ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Сериалът на прокуратурата "Узунов-Бобоков" продължава: затворник иска помилване

В размяната на съобщенията участват Пламен Бобоков, човек, записан като "Pepi- Ro", както и "Prezident-Pl. Uzunov". Те са разменени през април и май тази година.

© Дневник

В размяната на съобщенията участват Пламен Бобоков, човек, записан като "Pepi- Ro", както и "Prezident-Pl. Uzunov". Те са разменени през април и май тази година.Специализираната прокуратура разпространи поредна, шеста поредица съобщения от телефона на бизнесмена Пламен Бобоков. От държавното обвинение отново не са публикували цели разговори, а само избрани извадки. Не съобщават и какво точно доказват разменените реплики, които изпратиха във вторник (30 юни) в 16 снимки, нито пък за какво престъпление точно са уличаващи.


Личните разговори вероятно са част от разследването за търговия с влияние. Към момента нито бизнесменът Бобоков, нито президентският съветник Пламен Узунов имат повдигнати обвинения по това разследване, но въпреки това разговорите се разпространяват в публичното пространство.


В размяната на съобщенията участват Пламен Бобоков, човек, записан като "Pepi-Ro", както и "Prezident-Pl. Uzunov". Те са разменени през април и май тази година.
Публикувайки поредната серия от съобщения, прокуратурата намеква, но без да твърди, че са изпратени от Пламен Бобоков до президентския съветник Пламен Узунов с цел да се осигури помилване на затворник, който е осъден от румънските власти и изтърпява присъдата си в България. Сред разменените съобщения са и такива между Бобоков и затворника или друг човек, записан с неговото име.


Сериалът на прокуратурата "Узунов-Бобоков" продължава: затворник иска помилване

© Прокуратура на РБ


"След анализ на хронологията и съдържанието на кореспонденцията се стига до извода, че вероятно инициалите "Pepi- Ro" се отнасят до лицето П.З.Н., български гражданин, осъден за данъчни престъпления от румънски съд на 6 г. лишаване от свобода, понастоящем изтърпяващ присъдата в затвора в София", съобщават от прокуратурата.


Кой може да е затворникът "Pepi- Ro"


Медии, приближени до властта, съобщават, че това е Петър Здравков Ненов, но от прокуратурата не споменават името му, а само инициали.


През 2011 г. в български медии излиза информация, че като управител на фирма "Сервобалкан Ком" ООД, занимаваща се с търговско посредничество, Ненов е обвинен, че ощетил румънския държавен бюджет с близо 8,4 милиона леи, или над 2 милиона евро. Това е станало чрез укриване на данъци и такси в периода декември 2003 г. - юни 2004 г., след като продал стоки на стойност 33 пъти по-голяма от покупната цена и не е отчел в счетоводството на фирмата тези търговски операции и реализираните приходи.


Сериалът на прокуратурата "Узунов-Бобоков" продължава: затворник иска помилване

© Прокуратура на РБ


От информацията на прокуратурата се разбира, че е изискана официална справка от началника на затвора в София, от която се вижда, че Ненов е бил задържан в България през ноември 2018 г. във връзка с издадена Европейска заповед за арест от съд в Румъния през 2014 г. Заповедта е издадена след постановена присъда от 6 г. затвор за данъчни престъпления.


Кой отговаря на телефон, записан като "Pepi- Ro", и дали действително това е Петър Ненов, както се предполага, трябва да каже и докаже прокуратурата пред съда.


От съобщенията се разбира и че той е председател на Международна агенция за противодействие на престъпността и мерки за сигурност в Румъния, има много награди от МВР както в България, така и в Румъния и съдейства за подготовката на двете страни за влизане в Шенген.


Според прокуратурата Бобоков лобирал за помилване


От разговорите, разменени между бизнесмена Петър Бобоков, човека, за когото се предполага, че е затворникът Ненов, както и секретаря на президента Пламен Узунов, се разбира, че Ненов иска помилване, а Бобоков съдейства молбата му да стигне до президентството.


На 7 април "Pepi- Ro" е изпратил на Бобоков снимка на писмо, адресирано до президента на от Демократичен съюз на българите в Румъния, в което се иска помилване на българския гражданин П.З.Н. (вероятно Петър Здравков Ненов - бел. ред.).


Сериалът на прокуратурата "Узунов-Бобоков" продължава: затворник иска помилване

© Прокуратура на РБ


Няколко дни по-късно - на 16 април "Pepi-Ro" е изпратил на Бобоков информация за неговото пребиваване и осъждане в Румъния. Разказва и че е направил дарения - за ГДБОП, полицията във Велико Търново и за българското посолство и консулство в Букурещ.


Няколко часа по-късно Бобоков препраща съобщенията на "Prezident-Pl. Uzunov", който от своя страна отговаря лаконично: "Ок. Поздрави!"


На 28 април "Pepi-Ro" пита Бобоков "Има ли някакъв резултат по моя въпрос?".


Няколко часа по-късно, в 16.34 ч. е регистриран разговор между Бобоков и Узунов, след което в 16.36 ч. Бобоков изпраща на "Pepi-Ro" съобщение, в което казва: "Утре ще се виждам по твоя въпрос! Ще има, но няма да е светкавично!".


На 11 май "Pepi-Ro" изпраща на Бобоков снимка на румънски език с решението на румънския съд по неговия казус. Ден по-късно Бобоков препраща снимката на Узунов, а после отговаря на "Pepi-Ro": "Трябва официално извлечение от румънския съд и превода му на български!"


Сериалът на прокуратурата "Узунов-Бобоков" продължава: затворник иска помилване

© Прокуратура на РБ


На 20 май "Pepi-Ro" отново пита Бобоков "Има ли някакъв резултат от комисията?", на което той отговаря: "Не още! Действай с превода!".


От разговорите се разбира и че "Pepi-Ro" е вече "чист" в Румъния.


Справка в сайта на президентството показва, че последното подкрепено от комисията по помилванията и одобрено от президента Румен Радев помилване е с указ, издаден на 10 март, който няма нищо общо с този случай. Няма официална информация дали молбата, за която се споменава в разговорите, е била обсъждана на заседание на Комисията, какви са препоръките по нея и дали изобщо е стигнала до президента.


Президентът и вицепрезидентът имат право на помилване


Правото да помилва се се упражнява от президента или от президента и вицепрезидента съвместно, ако държавният глава е упълномощил вицепрезидента да помилва. Молба за помилване може да подаде както самият осъден, така и негов близък. Преди да стигнат до държавния глава, всички молби на затворници минават първо през Комисия по помилванията към президента.


Комисията има съвещателни функции и не може да решава дали един затворник да бъде помилван или не - това решение се взема само от президента или съвместно с вицепрезидента. Комисията разглежда всички постъпили молби, оформя преписки по тях в докладите, събира и проверява информация по случаите и дава мотивирани становища дали има основания за помилване или не.


Основанията са регламентирани в закон и най-често са свързани с тежко здравословно състояние или доказателства, че затворникът се е поправил и престоят в затвора се е отразил положително на поведението му. На заседания комисията запознава държавния глава с конкретните случаи, по които са постъпили молби, но държавният глава не е длъжен да се съобрази с мнението и препоръките на комисията.


Помилването става факт с издаване на президентски указ.


В предишните серии разговори, разпространени от прокуратурата:
Бобоков, Узунов и дипломат обсъждат арестувания танкер "Бадр" и международната политика (серия 5) - тук
Бобоков и Узунов обсъждат консултантски договор и посланици в Алжир и Нигерия (серия 4) - тук
Бобоков и Узунов обсъждат отново решението за либийския танкер и се уговарят за срещи (серия 3) - тук
Бобоков и Узунов обсъждат искане на руски гражданин за гражданство, криминална регистрация на либийски гражданин и проверка на номерата на луксозни автомобили (серия 2) - тук
Бококов и Узунов обсъждат решението на ВАС за либийския танкер (серия 1) - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK