"Добро утро, бос" - Пламен Бобоков показа есемеси с Борисов

"Добро утро, бос" - Пламен Бобоков показа есемеси с Борисов

© Надежда Чипева, КапиталИзбори 2022

Бизнесменът Пламен Бобоков, обвиняем заедно с брат си Атанас, за участие в организирана престъпна група по разследването за незаконен внос и преработка на отпадъци от чужбина, обяви пред Би Ти Ви, че прокуратурата не се занимава с работата си по същество, а с производството на боливудски продукции. Той каза и че някои от оповестените от нея данни са откровени лъжи.


Обяви, че ценностите в държавата са сбъркани, че нищо в нея не става без връзки и контакти и не знае как обикновените хора се справят в тази ситуация.


Заяви, че с брат му обичат да помагат и винаги се подкрепяли стойностни хора, които да получат шанс да се развият.


"Добро утро, бос"
Бобоков обяви, че като разпространява снимки и кореспонденции, намерени в мобилните телефони на разследваните, прокуратурата цели да постигне масово втълпяване на определени тези. Разказа, че доброволно е предоставил телефона си заедно с кодовете за достъп и вече съжалява, защото не е очаквал публикации с откритата информация в тях.


Разговорите на Бобоков с различни хора, сред които и президентския секретар Пламен Узунов, с посланика на България в Алжир Румен Петров и други бяха разпространени от прокуратурата с уточнението, че се води разследване за търговия с влияние. По това разследване обаче до момента няма нито един обвинен.


На свой ред показа разпечатана на хартия част от кореспонденция с премиера Бойко Борисов, започваща с "Добро утро, бос", с което го кани на спешна среща във връзка със задържания в български териториални води либийски танкер "Бадр". Посочи, че тогава Борисов взел адекватни мерки по случая, а той поискал срещата, защото се опасявал, че има опасност България да бъде обявена за пиратска държава, което ще навреди на бизнеса му в Либия ("Приста ойл" е изнасяла за там масла - бел. а.).А се обърнал така към него, защото бил "бос" на държавата. Обяви, че тази комуникация е от 31 март 2019 г.


Темата с танкера се споменаваше в някои от разговорите и разменените текстови съобщения между Пламен Бобоков и Узунов, публикувани от прокуратурата. Двамата са обсъждали решение на Върховния административен съд (ВАС) по дело на регистрираната в Малта компания "Либиан навигейтър лимитед" срещу Изпълнителната агенция "Морска администрация". Компанията е собственик на либийския кораб "Бадр", който през 2017 г. е задържан в Бургас, а през 2019 г. напуска българските териториални води, но със сменено име и флаг. (Повече за казуса четете тук.) През 2019 г. ВАС решава, че "Морска администрация" не е имала право да задържа либийския танкер в Бургас. Разговорите станаха повод миналата седмица председателят на ВАС Георги Чолаков да разпореди вътрешна проверка дали има теч на информация в съда.


Скрийншот от предаването на Би Ти Ви.

Скрийншот от предаването на Би Ти Ви.


От думите на Бобоков се разбра, че прокуратурата и ДАНС не си вършат работата по случая, а година и половина след решението на ВАС за освобождаване на танкера той още стои тук, като в това време е сменял няколко флага в опит да избяга.


В отговор на уточняващ въпрос посочи, че е нормално да нарича Борисов "бос", каза, че говори фамилиарно, защото се познават от много години. "Какво лошо съм направил, като съм се опитал да спася България от голям международен скандал", попита риторично той. На мен ми е важно да имаме добри отношения с Либия, България да не е пиратска държава и да не е в черния списък, допълни бизнесменът, като посочи, че в противен случай би загубил бизнес възможности.


"Не виждам нищо позорно и никакво престъпление да се общува с държавната администрация", коментира той по повод изнесените от прокуратурата кореспонденции между него и съветника на президента Пламен Узунов. За него каза, че се познават от около 2 години, като определи, че са "нормални приятели, без някакви ексцесии". Няма нещо извънредно в нашите отношения, допълни той. Обяви, че както вече са установили разследващите, няма телефона на държавния глава, посочи, че е разговарял с него при официални събития.


Обяви, че според него "нещо в ценностната система на нашата държава куца".


Без контакти в България нищо не се случва


В разговора Бобоков каза на водещия, че е твърде наивен, ако смята, че в България назначенията и въобще всичко се случва по нормалния начин. Така той обясни подкрепата, както я определи, която с брат си са оказвали на "стойностни" хора в България, които са имали нужда от помощ. Пример за това е и ходатайстването му за назначаването на русенския прокурор Николай Николов, който междувременно подаде оставка.


Единствено съм искал да му дадат възможност. Помагаме. Да се опитам да дам възможност на един млад човек да се развие, нищо повече, обясни позицията си той. Обобщи, че в България всичко е с връзки и "никой не те брои за жив в община, в болници, ако нямаш на кого да се обадиш, умираш прав и всички го знаят". Обяви, че му е жал за обикновените хора, които нямат на кого да се обадят за съдействие.


В отговор на въпрос по друга оповестена от прокуратурата негова кореспонденция обяви, че не е назначавал посланици и това няма как да стане. Подчерта, че не е кадрувал, но е препоръчвал стойностни хора, които били дефицитни в България. Посочи, че никой бизнесмен не разчита, като отиде в чужбина, съответният дипломат да му свърши някаква работа. Единственото е да присъства на срещи с местни бизнес като по този начин удостовери подкрепата на държавата, което е част от функциите на дипломатите. "Тежко му на бизнесмен, който очаква дипломат да му свърши работата", коментира той. Допълни, че е съвсем нормално даден бизнесмен да търси подкрепа от държавата за бизнеса си в чужбина.


"Гешев сигурно има сериозни обвързаности"


Само мога да гадая какво ще извадят още, но това е недопустимо, това беше тотално дъно, обяви Бобоков по адрес на прокуратурата, която оповестява публично частни кореспонденции, до които се е добрала. "Той, Гешев, сигурно има много сериозни обвързаности, като гледам какво се случва в България", заключи той.


Определи разследването срещу себе си и брат си като сериозно и брутално организирано нападение, придружено с втълпяване на инсинуации "само и само да бъдем подведени под някаква отговорност". Посочи обаче, че прокуратурата няма никакви доказателства, достойни за обвинение. "Липсата на доказателства срещу нас е една от причините за тази истерия в прокуратурата. Всички нарушения на конституционните ми права, всичко е насочено да втълпява масово какви лоши хора, черни хора и търговци с влияние са Бобокови", анализира той.


"Аз вече не вярвам на тази прокуратура", коментира бизнесменът. Добави, че при събраните 66 тома доказателства по разследването в 64 тома неговото име не се споменава, а в останалите цитираните свидетелски показания са, че не го познават. Обяви, че не познава арестувания по случая зам.-министър на околната среда Красимир Живков, нито негови приближени. Прогнозира, че един ден с брат му ще бъдат напълно оправдани, но делото ще се протака колкото е възможно повече.


В отговор на въпрос посочи, че се познава с друг обвиняем - Васил Божков, след като снимки на двамата бяха публикувани от изданието "Пик", като кадрите са взети от неговия телефон, който се намира у разследващите. Каза, че 2 или 3 пъти са били заедно на почивка със семейството на Божков. "Не сме близки приятели, никога не сме имали общи интереси и бизнес, имали сме допирни точки", обобщи той.


Ние не цапаме


Отхвърли вчерашното съобщение на прокуратурата, че част от отпадъците, генерирани от търговско дружество, собственост на Атанас и Пламен Бобокови, са били загробвани в землището на Червен бряг и с. Рупци. Обясни, че бизнесът им включва рециклиращи предприятия, в които се усвояват близо 95% от акумулаторите, а останалите отпадъци по договор се предоставят на съответните фирми за съхранение.


Посочи, че това струва годишно около 600 хил. лв., а брутната печалба на "Монбат" годишно е 25 млрд. лв. и никой бизнесмен при това съотношение не би си рискувал печалбата, за да спести разходи от такъв порядък за съхранение. Попита дали, ако прокуратурата открие сред заровени отпадъци бутилка на "Шел", ще подведе под отговорност петролната компания.


Обяви, че с брат си спазват "уставно" закона като нямат нищо общо с вноса на италиански боклук, а внасят само скрап.


В разпространените от прокуратурата разговори до момента:


Бобоков и Узунов обсъждат искано от затворник помилване (серия 6) - тук
Бобоков, Узунов и дипломат обсъждат арестувания танкер "Бадр" и международната политика (серия 5) - тук
Бобоков и Узунов обсъждат консултантски договор и посланици в Алжир и Нигерия (серия 4) - тук
Бобоков и Узунов обсъждат отново решението за либийския танкер и се уговарят за срещи (серия 3) - тук
Бобоков и Узунов обсъждат искане на руски гражданин за гражданство, криминална регистрация на либийски гражданин и проверка на номерата на луксозни автомобили (серия 2) - тук
Бококов и Узунов обсъждат решението на ВАС за либийския танкер (серия 1) - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK