Николай Стайков: С "Осемте джуджета" прокуратурата ще покаже може ли да разследва себе си

Николай Стайков след разпита в прокуратурата

© Юлия Лазарова

Николай Стайков след разпита в прокуратуратаИзявленията на ограбения бизнесмен Илия Златанов от разследването на Антикорупционния фонд (АКФ), което придоби популярност под името "Осемте джуджета", са потвърдени както с документи, така и с есемес комуникация. Те съвпадат, като се наложат едно върху друго. Това обясни представителят на Антикорупционния фонд Николай Стайков след като даде подробни обяснения на прокурор от Софийска градска прокуратура във вторник (30 юни), която започна проверка по разследването, чиято първа част бе публикувана преди седмица


В разследването ""Осемте джуджета - една история за магистрати с прякори, бизнес за милиони и един багажник злато" ограбеният собственик на асансьорната фирма "Изамет" разказва за перфектно работеща машина за търговия с влияние, като разследващите и прокуратурата се задействат мълниеносно след посредничеството на известния бивш следовател Петър Петров - Петьо Еврото, а срещу услугата превземат част от бизнеса на този, чието положение "оправят". "Осемте джуджета" е името на заведението, където са се провеждали договарянията.


Два часа Николай Стайков даваше обяснения на прокурор по образуваната предварителна проверка, а на излизане на въпроси на журналистите коментира, че е много любопитна комуникацията, която е предал на магистрата - споменават се телефонни разговори с министри и следователи.


В ресторант "Осемте джуджета" се решават съществените неща от правосъдието.Николай Стайков,

журналист, Антикорупционен фонд


Овен това, паралелно с разказа на Златанов Стайков е предал и документи, а е посочил и готови да дадат показания няколко свидетели, които са много ценни, зашото са от "другата страна" на Златанов и потвърждават, че в ресторанта "Осемте джуджета" се решават съществените неща от правосъдието.


"Основната ни цел е да бъдат осветени онези, които "оправят" - срещу определена цена - нуждаещите се от правосъдие; онези, при които отиваш, като имаш юридически проблем. Много от тях се знаят, но е трудно да бъдат осветени без свидетели", коментира Стайков с оптимистична нотка, тъй като в конкретния случай има свидетели - "поне трима-четирима", по неговите думи.


Той смята, че ще помогне за разкриването на мрежата и есемес комуникацията, която предоставя на прокуратурата. "Много се надявам експертизата, която прокулатуата натрупа през последнте седмици и месеци по отношение на анализирането на есемес комуникация, да се пренесе и върху комуникацията тип "обади ли се Петьо на министъра", каза Стайков.


Запитан дали очакванията му са за обективно разследване, като се има предвид, че потърпевшият Златанов разказва за престъпна мрежа, оплитаща и части от прокуратуата и разследващите органи, Николай Стайков коментира, че проверката е съвсем в начална фаза и добави:"Това ще бъде много важен тест дали прокуратурата може да се саморазследва. И затова ще следим внимателно какво ще направят сега."


Очакванията за обективно разследване бяха охладени миналата седмица от самия главен прокурор в интервюто му в "Панорама" по БНТ. Иван Гешев каза в петък, че проверка ще бъде направена, макар че "Антикорупционният фонд бил близък до един подсъдим бизнесмен". Но тъй като пак Гешев казва често, че решенията по конкретните казуси се вземат от наблюдаващите прокурори, ще се чака заключението на прокурора Юлиан Лефтеров, който е натоварен с тази на "Осемте джуджета".Първият епизод от разследването - може да гледате тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK