На среща с Антикорупционния фонд Херо Мустафа приветства независимите разследвания

От ляво надясно - Атанас Славов, Бойко Станкушев, Херо Мустафа.

© Посолство на САЩ/Фейсбук

От ляво надясно - Атанас Славов, Бойко Станкушев, Херо Мустафа.Посланикът на САЩ Херо Мустафа заяви, че успешните антикорупционни усилия са възможни само при непрекъснати съвместни усилия на правителството, гражданското общество, съдебната система и частния сектор.


Днес тя се срещна с директора на неправителствената организация "Антикорупционен фонд" Бойко Станкушев и правният експерт във фонда Атанас Славов. Фондът публикува миналата седмица първа част от разследването "Осемте джуджета", показващо схема за отнемане на бизнес с участието на бившия следовател, а сега адвокат Петьо Петров по прякор Еврото, спецпрокуратурата, политици. Утре предстои да бъде представена втората част. "Осемте джуджета" е името на заведението, в което според свидетелствата на собственика на асансьорния завод "Изамет" Илия Златанов са провеждани договарянията за отнемане на бизнеса му.


"Ние приветстваме независимото разследване и всякакви други достоверни действия, насочени към разкриване на корупционни практики, които разрушават обществения договор и подкопават демокрацията. Уважението към продемократичните инициативи на гражданското общество е белег на истинска обществена цялост, политически неутралитет и съдебна независимост", се казва в изявление на Мустафа във "Фейсбук" след срещата с представителите на фонда.

Прокуратурата преди дни започна разследване по разкритията на "Антикорупционния фонд", а днес разследващият журналист Николай Стайков предаде на държавното обвинение документи, есемес комуникация и имена на свидетели, готови да говорят. по думите му ходът на разследването ще е тест за способността на прокуратурата да разследва сама себе си.


Главният прокурор Иван Гешев опита днес да омаловажи разследването като го коментира с думите: ""Прокуратурата не се притеснява да проверява всичко, което фигурира в медиите - независимо дали са 8 джуджета, 10 малки негърчета, някакви други комикси - всичко проверяваме с еднакъв стандарт". Още от миналата седмица Гешев поставя под съмнение добросъвестността на разследващите, повтаряйки, че Антикорупционният фонд е "близък до един подсъдим бизнесмен".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK