Групата на Васил Божков е събирала лични данни на магистрати, твърди прокуратурата

Васил Божков

© Цветелина Белутова, Капитал

Васил БожковПри претърсвания вчера в дом в кв. Симеоново прокуратурата е открила снимков материал и профили, съдържащи лични данни на магистрати, членове на техните семейства, както и снимка на висш служител в Министерство на вътрешните работи. Това съобщи пресслужбата на специализираната прокуратура.


Това е резултат от вчерашните акции "по разследване срещу организирана престъпна група за извършване
на убийства, изнудвания и други тежки престъпления, с ръководител обвиняемият Васил Божков".


Открити са и документи, засягащи разпити на Лиляна Деянова (известна като певицата Лилана), за която тече формално несвързано с Божков разследване за злоупотреба с евросредства и заплахи към държавни служители.
Вчерашната операция на прокуратурата бе проведена на два адреса в София - в дом в кв. Симеоново и в офис на охранителна фирма на ул. "Черковна", както и в Сандански. В близки до държавното обвинение медии изтече информация, че задържан в София е Славчо Марков - бивш служител на МВР, а понастоящем - "един от тримата най-приближени до Божков". той бил подозиран, че е снимал зам.-шефа на спецпрокуратурата Ангел Кънев на излизане от сградата на НАП. Отново по неофициална информация в Сандански е бил задържан шефът на личната охрана на Божков Веселин Балтов.


Профилите на магистратите, ангажирани с разследванията срещу Васил Божков, съдържат както техни лични данни (домашни адреси, ползвани телефонни номера и др.), така също и подробна информация за членовете на техните семейства, включително и за непълнолетни и малолетни лица, информира държавното обвинение.


В един от профилите се съдържа указание за заснемане на магистрат, както и за проследяване на член на неговото семейство. В друг от профилите се посочва, че адресът на магистрат е установен чрез "техническо средство".


Разпечатки от сайтове, между които и "Дневник", за разпоредената от Министерството на финансите проверка на хазартни дружества.

© Пресцентър Прокуратура

Разпечатки от сайтове, между които и "Дневник", за разпоредената от Министерството на финансите проверка на хазартни дружества.


На адреса в кв. "Симеоново" са открити разпечатани публикации с идентично съдържание (за разпоредена от министъра на финансите проверка на дружествата, с предмет на дейност хазарт), в шест информационни сайта
- "Дневник", "Frognews", "Гласове", "Topnovini", "Press TV", "Liberta", продължава прессъобщението.


Прокурорското постановление

© Пресцентър Прокуратура

Прокурорското постановление


Открито и иззето е неподписано копие от постановление от прокурор при Софийска районна прокуратура от 2018 г. за отказ от образуване на досъдебно производство. Преписката е била образувана по уведомление от Министерството на икономиката, съдържащо данни за извършени престъпления, свързани със злоупотреба с европейски средства, пояснява съобщението на прокуратурата. В хода на проверката са били разпитани служители на Министерство на икономиката, а също така и Лиляна Деянова, в качеството й на управител на търговско дружество, Ася Йочева, в качеството й на представляващ търговско дружество, Александър Ангелов, в качеството му на управител и съдружник в търговско дружество, информира спецпрокуратурата.


Разпоредена е незабавна проверка на случая.


При претърсването на друг адрес в столицата, ползван от охранителна фирма, са иззети документи, относими към предмета на доказване на делото, компютърни конфигурации, както и голяма сума пари с неизяснен произход, продължава съобщението.


В жилище в Сандански е намерено високорисково наркотично вещество, разделено на дози.


След анализ на събраните доказателства наблюдаващите прокурори са преценили, че са налице основания за привличане към наказателна отговорност на две лица за участие в организираната престъпна група с ръководител Васил Божков. С прокурорско постановление Сл.М. и В.Б. са задържани за срок до 72 часа.


На 5 юли 2020 г. Специализираната прокуратура ще внесе в Специализирания наказателен съд искане за взимане
на мярка за неотклонение "Задържане под стража" за всеки от тях.


В съобщението се добавя, че прекратява всякакви коментари по твърдения на лица, привлечени като обвиняеми, докато не внесе обвинителния акт срещу Божков в съда. Самият Божков се укрива в Дубай.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK