Демократична България: "Патриотите" брандират граждански сдружения като чужди агенти

Вместо реална подкрепа от институциите за различни граждански инициативи, получаваме нови ограничения за свободата на сдружаване и манипулативни внушения за зависимост от чужди интереси, пише "Демократична България".

© Юлия Лазарова

Вместо реална подкрепа от институциите за различни граждански инициативи, получаваме нови ограничения за свободата на сдружаване и манипулативни внушения за зависимост от чужди интереси, пише "Демократична България".Предложенията на депутатите от "Обединени патриоти" за промени в Закона за юридическите лица с нестопанска цел
са рестриктивни и рискови за свободата на сдружаване и дейността на гражданските организации. Това обявява в декларация извънпарламентарното политическо обединение "Демократична България".


С новия законопроект се предлага да бъдат ограничени правомощията на новосъздадения Съвет за развитие на гражданското общество, в който членуват 14 активни организации, избрани в прозрачна и състезателна процедура. Предлага се да бъде ограничена функцията на Съвета по формиране на политики и мерки за гражданския сектор, премахва се водещата роля на органа при изработването на Стратегията за развитие на гражданското общество, както и предвиденото администриране на публично финансиране за гражданските организации, се казва в декларацията.


В нея се отбелязва, че авторите на проекта са заложили и де факто ограничаване на финансирането на неправителствени организации от чуждестранни донори. Това става чрез ново задължение за организациите, получаващи такова финансиране, да се отчитат пред Министерството на финансите за всяко дарение над 1000 лева. Предвижда се също създаването на специален регистър за финансирането на неправителствени организации от чуждестранни донори, като се дават правомощия на министъра на финансите за назначаване на финансови инспекции, които да се извършват от Агенцията за държавна финансова инспекция.
По този начин най-активните български граждански организации ще бъдат брандирани като "чуждестранни агенти"., предупреждава политическото обединение.


То отбелязва, че се създава възможност за налагане на сериозни имуществени санкции спрямо организациите, които не декларират полученото финансиране от чуждестранни донори. Въвеждането на новия режим ще действа ограничаващо върху свободата на сдружаване и ще превръща определени организации в постоянна цел на различни манипулативни атаки.


В същото време, с изменение в антикорупционния закон (ЗПКОНПИ), се предвижда председателите и членовете на управителните органи на организациите да подават специални декларации за имуществени интереси, аналогични на декларациите на лицата, заемащи публични длъжности.


Трябва да се подчертае, че предложените ограничения са насочени изключително към организациите, осъществяващи дейност в обществена полза и не обхващат тези в частна полза. И то при положение, че самият ЗЮЛНЦ и в момента изисква по-строги стандарти за прозрачност и отчетност за организациите в обществена полза, подчертава "Демократична България".


Вместо реална подкрепа от институциите за различни граждански инициативи, получаваме нови ограничения за свободата на сдружаване и манипулативни внушения за зависимост от чужди интереси. Това е поредният опит за подчиняване на независимото гражданско общество, който е заимстван от законодателството на Русия и Унгария, се казва в декларацията.


"Демократична България" предупреждава, че ще сигнализира институциите на ЕС и Съвета на Европа за нарушаване на основни демократични ценности и свободи, ако тази законодателна инициатива не бъде блокирана.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (79)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5702 Любопитно

  Няма к'во да ги брандират - навсякъде в нормалните държави''граждански сдружения'', платени от други държави са ЗАБРАНЕНИ и тарикатите, които се хранят от чужди ведемства са в ПАНДИЗА !!

  [email protected]
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на pirvt
  pirvt
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Патриотите са неуместни и абсурдни точно толкова, колкото и ДБ!!!

 4. 4 Профил на zqm11646199
  zqm11646199
  Рейтинг: 0 Неутрално

  И как крясъците на Патреотите подобриха живота на средностатистическия Ганя?

 5. 5 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  Не разбирам, защо да е лошо хората в България да знаят кое НПО за кое правителство или служба работи!?

 6. 6 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4157 Любопитно

  Защо да са забранени чуждите грантове? Не са, ама трябва да си го кажеш. Както и това, че по този начин защитаваш чужди интереси.

 7. 7 Профил на Paco
  Paco
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Проблема е че НПОтата изпълняват работа които правителството не може да прави. Или нямат ресурса или няма опита. Ограничаването им значи че хората които облягат на тях ще пострадат.

 8. 8 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  Нещо ми се вижда много завъртяно. Не може ли просто да се забрани разни НПО-та да въртят бизнес далаверки особено с държавата?

 9. 9 Профил на omr28649691
  omr28649691
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "де факто ограничаване на финансирането на неправителствени организации от чуждестранни донори. Това става чрез ново задължение за организациите, получаващи такова финансиране, да се отчитат пред Министерството на финансите за всяко дарение над 1000 лева. Предвижда се също създаването на специален регистър за финансирането на неправителствени организации от чуждестранни донори"

  Тоест, изсветляването и отчетността на даренията били "ограничаване на финансирането"? И защо грантаджиите искат да скрият, ако дадено НПО получава пари от Америка, Русия, Германия, Турция, Саудитска Арабия и пр.? Очевидно е, че чрез подобни дарения външни сили опитват да се намесват във вътрешните работи на България, да променят обществените нагласи чрез платени медии, да бълват дезинформации, да организират протести и пр. Та какво лошо има да се знае кой от къде получава?

 10. 10 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2323 Любопитно

  Правилна мисъл, но защо използват чуждици? Така сами се "брандират"...

 11. 11 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2835 Неутрално

  правилно, те повечето са чужди( на Россия )

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 12. 12 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  ПаспоРтократора Иван е разтревожен. Иван се прави , че не знае от къде са парите на присъдружника му Болен.

  SHADOWS of SOFIA
 13. 13 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Подобен закон има и в Щатите ( не че ги хваля за всичко (ツ) )

 14. 14 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2838 Неутрално

  Съгласен с предложението. Всички РАЗРУШАВАЩИ действия срещу обществото започваха от гражданските УЖ обществени организации. Накрая остава въпроса ,а защо дават пряко ПАРИ за ? Особенно внимателно с обучителните ...! Под идеята "борба с хомофобия" се води открита ГЕЙСКА пропаганда, под интеграция на Роми се капсулират още повече ромитите. Комунистическа България се справя 100 пъти по добре и с единият ,и с другият въпрос.

 15. 15 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2409 Весело

  Това са тия същите, дето в групите си във Фейсбук постоянно циврят кой какви пари бил получил от Рашистан. Интересен подход - ако взимаш пари от едни си враг и държавата трябва да се самосезира и вземе мерки (цитат от публикации на умни и красиви), но ако взимаш пари от други, не само че всичко е наред, но и ако някой поиска поне да ги декларираш, то това е фашизъм. Сладури. А това за имотното състояние на шефчетата на НПО-та е най-забавно. От сигурен източник знам, че има такива, дето от 20+ години са на по 1000 лева заплата в подобни организации, но имат имоти и сметки за милиони. Тука явно ги стяга чепикът умнокрасивите. Относно другите неща - гражданското общество не се развива с грантове и със самоназначили се за "експерти" по разни НПО с тъмен произход и финансиране, а с дейно участие в политическия живот. По-гражданско от това участие здраве му кажи. Другото се нарича "лобиране".

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7702 Неутрално

  Накрая ще останат само патриотите, които работят за Русия.

 17. 17 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3169 Неутрално

  В нея се отбелязва, че авторите на проекта са заложили и де факто ограничаване на финансирането на неправителствени организации от чуждестранни донори. Това става чрез ново задължение за организациите, получаващи такова финансиране, да се отчитат пред Министерството на финансите за всяко дарение над 1000 лева. "

  Значи отчет принуждава отказ от финансиране? Интересно

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 18. 18 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  Съгласен с предложението. Всички РАЗРУШАВАЩИ действия срещу обществото започваха от гражданските УЖ обществени организации. Накрая остава въпроса ,а защо дават пряко ПАРИ за ? Особенно внимателно с обучителните ...! Под идеята "борба с хомофобия" се води открита ГЕЙСКА пропаганда, под интеграция на Роми се капсулират още повече ромитите. Комунистическа България се справя 100 пъти по добре и с единият ,и с другият въпрос.
  —цитат от коментар 14 на dejmos


  Ами да забранят финансирането на сдружение русофили. Те пък работят против интересите на България.

  SHADOWS of SOFIA
 19. 19 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 382 Весело

  Патреотете - лошото ченге, а тулупа - целия в бяло...
  Баце, ше те цитирам:
  "...Или в политиката, или в канавката...", нъл тъй беше?

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 20. 20 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2110 Гневно

  Както върви, следващата стъпка ще бъде да се забранят всякакви граждански движения и организации, да останат само русофилските и паравоенните им подразделения.

 21. 21 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 971 Весело

  Хаха, ей на това се казва "гузен негонен бяга"!
  Какъв е проблема да се знае кой ви спонсорира "съвършено безкористно" бе, "граждански сдружения"?
  Опасявате, че ще лъснат нечии интереси, които вие хич не се мъчите да прокарвате?
  Че ще лъсне как едни и същи лица и организации (и правителства, те раздават пари най-безкористно) плащат на 20-50-100 "различни" и "независими" НПО-та, или как едни и същи лица са "основатели" и членове на 20-50-100 "различни" и "независими" НПО-та, които имат едно общо - да цицат пари?

  Наистина това е много опасно за личните "демокрации" на една немалка група "демократи", затова и писъците са толкова пронизителни........

  Знанието е сила, информацията - власт
 22. 22 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2323 Разстроено

  До коментар [#11] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Те руските НПО-та няма да излизат от конспирация и да декларират кой ги финансира наистина

 23. 23 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  Другарите от ДБ май не обичат прозрачноста във финансовите операции!

 24. 24 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3517 Неутрално

  ОВПУТЯВАНЕ

  Това целят руските агенти

  маскирани като патриоти каквито са ама РУСКИ ТАКИВА

 25. 25 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 971 Весело

  [quote#18:"K2"][/quote]

  Мда, те щото джендърите сън не ги лови от грижи за интересите на България.....

  Знанието е сила, информацията - власт
 26. 26 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3683 Неутрално

  Подобен закон има и в Щатите ( не че ги хваля за всичко (ツ) )
  —цитат от коментар 13 на balgariez

  Я да видим като какво гласи този закон.Ето аз ще ти напиша какво казват официалните власти в САЩ относно НПО-Съединените щати заявиха, че са „дълбоко загрижени“, след като руският президент Владимир Путин официално одобри закон, който позволява на Москва да забранява дейността на „нежелани“ неправителствени организации (НПО).
  „Загрижени сме, че този нов закон ще ограничи още повече работата на гражданското общество в Русия и че той се явява още един пример за това, как руското правителство смазва независимите гласове и прави умишлени стъпки към това да изолира руснаците от останалия свят“, заяви говорителят на държавния департамент Мари Харф."Тези тъпотии които си ги нацвъкал-в кварталната кръчма на другите комуняги.

 27. 27 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Всеки, който получава приходи от чужбина следва да ги декларира, значи. Наеми, продажби, услуги - все частни лица получават пари от чужбина.

 28. 28 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#7] от "hch33660784":

  . Ограничаването им значи че хората които облягат на тях ще пострадат.
  ...........
  Ми, не не ги ограничават. Просто искаме да се знае кой плаща.
  Нищо лошо няма да се знае, нали?

 29. 29 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1765 Весело

  Не разбирам, защо да е лошо хората в България да знаят кое НПО за кое правителство или служба работи!?
  —цитат от коментар 5 на svoboden


  ахахах, не разбираш, м... ми ето ти на бе - да разбереш кое НПО за кое правителство работи хахах... да не се чудиш като оня път, когато кърджалийската питка изкара собственото си НПО да "протестира" пред НС

  "...
  И за да Ви объркам още повече, ще посоча че депутатите радетели за прозрачност на НПО Искрен Веселинов, Александър Сиди, Борис Вангелов, Юлиан Ангелов, Красимир Богданов, Милен Михов са и в Националният изпълнителен комитет на политическата партия ВМРО (вписана в регистъра на партиите като ВМРО- БНД)

  Да обобщим- едни и същи лица управляват като Сдружението в частна полза ВМРО, така Фондацията в частна полза ВМРО създадена от Сдружението, заедно с търговски дружества и в същото време управляват политическата партия ВМРО. Това е типична корпоративна структура в тоталитарно общество – власт бизнес и НПО в едни ръце..."

  https://www.facebook.com/notes/тома-белев/корпорацията-вмро-или-патриотизъм-в-частна-полза/3402828846406108/

 30. 30 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#21] от "pag":

  Хаха, ей на това се казва "гузен негонен бяга"!
  Какъв е проблема да се знае кой ви спонсорира "съвършено безкористно" бе, "граждански сдружения"?
  Опасявате, че ще лъснат нечии интереси, които вие хич не се мъчите да прокарвате?
  ...............
  Ама инаè, се реве яко "задкулисието, това, задкулисието онова". А когато те трябва да излязат "на светло" как се дърпат.
  Защо ли?

 31. 31 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 814 Любопитно

  Колко години трябва да минат за да разберат Христо Иванов и компания, че парите, които получават от задграничните си спонсори са основната причина да си стоят все на 3%?!?

 32. 32 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3683 Весело

  Няма к'во да ги брандират - навсякъде в нормалните държави''граждански сдружения'', платени от други държави са ЗАБРАНЕНИ и тарикатите, които се хранят от чужди ведемства са в ПАНДИЗА !!
  —цитат от коментар 1 на karabastun

  Начело на нормалните държави в твоите представи най вероятно е най големият отпадък от ССС-Ра.

 33. 33 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1875 Любопитно

  Кой им обръща внимане на провъзгласилите се за патриоти, освен семействата им?...

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 34. 34 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3169 Неутрално

  До коментар [#26] от "chicago514":

  А едно от обвиненията към Флин беше?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на xjl58646202
  xjl58646202
  Рейтинг: 0 Неутрално

  А Патреотите и Болен кога ще оповестят руските пари?

 37. 37 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4663 Неутрално

  От ДеБЪ могат да се прочетат всякакви обвинения срещу всички (последно искаха онзи ден оставката на ?всички? депутати), освен срещу БСП(К).

 38. 38 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#7] от "hch33660784":

  Работата е ,че не се ограничават а "брандират". Истината е, че болшинството хора ги брандират без значение откъде са финансирани а според дейността им .Например Хелзинския комитет и Антикорупционен фонд. Питай на улицата какво е мнението на хората за едните и за другите. Проблема на ДБ е ,че тоя закон позволява да ги брандират тях самите, което ги обрича на избори. Без значение дали ще са организации на българи в чужбина или чужди НПО. И отново статии като тази, вършат тази работа много по-добре от колкото някоя данъчна проверка или осветляване на бенефакторите, благодарение на манталитета български. Тъжно е партия която активно се бори точно против бълвоча наречен корупция да се противи на това, не се изкарват кой знае колко по различни от сегашните парашутисти.

  This is the place where puddings die.
 39. 39 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4663 Любопитно

  Кой им обръща внимане на провъзгласилите се за патриоти, освен семействата им?...
  —цитат от коментар 33 на etty1


  А на ДеБъ кой обръща внимание?

 40. 40 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  До коментар [#39] от "Alarmstufe: Rot":

  що работиш в събота, пийни една бира и си почини

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 41. 41 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4663 Неутрално

  До коментар [#39] от "Alarmstufe: Rot":що работиш в събота, пийни една бира и си почини
  —цитат от коментар 40 на t5eyes


  А ти?

 42. 42 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#21] от "pag":

  Аз лично бих бил привърженик на идеята да има регистър откъде, защо и как всяко НПО се финансира, без оглед чуждо или не. Тамън да се види кой вика момчетат от фитнеса да викат за Гешев, кой Златката и прочие. За руснаците се съмнявам, че ще тръгнат да финансират директно от Московията. Като ще е светло да е светло навсякъде, това викам аз.

  This is the place where puddings die.
 43. 43 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1383 Весело

  Разтърсващи новини в единайсе - порнаджийки биват брандирани като порнаджийки, не като чесни калудки от девически метох за каквито се представят. Фашизъм!

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 44. 44 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  Не виждам нищо лошо в законопроекта, дори се учудих, че понастоящем няма тези изисквания.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 45. 45 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 531 Весело

  А кога ще спрат финансирането на руските проксита от ГРУ-ДС филиала на
  Вътрешно
  Московската
  Разузнавателна
  Организация ,
  начело с комунистическия доносник агент Иван
  които открито саботират членството на България в ЕС и НАТО


  м?

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 46. 46 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Уж се казва Да България, ама все с чужди пари се препитава.
  И нормално се опитва да ги защитава.
  Ама няма да им мине номерът.

 47. 47 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#45] от "unknown artist":

  Много по-вероятно е Шкембето да е полезен идиот от колкото петоколонник. Другото е, че ако руснаците имат интереси тук най-вероятно са си изпрали парите и те са проформа български. Много по-ефективно би било да се види кой спонсорират Златев, Доган и подобни индивиди и кой спонсорира Атака и тем подобни honeypot проекти. Затова трябва да е светло навсякъде. Да не се забравя и ДОСТ с директната подкрепа от МИТ, все пак и те почнаха като НПО.

  This is the place where puddings die.
 48. 48 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  Проблема е че НПОтата изпълняват работа които правителството не може да прави. Или нямат ресурса или няма опита. Ограничаването им значи че хората които облягат на тях ще пострадат.
  —цитат от коментар 7 на hch33660784


  Дай пример едно НПО да е свършило някаква работа в полза на България или на обществото!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 49. 49 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  [quote#39:"Alarmstufe: Rot"][/quote]

  Никой! Ама на тях много им се иска!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 50. 50 Профил на zpl07627198
  zpl07627198
  Рейтинг: 12 Весело

  Много важно какво е мнението на микроскопичната партийка от пайтона.

 51. 51 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Мили демокроти българския народ отдавна го е казал "Който плаща поръчва музиката." и това изобщо не Зависи от това дали плаща под масата или заплатената е видно на сайта на господаря, пардон платеца или получателя. Ако не свириш поръчаната музика няма да има ново плащане. Дайте ми един пример в който НПО издържано се от плащания от спонсори е имало мнение различно от това на плащащия.

 52. 52 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1383 Весело

  До коментар [#51] от "tda10501756":

  "Дайте ми един пример в който НПО издържано се от плащания от спонсори е имало мнение различно от това на плащащияl

  Тук се пускат обективни статии за Тръмп.

  Бре, потупвам се по рамото че успях да го напиша без да изпадна в неконтролируем гърч от смя бхаааааа ннййлкнжнйклй кфлжкнккккккк йййччч мухахахаха кмшшпоооо хйжйхжкхжхкбхкбхммккм

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 53. 53 Профил на 88
  88
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Очевидно е, че някои организации състоящи се от по осем човека съществуват само благодарение на някакви пари дадени от някого. Понеже тези хорица са напълно неспособни да си изкарват парите по друг начин, просто рушат.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 54. 54 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  Господин Иванов, сериозно си помислете за лидерите! В БСП - лоша или не толкова, има някаква еволюция, излъчиха двама-трима, които се представят като европейски социалисти, и може би тази партия ще тръгне напред, ако се освободи от Корнелата, Кирил Добрев мафиота, и още двама-трима върли русофили.
  Но вие! Потърсете някакви контакти в Германия, Франция, поискайте логистична, организационна помощ ! Сменете малко физиономиите от първата редица с някои нови 40-годишни, адвокати, икономисти, които да привлекат средната класа, отвратена от каруцарите на ГЕРБ и разните русофило-патриотарски хулигани. Средната класа, която се чувства изоставена. Особено в големите градове, в които през 90те години СДС имаше добри позиции-Пловдив, Варна, Русе, защо не и в София, въпреки силната държавна администрация!

 55. 55 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  Уж се казва Да България, ама все с чужди пари се препитава.И нормално се опитва да ги защитава.Ама няма да им мине номерът.
  —цитат от коментар 46 на НеКой


  Откъде да откраднат? ГЕРБ са прилапали всичко! Даже и на БСП подхвърлят, колкото да не заслабнат, миналата година им дадоха 43 млн лв (чрез дупката на Варна). Патриотите продават паспорти, ДПС ООД си има обръчи и Д. Пеевски.
  Е сега за всеки болен от Ковид - 19 ще дойдат някакви милиони от Брюксел, директно в спалнята. Дали ще излезе нещо от там? Локо Пловдив вече си осигури едни 12 млн от Борисов, а ДБ най-много да ги посети ГешеФФ.

 56. 56 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  Да почват с путлерастките нпо-та че са ужасно много.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 57. 57 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  "Онези които навремето избраха демокрацията вместо хляба днес ядат 300 вида хляб. Онези които навремето избраха хляба вместо демокрацията нямат нито демокрация, нито имат сега какво да ядат." - Уинстън Чърчил
  =======================================================
  Това го цитирам за всеки случай, защото е показателно какво става когато едно общество вместо да се бори за демокрацията постоянно търси "спасител" или някой който да го "оправи" ( и най-вече да го стриже и дои) и цял живот търка билетчета със стотинка. Кажете - има ли друга политическа сила освен ДБ която да иска демокрация и върховенство на правото и закона? Има ли друга политическа сила която така ясно и контрастно да е дефинирала политическите си идеи и приоритети? Има ли друга политическа сила така подготвена и решена да раздели наново властите и да върне свободата на медиите? Изберете демокрацията, защото иначе ще загубите не само нея...

 58. 58 Профил на Дневник докога ще търпите троловете на шайката
  Дневник докога ще търпите троловете на шайката
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Между другото, с откровено фашистко-путинисткия уклон на тъдявашните форумци, цяло чудо е, че национал-популистите не са първа политическа сила. Това говори за някакъв вид шизофрения у хора като Пажа или Лъжлив Ламби, които на книга подкрепят всичко, де нацитата хортуват и желаят, но все пак явно се усещат, че е нацистки и в крайна сметка олизват Боковия задник по избори, щото той представлява някаква уж нормалност.

 59. 59 Профил на Дневник докога ще търпите троловете на шайката
  Дневник докога ще търпите троловете на шайката
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Уж се казва Да България, ама все с чужди пари се препитава.И нормално се опитва да ги защитава.Ама няма да им мине номерът.
  —цитат от коментар 46 на НеКой


  Коя партия се препитава със свои пари, гений? Намекваш, че има партии-предприятия ли?

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 292 Неутрално

  на челото на кънефф пишело блек лайф матърс безплатно по убеждения,а на гърба и на афганистанските учени също и на северин ромът герой

 63. 63 Профил на alfonsie88
  alfonsie88
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Националистите не изглежда да имат други идеи освен да ограничават гражданските свободди, нещо което копират от други страни на изток от запада, като напр. Унгария, Полша, Русия, Турция, и пр. Да си 'патриот' в днешно време по-скоро значи да посочваш проблемите за разрешаване и да ги разрешаваш, а не да ги замазваш и прикриваш, каквото всъщност се постига с ограничаването на гражданските свободи. Затова националистите са най-безполезната и даже най-вредната част от политиците у нас. За сравнение, в страните с по-малко влияние на националистите (като в Западна Европа напр.) има по-малко проблеми и се живее по-добре.

 64. 64 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 426 Неутрално

  NGO (Nazi Globalist Organization) да се забранят в БГ!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 65. 65 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Аз пък се сещам за едни организации - едната е активно и отдавна подпомагана от външна политическа финансова организация за влияние - казва се фондация "Конрад Аденауер"; другата - от същото нещо с различно име -"Фридрих Еберт". Вторите редовно отбелязват чужди национални празници като свои
  А има и една, която управлява голямо вероизповедание у нас, в тясна координация с една турска организация - викат й "Дианет"..
  А пък една патриотична партия си откри предизборната кампания от Москва.
  А пък един главен прокурор доскоро много ходеше да се вижда с турския и руския си аналози - без да има ясно разбираеми връзки и служебни причини.
  И всички тези, толкова време вече, не са обявени за чужди агенти.
  Ти да видиш...

 66. 66 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 740 Весело

  Писъкът на ДеБъ е основателен защото така ще се осветли за колко пари са се продали на "донорите си".

 67. 67 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Патриотите са неуместни и абсурдни точно толкова, колкото и ДБ!!!
  —цитат от коментар 3 на pirvt


  Огромната разлика е, че ДеБъ /Радан и Христо/ разрушиха РБ и провалиха кабинета за да си направят пи-ар, с което показаха,че рекламата им е по-важна от управлението. "Патриотите" активно се включиха в коалиционното управление и набедените за "патерици на ГЕРБ" се класираха чудесно на изборите за Европарламент, и най-вероятно ще влезнат в следващия Парламент без абсурдни коалиции. Българинът предпочита деловите хора пред празните бърборковци.

 68. 68 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Проблема е че НПОтата изпълняват работа които правителството не може да прави. Или нямат ресурса или няма опита. Ограничаването им значи че хората които облягат на тях ще пострадат.
  —цитат от коментар 7 на hch33660784


  В българския случай НПОтата служат на провалените политици да влияят на общественото мнение и управлението на държавата. Как иначе ще се класираме на 111-то място по свобода на словото /след Африка, Азия и Лат. Америка/?

 69. 69 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Като погледнете това за какво си мислите?
  https://acf.bg/bg/partnyori/

  Бог да благослови Америка за България!
 70. 70 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 740 Весело

  От ДеБЪ могат да се прочетат всякакви обвинения срещу всички (последно искаха онзи ден оставката на ?всички? депутати), освен срещу БСП(К).
  —цитат от коментар 37 на Alarmstufe: Rot


  Английската кралица и Тръмп с тревога следят Дневник за да разберат дали ДеБъ няма да поискат и техните оставки.

 71. 71 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  До коментар [#6] от "Vlado Nikolov":

  Мазният тулуп Каракачанов чии интреси защитава , а Воленчо Сидеров ?

 72. 72 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  До коментар [#9] от "Omr28649691":

  Грантаджиите на Москва, само че нелегални, като патрЕотичните хубавци агент Иван, Сидеров, Джамбазки и половинката му Сиди и компания се загрижили за прозрачността на средставата на неправителствените организации. Я стига глупости !

 73. 73 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  До коментар [#68] от "4i4oti":

  Успешната мутра с пачките в чекмеджетата заснети от поредната му пачавра.

 74. 74 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  До коментар [#44] от "schwimmwagen":

  От агент Иван, защитник на руските мигове, разбира се не може да се очаква нищо лошо. Още повече ,че веднъж неуспешно се пробва да пробута подобни промени за вероизповеданията по руски образец.

 75. 75 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2344 Неутрално
  До коментар [#65] от "Bira":

  Точно !

 76. 76 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 740 Весело

  "Патриотите БРАНДИРАТ граждански сдружения..."

  Драги "Дневник", много ценя вестника Ви и ще съм още по-доволен ако изисквате от редакторите си да пишат разбрано и на БЪЛГАРСКИ.

 77. 77 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#68] от "4i4oti":Успешната мутра с пачките в чекмеджетата заснети от поредната му пачавра.
  —цитат от коментар 73 на antonio_vivaldi


  Компроматите падат и рекошират срещу създателите си. Вчера се разбра истината за "къщата в Барцелона", скоро ще разберем кой и как е аранжирал снимките с шкафчето. Ако имаше малко акъл щеше да се досетиш, че е АБСУРДНО да се е случило онова, в което си повярвал.

 78. 78 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  опит за подчиняване на независимото гражданско общество, който е заимстван от законодателството на Русия

  Не заимстван, а преписан, не дай Бог - диктуван, по стар руски обичай.

 79. 79 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 562 Весело

  Демократична България малко малко се брандираха, етикетираха, маркираха и мърчадайзираха тип "гузен негонен бяга"....
  Иначе, не ви ли е интересно онези евангелисти, които провалиха ратифицирането на Истанбулската конвенция и приемането на Стратегията за детето, на тях кой им плаща? Имаше хубави статии-бухалки тип "журналистическо разследване", тук в Дневник :)

  Бог да благослови Америка за България!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK