Хелзинкският комитет: Промените срещу гражданския сектор сочат тревогата на властта

Хелзинкският комитет: Промените срещу гражданския сектор сочат тревогата на властта

© Георги КожухаровПредложенията за промени в Закона за юридическите лица с нестопанска цел, внесени от ВМРО, противоречат на Конституцията, правото на Европейския съюз и на международните договори, по които България е страна.


Това е становището на правозащитната организация Българския хелзинкски комитет (БХК), изпратено до парламента. Измененията предвиждат засилване на контрола на държавата над дейността на неправителствения сектор.


Според предложенията неправителствените организации (НПО), които получават финансиране от чужбина, ще трябва да декларират това пред Министерството на финансите, предлага се членовете на управителните съвети да подават декларации пред антикорупционната комисия, а Агенцията за държавна финансова инспекция, която е на подчинение на Министерството на финансите, да може да извършва проверки в организациите и да иска тяхното замразяване или заличаване, както и да налага глоби.
Според БХК приемането на предложените изменения ще доведе до тежко нарушаване на правото на сдружаване на българските граждани. "Самото внасяне на този законопроект издава голямата тревога на властта спрямо дейността на неправителствените организации, които са се превърнали в единствен коректив и единствен критик на нейната дейност", пишат от организацията. БХК представиха годишния си доклад миналата седмица, като в него специален акцент беше поставен именно върху засилващата се през последната година атака от страна на държавата спрямо неправителствения сектор.


Хелзинкският комитет призовават депутатите да не приемат предложенията, защото те възпроизвеждат всички основни текстове на приетия през 2017 г. от Унгария Закон за прозрачността на организациите.


"Решението на Съда на Европейския съюз (СЕС) от 18 юни 2020 г. по делото Европейската комисия срещу Унгария (Прозрачност при сдружаването) установи, че посочените разпоредби са в разрез със задълженията на държавите членки за гарантиране на свободата на движение на капитали, както и на правото на зачитане на личния и семейния живот, правото на защита на личните данни и правото на свободно сдружаване, закрепени от Хартата на основните права на Европейския съюз", цитират от организацията.


Според БХК, ако бъде приет в настоящия си вид, законопроектът ще влоши свободата на сдружаване в България и би станал предпоставка за осъждането и на България по подобие на Унгария.


Правозащитната организация отбелязва, че някои от текстовете предвиждат прекомерна административна тежест върху неправителствените организации. "Предлаганият строг режим на контрол върху финансовото състояние на НПО не съответства на тесния обхват на правомощията, които имат. Политическите партии, чиито решения и действия влияят в много по-голяма степен на обществото с дълготрайни последици, не са обвързани от подобен строг контрол на източника на финансиране на партията или на начините на разходване на средствата. Гражданите нямат свободен достъп до финансовите отчети на партиите, така, както имат до финансовите отчети на юридическите лица с нестопанска цел", отбелязват от БХК.


Вчера в интервю за "Дневник" ръководителят на правната програма на Програма "Достъп до обществена информация" адвокат Александър Кашъмов отбеляза, че закопроектът е дискриминационен и цели да постави гражданските организации в ситуации да бъдат контролирани от политиците, а трябва да е обратното.


От правозащитната организация критикуват и текстовете в законопроекта, насочени срещу Съвета за развитие на гражданското общество. "Ако бъдат приети предложенията би се обезсмислило съществуването на съвета, независимо как бъдат избирани неговите членове. Разпределянето на средства от държавния бюджет за неправителствени организации би останало изцяло на сянка, непрозрачно", пишат още от БХК.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2958 Неутрално

  Цитат:
  Според предложенията неправителствените организации (НПО), които получават финансиране от чужбина

  ----
  Я тука запознатите да кажат, понеже винаги даваме пример с най-демократичната от най-демократичните държави - САЩ, как е там.

  Да кажат - в САЩ искат ли инфо от НПО-тата дали получават финансиране от чужди държави или не искат?

  Чувал съм слухове, но не знам със сигурност.
  Пък и не е лошо редакцията да си направи труда - за да разберем - като САЩ ли сме иле не сме като САЩ?

 3. 3 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  Щом БХК не го харесват, значи предложението е добро!

  И не виждам нищо лошо в това, да са ясни източниците на финансиране на НПО при положение, че те се намесват и опитват да диктуват дневния ред на обществото. И да бъдат така добри да не ни размахват европейското право, защото част от него са също така и мерките срещу изпирането на пари. Какво лошо има в това да разберем, че БХК се финансира от Хизбула да речем?

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Не е никак приятно да ти осветят грантовете.
  Радвам се, че тези промени ще станат факт, нека се знае кой поръчва музиката.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Според предложенията НПО, които получават финансиране от чужбина, ще трябва да декларират това пред МФ, предлага се членовете на УС да подават декларации пред антикорупционната комисия, а АДФИ, която е на подчинение на МФ, да може да извършва проверки в организациите и да иска тяхното замразяване или заличаване, както и да налага глоби...."

  И най-вече АДФИ да извършва проверки, замразяване, заличаване, и разбира се ГЛОБИ. не толкова финансирането (което е по банков път, и изобщо не е скрито, но АДФИ да може да тормози, и евентуално да получи бакшиш.

 8. 8 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1037 Весело

  Цитат:Според предложенията неправителствените организации (НПО), които получават финансиране от чужбина----Я тука запознатите да кажат, понеже винаги даваме пример с най-демократичната от най-демократичните държави - САЩ, как е там.Да кажат - в САЩ искат ли инфо от НПО-тата дали получават финансиране от чужди държави или не искат?Чувал съм слухове, но не знам със сигурност.Пък и не е лошо редакцията да си направи труда - за да разберем - като САЩ ли сме иле не сме като САЩ?
  —цитат от коментар 2 на Аскет


  Ей сега популярно ще ти обяснят, че в САЩ искат инфо, ама САЩ са най-хипер-мега-демократичната държава, която е образец за истинска демокрация, та затова няма нужда от подобрение на демокрацията. Поради това всички НПО-та, финансирани от чужбина, могат само да развалят тази демокрация, и затуй трябва да се следят изкъсо.
  У нас - точно обратното. Толкова е зле положението, че дори и НПО, финансирано от ИГИЛ, може само да допринесе за развитието на демокрацията, върховенсвото на закона и свободата на словото. Всеки долар е ценен, Pecunia non olet са забелязали древните римляни.
  Затова там може и трябва, а тука - сакън!

  Знанието е сила, информацията - власт
 9. 9 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 848 Неутрално

  До коментар [#7] от "historama":

  Между другото АДФИ интересуват ли се кой финансира АТАКА, пък дори и ДПС ООД, ГЕРБ?

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Между другото има ли мнение на антикорупционната комисия откъде са пачките от по 50 000 евро (в брой) в чекмеджето на премиера?

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Защо пък в министерството на финансите?
  Нали си подават данъчните декларации?

  По-добре е в Министерството на Истината?

 14. 14 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1843 Весело

  До коментар [#2] от "Аскет":

  Определено изискванията към НПО-тата финансирани от чужбина са... хм... недемократичми според БХК:

  https://www.justice.gov/nsd-fara

  Panta rhei....
 15. 15 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1843 Весело

  'Според предложенията неправителствените организации (НПО), които получават финансиране от чужбина, ще трябва да декларират това пред Министерството на финансите, предлага се членовете на управителните съвети да подават декларации пред антикорупционната комисия, а Агенцията за държавна финансова инспекция, която е на подчинение на Министерството на финансите, да може да извършва проверки в организациите и да иска тяхното замразяване или заличаване, както и да налага глоби.

  След като НПО-тата са юридически субект, защо те не трябва да подлежат на контрол от страна на държавата?
  Ми ако някое НПО се финансира примерно от съмнителни саудитски фондации, какво правим.
  Нищо не намеквам, но след като водещата демокрация в света е наложила такъв режим, вероятно има някаква причина за това, нали Кънев?

  Panta rhei....
 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Какво искаш от хора без мозък. Те толкова могат.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 289 Неутрално

  НАЛИ ОНЯ ОТ ПАНЕЛКАТА КЪНЕФФ ВСИЧЧКО ДЕКЛАРИРАЛ.КОЕ ВИ ПЛАШИ?СПОКО НАЛИ ЩЕ ИЗСВЕТЛЯТ И РУСОФИЛИТЕ И КАМЧИЯ,ДА НЕ ГИ ЗАЩИТАВАТЕ СЕГА И ДА ОТМЕНИТЕ И ЗАБРАНАТА НА СЪДИЯ МИТАЛОФФ?А ОЦАПАХТЕ ЛИ КАЛНИКА ЧЕСТНИТЕ НПО-ТА?

 20. 20 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  Анти-българи, много ли ви е важно да скриете откъде ви финансират, а ??! Тук специално съм напълно ЗА деклариране откъде идват мръсните ви пари. Говорите за прозрачност, а самите вие не сте прозрачни, анти-българи.

 21. 21 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1037 Весело

  Между другото има ли мнение на антикорупционната комисия откъде са пачките от по 50 000 евро (в брой) в чекмеджето на премиера?
  —цитат от коментар 11 на historama


  Има, има - от буйното въображение на едни глави, кухи като гъдулки.

  Знанието е сила, информацията - власт
 22. 22 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1146 Любопитно

  "Предлаганият строг режим на контрол върху финансовото състояние на НПО не съответства на тесния обхват на правомощията, които имат."

  Хм,ТУК ли ви стяга чепика?

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА Ако срещу Радев се яви г-н/жа "ФИЛАНКИШИЯТА",аз ще гласувам за втория!
 23. 23 Профил на Сър Джон
  Сър Джон
  Рейтинг: 24 Весело

  Само да припомним една интересна случка - през 2014 НАП тръгна да проверява БХК - за първи(ПЪРВИ!!!!) път от създаването на бхк през 1992.

  Другарите от бхк ореваха орталъка, че това било форма на репресия :), понеже проверката била неочаквана, а не планирана!
  Значи от една страна имаме гръмогласни грантаджии ревящи нонстоп за прозрачност нявсякъде, от друга страна същите тези се притесняват и не искат да имат много работа с данъчните!
  И още един много интересен факт - Международната хелзинкска федерация се саморазпуска през 2007. А 2008 финансовият и мениджър - Райнер Таненбергер - е осъден за присвояване :)

  Истински радетели за свободи и права са хелзинкците, спор нямя! И нашите и те :) :) :)

  "Хубава работа, ама либерална" - организацията на "Да, България" в Столипиново
 24. 24 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 289 Любопитно

  По-скоро следва да се почне от самата абревиатура НПО или неправителствена организация. НПО са абсолютно всички търговски дружества, за които няма нито време, нито място да описвам на какъв режим са подложени, като се почне от регистрация, мине се през данъчно облагане, проверки от всевъзможни държавни институции и така нататък. Пък и не виждам защо дори и само от гледна точка на мерките за изпиране на мръсни пари, въпросните НПО да не декларират, кой ги финансира. Ако навлезем и в темата за социалните услуги, което си е чиста стопанска дейност, не виждам от БХК от какво се възмущават.

 25. 25 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 848 Неутрално
  До 21 от "pag": Има, има -

  Има едни 7-8 пачки по 50 000 евро, и никой не оспорва истинността на снимката, а се оспорва фотографът имал и е правото да снима? Заедно с кюлчета злато и пистолет - все едно това е шкафчето на Ал Капоне, а не на премиер-министъра.

 26. 26 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  До 21 от "pag": Има, има - Има едни 7-8 пачки по 50 000 евро, и никой не оспорва истинността на снимката, а се оспорва фотографът имал и е правото да снима? Заедно с кюлчета злато и пистолет - все едно това е шкафчето на Ал Капоне, а не на премиер-министъра.
  —цитат от коментар 25 на historama


  И уискито да не забравиш да споменеш.От БОЕЦ вече проверяват серейния номер на всяка една банкнота от пачките,чистотата на златото в кюлчетата и оригинално ли е уискито или ментак.Всичко това те правят по снимката,чиято истиннос никой не оспорво.Станат ли готови резултатите,веднага ща дадат пресконференция.

 27. 27 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  От Статията "Александър Кашъмов отбеляза, че закопроектът е дискриминационен и цели да постави гражданските организации в ситуации да бъдат контролирани от политиците, а трябва да е обратното."

  Ще ме прощава уважаемият адвокат, но граждансикте организации ТРАБВА да бъдат контролирани от политиците. И логиката е много ясна: политиците поне на теория се контролират чрез избори. Т.е. над тях е т.н. демократичен изборен контрол.
  От своя страна "гражданската" организация не е изборна, т.е. няма контрол на граждани над себе си. За това трябва да се подчинява на законите и да бъде "контролирана" от изборните политици.
  Иначе се получава парадаксът на избори да се избират политици, които после попадат под "контрола" на някаква "неправителствена организация" която нито е отговорна пред някой нито и избирана от някой.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 28. 28 Профил на 88
  88
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Щом новите болшевики и защитници на робството, проституцията и всякакви престъпници, реват, значи нещата отиват на добре.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 29. 29 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#2] от "Аскет":

  Ами в САЩ, доколкото помня, имаха един закон FARA, чрез който ако получаваш грантове от чужбина тогава властта те "брандира" като "чуждестранен агент"

  Бог да благослови Америка за България!
 30. 30 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1037 Весело

  До 21 от "pag": Има, има - Има едни 7-8 пачки по 50 000 евро, и никой не оспорва истинността на снимката, а се оспорва фотографът имал и е правото да снима? Заедно с кюлчета злато и пистолет - все едно това е шкафчето на Ал Капоне, а не на премиер-министъра.
  —цитат от коментар 25 на historama


  Аз пък видях 700-800 пачки по 500 хил. евро, двайсетина кюлчета злато по 10 кила едното (минимум), картечница, гранатомет и ПЗРК за дронове, а през прозореца се виждаше бронетранспортьор и два Ф-16 от новите, заредени с ракети срещу дронове!
  И никой не оспорва истинността на това! Значи е вярно! Ей ся експертите ше извадят експертизата, да!

  Знанието е сила, информацията - власт
 31. 31 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До 21 от "pag": Има, има - Има едни 7-8 пачки по 50 000 евро, и никой не оспорва истинността на снимката, а се оспорва фотографът имал и е правото да снима? Заедно с кюлчета злато и пистолет - все едно това е шкафчето на Ал Капоне, а не на премиер-министъра.
  —цитат от коментар 25 на historama


  премирът Бойко, в Брюксел даже не е и господин.
  Бодигардът Бойко

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK