На живо

Коронавирусът в България: болниците минават в готовност, влизането в Гърция - през Кулата (хронология)

Избрано от редактора
Атина

© Alkis Konstantinidis, Reuters

АтинаВластите продължават да отчитат над 100 заразени дневно, но и при увеличен брой тестове. Това ги накара да започнат отново да увеличават капацитета на болниците да приемат заразени с вируса. Резултатите от тестовете на общувалите с тенисиста Григор Димитров в Хасково показаха, че няма позитивни на вируса.


От 1 юли гръцките власти изискват предварително попълнена декларация за влизане в страната, а Министерството на външните работи препоръча само два пункат за преминаване на границата, остават още неизвестни.
"Дневник" проследи в реално време ситуацията с коронавируса в България. Какво се случва по света - тук.

Учителите в София с по-дълги отпуски

Размерът на удължения платен годишен отпуск за педагогическите специалисти, включително директори от всички образователни институции в столичната образователна система, за 2020 г. се увеличава с 10 работни дни. Промяната важи и за педагозите в яслените групи в детските градини. Това предвижда анекс към Колективния трудов договор, подписан от кмета Йорданка Фандъкова и учителските синдикати. Дотук се стигна след като заради затварянето на детските градини и училищата част от педагозите бяха принудени да ползват платен годишен отпуск.
Коронавирусът в България: болниците минават в готовност, влизането в Гърция - през Кулата (хронология)

© Надежда Чипева

Гърция дава достъп единствено през Промахон

От утре българи ще могат да влизат в Гърция само през пункта Кулата - Промахон, съобщи късно тази вечер Министерството на външните работи като се позова на гръцкото посолство. По данни на гръцкото посолство засега няма да е възможно влизането в Гърция през други сухопътни гранични пунктове, освен само при съществени причини. Предстои да бъде уточнено какви са те.


Новото уточнение от гръцка страна стеснява още повече възможността за достъп до страната след като в последните дни формулярът , който пристигащите в страната трябва да попълват от 1 юли, даваше само две опции - Кулата и Маказа


Според развитието на епидемиологичната обстановка, свързана с коронавируса, компетентните гръцки власти ще разгледат възможността да се отворят и други гранични пунктове в бъдеще.

Абитуриент от Велико Търново е с коронавирус

Абитуриент от великотърновско училище е диагностициран с Covid-19, съобщи БНР. Предстои под карантина да бъдат поставени над 100 абитуриенти и учителите им от две училища, които заедно са празнували бала си на 27 юни.


19-годишният младеж с коронавирус е от град Бяла, Русенско, и е в болницата в родния си град. Младежът е абитуриент от Американския колеж "Аркус" във Велико Търново, потвърдиха пред БНР от Областния оперативен щаб и учебното заведение.


От утре випускът от 28 абитуриенти от колежа е под карантина, както и учителите, участвали в дефилето и абитуриентския бал на 27 юни. Освен тях ще трябва да се самоизолират и 79 випускници и учители от гимназия "Емилиян Станев", защото двете училища са празнували заедно.

Министърът на здравеопазването издаде поредни нови заповеди, с които потвърждава посещението на публични сгради да става с маска или друго средство, покриващо носа и устата. На мача между ЦСКА и Локомотив Пловдив на националния стадион "Васил Левски" ще се допускат до 3000 души в сектор, които ще се настаняват през седалка и през ред, а дистанцията между хората трябва да е 1.5 м, гласи официалното разпореждане.


Друга заповед указва на болниците да изписват пациенти с потвърден COVID-19, само при едно от следните условия: документирани минимум 10 дни от началото на клиничните оплаквания за COVID-19 и минимум три допълнителни дни без оплаквания (вкл. без повишаване на телесната температура без прием на антипиретици и без респираторни симптоми); или два отрицателни резултата от изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19 от проби, взети в два последователни дни.


Лицата, при които се налага прилагане на последваща медицинска грижа в лечебно заведение, лицата, настанени в места, в които се предоставят социални услуги, и тези с невъзможност за изолация и лечение в домашни условия поради съжителство с хора от рискови групи, се изписват от болници след два отрицателни PCR резултата от проби, взети в два последователни дни.


Повод за издаването на разпорежданията е удължаването на извънредната обстановка до 15 юли.

На база на предварителни данни и оценки към юни 2020 г. се очаква превишението на приходите над разходите по консолидираната фискална програма (КФП) да бъде 16 млрд. лв. (1.3 % от прогнозния БВП). За сравнение към същата дата на 2019 г. отчетеното превишение на приходите над разходите е 3.2 млрд. лв. (2.7 % от БВП), което означава, че на годишна база бюджетното салдо се влошава номинално с 1.7 млрд. лева. Това съобщава Министерството на финансите, което по традиция в край на всеки месец дава данни и прогноза за изпълнението на бюджета.


Още по темата тук.

Министерството на външните работи съветва българите, които от утре (1 юли) ще пътуват за Гърция с автомобил, да минават само през граничните пунктове "Кулата" и "Маказа". Причината е, че само тези два пункта са посочени от гръцките власти като опция във формуляра, който пътуващите към страната са длъжни да попълват от първия ден на юли.


Още в понеделник "Дневник" изпрати запитване до МВнР как ще става преминаването през другите два пункта. Оттам отговориха, че чрез посолството в Атина са поставили въпроса пред гръцките власти, но към момента няма яснота.

Допускането на публика на футболните стадиони е провокация към усилията на лекарите в битката с коронавируса, обяви пред БНР Коста Костов, който оглавяваше Медицинския експертен съвет към правителството, който вече не действа. Той има предвид публиката за финала на Купата на България на 1 юли между отборите на ЦСКА и "Локомотив Пловдив".


"Притеснен съм, че има непропорционалност на освобождаване на мерките и компромисът, който се направи със стадионите - да се пуснат 12 хил. души на мача за купата на България, смятам че е прекалено и дори компрометира заявените три Д от проф. Тодор Кантарджиев (дисциплина, дезинфекция и дистанция - бел.ред.)", допълва той. "Това е лицемерие! Всички сме наясно какво ще се случи на стадиона. Те ще се прегръщат, ще викат, ще скачат, ще безчинстват пак, ще хвърлят бомби. Това са изключително рискови контакти", допълва той.


В момента епидемията прилича на един извор, който бълбука, бълбука и... ако не сме наясно с опасностите, които ни дебнат, този сравнително тих и спокоен извор, който не ни създава кой-знае какви проблеми в момента, може да се превърне в гейзер.


Коста Костов,

пулмолог

Райфайзенбанк до дни започва да отпуска безлихвени заеми на физически лица, пуснати в неплатен отпуск или самоосигуряващи се, останали без поръчки заради коронавируса. Към 29 юни одобрените безлихвени кредити са за близо 44 млн. лв., съобщава Българската банка за развитие, която поема гаранциите по тези заеми от името на държавата. Към банките са постъпили 18 181 искания за кредити, от които потвърдени са общо 10 565, а обработващи се – 1 636. Средната стойност на заемите е малко над 4 150 лв. Две трети от исканията са на хора на трудов договор, а останалата част са на самоосигуряващи се.


По програмата работят Алианц банк, Банка ДСК, Инвестбанк, ОББ, Първа инвестиционна банка, Пощенска банка, Търговска банка Д, Централна кооперативна банка и УниКредит Булбанк.

Българите вече влизат в Румъния без карантина

Българите, които влизат в Румъния и нямат симптоми на COVID-19, не подлежат на карантина.


Причината е, че България е включена в публикуван от Националния институт за обществено здраве на Румъния списък на страните от т.нар. "зелена зона" за коронавирус, съобщава агенция "Аджерпрес", цитирана от БНР. Списъкът е в сила от тази нощ. В него влизат още Австрия, Чехия, Кипър, Хърватия, Швейцария, Естония, Финландия, европейската територия на Франция, Германия (с изключение на района на Гютерсло, където се намира кланицата "Тьониес"), Гърция, Ирландия, Исландия, Италия, Латвия, Литва, Лихтенщайн, Малта, Норвегия, Словакия, Словения и Унгария.


Всички асимптоматични лица, които пристигат в Румъния от държави извън този списък, трябва да бъдат поставени в домашна изолация или карантина за период от 14 дни. Изолацията се прилага спрямо всички, които живеят на един и същи адрес, уточнява "Аджерпрес"

Пълна карантина за кв. "Изток"

Пълната карантина за 12-хилядния ромски квартал "Изток" в Кюстендил се удължава със седмица - до 8 юли, съобщи БНР, като се позова на изявление на Областния кризисен щаб след среща с главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.От квартала ще се излиза с разрешение и при важни причини.


Решението е взето, за да се ограничи опасността от разнасяне на заразата. Според Ангел Кунчев мерките, които са взети, дават резултат. "Виждам, че огнището в квартал "Изток", а и по принцип в Кюстендил е под контрол", казва той, цитиран от общественото радио.

Онлайн инструмент позволява на работодателите да правят оценка на риска от разпространение на коронавируса, като вземат предвид особеностите на бизнеса си, съобщава Главната инспекция по труда.


Интерактивният инструмент е създаден от Европейската агенция за безопасност и здраве при работа (EU-OSHA) и е адаптиран от инспекцията за българските условия. Публикувани са множество интерактивни инструменти за онлайн оценка на риска в различни сектори и икономически дейности, предназначени за подкрепа основно на микро- и малките предприятия, уточняват от ведомството. Инструментът е достъпен свободно след регистрация тук.

Няма заразени сред общувалите с Григор Димитров в Хасково

Коронавирусът в България: болниците минават в готовност, влизането в Гърция - през Кулата (хронология)

© Associated Press

Всички 22 тестове на хора, контактували в Хасково с тенисиста Григор Димитров преди две седмици, са отрицателни. Това съобщи днес областният оперативен щаб в града.


Тестовете са направени след изтичането на карантината, под която бяха поставени местните жители, за които имаше съмнения, че може да са се заразили, след като на 21 юни най-добрият български тенисист обяви, че е дал положителна проба за COVID-19. Малко по-рано той беше на посещение в родния си град, където направи открита тренировка и позира за снимки със свои почитатели, много от които деца.


Само две от общо взетите за последното денонощие 24 проби в Хасковска област са положителни, съобщава щабът. По данни на властите едната е на мъж 47 години от община Димитровград, а втората - на жена с постоянна адресна регистрация в община Свиленград.

Скок на жалбите от длъжници

Омбудсманът Диана Ковачева отчете скок на жалбите от длъжници на кредитни институции и колекторски фирми по време на извънредното положение заради коронавируса. "С 30% се увеличиха жалбите само за два месеца, наистина много рязко увеличение. Може би и защото мобилните телефони на нашите експерти са на сайта и хората имат бърза връзка, но и защото проблемите рязко нараснаха", коментира Ковачева пред Би Ти Ви.


Омбудсманът изтъкна, че от всички в Европа, само в България човек може да бъде длъжник до края на живота си. Според нея, за да се премахне "вечният длъжник" следва да се приеме предложения от нея Закон за личния фалит или да се наложи абсолютна давност за събиране на вземанията, например 10 години.

Болниците отново минават в режим на готовност

Заседанието на премиера с щаба - отляво са началникът на звеното ген. Венцислав Мутафчийски и директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, а отдясно - здравният министър Кирил Ананиев и главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

© Правителствена информационна пресслужба

Заседанието на премиера с щаба - отляво са началникът на звеното ген. Венцислав Мутафчийски и директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, а отдясно - здравният министър Кирил Ананиев и главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.


Засилване на капацитета на болниците с интензивни легла, така че да бъдат в готовност при необходимост - това е една от мерките, които са обсъждали днес премиерът Бойко Борисов и членовете на Националния оперативен щаб срещу коронавируса, съобщава правителствената пресслужба. Срещата идва на фона на увеличение в последните дни на болните от COVID-19, които се лекуват в болници. Вчера директорът на "Пирогов" Асен Балтов прогнозира, че при 100 души дневно, постъпващи за лечение заради коронавирус, здравната система ще изпитва големи затруднения.
Борисов е разпоредил на здравния министър да проведе допълнително разговори с Националната здравноосигурителна каса и с Българския лекарски съюз за увеличаване на цената на тестовете и клиничната пътека за COVID-19, за да се осигури финансиране. Болниците вече обявиха, че сегашната цена от 610 лв. на пътеката е крайно недостатъчна, тъй като лечението продължава средно 14- 20 дни, т.е. два пъти по-дълго от това за стандартна пневмония, а изписването на болните изиска поредица от PCR-тестове до два последователни отрицателни. Подробности - тук

Ограничителните мерки бяха прекалено бързо разхлабени - баровете и дискотеките не трябваше да отварят, както и стадионите.


Това заяви Валери Симеонов, лидер на партията НФСБ - коалиционен партньор в управляващата коалиция, в интервю за "Нова телевизия". По думите му футболните мачове са рискови, защото не се спазват наложените правила за посещение, а изискването за запълване на 50% от капацитета на заведенията е "имитация и лицемерие", защото никой здравен инспектор не може да проследи дали това се спазва.

В Министерския съвет има нечистоплътна надпревара за освобождаване на мерките и кой ще бъде по-добър.


Валери Симеонов,

лидер на НФСБ


Симеонов обвини властта, че не слуша националния оперативен щаб срещу коронавируса - "тези пет човека, които спасиха държавата", а се опитва да се хареса на хората. Той се възмути, че при пътуване из страната се вижда масово нарушаване на правилата и предложи да се въведе глоба от 300 лв за всеки продавач в магазин, бензиностанция или друг търговски обект, който обслужва клиенти без маска: "Ще видите тогава как ще се спазва всичко"

Настанените в болница от началото на май (графика)

Увеличение на лекуваните в болници заради COVID-19, отчитат данните на националната информационна система. Броят на настанените в интензивните отделения на лечебните заведения също нараства в последните дни, макар да е далеч от отчетените в началото на май стойности. Ето даннните за преминалите през лечебните заведения от началото на май досега. В графиката липсват данни за 24, 26, 30 и 31 май, както и за 1 и 2 юни, тъй като не са достъпни.


Завод в Септември отново работи

Вагоноремонтният завод в Септември възобновява работа от днес, съобщава БНТ. В предприятието бяха установени 13 заразени с COVID-19 след направени около 400 теста. Всички са без симптоми и под домашна карантина.
Заводът е дезинфекциран.


В Смолян заразените работници в завода за авточасти засега са 87. От местната здравна инспекция смятат, че заразата е тръгнала от автобусите, с които те стигат транспортират до завода. Работниците, които не са инфектирани, ще бъдат стимулирани да ходят на работа с лични автомобили, ще работят на една смяна, ще се хранят в пластмасови кутии и ще избягват струпвания.

Рекорден брой тестове и ръст на болните в интензивни отделения

Коронавирусът в България: болниците минават в готовност, влизането в Гърция - през Кулата (хронология)

© Велко Ангелов

Над 60% от направените вчера проби са по инициатива на работодатели, организации и общини, където е имало потвърдени случаи на заразени - обяснение за рекордния брой тестове в понеделник даде главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев в интервю за БНТ тази сутрин. Вчера, например, здравните власти съобщиха, че в завода за авточасти в Смолян, където миналата седмица бяха установени положителни проби, са тествани 350 души. През деня бяха затворени държавни институции, в които също текат тестове на контактните на откритите инфектирани служители.


Според Кунчев рекордният брой тестове е показател, който се следи внимателно от хората, но всъщност не е ключов и такова масово тестване не е препоръчително. Той напомни, че резултатите от пробите зависят от много фактори, за да са достоверни - взимане в правилния момент и по правилният начин, а също бързо транспортиране до лабораториите в подходяща среда.

Не смятам, че големият брой тестове има истинска стойност, защото това е насочване на ресурс, за да установим моментната картина, която много бързо се променя.


Ангел Кунчев,

главен държавен здравен инспектор


По думите му много по-важно е работодателите - както частните, така и държавата, да съсредоточат усилията си в това да осигурят безопасни условия на работа, за да се намалява рискът от предаване на заразата.

Рекорден брой тестове, очакван ръст на потвърдените заразени, скок на настанените в интензивни отделения и четири нови смъртни случаи - това е обобщението на вчерашния ден според данните на единната информационна система, която събира информацията за разпространението на COVID-19 в България.


Направените тестове са 4 525 - над четири пъти повече в сравнение с взетите в неделя и оповестени вчера проби (1 034) и с около една трета над досегашния рекорд, който беше на 25 юни - (3 016).


Традиционно, след малкия брой в първия ден на седмицата, във вторник кривата на потвърдените нови случаи на коронавирус тръгва нагоре и днес те са над два пъти повече, отколкото в понеделник - 140, като в статистиката влизат обявените вчера от здравните власти, макар и неофициално, около 60 положителни проби в завод за авточасти в Смолян. Така общият брой на заразените в страната вече достига 4 831. Разпределението по области е: Благоевград - 1; Бургас - 5; Варна - 6; Враца - 1; Кърджали - 4; Кюстендил - 4; Пазарджик - 9; Плевен - 3; Пловдив - 7; Разград - 2; Сливен - 3; Смолян - 60; София област - 3; София град - 21; Търговище - 1; Хасково - 2; Шумен – 8.

Активните в момента случаи са 2 026. В болница са настанени 434. В интензивно отделение вече има 31 души, което е близо три пъти повече в сравнение с миналия вторник, когато бяха 11. Само за понеделник нужда от реанимация са имали нови 6 човека.

За денонощие са починали четирима души, като общият брой на жертвите до момента е 223. По данни на здравното министерство починали са мъж на 54 г. с диабет, астма и сърдечно заболяване; мъж на 72 г. със сърдечно и хронично неврологично заболяване; жена на 69 г. с диабет и сърдечно заболяване и жена на 64 г. с диабет и сърдечно заболяване.


Излекуваните за денонощие са 74 или общо 2 582 досега.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (120)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 269 Весело

  Из книгата "Народни пословици и поговорки от Големото Ковидово":

  "Да би с маска седело, не би чудо видело!" (ツ)

 2. 2 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4866 Любопитно

  Къде са тези, които твърдяха, че не се правят достатъчно тестове?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 3. 3 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Що плашите хората? Преди правиха по 200-400 теста на ден и намираха по 30-40 заразени, сега правят по 4000 теста на ден и намират 140. Утре да направят 50000, да намерят 1000 болни и направо да закриват държавата...

 4. 4 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  До коментар [#3] от "chepokalipsis":

  Стига вече с тая мантра с броя тестове! Броят на пациенти в интензивното расте и това е тревожното.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2917 Любопитно

  До коментар [#3] от "chepokalipsis":

  За резкия скок в интензивни отделения имаш ли обяснение?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 897 Неутрално

  3.4% - съвсем нормално число. Забравихме, че умират хора и от други болести, катастрофи...

 7. 7 Профил на Sergei Gorbachov
  Sergei Gorbachov
  Рейтинг: 76 Неутрално

  До коментар [#2] от "Alarmstufe: Rot":

  Тука сме. Половината от тези положителните са от завода в Смолян. Обаче как така изведнъж стана възможно да се правят по 4500!!! теста? Само два записа ли наложиха да са толкова? Броя на тестовете расте прогресивно и правопропорционално на броя на записите.....

  Заглавията в медиите обаче са убийствено яки. Да плашим яко. Най-добрият показател за това как се управлява тази криза е това колко бързо се забрави за обещанието на НОЩ (дано не го спазят) при три порредни дни с над 100 заразени "връщаме мерките". Е имаме три седмици с по три дни и? Това не е управление, а манипулиране на тулупите и мисирките, които мълчат, яко мълчат. Явно си заслужаваме точно по този начин да ни правят на маймуни.

 8. 8 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  "По думите му много по-важно е работодателите - както частните, така и държавата, да съсредоточат усилията си в това да осигурят безопасни условия на работа, за да се намалява рискът от предаване на заразата."

  Надай се коньо !
  Вирусът няма как да бъде ограничен само в огнищата в които стартира, особено след падане на ограниченията и почри никакъв контрол за носене на маски.

  I Want To Believe
 9. 9 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3084 Неутрално

  Само вчера четох за поне 3 провинциални болници, които пищят, че заради липса на персонал не могат да посрещнат втори пик от болни в Ковид отделенията.
  Ето това е притеснителното. Впрочем, софийските болници също казват, че капацитетът им е на изчерпване. Ето защо не трябваше да се отпускат рязко мерките, особено за масови публични събития.
  А междувременно идиотите разрешиха футболен мач с 12 000 диви фена, които щели да сядат през 2 седалки и да са дисциплинирани.

 10. 10 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Да не изпреварим Швеция? И солта , и боя и ще си платим накрая.
  Трябва да се дават пари за тестове на определени компании . А с броя установени се удрят бизнеси и се заплашват непокорни , като в мутренските времена( нали се пак Мутра седи на чело на държавата.)
  Един странен въпрос: Защо по морето няма огнища?

 11. 11 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#5] от "дерибеев":

  Да имам обяснение. Всеки приет в болница независимо по каква причина бива тестван, т.е. сред тези постъпили в интензивно по каквато и да е причина няма как да липсват и носители на вируса. Но те не са там заради вируса.
  При 7 млн население да говорим за тенденция при 30 човека в интензивно. Вие сериозно ли?
  Хората вече са свободни, т.е. вруса си циркулира свободно. Да обаче не се разболяват и разбират, че са заразени само ако някой реши да ги тества. Разболяват се само по вестникарските заглавия.

 12. 12 Профил на Indoorsman
  Indoorsman
  Рейтинг: 8 Неутрално

  опитват се отново да наакат хората от страх, ама нещо не им се получава :)

 13. 13 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  Къде са тези, които твърдяха, че не се правят достатъчно тестове?
  —цитат от коментар 2 на Alarmstufe: Rot


  Тук съм ... и не твърдя, че не се правят достатъчно, а че трябва да са в сравнително постоянна бройка. Единствено тревожно е, че се увеличава броя на заразените в интензивно отделение. Имам познат, който е заразен и приет в интензивно, и съм притеснен, защото е и с доказано раково заболяване.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 14. 14 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3816 Неутрално

  До коментар [#11] от "tri":

  Разболявали се по вестникарски заглавия?! Майко мила!
  Гледай ти да не се "разболееш по вестникарско заглавие"!?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 15. 15 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#5] от "дерибеев":

  Дай ми конкретните цифри, че ме мързи да търся и ще ти измисля обяснение.

 16. 16 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1644 Весело

  "Традиционно, след малкия брой в първия ден на седмицата, във вторник кривата на потвърдените нови случаи на коронавирус тръгва нагоре и днес те са над два пъти повече, отколкото в понеделник - 140, като в статистиката влизат обявените вчера от здравните власти, макар и неофициално, около 60 положителни проби в завод за авточасти в Смолян. "

  Да сметнем: 60 от обявените днес 140 случаи са необявени от вчера.Тоест, реалният брой вчера е бил 126. Днес, при рекорден брой проби (с една трета над максимума досега) случаите са 80.
  И къде е рекордният брой заразени днес?
  Но заглавието кърти: хора, изпадайте в паника, апокалипсисът иде!
  "Дневник", сър! Отврат!

  А по отношение на тестовете май че напипаха правилния подход -възможен максимум тестове там, където има най-силно съмнение за зараза и където самите хора сигнализират затова.
  С което се приобщават към усилията на нормалните хора в България да се овладее пандемията. Напук на безсилно злорадващите в "Дневник" и други подобни жълтизни.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Има скандали за замазване!

 19. 19 Профил на Paco
  Paco
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нищо неочаквано. На вируса му трябва малко време да се задеиства. Случаите се увеличават първо, след някоя и друга седмица интубираните, после и умрелите (като в някои случаи те седят по повече от месец преди да предадат богу дух). В смисъл сега е фазата на увеличаване на лежащите в болница.

 20. 20 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 80 Неутрално


  "Въпреки че много държави постигнаха известен напредък, в световен мащаб пандемията всъщност се ускорява... Ще ни трябват още по-големи запаси на устойчивост, търпение, смирение и щедрост през следващите месеци. Вече сме загубили толкова много, но не можем да загубим надежда".
  В атмосфера на глобално политическо разделение и фрактури на национално ниво "най-лошото тепърва предстои. Съжалявам, че го казвам", каза шефът на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус


  Без коментар.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Котаракът в чизми
  Котаракът в чизми
  Рейтинг: 126 Неутрално

  До коментар [#2] от "Alarmstufe: Rot":

  Тук сме. В Ухан преди около месец направиха 6,5 МИЛИОНА теста за една седмица.

  Законите са като наденичките. По-добре да не виждаш как се правят. /Ото фон Бисмарк/
 23. 23 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  рекордният брой тестове е показател, който се следи внимателно от хората, но всъщност не е ключов и такова масово тестване не е препоръчително. Той напомни, че резултатите от пробите зависят от много фактори, за да са достоверни
  —цитат от коментар 0 на др Кунчев


  Лирическият герой иска да ни каже, че файда от тестовете няма, понеже никой не знае дали резултатът ще е верен. И да се приеме, че всички резултати са верни, те са валидни само за днес, но не и за утре.
  Важно е обаче да се правят много тестове, тъй като матряла следи цифрата и си прави изчисления.

 24. 24 Профил на Paco
  Paco
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тестовете показват къде точно разпространението е най-голямо. Примерно възможно е да има различни правила в различни райони в зависимост от това колко е разпространена заразата в тях. Разбира се, тестовете и случаите са също важни когато чужденците искат да разберат как точно дадена страна се справя с епидемията.

 25. 25 Профил на cvz19584875
  cvz19584875
  Рейтинг: 262 Неутрално
 26. 26 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  Какъв е проблемът да се тества масово не разбрах? А какво стана с масовото тестване в Пловдив? Пълна тишина. Що така?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 27. 27 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2840 Неутрално

  това с България е Швейцария на Балканите, изглежда почти вярно...

 28. 28 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#26] от "Darcas":

  https://bntnews.bg/news/sled-masovoto-testvane-za-covid-19-v-plovdiv-samo-1-imat-antitela-1060065news.html

  Проверявайте първо преди дежурното мрънкане.

 29. 29 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Къде са тези, които твърдяха, че не се правят достатъчно тестове?
  —цитат от коментар 2 на Alarmstufe: Rot


  От 48 държави в Европа, България е на 43-то място по брой тестове на 1 млн. души. Дали са достатъчно или не, това не знам, пък и зависи от целите. Но са прекалено малко, сравнено с другите европейски страни. Държави като Словения, Сърбия, Словакия са направили 2 пъти повече тестове от нас, а Дания 9 пъти повече. Пъти!

 30. 30 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  Голем праз грип като грип.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 31. 31 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Факт е, че вируса се разпространява. Какви са реалните темпове и колко е броя на заразените, няма как да знаем - това ще си остане неизвестно, тъй като не може всеки ден всички да сме проверени, а другото е подобно на социологическите проучвания, но много по неточно, защото там избират "гнезда" по определена методика, а в случая с вируса най-много изследвания се правят там, където вече е констатирано че има заразени и се проверява около тях, а не равномерно.
  Що се отнася до приетите в болници, позволявам си да кажа, че в това има и определена комерсиална нотка - дали човека ще е под карантина в къщи или ще лежи в болница, все тази с изключение на тежките случаи, но за болницата си е бизнес.
  Ами да се пазим в рамките на разумното и все пак да си работим и живеем по-близо до нормалното.

 32. 32 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  До коментар [#3] от "chepokalipsis":За резкия скок в интензивни отделения имаш ли обяснение?
  —цитат от коментар 5 на дерибеев


  Сорос и Гейтс ги пращат.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 33. 33 Профил на pesho79
  pesho79
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#3] от "chepokalipsis":За резкия скок в интензивни отделения имаш ли обяснение?
  —цитат от коментар 5 на дерибеев


  А ти имаш ли обяснение за еднаквия брой умрели на ден от началото до сега?
  Сигурно вируса е станал "по-малко свиреп" обаче от СЗО отхвърлиха тази теория на титана на мисълта Кунчев /бивш кандидат депутат от ГЕРБ - Хасково/

 34. 34 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Тези дърпат Борисов за опашката.

 35. 35 Профил на 5.10
  5.10
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Четете медицинските издания и ползвайте тия глави за мислене, а не за чесане на езици със статистика.
  Проста епидемиология - НЕ МОЖЕ да изолирате абсолютно всеки човек за период от 1 година, колкото би било необходимо, за да сме сигурни, че вирусът тотално е изчезнал.
  Няма как да стане. 100-процентова ваксина няма да има, както няма и за грипа, колкото и да се опитват да ни втълпят да се ваксинираме за грип.
  Единствената надежда е да открият лекарство или лечение, което да бори тежките последствия от това заболяване.
  Стягайте се и живейте здравословно, пазете се отговорно и пазете болните си и възрастни близки, защото реалността е, че това нещо ще остане дълги години.
  100-процентово решение за съжаление няма. Ако щете върнете най-рестриктивните мерки, пак няма.

 36. 36 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  До коментар [#2] от "Alarmstufe: Rot":Тука сме. Половината от тези положителните са от завода в Смолян. Обаче как така изведнъж стана възможно да се правят по 4500!!! теста? Само два записа ли наложиха да са толкова? Броя на тестовете расте прогресивно и правопропорционално на броя на записите.....
  —цитат от коментар 7 на Sergei Gorbachov


  Куха лейка си.

  Машини за около 6000 теста дневно имахме още през февруари. От тогава се купиха машини за още поне 1000 теста дневно.

  Това, което не достигаше са консумативи и лаборанти.

  А и в държавните лаборатории не тестват току-така - списъците ги изготвят от РЗИ, а последните изискват да имаш контакт със заразен.

  Колкото повече заразени има, толкова по-вече контактни лица има.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 37. 37 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  До коментар [#3] от "chepokalipsis":За резкия скок в интензивни отделения имаш ли обяснение?
  —цитат от коментар 5 на дерибеев


  След като растат броя на заразените, е логично да расте и броя на тези в болницата, броя на тези в интензивното и броя на починалите с известно отместване във времето.

  Трябва време да се заразиш, после време да покажеш симптоми, после още време да се влошиш и да влезеш в болница, после още време докато те вкарат в интензивното и после още време докато починеш.

  Така че тези бройки в болницата и интензивното тепърва ще се увеличават.

 38. 38 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  До коментар [#4] от "Хриси":

  Броят на хората в интензивно е нищожно малък на фона на броя умиращи в държавата за един ден. Спрете да се психясвате, номера не минава. Очевидно е че короната не е опасно заболяване, в момента умират много повече хора от други заболявания за които никакви специални мерки не се вземат както винаги р било. Нищо не оправдава коронавирусната истерия. С болниците има или няма нужда ще вкарват хората с коронавирус да лежат при тях щото клиничните пътеки са много апетитни и доходоносни.

 39. 39 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  До коментар [#5] от "дерибеев":

  Колко р рязък този скок?

 40. 40 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  Ето някои числа за хода на епидемията по петодневки. С R е обозначено репродуктивното число на ковид-19, което лесно може да се оцени, сравнявайки броя на новозаразените от една петодневка с тези от предишната, тъй като инкубационният период е около пет дни. Разбира се, ако всички новозаразени (или поне постоянен процент от тях се откриват):
  Петодневка – открити новозаразени – R
  8-12.3 – 22
  13-17.3 – 58 – 2,64
  18-22.3 – 106 – 1,83
  23-27.3 – 106 – 1,00
  28.3- 1.4 – 129 – 1,22
  2-6.4 – 127 – 0,98
  7-11.4 – 112 – 0,88
  12-16.4 – 139 – 1,24
  17-21.4 – 175 -1,26
  22-26.4 -327 – 1,87
  27.4-1.5 – 255 – 0,78
  2-6.5 – 223 – 0,87
  7-11.5 - 212 - 0,95
  12-16.5 – 204 -0,96
  17-21.5 – 156 – 0,76
  22-26.5 – 112 – 0,72
  27-31.5 – 70 – 0,62
  1-5.6 – 107 – 1,53
  6-10.6 – 262 – 2,45
  11-15.6 – 401 – 1,53
  16-20.6 – 465 – 1,16
  21-25.6 – 487 -1,05
  26-30.6 – 589 – 1,21
  Както се вижда, последните дни репродуктивното число на ковид-19 е намаляло, но все още е над единица. Все пак то не достига стойности над 2, които биха свидетелствували за неограничено разпространение на вируса.

 41. 41 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  До коментар [#4] от "Хриси":Броят на хората в интензивно е нищожно малък на фона на броя умиращи в държавата за един ден. Спрете да се психясвате, номера не минава. .
  —цитат от коментар 38 на Billy Pilgrim


  Бегай доброволец в болниците, а не плямпай в този форум как НИЕ трябвало да бъдем по-смели.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 42. 42 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  От 48 държави в Европа, България е на 43-то място по брой тестове на 1 млн. души. Дали са достатъчно или не, това не знам, пък и зависи от целите. Но са прекалено малко, сравнено с другите европейски страни. Държави като Словения, Сърбия, Словакия са направили 2 пъти повече тестове от нас, а Дания 9 пъти повече. Пъти!
  —цитат от коментар 29 на famousandco


  Броя тестове зависи от това дали имаш заразени или не.

  Преди като нямахме много заразени на 30 теста 1 беше положителен. В Германия тогава на 10 теста 1 беше положителен. Те правеха 2-3-4 пъти повече тестове, но и имаха повече заразени.

  Сега вече е обратно. На нас средното ни вече е 1 положителен тест от 23 теста. На Германците и то стана толкоз, щото те си тестват същите бройки, но нямат заразени.

  За САЩ обаче там на 12 теста 1 е положителен, но са направили 3-4 пъти повече тестове на милион население спрямо нас.

  Виждаш оня ден със 1000 теста 66 броя. Днес имаме 4 525 теста или 3500 теста отгоре. Но с тези 3500 теста не са открити 3.5 * 66 човека, а само 76.

  Колкото повече тестове правиш толкова повече бройки откриваш. Но нарастването не е линейно.

  С първите 1000 теста, ако откриваш 100, то с вторите 1000 ще отриеш само 30. После с третите 1000 само 10. И в един момент на 1000 теста ще имаш 1-2 открити. Което е много скъпо и трудоемко.


 43. 43 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2917 Неутрално

  До коментар [#39] от "Billy Pilgrim":

  23.06 - 11 човека
  30.06 - 31 човека
  + почти 200%

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на qtl36551020
  qtl36551020
  Рейтинг: 312 Неутрално

  Похабени тестове и пари на вятъра искало му се някого да изследва цялата си администрация или фирмичка и аре.

 46. 46 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Отмени се 14-дневния карантинен период за пристигащите от чужбина, включително и от места, които са огнища, заради туристическия сезон, а сега продавачките ще имат грижата да предотвратяват разпространението на коронавируса.
  Това да се гледа на всеки човек като на заразен влияе вредно, както на здравите, които психиасват, така и на поведението на заразените, които си казват, че щом другите заразени се разхождат и те не трябва да седят изолирани.

 47. 47 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Генерала да не излезе лош пророк , като каза ,че очаква много хора да измат.

 48. 48 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  До коментар [#3] от "chepokalipsis":За резкия скок в интензивни отделения имаш ли обяснение?
  —цитат от коментар 5 на дерибеев


  Виж пак графиката - няма рязък скок на хората в интензивните - общо 40 души са в цялата страна - увеличение има на броя хоспитализирани с Ковид19, което е нормално при повечето тестове и открити положителни.

 49. 49 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1873 Разстроено

  3.4% - съвсем нормално число. Забравихме, че умират хора и от други болести, катастрофи...
  —цитат от коментар 6 на hashtag Нормална държава


  Тези умиращи от Ковид са в допълнение към всички останали... Едното число не изключва другото.

 50. 50 Профил на Sergei Gorbachov
  Sergei Gorbachov
  Рейтинг: 76 Неутрално

  До коментар [#36] от "Николов":

  Явно си много ма яко глупав. И тогава е имаше лаборанти и сега. Аз не тръгвам да обиждам или да се заяждам. Факт е, че не са назначили лаборанти точно когато трябва или когато е удобно на властта. Поправи ме ако греша, но страните с повечко тестове, и то не само по причина скандали, са по напред в справянето със ситуацията. И да населението им е по-дисциплинирано от нашето. Като си толкова умен можеш ли да обясниш как така при 15 заразени затвориха страната, а сега не? три седмици имаме с по над 100 заразени. Не се вземат мерки. Има скандали и рязко скачат тестовете и заразените. Или това е случайност или ти си тотално промит мозък на заплата. В 500 еврови банкноти от чекмеджето.
  Дерзай.

 51. 51 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2840 Неутрално

  Четете медицинските издания и ползвайте тия глави за мислене, а не за чесане на езици със статистика.Проста епидемиология - НЕ МОЖЕ да изолирате абсолютно всеки човек за период от 1 година, колкото би било необходимо, за да сме сигурни, че вирусът тотално е изчезнал.Няма как да стане. 100-процентова ваксина няма да има, както няма и за грипа, колкото и да се опитват да ни втълпят да се ваксинираме за грип.Единствената надежда е да открият лекарство или лечение, което да бори тежките последствия от това заболяване.Стягайте се и живейте здравословно, пазете се отговорно и пазете болните си и възрастни близки, защото реалността е, че това нещо ще остане дълги години.100-процентово решение за съжаление няма. Ако щете върнете най-рестриктивните мерки, пак няма.
  —цитат от коментар 35 на 5.10


  четенето на медицински издания от неспециалисти е безсмислено, а и дори вредно. те са писани от специалисти за специалисти, то и затова всеки като чете такава материя набързо се взима за експерт.

 52. 52 Профил на Sergei Gorbachov
  Sergei Gorbachov
  Рейтинг: 76 Неутрално

  И специално за Николов - Да живее Корона вируса - излекува всички останали болести! Дори и огнестрелни рани в главата лекува. Хората вече не измират от нищо друго, освен от Ковид 19 и разбира се от простотиите на Николов.

 53. 53 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1873 Весело

  това с България е Швейцария на Балканите, изглежда почти вярно...
  —цитат от коментар 27 на karatista


  Не било Швейцария на Балканите, ами било Швеция... :-)

  Ех, де и по корупция да бяхме такива, и система за здравеопазване да имахме такава...

 54. 54 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 686 Неутрално

  [quote#42:"realguru"][/quote]

  Честно, не разбрах тезата. Не правим повече тестове, защото нямаме много заразени? Но нямаме много заразени, защото не правим повече тестове. А сега с повече тестове се увеличава броят на заразените и има оплаквания, че се нарушава идилията.

  Как придобиваме представа за разпространението на вируса с 500 теста на ден? И какви изводи могат да се направят от непредставително изследване? Остава и важният въпрос, защо всички други държави правят масови тестове, не са ли запознати с тези принципи на работа?

 55. 55 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2840 Весело

  До коментар [#53] от "plamen_b":

  и аз все ги бъркам - швеция, швейцария...

 56. 56 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  До коментар [#33] от "pesho79":

  А ти имаш ли обяснение за еднаквия брой умрели на ден от началото до сега?
  Броят на починалите за ден съвсем не е еднакъв.
  През април той бе средно по 2 на ден.
  През май и първите 15 дена на юни - по 2,4.
  През втората половина на юни - по 3,3 на ден.

 57. 57 Профил на xri09609626
  xri09609626
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Айде към средата на месеца - и двуцифрено число умрели дневно.

  До коментар [#5] от "дерибеев":Колко р рязък този скок?
  —цитат от коментар 39 на Billy Pilgrim


  Два пъти.

 58. 58 Профил на xri09609626
  xri09609626
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Виж пак графиката - няма рязък скок на хората в интензивните - общо 40 души са в цялата страна
  —цитат от коментар 48 на Jazzdevil


  Преди седмица бяха 11. Това ако не е скок ...

 59. 59 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  Колкото повече болни, толкова повече ще оцелее правителството, за това е толкова зор и повече тестове да има (по инициатива на корпоративните обръчи и брич'едите )!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 60. 60 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Тези умиращи от Ковид са в допълнение към всички останали... Едното число не изключва другото.
  —цитат от коментар 49 на plamen_b


  Мне, умрелите тая година (барабар от мега якия турбовирус дето много го рекламират) са по - малко от миналата

  https://www.nsi.bg/bg/node/18121/

 61. 61 Профил на qtl36551020
  qtl36551020
  Рейтинг: 312 Неутрално

  Вместо да вземат мерки да не се заразяват хората те ни осигуряват място в интензивно ама там нощно шкафче няма, всичко да се угоди на кръчмарите и да се пълни неговото шкафче егати оперативния щаб оставиха ни сами да се оправяме

 62. 62 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1873 Любопитно

  умрелите тая година (барабар от мега якия турбовирус дето много го рекламират) са по - малко от миналата
  —цитат от коментар 60 на dosetliv


  Да не би мерките против коронавируса да са намалили и загиналите при пътнотранспортни произшествия?

 63. 63 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  До коментар [#40] от "Patsis":

  Това репродуктивно число не е особен показател. Излиза, че най-зле положението е било първата седмица.

  Според мен трябва да започнем да отброяваме оставащите легла в инфекциозните отделения и здравте доктори.

  Любовта ще спаси света!!!
 64. 64 Профил на Martin Nikolov
  Martin Nikolov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тоя Валери Симеонов си признавам, че е много добър в работата си да лиже дупенцата на властта. Евала имало хора които стигат максималния си потенциал!

 65. 65 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 355 Неутрално

  До коментар [#60] от "dosetliv":

  Е то е нормално, хората спряха да ходят на планови операции и въобще на лекар за глупости, и така не могат да ги уморят из болниците.
  А иначе от графиките се вижда, че тая година има повечко поизмрели през февруари. Аз мисля, че тогава вилнееше коронката по нашите ширини. Или нещо по-лошо, щото аз и повечето ми познати изкарахме някаква зловеща болест, каквато никога не ни е поразявала точно в края на януари и през февруари.

 66. 66 Профил на Heavy Horses Ltd.
  Heavy Horses Ltd.
  Рейтинг: 426 Неутрално

  За първи път съм съгласен с казаното от Валери Симеонов. Възможно ли е това?

 67. 67 Профил на ойроман
  ойроман
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Проверявайте първо преди дежурното мрънкане.
  —цитат от коментар 28 на zle_platen_trol


  Tsvetozar Tomov
  21 June at 10:49
  ·
  Прочетох толкова глупости по повод така нареченото епидемиологично изследване в Пловдив, че не мога да се сдържа да не кажа няколко думи по въпроса.
  1. Авторите твърдят, че средно около 2% от населението се е срещало с COVID-19. Основанието? Установените хора с антитела в Пловдив са 1,08% от случайна извадка от домакинства, 3% от изследваните медицински лица и 4% от хората, пожелали да си направят изследване доброволно. 2% явно е някаква странна средна аритметична от трите групи. Само че това е съвършено произволно твърдение, защото само една от тези групи - на домакинствата - е възможно да приемем за представителна извадка, при това не за страната, а за Пловдив. Другите данни просто не могат да се екстраполират върху по-големи съвкупности, защото обхващат специфични групи.
  2. Колко са изследваните домакинства? Тествани са 553 души от 291 домакинства. Това означава, че зад 1,08% се крият 6 положителни проби. Вътрешногнездовата корелация вероятно е много висока, тъй като предаването на вируса от един на друг член на домакинствата е твърде вероятно. Не е изключено тези 6 случая да са от 3 домакинства или най-много 4. Не открих информация за това.
  3. Каква е максималната случайна грешка на данните от тази извадка със стандартната 95% гаранционна вероятност? Изчислявам по най-простия начин, игнорирайки маса фактори, които само биха увеличили грешката. И получавам 0,86%. Т.е., доверителният интервал на тези данни е между 0,22% и 1,94%. Кои фактори игнорирам - най-вече вътрешногнездовата корелация и процента отзовали се, който е под 53% - прекалено ниско, за да имаме каквито и да са сериозни претенции за представителност на информацията от това изследване.
  4. До тук разглеждам въпроса чисто статистически. Но не е лошо епидемиолозите да кажат и каква е специфичността на използваните тестове. Споменато е, че използваният метод е ELISA. От справката в Интернет, която се опитах да направя, срещнах публикации, че ELISA тестовете са с висока чувствителност и специфичност - над 98%. Но все пак да обърна внимание, че ако изследвате съвършено незаразена популация с тест със специфичност 98%, ще получите 2% положителни проби. После е въпрос само на развинтено въображение да екстраполирате тези данни върху България, Европа, света, вселената и всичко останало.
  5. Накратко, от информацията за това изследване, не може да се научи абсолютно нищо. Коментарите върху него се правят от хора, които нямат и елементарна представа за възможностите и ограниченията при оценката на параметри на базата на данни от извадкови изследвания.

 68. 68 Профил на ойроман
  ойроман
  Рейтинг: 8 Неутрално

  С R е обозначено репродуктивното число на ковид-19, което лесно може да се оцени, сравнявайки броя на новозаразените от една петодневка с тези от предишната, тъй като инкубационният период е около пет дни.
  —цитат от коментар 40 на Patsis


  смешник

 69. 69 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Да не би мерките против коронавируса да са намалили и загиналите при пътнотранспортни произшествия?
  —цитат от коментар 62 на plamen_b


  Ми тея са по 600 - 700 годишно. Тая година 1 месец не пускаха да се карат коли (освен с разрешение на райкома) , та сигурно ше бъдат 50 - 60 по - малко за годината

  А иначе от графиките се вижда, че тая година има повечко поизмрели през февруари. Аз мисля, че тогава вилнееше коронката по нашите ширини. Или нещо по-лошо,
  —цитат от коментар 65 на Ipolit


  Мне, до февруари имахме от обикновения селски грипен вирус (даже имаше и грипна ваканция) Откак през март дойде тоя новия и всички други вируси се изпокриха, понеже го знаят, че е много як.

 70. 70 Профил на ойроман
  ойроман
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#63] от "hope":

  Лелче, покажи рисунките да ти кажа има ли минимален шанс да стане ралтата. Макар че, аз бих се радвал твои отрочета да стоят далеч от занаята.

 71. 71 Профил на asroma1927
  asroma1927
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Пълен абсурд е да се провежда среща, на която да се обсъжда готовността на болниците относно интензивните им отделения, при положение, че преди седмица си дал пълен картбланш на кръчмари, барове, дискотеки и за капак разрешаваш 12.000 да присъстват на футболен мач.
  Олигофрени. Пълни олигофрени.

 72. 72 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#7] от "Sergei Gorbachov":

  Престани с тази истерична пропаганда за тестовете, записите и уж връщането на мерките! Смешен си! Няма никаква логика и смисъл в манипулациите, които повтаряш до втръсване. Само плиткоумни идиоти биха се хванали на мрънкането ти.

 73. 73 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3084 Разстроено

  Вместо да се затегнат мерките, т.е. да се въздейства на причинителя, нашите юнаци вдигат капацитета на болниците, т.е. борят се с последствията.
  Какво да се коментира, пази боже да те управляват прости хора.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#11] от "tri":

  Явно не разбираш прочетеното - 30 са болните от Ковид, които имат нужда от интензивно лечение, а не общият брой на всички болни , нуждаещи се от такива грижи.

 76. 76 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#12] от "Indoorsman ":

  Така е, глупаците са без страх от нищо!

 77. 77 Профил на Tulup_123
  Tulup_123
  Рейтинг: 293 Весело

  Баце пак без маска - 300 лева от чичо Кирчо веднага

 78. 78 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 583 Неутрално

  На снимката: Всички с маски, само НАЧАЛНИКОТ БЕЗ МАСКА.
  Вероятно защото е гъчкан с евра и глобата няма да е усети.
  А лапнишараните, които все още му се вързват на лакардиите, ще кажат: Бре, какъв юнак.
  Което е и основната цел на "упранвлението" на този паталогичен нарцис.

 79. 79 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#26] от "Darcas":

  Потърси в нета и ще намериш предостатъчно информация за тестването в Пловдив; явно си проспал съобщенията в медиите.
  И на другия ти въпрос лесно можеш да намериш отговор.

 80. 80 Профил на ойроман
  ойроман
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Потърси в нета и ще намериш предостатъчно информация за тестването в Пловдив; явно си проспал съобщенията в медиите.
  —цитат от коментар 79 на princess_x
  Tsvetozar Tomov
  21 June at 10:49

  ...
  ...
  ...

  5. Накратко, от информацията за това изследване, не може да се научи абсолютно нищо. Коментарите върху него се правят от хора, които нямат и елементарна представа за възможностите и ограниченията при оценката на параметри на базата на данни от извадкови изследвания.
  —цитат от коментар 67 на ойроман


 81. 81 Профил на pesho79
  pesho79
  Рейтинг: 269 Неутрално


  Четете медицинските издания и ползвайте тия глави за мислене, а не за чесане на езици със статистика.Проста епидемиология - НЕ МОЖЕ да изолирате абсолютно всеки човек за период от 1 година, колкото би било необходимо, за да сме сигурни, че вирусът тотално е изчезнал.
  —цитат от коментар 35 на 5.10


  Льольо, тук има хора дето със статистика си изкарват хляба - напразно се хабиш.

  Не е въпроса всеки да се затвори в пещера, а да се спазват разумни мерки. Това със стадионите и дискотеките не е разумно - в повечето страни в Европа стадионите и дискотеките са празни.

  А у нас заради лобито на тези тарикати хвърлят маса съчки в огъня.

  —цитат от коментар 44 на Николов


  Ало господин статистика имаш ли обяснение, защо умрелите през 2020 до Юни са по-малко от умрелите през 2019 до Юни - според НСИ?
  Може би нейзвестен вирус ги е убивал през 2019?
  И то освен, че е е неизвестен е и с по-голяма "невиждана ярост" от Ковида?


 82. 82 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  Бококалипсис.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 83. 83 Профил на pesho79
  pesho79
  Рейтинг: 269 Неутрално


  За първи път съм съгласен с казаното от Валери Симеонов. Възможно ли е това?
  —цитат от коментар 66 на Heavy Horses Ltd.


  Напълно възможно е - идват избори и Варели гледа да се хареса на 80 те процента дебили. Явно си попаднал в таргет групата му.

 84. 84 Профил на ойроман
  ойроман
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Биволъ
  8 mins ·

  Днес заплатихме за #ЕкспертизатаПКП и очакваме резултат до две седмици.
  За по-малко от един работен ден нашите читатели и спомоществователи събраха 5745 евро. Средна сума на дарение - 13 евро.
  Благодарим за подкрепата и доверието към Биволъ. Моделът ни за финансова независимост чрез фондонабиране от читателите работи. Дори в условията на жестока преса над медиите и щедро финансирана от властта пропаганда има спасение. Който има потребност от качествена и отговорна журналистика може да надникне тук:
  https://bivol.bg/tax

 85. 85 Профил на Buba Ivanova
  Buba Ivanova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Въпросът не е дали накрая всички в България ще повярват във вируса и последиците от него, въпросът е кога и на каква цена.
  Мощната тролска мобилизация в интернет четири месеца работи усилено това да стане колкото може по-късно. Вече научих наизуст всичките т. нар. "опорки" – като имам време ще ги резюмирам, даже и бъдещите, но като за начало: прочетете ли някой да ви разтяга локуми за тестовете – колко са малко и трябват повече, колко са много и са излишни, колко са неточни или фалшиви, какъв инструмент са за да ви заблуждава правителството, нямайте съмнение, че е усърден труженик във фабриката за лъжи.
  Аз не съм сигурна, и че трябва да увеличават леглата за COVID в болниците, защото, както споменах и другаде, никой не може да открие толкова легла, колкото глупаците могат да запълнят. Затова населението да си съобразява социалното поведение с наличните в областната му болница легла и медицински работници. Ако мине капацитета им ще си е за негова сметка, но е добре да я представи за плащане на тези, които му промиват мозъка.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на valerie pvi
  valerie pvi
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Четете медицинските издания и ползвайте тия глави за мислене, а не за чесане на езици със статистика.Проста епидемиология - НЕ МОЖЕ да изолирате абсолютно всеки човек за период от 1 година, колкото би било необходимо, за да сме сигурни, че вирусът тотално е изчезнал.Няма как да стане. 100-процентова ваксина няма да има, както няма и за грипа, колкото и да се опитват да ни втълпят да се ваксинираме за грип.Единствената надежда е да открият лекарство или лечение, което да бори тежките последствия от това заболяване.Стягайте се и живейте здравословно, пазете се отговорно и пазете болните си и възрастни близки, защото реалността е, че това нещо ще остане дълги години.100-процентово решение за съжаление няма. Ако щете върнете най-рестриктивните мерки, пак няма.
  —цитат от коментар 35 на 5.10


  Да , така е, но тука вече излиза на преден план социалната отговорност и зрялост на населението. Дори да не вярваш , дори да смяташ , че никога няма да ти се случи, ПАЗИ ДРУГИТЕ. Дори не говоря за болката , че можеш да станеш неволен убиец на собствените си родители от немърливост. Не можеше да да не ми направи впечатление азиатеца, който тичаше в безлюдния парк с маска! Това е съвест.

 88. 88 Профил на 5.10
  5.10
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#44:"Николов"][/quote]

  Айде без обиди.
  В крайна сметка всеки има право да търси логика в казваното от специалистите - или трябва да се доверяваме сляпо като навремето?
  Къде в мнението ми намерихте, че одобрявам отварянето на дискотеки и барове?
  Просто ми се струва, че при положение, че границите са отворени и че вече не е възможно да затвориш физически и да изолираш"матриала" за повече от 2 седмици, вирусът ще продължи да си циркулира.
  Така, че май всеки ще се спасява поотделно и сам?

 89. 89 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Най-сетне, намери се ниша за Григорчо - ще бъде българското лице на Ковид19. Естествено, не очакваме да пожъне грандиозни успехи и в това поприще, но за да не изкарат злобюли, хетъри и неудачници, пожелаваме му успех. Мачкай вируста Гришон!

 90. 90 Профил на 5.10
  5.10
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#87:"valerie pvi"][/quote]

  Да, така е. Но на тази територия личната отговорност и възпитание ги има при 1 процент от хората.
  А истински мерки, наложени от държавата, ще доведат до масови безредици, защото 80 процента от населението живее ден за ден и на кредит.
  С две думи, ситуацията е loose-loose.

 91. 91 Профил на ойроман
  ойроман
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#87:"valerie pvi"]loose-loose
  —цитат от коментар 90 на 5.10


  олелееее, а уж пишещите в Дневник не били от осемдесетте процента.

 92. 92 Профил на ойроман
  ойроман
  Рейтинг: 8 Неутрално
 93. 93 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  Коронавирусът в България: няма заразени сред общувалите с Григор Димитров в Хасково Как да има , Григоров да не би да е болен, просто реклама да спази общата тенденция на известните да се ракламират

  Тиква под наем.
 94. 94 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Само не разбирам защо Григор Димитров, който от години не живее в България, а и в момента не е тук, го водят за случай в България.

 95. 95 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2840 Неутрално

  Баце пак без маска - 300 лева от чичо Кирчо веднага
  —цитат от коментар 77 на Tulup_123


  той е предплатил 500 еур на цяло, така че има още депозит

 96. 96 Профил на stanimirkou
  stanimirkou
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Да ги затварят за по-дълго. Огромна част от заразата пълзи именно от тези места.

 97. 97 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  До коментар [#33] от "pesho79":А ти имаш ли обяснение за еднаквия брой умрели на ден от началото до сега?Броят на починалите за ден съвсем не е еднакъв.През април той бе средно по 2 на ден. През май и първите 15 дена на юни - по 2,4.През втората половина на юни - по 3,3 на ден.
  —цитат от коментар 56 на Patsis


  От 2.4 до 3.3 смъртни случая на ден разликата е доста осезателна (35% ръст).

  Ако на всеки 2 седмици се регистрира такъв ръст то това означава удвояване на смъртните случаи на всеки 6 седмици. Т.е. в средата на август ще са 6.6 смъртни случая на ден, в началото на октомври - по 13 на ден, в средата на ноември - по 26 на ден, а в края на годината по 50 на ден.

  Аз в началото на май писах, че след около месец ще има по около 100 заразени дневно (тогава бяха по около 40-45 на ден) - и обрах доста минуси. Е, не познах съвсем точно - стотарката я затвърдихме в края на юни, а не в началото. Та и сега може леко да бъркам. Ама посоката е ясна. С тези темпове на растеж до края на годината ще имаме поне толкова смъртни случаи всеки ден колкото имаме сега за цяла седмица.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 98. 98 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  Да не би мерките против коронавируса да са намалили и загиналите при пътнотранспортни произшествия?
  —цитат от коментар 62 на plamen_b


  Без майтап - да.

  Блокадите през март и април намалиха трафика от там намалиха и ПТП-тата.

  Дори и сега трафика е малко по-слаб отколкото миналата година заради икономическата криза.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 99. 99 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  За първи път съм съгласен с казаното от Валери Симеонов. Възможно ли е това?
  —цитат от коментар 66 на Heavy Horses Ltd.


  Майтапа настрана, ама Валери е май най-адекватния десен политик в момента.

  То не е трудно предвид това, че Баце не е десен. А Ицето го гони либерастията - за него Истанбулската конвенция е по-важна от каквото и да е друго.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK