Бившият кмет на Созопол Панайот Рейзи е даден на съд за присвояване на над 2 млн. лв.

Панайот Рейзи

© Анелия Николова

Панайот РейзиСофийската градска прокуратура внесе в съда обвинителния акт срещу бившия кмет на Созопол Панайот Рейзи и служители на общината за незаконно присвояване на над 2 млн. лева.


Разследването срещу Панайот Рейзи, главния счетоводител Златка Мусева, касиера Елена Димитрова, директорът на дирекция "Техническа" Христо Христов и бизнесмена Венцислав Петров започна след сигнал от търговско дружество "Строй 2014" ЕООД. Досъдебното производство първоначално се водеше от Окръжната прокуратура във Велико Търново, но впоследствие бе прехвърлено към обвинителите от Бургас, а след това с постановление на главния прокурор бе взето на специален надзор от Софийската градска прокуратура.


Според прокуратурата в периода 2014 г. - 2017 г. кметът и подчинените му са нарушили служебните си задължения, като са възлагали строително-монтажни и ремонтни дейности на различни търговски дружества, собственост на социално слаби. Вместо по сметките на фирмите парите са превеждани на физическо лице с инициали С. Г. По този начин се целяло набавяне за себе си и за другиго имотна облага, посочва прокуратурата.
Според държавното обвинение те са присвоили сумата от 2 140 156.07 лева, собственост на община Созопол.


Директорът на дирекция "Техническа" в общината Христо Христов е инициирал необходимостта от строително-монтажни работи - почистване на дерета, полагане на чакъл, ремонт на улици, както и премахване на последствията от наводненията през 2014 г. Сключвани са договори, а издадените за извършените работи документи били неистински, се посочва в обвинителния акт. Документите са съставени от касиера на общината Елена Димитрова, но не били подписани от представители на фирмите, извършили строително-монтажните работи, посочват още от прокуратурата.


Кметът на Созопол Панайот Рейзи бе окончателно отстранен от длъжност на 16 април 2019 г. с решение на Апелативния специализиран съд. Заради повдигнатите обвинения тогава бе отстранена и главната счетоводителка на общината Златка Мусева.


На всички обвиняеми е наложена мярка за неотклонение "подписка", посочват от поркуратурата. Предстои съдът да се произнесе за насрочване на делото.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK