И синодът подкрепи Емил Кошлуков за "Вяра и общество"

Патриарх Неофит

© Георги Кожухаров

Патриарх НеофитСветият синод на Българската православна църква (БПЦ) заяви подкрепа към действията на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков по казуса с предаването "Вяра и общество"


В средата на юни авторът и водещ Горан Благоев обяви, че летните излъчвания на повторения на предаването са спрени и намекна, че самото предаване ще бъде свалено от ефир през есента. "Вяра и общество" съществува от 15 г., но ръководството на БПЦ отдавна е в обтегнати отношения с Благоев, като от 2014 г. клирици не участват в предаването. Казусът доведе до протести в защита и срещу предаването, до реакция на журналистическа организация и изслушване на генералния директор на БНТ от Съвета за електронни медии (СЕМ). Вчера държавната телевизия оповести писмо, подписано от патриарх Неофит, в което той заявява подкрепа към действията на Емил Кошлуков и посочва, че генералният директор е "длъжен да оправдае доверието, което му е гласувано".


"Изразената позиция в писмото на българския патриарх Неофит до г-н Емил Кошлуков е приета след съгласуване с всички епархийски архиереи и събрано мнозинство на Св. синод на БПЦ-Българска патриаршия. Подобен подход при приемане на синодални изявления е прилаган в много други случаи, когато обстоятелствата налагат своевременно изразяване на становище", заявяват днес от Синода.
В оповестеното вчера от БНТ писмо се заявява, че от религиозно-просветно предаването "Вяра и общество" ce е превърнало "в трибунa, имаща за цел грубo, чрез лъжедуховници и преднамерени въпроси на зрители, да руши авторитета на Българската православна църква". Посочва се, че от националния ефир се води пропаганда срещу църквата и "тенденциозно се злепоставят архиереи и свещеници" като се е стигнало и до опити да бъдат хулени светци. Предаването от 6 юни, за което Съветът за електронни медии вече заяви, че не открива нарушения, е определено като скандално и се заявява подкрепа за действията на Емил Кошлуков.


"Убедени сме, че тези действия не са насочени лично срещу г-н Горан Благоев, а първо срещу уронване престижа на един от културните стожери на нацията ни - БНТ, която винаги се е стремяла да бъде обективна и да не обслужва вредни за националната ни сигурност интереси", се казва в писмото.


Междувременно снощи представители на църквата и миряни се събраха пред БНТ на протест под формата на обща молитва под наслов "Да бъде спряно охулването на Църквата". Те настояха "Емил Кошлуков да бъде на висотата на своята обществена отговорност и да вземе мерки срещу охулването на БПЦ".


Няколко дни по-рано пред сградата на държавната телевизия пък на протест се събраха защитници на предаването и водещия му Горан Благоев. Заради казуса се стигна и до изслушване на Емил Кошлуков от Съвета за електронни медии, от което обаче не се разбра дали "Вяра и общество" ще остане в този си вид и със същия автор и водещ. Генералният директор на БНТ заяви, че не мисли да спира предаването, но посочи, че са нарушени "норми, стандарти, етичен кодекс", а грешките ще бъдат поправени. От медийния регулатор обаче заявиха, че не виждат нарушения на закони, а председателят Бетина Жотева каза, че в оспорвания брой от 6 юни не е видяла и секунда, в която вярата да бъде хулена, а е изразявано критично отношение към църквата и са зададени въпроси как тя борави с държавни средства.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK