От три дни ул. "Съборна" в София е пешеходна, но автомобилите са навсякъде

6 юли. Перпендикулярното паркиране на тротоара по ул. "Съборна" е забранено, защото там би трябвало да е пешеходна зона.

© Максим Караджов

6 юли. Перпендикулярното паркиране на тротоара по ул. "Съборна" е забранено, защото там би трябвало да е пешеходна зона.Централната софийска ул. "Съборна" от 4 юли е пешеходна, но и днес, три дни по-късно, автомобилите продължават да я владеят. Перпендикулярното паркиране на тротоара е забранено и там би трябвало да е пешеходна зона с пейки, според решението на Столичния общински съвет от 25 юни. С него бе приет проектът на общинските съветници Борис Бонев от "Спаси София", Силвия Христова и Зафир Зарков от ГЕРБ, с участието на главния архитект Здравко Здравков и на зам.-кмета по транспорта Кристиян Кръстев.


В участъка по ул. "Съборна" между ул. "Леге" и ул. "Цар Калоян" се разрешава паркиране само успоредно на южния тротоар (от страната на Софийската митрополия).


6 юли. Тази кашпа очевидно не е спряла автомобилното движение по ул."Съборна" в участъка от ул."Цар Калоян" до площад "Св. Неделя".

© Максим Караджов

6 юли. Тази кашпа очевидно не е спряла автомобилното движение по ул."Съборна" в участъка от ул."Цар Калоян" до площад "Св. Неделя".
В зоната от ул. "Леге" до Градската градина автомобилното движение е забранено, за което са поставени две големи кашпи. Разстоянието между тях обаче позволява да мине камион. Самият вход на градината щял да бъде открит като по ул. "Княз Александър I" се забрани паркирането в този участък. Наистина, парапетът по тротоара пред входа на градината е махнат, но не и паркиралите автомобили, които са си платили, защото там е синя зона.


От 4 юли е затворен за коли и пасажът по ул. "Съборна" между ул. "Цар Калоян" и площад "Св. Неделя". Кашпи блокират платното, като те се отместват само за коли със специален режим. Така пише в решението на общинския съвет, но реалността показва, че доста коли се чувстват специални и кашпата е поставена в края на уличното платно и не спира никого.


Подходът с автомобил към Софийската митрополия, където е резиденцията на патриарх Неофит, трябва да е уреден откъм бул. "Витоша" и площад "Св. Неделя" покрай Богословския факултет. Това обаче още не е направено.


"Дневник" попита Борис Бонев защо ул. "Съборна" реално още не е пешеходна.


"Просто никой не спазва знаците и няма полиция на място, за да въведе ред. Вчера звънях и виках полиция точно за това. В интерес на истината въпросът ще се реши след няколко дни, когато бъдат поставени кашпите", обеща той.


В проекта ул. "Съборна изглежда потънала в зеленине пешеходна зона

© Велко Ангелов

В проекта ул. "Съборна изглежда потънала в зеленине пешеходна зона


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK