Прокуратурата отговори на Бобоков и публикува разговори с "Prezident – Rumen Radev"

Прокуратурата реагира светкавично на интервюто на Пламен Бобоков и публикува съобщения, за които твърди, че са разменяни между него и човек, записан като Prezident – Rumen Radev.

© Надежда Чипева

Прокуратурата реагира светкавично на интервюто на Пламен Бобоков и публикува съобщения, за които твърди, че са разменяни между него и човек, записан като Prezident – Rumen Radev.Прокуратурата публикува съобщения, за които твърди, че са между бизнесмена и обвиняем за участие в организирана престъпна група по разследването за незаконен внос и преработка на отпадъци от чужбина Пламен Бобоков и държавния глава Румен Радев (нарича го "вероятно лице с имунитет"). Бобоков обаче отрича те да са от неговия телефон.


Повод за светкавичната реакция на държавното обвинение е интервюто на бизнесмена пред Би Ти Ви в четвъртък (2 юли) сутринта, в което той обяви, че е комуникирал и с премиера Бойко Борисов като показа част от репликите, които е разменил с него. От държавното обвинение не споменават нито дума за разговорите с Борисов, но пък твърдят, че Бобоков е говорил с президента Румен Радев. Самият Бобоков по-рано днес каза, че както вече са установили разследващите, той няма телефона на държавния глава и е разговарял с него само при официални събития.


"Изнесените от прокуратурата чатове с президента Радев не са от телефона на г-н Бобоков. Нека прокуратурата каже от чий телефон са", заяви пред "Дневник" Ани Александрова - пиар на бизнесмена, на въпроси за разпространените от държавното обвинение съобщения и отказа повече коментар.
"Дневник" изпрати въпроси и до президентството, но все още няма коментар по темата.


Какво пише в съобщенията и кога са изпратени


От прокуратурата "оправдават" публичното разпространяване на лична кореспонденция по разследване, по което няма нито един обвинен, с дежурното обяснение за "множеството запитвания от медии, високият обществен интерес и с цел представяне на обективната истина". (вижте снимките на съобщенията в края на текста)


Прокуратурата твърди, че телефонът, на който е направена и експертиза, е ползван от бизнесмена, а той е категоричен, че не е изпращал съобщения на президента. Апаратът е иззет при задържането на Бобоков в края на май и самият той заяви, че е предоставил кодовете си за достъп, защото няма от какво да се притеснява.


В съобщението се посочва, че се публикува част от текстова комуникация между "вероятно лице с имунитет", записано в телефона като "Prezident - Rumen Radev" и Пламен Бобоков. Всички съобщения на Radev са заличени и не може да се направи преценка какво се обсъжда в тях. Според снимките си личи, че са кратки.


На 29 септември 2019 г. в 16:15 ч. Plamen Bobokov изпраща на Prezident - Rumen Radev съобщение с текст:

"Привет от Монровия! Сенатът гласува вчера нашата концесия и Приста Порт е вече официален концесионер на пристанище Бюкянън в следващите 25 години!......Президент Джордж Уеа много би се радвал да се види и запознае с теб! Ето защо е необходимо и сериозно назначаване на посланик в Нигерия с акредитация в Либерия! Успех на предстоящия голям форум в Ню Йорк и огромни благодарности за подкрепата! Пратил съм координатите, ако има нужда от нещо съм на линия 24/7!".

Непосредствен отговор на това съобщение няма, а следващото, получено от телефона на човек, записан като Prezident - Rumen Radev, е от 18 декември 2019 г.


По официална информация през септември миналата година, Радев беше в Ню Йорк, но между 22 и 26 септември за срещата на ООН по въпросите на климата.


Следващото съобщение от Prezident - Rumen Radev, което се вижда, е чак на 18 декември 2019, но и неговото съдържание е заличено.


От прокуратурата обясняват и че това съобщение се публикува заради "поредно изнасяне на неверни твърдения в ефира на национална телевизия", и добавят, че анализът на информацията, съдържаща се в изготвената експертиза и приложенията към нея, продължава.


Разговори с контакти, записани като "Prezident - Rumen Radev" и "Desi Radeva"


От снимките, публикувани от държавното обвинение, се вижда и че човекът, записан като Prezident - Rumen Radev е отговарял на съобщенията. Тяхното съдържание обаче е заличено, вероятно защото държавният глава се ползва с имунитет.


От снимките се виждат отговори на човекът, записан като Prezident - Rumen Radev на няколко дати - 18 и 21 юни 2019 г.


На 25 декември 2019 г., на Коледа, от телефона, за който се твърди, че е ползван от Бобоков, са изпратени серия от съобщения до Prezident - Rumen Radev, включително и прикачен файл с видео или аудио съдържание, за който прокуратурата не дава информация.


Извадка от експертиза с частично заличени данни показва комуникация чрез съобщения между телефонен номер, за който не се посочва от кого е ползван и контакт, записан като "Desi Radeva". Двата телефонни номера са заличени, както и информацията за съобщенията. От експертизата личи само, че е получено съобщение от "Desi Radeva" на 29 март 2019 г. в 20:45 ч. То е прочетено 4 минути по-късно и на съобщението е отговорено в 20:56 ч. на същата дата.


От кои телефонни номера са разменяни съобщенията и кои са хората, които са ползвали телефоните, прокуратурата не посочва, но вероятно ще трябва да докаже в съда.


Главният прокурор Иван Гешев отказа да коментира разпространените съобщения с твърдението, че не ги е виждал, защото пътувал към Гоце Делчев. Той каза това пред медии в града, където пристигна за акция, свързана с битовата престъпност. Гешев коментира, че "ако има такива скрийншотове, това означава, че ако ми е правилно предадено интервюто на обвиняемия Бобоков, това означава, че господин Бобоков е излъгал".


В отговор на въпрос, той заяви "възможно е да има и с премиера. След като той смята за нормално да комуникира с президента, може би е нормално да комуникира и с премиера...Ако е комуникирал с някой от тях, дали това представлява престъпление, преценява наблюдаващият прокурор."


Гешев заяви, че не е гледал и интервюто на Бобоков, защото "не следя творческата дейност на обвиняеми и подсъдими лица". Според него от средствата за комуникация на бизнесмена са извадени 260 GB данни за анализ и направи сравнение, че "Война и мир" е 5 GB.


Ако съобщенията бъдат сравнени с тези между Пламен Бобоков и Пламен Узунов (съветникът на президента по правни въпроси и корупция), публикувани от прокуратурата, има един период, който съвпада - 18 и 19 юни миналата година. Тогава Бобоков пише на Узунов за предложението си за посланик за Абуджа (Нигерия) - на 19 юни, докато на 18 от разпространената комуникация се вижда само емотикон за усмивка, изпратен от Узунов към Бобоков. Съобщения има и от 18 и 19 декември между Узунов и Бобоков - тогава обсъждат проверката на номера на коли от рент-а-кар, което едва ли има връзка с евентуална кореспонденция с президента.


Вече две седмици прокуратурата разпространява кореспонденция между Бобоков и Узунов по разследване за търговия с влияние, по което засега няма обвинени. Съобщенията са свързани с либийския танкер Бадр, номинации за посланици, обсъждане за помилване и българско гражданство. Узунов заяви, че той е използван, а атаката е срещу президента Румен Радев.


Тук са заличени всички съобщения между двамата

© Прокуратура на РБ

Тук са заличени всички съобщения между двамата


Съобщение на Бобоков от 29 септември 2019 година, в което пожелава успех на Радев за форум, на к той е бил между 22 и 26 септември.

© Прокуратура на РБ

Съобщение на Бобоков от 29 септември 2019 година, в което пожелава успех на Радев за форум, на к той е бил между 22 и 26 септември.


Още няколко съобщение, от чието съдържание не се разбира нищо.

© Прокуратура на РБ

Още няколко съобщение, от чието съдържание не се разбира нищо.


Прокуратурата е приложила и тази снимка, но не я коментира. Вероятно от анализ на телефонната комуникация

© Прокуратура на РБ

Прокуратурата е приложила и тази снимка, но не я коментира. Вероятно от анализ на телефонната комуникация


"Добро утро, бос" - Пламен Бобоков показа есемеси с Борисов - четете тук


В разпространените от прокуратурата разговори до момента:
Бобоков и Узунов обсъждат искано от затворник помилване (серия 6) - тук
Бобоков, Узунов и дипломат обсъждат арестувания танкер "Бадр" и международната политика (серия 5) - тук
Бобоков и Узунов обсъждат консултантски договор и посланици в Алжир и Нигерия (серия 4) - тук
Бобоков и Узунов обсъждат отново решението за либийския танкер и се уговарят за срещи (серия 3) - тук
Бобоков и Узунов обсъждат искане на руски гражданин за гражданство, криминална регистрация на либийски гражданин и проверка на номерата на луксозни автомобили (серия 2) - тук
Бококов и Узунов обсъждат решението на ВАС за либийския танкер (серия 1) - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK