След 6-месечно отлагане Законът за социалните услуги влиза в сила днес

След 6-месечно отлагане Законът за социалните услуги влиза в сила днес

© Георги КожухаровЗаконът за социалните услуги влиза в сила днес след отлагане с половин година и на фона на продължаващи протести на родителски групи, които твърдят, че чрез него ще се отнемат деца.


Законът, който след години на обсъждания бе одобрен единодушно и почти без дебати от Народното събрание през февруари 2019 г., трябваше да влезе в сила на 1 януари. След натиск от коалиционния партньор "Обединени патриоти", критики от църквата и протести на родителски групи, управляващите решиха влизането му в сила да бъде отложено до 1 юли 2020 г. Срещу отлагането се обявиха десетки граждански организации, работещи с и за деца и семейства и предупредиха, че нуждаещите се ще останат без подкрепа, а създаването на услуги за тях там, където има необходимост ще остане трудно. За времето, в което законът не действаше, бяха организирани няколко дискусии с представители на недоволните страни, а наскоро социалният министър Деница Сачева заяви, че ново отлагане на документа няма да има и той ще влезе в сила във вида, в който бе приет.


Преди дни Сачева припомни идеята си за обединяване на съществуващото законодателство в Социален кодекс и заяви, че до края на годината оспорваният закон ще бъде пренаписан в нов кодекс.
Със Закона за социалните услуги се въвеждат много нови механизми за подпомагане на хората с увреждания. Протестиращи обаче твърдят, че текстове с нормативния акт ще се даде възможност на финансирани от чужбина неправителствени организации и частни фирми да "аутсорсват" социални грижи. На практика обаче това е възможно и без действието на закона - пример е обществената поръчка за обслужване на Националната телефонна линия за деца 116 111. След като в началото на годината Държавната агенция за закрила на детето обяви, че ще "поеме управлението" над собствената си гореща линия, тя обяви обществена поръчка за осигуряване на 24-часово обслужване на телефона, а условието бе кандидатите да са юридически лица с регистрация предприятие, осигуряващо временна заетост, т.е. посреднически фирми за намиране на работа.


Законът за социалните услуги предвижда право на социални услуги да имат всички нуждаещи се хора в България.


С него се въвежда планиране на социалните услуги на национално ниво, както и допълващи стандарти за осигуряването на дневна или резидентна грижа за хора, които не могат да се обслужват сами, за хора с агресивно или проблемно поведение и за нуждаещи се от постоянно медицинско наблюдение и грижа. За първи път се създава ред за предоставяне на асистентска подкрепа за възрастни хора, които не могат да се обслужват сами, както и за хора с трайни увреждания, които не ползват такава подкрепа по друг закон.


С нормативния акт се създава и агенция за качеството на социалните услуги, която ще лицензира доставчиците на социални услуги и ще поддържа техен регистър.


В последните дни на юни родителски групи отново протестираха срещу закона, а демонстрации са планирани в няколко града на страната и в дните след влизането му в сила. Едни от противниците на закона, обединени във фейсбук групата "Национална група Децата на България", пък се заканиха, че ако документът не бъде изцяло отменен, ще станат предизборна опозиционна платформа.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK