Нови въпросителни около смъртта на лекаря от "Спешна помощ"

Нови въпросителни около смъртта на лекаря от "Спешна помощ"

© Надежда Чипева, КапиталСвидетелства на приятел на починалия преди ден от COVID-19 лекар от "Спешна помощ" д-р Юлиян Стамов поставят въпроса за безопасността на спешните медици и за реда, по който на самите тях се предоставя помощ, за да не се превръщат в жертви.


Пред Би Ти Ви д-р Робърт Михов, който работи в спешна болница в Лийдс, разказа, че Стамов се е заразил докато е оказвал помощ на пациент, извикал го заради сърдечното си заболяване. Затова екипът не е имал защитна екипировка. Когато пристигнал на адреса, чул пациента да кашля и така "му светва червена лампичка". Самият пациент - 55-годишен мъж, бил прегледан предишния ден в "Пирогов" и пуснат за домашно лечение, разказа д-р Михов. Състоянието му обаче е било много тежко, защото няколко часа по-късно починал. Стамов е съобщил на Михов това на 21 юни, а прегледът на пациента е бил предишния ден.


Приятелят на д-р Стамов е предоставил на телевизията видеосъобщение, изпратено му от него, което телевизията излъчи само със звук. От казаното от покойния медик следва, че колеги са му отказали да го закарат за тест и рентгенова снимка, въпреки че вече е имал симптоми. "Температурата е 37.8, чакам колегата да ме закара, ще му дам 20 лв., отказаха ми колеги линейка да ме закара дотам с температура и симптоматика, а на циганите не отказват ", се чува в съобщението.
Д-р Михов работи в спешната болница в Лийдс. Двамата поддържат близка приятелска връзка от млади, когато са започнали да практикуват медицинската професия в болницата в Ихтиман.


Говорителят на "Бърза помощ" Катя Сунгарска уточни в предаването, че екипът е разполагал с маски, ръкавици и дезинфектант. Специално защитно облекло не е носил, защото при повикването на линейката не са били съобщени симптоми на коронавирус, а на сърдечно заболяване - сърцебиене и високо кръвно налягане на пациент с 5 байпаса.


След като PCR тестът на починалия пациент излязъл положителен, е създадена организация за тестване на целия екип на 22 юни в 8 ч. Три часа по-рано д-р Стамов се обадил на колегите си с искане да го закарат в болница, за да му се направи и рентгенова снимка. Помолен е да изчака докато мине теста. Пазят се записи от тези разговори, каза Сунгарска.


По-рано през деня Катя Сунгарска коментира темата и пред БНТ без да са известни все още свидетелствата на д-р Михов и съдържанието на притежаваните от него записи.


"Когато става въпрос за COVID където и да е в София, екипът се връща в централата, облича се в защитни облекла и след това отива на адреса, взима пациента и го откарва в болницата, оттам се връща пак в централата, обеззаразява се, както и линейката, което отнема около 45 минути до час. При нашия тежък кадрови дефицит това е огромно предизвикателство", разказа Сунгарска пред БНТ.


"Някои хора не ни дават точна информация, те казват, че имат проблеми със сърцето, с кръвното, имат болки в гърдите, а като отиде екипът на място необезопасен, той се сблъсква със симптомите на коронавирус - температура, втрисане и т.н", допълни тя. И призова хората да бъдат максимално прецизни, за да могат да защитават екипите и те да не стават заразоносители. Хронологията на развитието на болестта у колегата си тя описа по следния начин пред БНТ: "Няколко дни лежи вкъщи, след това го транспортират с линейка до болницата, там също е около седмица, в сряда са го интубирали и в петък сутринта той си отиде".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK