Деканът на Богословския факултет: Търсех Кристо да опакова сградата, за да я спасим

Фасадата на Богословския факултет е скрита под винилово пано, за да не пострада някой минувач от падащата мазилка.

© Велко Ангелов

Фасадата на Богословския факултет е скрита под винилово пано, за да не пострада някой минувач от падащата мазилка.Сградата на Богословския факултет на площад "Св. Неделя" е в окаяно състояние, което се прикрива от избеляло винилово платно. То предпазва пешеходците от ронещата се мазилка на фасадата. Собственик на сградата е Светият синод и неговият главен секретар епископ Герасим обясни пред "Дневник", че не разполагат с необходимите средства за цялостна реконструкция, която ще струва поне 8-9 млн. лева.


Държавата засега не се намесва, макар да подпомага укрепването на много храмове и манастири. Столичната община проведе конкурс за цялостна реконструкция на площад "Св. Неделя", но олющената фасада на факултета не бе коментирана - нито в заданието, нито в спечелилия проект на арх. Масимилиано Фуксас.


Главният архитект на София Здравко Здравков заяви за "Дневник", че е показал нейна възстановка на Фуксас и той я е оценил като изключително впечатляваща. Тя е построена по проект на Фридрих Грюнангер през 1914 г., който е архитект и на Централната минерална баня.
Стилистиката на сградата следва образци на старобългарската архитектура


Стилистиката й следва образците на старобългарската архитектура, като фасадата е с керамични плочки по корнизите и прозорците, разноцветни обръчи опасват горния край на зданието, пише в стари описания на сградата. Огромен купол се е извисявал над покрива, който е разрушен по време на бомбардировките през 1944 г. При последвалия ремонт той не е възстановен.


На фасадата над главния вход е имало картина на проф. Никола Ганушев, която пресъздава учредяването на Българската екзархия през 1870 г. Тя също е била разрушена от бомбата.


На покрива е имало огромен купол, а под него е била картината, пресъздаваща учредяването на Българската екзархия.

© Стара София

На покрива е имало огромен купол, а под него е била картината, пресъздаваща учредяването на Българската екзархия.


Сега има готов проект за цялостна реконструкция, но няма пари


Сега има изготвен проект за възстановяване в първоначалния вид на цялата сграда - с купола, който ще е стъклен, а под него ще е голяма актова зала, казва деканът на Богословския факултет доц. Ивайло Найденов. Тя е призната от Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) за архитектурна ценност с национално значение.


За изготвянето на проекта Светият синод е платил около 240 хиляди лева на архитектурно студио. В него е включен и монтаж на външен стъклен асансьор от страната на ул. "Позитано" за студенти със затруднено придвижване, обясни епископ Герасим.


Партерният етаж откъм ул. "Позитано" се дава под наем на ресторант.

© Велко Ангелов

Партерният етаж откъм ул. "Позитано" се дава под наем на ресторант.


Правителството на Орешарски обещало 13 млн. лева, ама "виртуални"


"Всичко е готово - проектът е съгласуван с Министерството на културата, с НИНКН... само няма пари за реализацията му", споделя епископът. По време на правителството на Орешарски (2013-2014 г.) от тогавашното Министерство на инвестиционното проектиране били обещали да отпуснат 13 млн. лева за ремонта.


"Проведохме конкурс, явиха се пет-шест фирми, спечели една със средна оферта (8 млн. лева с ДДС) и с най-кратък срок за изпълнение. После се оказа, че тези средства били, да ги наречем, виртуални", смее се епископ Герасим.


Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Светия синод.

© Дiакония.бг

Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Светия синод.


Миналата есен синодът решил да кандидатства за финансиране от фонд "Устойчиви градове" към оперативна програма "Региони в растеж".


"Когато разбрахме, че можем да кандидатстваме с готовия проект, парите се оказа, че вече са разпределени. Това беше миналия ноември, а после с тоя вирус не сме имали възможност и не сме били много активни в това отношение", признава той.


Бутиков магазин за облекла е наел партера откъм бул. "Витоша".

© Велко Ангелов

Бутиков магазин за облекла е наел партера откъм бул. "Витоша".


Копано е в основите на сградата за банков трезор


Друг фактор, който затруднява реализацията на проекта, е, че Богословският факултет е към Софийския университет "Св. Климент Охридски" и е само ползвател на сградата.


"Тя е собственост на Светия синод, но всичко, което се извършва в нея като малки ремонти, се поддържа от Софийския университет. Тоест ние сме ползватели", обясни деканът доц. Найденов.

Процеп в паното разкрива, че е сложено, за да предпазва минувачите от падащата мазилка.

© Максим Караджов

Процеп в паното разкрива, че е сложено, за да предпазва минувачите от падащата мазилка.


Предстоящата реконструкция на площад "Св. Неделя" може да се окаже сериозно изпитание за сградата. Партерният етаж се дава под наем и преди 20-ина години банка е копала в основите, за да обособи свой трезор.


"Това е довело да промяна в динамиката на сградата. Някакъв архитект пък е поставил бетонна плоча на последния етаж. Сега тя тежи по особен начин в единия край на зданието и от другия край се появи цепнатина, която наблюдаваме дали расте", очерта конструктивните проблеми деканът. С други думи не става въпрос само за саниране на фасада, а за цялостно укрепване.


Доц. Найденов: Светият синод няма пари за такъв ремонт


"Светият синод няма толкова пари да извади и да плати такъв ремонт", смята доц. Найденов. Преди година той бил осенен от екстравагантната идея да покани Кристо да я опакова. "Бях намерил пътища към него. Щях да му предложа да я опакова, за да привлечем вниманието и така да се финансира ремонтът на сградата."


Само общо действие на държавата и на Българската православна църква може да се справи със задачата според декана. Митрополит Йоан Варненски, който е наставник от Светия синод на Богословския факултет, бил планирал наскоро среща с министър-председателя Бойко Борисов, "но още не е осъществена", обясни Найденов.


Главният архитект на София: Дал съм указания, трябват действия


"Дадени са указания на Богословския факултет, просто трябва да проведем разговор с тях, защото в целия площад съм започнал кампания да изчистим всички наслоявания във времето - павилиони за палачинки, за хот-дог - вече ги няма. Паното, което сега е опънато на фасадата, е доста старо. То създава добра визия на площада, но трябва да се предприемат конкретни действия", каза арх. Здравков.


Бъдещето на фасадата е в... нов винил


Паното от винил е поставено през 2015 г. и вече е прогоряло от слънцето, а обтягащите го въжета са се скъсали. "През есента трябва да съберем около 30 хиляди лева за нов винил. Ще сменим и обтегачите му с нови, за да предпазва хората от падане на мазилката", очерта близкото бъдеще на фасадата на Богословския факултет епископ Герасим.

Деканът на Богословския факултет: Търсех Кристо да опакова сградата, за да я спасим

© Велко Ангелов


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  Ако бог е казал, ще се дадат пари на бедният синод да си ремонтира имота :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 2. 2 Профил на Tenebrvs
  Tenebrvs
  Рейтинг: 213 Гневно

  Отчетата пак се скатават

  Либераст
 3. 3 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2158 Неутрално

  Отчетата пак се скатават
  —цитат от коментар 2 на Tenebrvs


  Доста войнишки лаф за Светия синод!

  Всъщност дълбоко религиозен премиер има влошено зрение!
  Когато има камери, ходи по манастири и раздава пари.
  От дълбоките, бездънни джобове, бихме отбелязали всички!
  Имам предложение към управлението на Св. синод – ползвайте опита на милиционерите – правите един протест с пушене на цигари и пиене на вода, кафе и слепият ще прогледне, стиснатият ще дари!
  За мин-председателя ми е думата!
  Шегата ми е груба и неуместна!
  Също като отношението на наличната власт и нейния управител!

 4. 4 Профил на ivant88
  ivant88
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Църквата у нас е вторият най-голям собственик на имоти след държавата... Освен това, всяка година са мощно субсидирани, държавата им плаща заплатите, постоянно им превеждат допълнителни пари... И сега пак се оплакват, и пак ние трябва да им дадем пари...

 5. 5 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 13 Весело

  Боко е добър православен. Ще извади малко пачки от чекмеджето и готово! Ако някой не знае къде са парите на църквата - вижте бузите на попа от снимката.

  без подпис!
 6. 6 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2225 Любопитно

  Интересно ми е какъв наем плащат магазините на партера и къде отиват парите.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 7. 7 Профил на gaq09398612
  gaq09398612
  Рейтинг: 39 Неутрално

  Сладки наеми са тези, сладки...и многогодишни

 8. 8 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Светият синод да си разпродаде мерцедесите и ролексите и да си събере пари сам.

 9. 9 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  Хаха те са в този бизнес вече 2000 години. Бог ще даде и пари, и имоти.
  Но първо трябва децата от малки да се научат, че са длъжни да дават, защото са грешни.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 10. 10 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Църквата е най-богатата институция у нас и е време сама да си ремонтира и поддържа храмове и имоти,а не винаги да моли за помощ. И все искат и искат клириците, а никога не дават!
  А колкото до стъклени купол - дано не стане. Това ще е поредния мутробарок у нас. Ще е точ в точ с партийния дом, който си спретнаха дупетатите за няколко десетки милиони, наши пари.
  За Ал. Невски църквата се радва, като получиха Акт 16 на свое име, но иска държавата да го ремонтира и поддържа. Вчера в Ротондата служителка и поп брояха пари, като изоглавени, дали от свещи или други - не знам, но изобщо не забелязоха, че влязоха хора в храма. Такава трескава отдаденост не съм виждал на никоя служба или литургия.

 11. 11 Профил на pirvt
  pirvt
  Рейтинг: 8 Неутрално

  При цялото ми уважение е добре Светият синод да погледне колко много имоти има и как ги стопанисва, както и да си припомни,че Църквата е освободена от данъци....а къде са парите и е един друг въпрос...

 12. 12 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Каквато църквата, такава и сградата - разпадаща се и прикрита с избелял винил.

 13. 13 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Нашата църква колко сиропиталище потдържа и колко мисии за бездомни ?....никъде не съм срещал данни......

 14. 14 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#4] от "ivant88":

  Защо пишете неверни неща ? Църквата е БИЛА втора след държавата по собственост на земи и гори, но вече не е така. Някой имоти са продадени, а най-големите собственици сега са една фармацевтична компания следвана от няколко фонда за земя. До съвсем скоро БПЦ не получаваше никакви пари от държавата и на свещениците плащаха на 60% от минималната заплата. Имам роднина свещеник та знам.

 15. 15 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#13] от "KRAFTWERK":

  Има поне едно - това на отец Иван в Нови Хан. А Вие колко пари дарихте в последната година на църквата или на сиропиталища, за да им държите сметка ? И въобще - българите много обичат да се описват , като християни и да ходят по празници в църквите, а през останалото време какво се случва?

 16. 16 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  До коментар [#15] от "Vassil Stoychev":

  големите претенции изискват адекватно поведение...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 17. 17 Профил на californication
  californication
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Пари има. На Бойко в нощното шкафче са...

  Men are born to succeed, not to fail!
 18. 18 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  Той Горан е прав ама няма кой да го чуе.
  Всеки снима Св.синод отвън а аз искам да го нимат отвътре.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 19. 19 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5165 Неутрално

  До коментар [#3] от "Alexander97":

  Тук трябва сериозен професионален ремонт, докато в манастирите изгребват речните камъни в двора, които са от векове, за да ги заменят с плочи, като пред "Свети Седмочисленици", такъв беше "ремонтът" в Бачковския манастир, плочите са покрити с трева, която ги напуква вече, а игуменът беше сменен, в Рилския манастир също старата вечна настилка се заменя с мраморни плочи.

 20. 20 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4089 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Заглавието не се явява под себе си май.

  Който търси - намира.
  Общ работник?

  Технология Christo [R] e неприложима за саниране, ремонти на ремонти
  и въобще за материалистическа нетленност.

  Е материалистическа технология,
  но неумолимо разопакова опакаваното.

  "Деканът на Богословския факултет:
  Търсех Кристо да опакова сградата,
  за да я спасим"

 21. 21 Профил на ivant88
  ivant88
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#4] от "ivant88":Защо пишете неверни неща ? Църквата е БИЛА втора след държавата по собственост на земи и гори, но вече не е така. Някой имоти са продадени, а най-големите собственици сега са една фармацевтична компания следвана от няколко фонда за земя. До съвсем скоро БПЦ не получаваше никакви пари от държавата и на свещениците плащаха на 60% от минималната заплата. Имам роднина свещеник та знам.
  —цитат от коментар 14 на Vassil Stoychev


  По имоти като площ не е най-големият собственик, но като обща стойност е номер 2 след държавата. Почти всичките им имоти са на най-хубавите места в градовете, дори коментираната тук сграда е в самия център на София. Колко хиляди декара са това от общата стойност на фонда?
  БПЦ не трябва и да получава никакви пари. Това е НПО. Нека първо държавата си свърши това, което и е работа - не може за болници, пътища и детски градини да няма пари (което си е задължение на държавата), а за църкви (което изобщо не е работа на държавата) да има.
  И как с 60% от МРЗ се купуват Ролекси, Мерцедеси, Линкълни и т. н.

 22. 22 Профил на Yavor Raychev
  Yavor Raychev
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Мдаа... За поддръжка няма пари, но за ролекси и чисто нови коли - бол

 23. 23 Профил на Yavor Raychev
  Yavor Raychev
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Мдаа... За поддръжка няма пари, но за ролекси и чисто нови коли - бол

 24. 24 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5165 Неутрално

  До коментар [#21] от "ivant88":

  Часовниците и автомобилите са подаръци, изкупуване на индулгенции, митрополитите нямат право на собственост, но се оказаха суетни, Николай беше започнал да раздава срещу подаръците архонтски титли, като царете едно време, срещу десет хиляди Илия Павлов си купи място за погребения в средновековен манастир в Арбанаси, който непрекъснато се правят опити за оскверняване, дори да бъде взривен, сега достъпът е забранен, охраняват го. Цветан Василев също си направи църква с пари от КТБ с негово изображение, да се обезсмърти.

 25. 25 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4089 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Патриарх Чапай не се е покрил.
  Обязан с необятни обязанностей.
  Грижи се за стадото, а то...

  Автономни тук и там с автокеф, по-без срам,
  "институции".

  И "Вселенският" папа май надигнал е глава ;)

  До коментар [#12] от "Булаир":

  Каквато църквата, такава и сградата
  разпадаща се и прикрита с избелял винил.

 26. 26 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 906 Неутрално

  Свети синод нмал пари- ха ха ха, отчетата не обичат да бъркат в джоба си !!!

 27. 27 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Да организират дарителско СМС-че по ТВ. Свикнали сме постоянно некой да проси по този начин, ще пожертват верващите и за тех.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  Интересно ми е какъв наем плащат магазините на партера и къде отиват парите.
  —цитат от коментар 6 на Тюфлекчия


  +++

  По моите сметки герберите се учат от поповете как се гепи!
  По пазарни цени наемите на приземния етаж и мазето са около 50000евро и то по намалени цени от кризата 2020.
  Ако са били богоугодни за 30г. наеми щяха да изкупят цялата Витошка чак до Южния парк!  Libertarianism is just anarchy for rich people
 30. 30 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4555 Любопитно

  Защо ли не ми се вярва, че най-големият земевладелец в България след държавата няма осем милиона лева за ремонт?! Свегият синод освен това има и много недвижими имоти, като е дори освободен от плащане на данък!

 31. 31 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 285 Неутрално

  БПЦ е най-големия бизнес в България, но за разлика от всички други не подлежи на никакъв контрол и не плаща данъци.
  Тази сграда се руши от десетки години, а можеше отдавна да е ремонтирана само с приходите от наем на приземния етаж. Беь стотонка допълнително.
  Ама синода са банда алчни ченгета, които изсмукват всичките пари за тях, а за поддръжка на собствените им имоти искат пари от държавата.

 32. 32 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4555 Неутрално

  До коментар [#6] от "Тюфлекчия":

  Парите от наемите на имоти на Светия синод отиват за ролекси и луксозни лимозини за висшия клир! Няма за ремонти! Сорри!

 33. 33 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4555 Неутрално

  До коментар [#15] от "Vassil Stoychev":

  Има, да! Отделни свещеници от по-ниските нива се занимават с благотворителност. Но това е капка в морето! Ето Вие сте запознат, а цитипате едно, единствено име!

 34. 34 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#21] от "ivant88":

  Спора е излишен, за разлика от Вас съм виждал доста от т.нар. ценни имоти. По-голяма част са паметници на културата и за да ги ремонтирате трябва разрешение от н-найсе места и доста повече пари от нормалното. Пред очите ми е свещеника на църквата в град Куклен, който разказваше с мъка как не може да си ремонтира покрива, тъй като е покрит с тикли, а сградата е паметник на културата. Отделно има един храмове строени с дарения , за които има проблеми със собствеността - най-емблематичния пример е храм "Св. Александър Невски" насред София, не знам дали вече получиха нотариален акт.
  Накрая - за разлика от правителството и общините , които без грам притеснение продават сгради на училища и земя от паркове, БПЦ не продава сгради на църкви и манастири.

 35. 35 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#31] от "PoToP":

  Господине недейте да плюете по Църквата. Ако продажбата на свещи Ви се струва голям бизнес, горещо Ви съветвам да си уговорите среща с психиатър, защото е крайно нужно да да ви изпишат някакви лекарства.
  В страната ни големи бизнеси са - контрабандата и продажбата на наркотици, продажбата на алкохол, продажбата на женска плът, продажбата на оръжие, продажбата на природните ресурси и на страната и да не пропусна- далаверите на политиците.

 36. 36 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2542 Неутрално

  търсил бил Кристо. и такива несериозници ще обсъждат суми като 8-10 милиона. много ясно, че и да има пари никой с акъла си няма да ги даде на такъв разпасан поп

 37. 37 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4089 Разстроено

  UNITED EU UNION

  Простотия, брат.
  Юрданка Фандъкина?

  Ако ги пуснеш от прикритие, ще покрият Eвромагистралите с павета.
  Танкове да приветстват, многая лета.

  Щот днешните крехки шосета не можели

  Анатема!

  До коментар [#19] от "Тsonkooo":
  До коментар [#3] от "Alexander97":

  Тук трябва сериозен професионален ремонт, докато в манастирите изгребват речните камъни в двора, които са от векове, за да ги заменят с плочи,
  като пред "Свети Седмочисленици",
  такъв беше "ремонтът" в Бачковския манастир,
  плочите са покрити с трева, която ги напуква вече,
  а игуменът беше сменен,
  в Рилския манастир също старата вечна настилка се заменя с мраморни плочи.

 38. 38 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 285 Неутрално

  До коментар [#31] от "PoToP":Господине недейте да плюете по Църквата. Ако продажбата на свещи Ви се струва голям бизнес, горещо Ви съветвам да си уговорите среща с психиатър, защото е крайно нужно да да ви изпишат някакви лекарства. В страната ни големи бизнеси са - контрабандата и продажбата на наркотици, продажбата на алкохол, продажбата на женска плът, продажбата на оръжие, продажбата на природните ресурси и на страната и да не пропусна- далаверите на политиците.
  —цитат от коментар 35 на Vassil Stoychev


  А вие господине, ако си мислите че продажбата на свещи е основния бизнес на БПЦ, дълбоко се заблуждавате. Църквата има хиляди имоти в централните части на всички градове (и дори в чужбина) които отдава под наем и получава от това милиони месечно. Допълнително хилядите декари земи, гори, лозя и т.н. от които идва стабилна рента. Допълнително е "основния" бизнес - сватби, кръщенета. Там също текат големи парични потоци, но не съм сигурен колко остават при поповете и колко заминават нагоре. Това в което съм сигурен е че за да бъде сложен един поп във "вървежна" църква, се плащат едни сериозни "отчисления" във възходяща посока.
  Защо синодаджиите откават какъвто и да е финансов контрол върху бизнеса им? Нямаше ли да е по-добре за църквата, а и за миряните и може би за дребните свещеници ако всичко беше на светло и се проверяваше например от Сметната палата?
  Говорите за продажбата на наркотици и женска плът. Ами тя църквата се занимава с нещо подобно. Продава душевни наркотици. Защо според вас поповете, също като наркодилърите се опитват да проникнат в училищата? Знаете ли колко хора оплетени в мрежите на църквата, също като наркомани, си съсипват живота и дават и последната си стотинка на църквата? Аз познавам няколко човека, които паднаха в капана и от нормални хора се превърнаха в зомбита с празен поглед. Зарязаха си бизнеса и семействата, прехвърлиха си имотите на църквата и т.н.
  Църквата е мафия (и не само БПЦ, и не само християнските църкви).

 39. 39 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4089 Разстроено

  UNITED EU UNION

  Нотариален акт за Катедрала Невски...

  Не е собственик навлекът Невски имиттор на Апостола Левски.
  Нито: обвиняем Череп собственик на палат в квартала и отмарящ в Дубай.

  Е: "Св. Кирил и Методи"

  До коментар [#34] от "Vassil Stoychev":
  До коментар [#21] от "ivant88":

  Спора е излишен, за разлика от Вас съм виждал доста от т.нар. ценни имоти.

  По-голяма част са паметници на културата и за да ги ремонтирате трябва разрешение от н-найсе места и доста повече пари от нормалното.
  Пред очите ми е свещеника на църквата в град Куклен, който разказваше с мъка как не може да си ремонтира покрива, тъй като е покрит с тикли, а сградата е паметник на културата. Отделно има един храмове строени с дарения , за които има проблеми със собствеността

  - най-емблематичния пример е храм "Св. Александър Невски" насред София,
  не знам дали вече получиха нотариален акт.

  Накрая - за разлика от правителството и общините , които без грам притеснение продават сгради на училища и земя от паркове, БПЦ не продава сгради на църкви и манастири.

 40. 40 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 631 Весело

  Е колко сега да е тоя ремонт, има-няма един Vacheron Constantin и един Lincoln Continental...

 41. 41 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Тихо ,спокойно , незабележимо и безметежно живуркане на синода през последните години .
  Нищо не ги трогва, нищо не ги интересува,освен собственото им благополучие. Сега след епидемията, правителството обяви мерки за подпомагане, и синода се размърда ,и той се нареди за помощи. Имах гости ,католици/умерени/ и посетихме една църква за празник. Когато владиката се появи , моите гости бяха слисани от дрехите ,короната ,и подобието на ямурлук . Коментара беше. "вашата църква по нищо не отстъпва на нашата". внучката ; като Коледна елха е тоя чичко. Колко ли струват тия дрехи? Когато дадеш ,тогава имаш и право да искаш!!!

 42. 42 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4089 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Интересно колко оборот въртят магазините.
  Нула (0) значи нищо.

  Нищо де, без оборот, ок.
  Парите не миришат.

  Но с пране по-добре.
  Днешните перилни препарати...

  коментар 6 на Тюфлекчия
  Интересно ми е какъв наем плащат магазините на партера
  и къде отиват парите.

 43. 43 Профил на qzi57649613
  qzi57649613
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Америка и Британия да платят за възстановяването ѝ, щом като са я разрушили при бомбардировките. Включително да се възстанови и куполът.

 44. 44 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3093 Неутрално

  До коментар [#6] от "Тюфлекчия":

  "Интересно ми е какъв наем плащат магазините на партера и къде отиват парите."

  Св. Синод няма как да знае това, доколкото в края на 2016 г. е сключил договор с "Инерком" на Гинка Върбакова за отдаване под наем на двете сгради на Патриаршията.
  Много нечистоплътна и жалка история, показваща морала на висшия клир, и даваща повод да се замислим защо ние, данъкоплатците, се съгласяваме премиерът да раздава бюджетни средства на БПЦ:
  https://19min.bg/news/8/98763.html
  https://19min.bg/news/8/98830.html

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 45. 45 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3093 Неутрално

  Банката, която е отговорна за изкопаването в основите, за да обособи свой трезор, е СИБанк по времето на Цветелина Бориславова. В СИБанк са били сметките на Софийската митрополия.
  Защо свещениците не са потърсили компенсации за доказано нанесени щети по съдебен път?

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 46. 46 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  До коментар [#44] от "Bramasole":

  премиерът не бръсне за слива данъкоплатците, щото те се плашат само от 5G и норвежки гейове

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 47. 47 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  От текста става ясно, че Синодът е нефелен да стопанисва имотите си.
  Смрадливите калимявки са свикнали открай време някой да ги строява и оправя.
  Щом началникът им е преценил, че така му отърва, да не се чудим, защо стадото го е ударило праз просото - както казват трънчаните, тъпа ли е теслата, тъп е и майстора?

  I Want To Believe
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK