И след затягането на контрола следенето и подслушването през 2019 г. не намалява

От доклада се вижда, че няма съществена промяна в броя на исканията за прилагане на специални разузнавателни средства през последните няколко години.

© НБКСРС

От доклада се вижда, че няма съществена промяна в броя на исканията за прилагане на специални разузнавателни средства през последните няколко години.3310 души са подслушвани и следени през 2019 г. Няма съществено увеличение на броя на следените в сравнение с предходната 2018 г., а същевременно съдебният контрол е увеличен. Това се посочва в доклада за дейността на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства за 2019 г., който парламентът прие днес.


Докладът бе представен от Димитър Лазаров, който отчете, че през миналата година са изготвени 6039 искания за използване на СРС, по които съдиите са постановили 5396 разрешения и 643 отказа. Процедурите са със 7.34% повече в сравнение с 2018 г. Исканията са намалели с 0.98%, което той отчете като несъществена промяна в броя на исканията и разрешенията за прилагане. В резултат на приложените специални разузнавателни средства от бюрото отчитат, че са изготвени 1124 веществени доказателствени средства.


В доклада се посочва още, че съдебният контрол върху използването и прилагането на специални разузнавателни средства е значително завишен. Повишени са и изискванията към институциите, заявили искане за подслушване и следене.

"Това е гаранция за стриктно прилагане на закона и съответно считаме, че ще доведе до повишаване на изискванията от ръководителите на органите към техните служители", посочват от Националното бюро.


Запазва се тенденцията да намаляват процедурите по искане на ДАНС, отчитат от Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. Това личи и от статистиката на службата за относителния дял на исканията на различни звена и институции, изчислен в проценти.


Най-много заявления за подслушване и следене са подали от МВР през 2019 г.

© НБКСРС

Най-много заявления за подслушване и следене са подали от МВР през 2019 г.


През 2019 г. МВР е поискало 53,73% от процедурите по следене и подслушване (60,78% през 2018 г.), прокуратурата е поискала 37,95% (при 34,27% през предходната година). ДАНС са поискали едва 5,69% от общия брой процедури по подслушване и следене през 2019 г., а за сравнение през 2014 г. исканията от службата са били 31,5%, а през 2018 г. - 4,82%. Министерството на отбраната е поискало 0,20%, а Антикорупционната комисия - 2,43% (при 0,53% през 2018 г.)


Докладът на Националното бюро за контрол на СРС бе приет без никакви въпроси и дебати.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK