Във всички останали градове на страната приетата практика е всяка група да бъде представена от нейния председател или посочен от него заместник. Така че, колкото и Тодор Балабанов да иронизира опозицията на ГЕРБ в съвета, че "работи във фейсбук", социалната мрежа се оказва единствената нецензурирана платформа, през която посланията ни могат да достигнат до гражданите", казва още Капитанов.


Всичко това според него означава, че


Общинският съвет във Варна не изпълнява функциите си


и все повече проблеми на Варна остават неразгледани и нерешени. Един от най-сериозните сред тях е предфалитното състояние на общинския превозвач "Градски транспорт". "Натрупването на проблемите неизбежно ще доведе до институционална и политическа криза, а това означава и че нито един от икономическите проблеми на града няма как да бъде решен, каза още Капитанов.


Заравянето на главата в пясъка не решава проблемите,


прави ги само невидими и то за кратко".


Според друг съветник от дясната опозиция - Стела Николова ("Да, България"), работата на постоянните комисии към съвета също е блокирана. "След като проблемът със замърсяването на Варненското езеро стана известен, заседанията внезапно спряха, казва тя. Това се случи независимо от заявената преди това готовност за онлайн сесии. Така на практика след 16 април, когато се състоя последната извънредна сесия на Общинския съвет, свикана за спасяването на "Градски транспорт", нормална работа в комисиите не е имало".


Според Николова мнозинството в Общинския съвет във Варна, доминиран от ГЕРБ, умишлено не свиква заседания, за да не бъдат задавани въпроси, на които управляващите не могат да отговорят, или да не бъдат чувани предложенията, които прави опозицията. "Съветът е орган, който трябва да контролира работата на местната администрация, казва Николова. Неговата работа обаче е блокирана не от друг, а от председателя му".


Според Закона за местното самоуправление и местната администрация общинските съвети се свикват


не по-малко от шест пъти годишно


Ако в продължение на три месеца те не проведат заседание, правомощията им се прекратяват с решение на общинските избирателни комисии.


За варненския общински съвет този срок изтича на 16 юли. В останалите две седмици поредното трето заседание на общинския съвет за годината по всяка вероятност наистина ще бъде свикано. Така в края на годината може да се окаже, че органът, който трябва да следи как местната администрация харчи парите на повече от 350 хил. данъкоплатци, е заседавал само шест пъти. Само толкова, колкото законът изисква, за да не го обяви за ненужен.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK