Радомир ползва незаконно вода от 24 източника, съобщиха от екоминистерството

Радомир ползва незаконно вода от 24 източника, съобщиха от екоминистерството

© Красимир ЮскеселиевОтговорност на кмета на Радомир Пламен Алексиев е да организира дейности по почистване на каптажи, дренажи, сондажи, поддържане на водопреносна мрежа и намаляване на загубите и да извършва други дейности, свързани с водоснабдяването на града, съобщиха днес от Министерството на околната среда и водите. Уточнява се, че МОСВ не може да лиши Перник от вода заради това, че местната власт не извършила необходимото, за да ползва своите водоизточници.


Според министерството община Радомир може да използва 25 водоизточника (дренажи, извори и сондажни кладенци) с общ годишен лимит 4 610 600 кубика вода и дебит 146 л/сек. Срокът за преоформяне на разрешителните им обаче е изтекъл към 2004 г.


Единствено в момента законно водовземане има от извор "Сиреняците". От министерството посочват, че след като през 2004 г. е изтекъл срокът на действащите разрешителни, е било необходимо местната власт и ВиК да предприемат действия за подновяването им.
Подчертава се също, че ако МОСВ е изпълнявало стриктно буквата на закона и беше затворило незаконно използваните водоизточици, гражданите на Радомир и всички населени места от общината са щели да останат без вода още преди 16 години.


По повод постъпило искане от кмета на Радомир за възстановяване на аварийното водоподаване към града от каптаж "Врелото" посредством помпена станция "Крапец" от министерството посочват, че това е недопустимо, защото би нарушило притока към язовира "Студена".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK