Кой пази морския сарай на Ахмед Доган

Май 2019 г. - Доган отива да гласува на европейските избори, охраняван от НСО. Съпровождащите го поразително приличат на гардовете на плажа до частната му вила в Росенец.

© Юлия Лазарова

Май 2019 г. - Доган отива да гласува на европейските избори, охраняван от НСО. Съпровождащите го поразително приличат на гардовете на плажа до частната му вила в Росенец.Държавната брегова ивица на нос Чукалята в парка "Росенец", южно от Бургас, е недостъпна за граждани. Това беше демонстрирано на живо от активисти от "Демократична България" във вторник (7 юли). Съпредседателят на обединението Христо Иванов, Иво Мирчев от "Да, България" и бургаският общински съветник Димитър Найденов срещнаха съпротива при слизането си на държавния плаж от надуваема лодка. Те бяха посрещнати от група анонимни въоръжени гардове в плажно облекло, които им наредиха да напуснат "пристанището" веднага и обясниха, че "акваторията е частна територия".


Тримата представители на "Демократична България" бяха избутани няколко пъти обратно в морето, агресивно предупреждавани да се махнат, чу се и заплаха, че ще им бъде спукана лодката и ще "останат тук" - във водата (Вижте видеото). Въпреки настоятелните подканяния нито един от охранителите не се легитимира. Здравите физически мъже


не отговориха на въпроса дали са служители на Националната служба за охрана (НСО), но и не отрекоха
От пресцентъра на НСО също отказаха да отговорят това нейни служители ли са и въз основа на какви заповеди и документи действат по този начин. В краткото си съобщение до медиите службата заяви, че "отказва да бъде въвличана в политически акции, независимо от техните подбуди", и добави, че охраняваните от нея обекти са публично известни, тъй като са изброени в Правилника за прилагане на Закона за НСО. Справка в посочения текст от нормативния акт показва, че резиденцията на Доган, както и плажове, независимо дали са държавни или частни, не са сред изчерпателно изброените обекти. От отговора се подразбира, че НСО отрича да охранява това място. Ако обаче охраняват лице, което пребивава на мястото - въпросите са какви и до къде са правомощията им. Доган обаче не се виждаше на плажа, а охранителите само настояваха, че това е часта собственост - тоест оставяха впечатлението, че пазят нея, а не някого физически.


Странно е, че държавната служба за охрана вижда политическа акция в случилото се, а не осъзнава гражданското и юридическото значение на очевидното закононарушение. Както отбеляза читател във форума на "Дневник" - акостиралите с лодката имаха късмет, защото Христо Иванов е публично лице. Ако там бяха слезли непознати хора, можеха да пострадат доста по-тежко.


Президентът също се дистанцира от случая, като заяви чрез пресслужбата си, че той единствено назначавава началника на НСО по предложение на правителството и утвърждава основните структурни звена и общия числен състав. Той подчерта, че решението кой да бъде охраняван се взима от изпълнителната власт - чрез комисията с участие на шефовете на НСО и на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), и на главния секретар на МВР.


Удивително е, че и ръководството на НСО, и президентът не дадоха никакъв знак, че смятат да направят проверка на случилото се.


"Дневник" изпрати въпроси на НСО, на които чака конкретни отговори:


1. Служители на НСО охраняват ли Ахмед Доган на базата на решение на комисията, която по Закона за НСО може да определя охрана и за лица, които не заемат висши държавни длъжности?


2. Служители на НСО, които охраняват Ахмед Доган по закон, намират ли се на 7 юли в резиденцията му в Росенец на черноморския нос Чукалята?


3. Потвърждава ли ръководството на НСО, че поне двама от гардовете, които видно от видео във "Фейсбук" не позволяват на граждани да посетят плаж - изключителна държавна собственост, са служители на НСО и са назначени да охраняват Ахмед Доган?


4. На какво основание от Закона за НСО служители й охраняват плаж, за който твърдят, че е частен, след като според Правилника към Закона за НСО този плаж не влиза в охраняваните от службата обекти?


5. На какво основание охранители от НСО изблъскват граждани от публична държавна собственост?


6. Какво ще предприеме ръководството на НСО по повод инцидента на плажа в Росенец?


Кой пази морския сарай на Ахмед Доган


Публикация на "Капитал" даде част от отговорите на въпросите, по които НСО мълчи: "В чл. 25 и чл. 26 на Закона за НСО, в раздел "Охраняеми обекти" се казва, че " (1) Националната служба за охрана охранява обекти и прилежащите към тях площи, в които пребивава лице, на което е предоставена охрана по този закон. Какъвто очевидно е случаят с морските сараи на Доган.


Пак там, в чл. 26 (1) пише:" При повишена степен на застрашеност на охраняем обект комисията по чл. 23 може да реши в непосредствена близост до него да бъде обособена охраняема зона, ползваща се с режима на охраняемия обект, в която достъпът да бъде ограничен или забранен." В алинея (2) се уточнява: "Границите на охраняемата зона по ал. 1 се обозначават по подходящ и разбираем за гражданите начин."


Няма информация дали в случая с Доган е приложена тази хипотеза, но и в това може да се намери потвърждение, че охранителите са от НСО.


Но дори държавният плаж да е отцепен по законна причина, от поведението на гардовете не се разбра да представляват държавата и закона. Липсваха всякакви означения за охранявана зона, никой не се легитимира и не обясни за какво става дума.Докато по високите етажи на властта всячески се дистанцираха от случая, потребители в социалните мрежи започнаха да сравняват снимки на охранителите на плажа и снимките от последните две публични явявания на Ахмед Доган - на европейските избори миналата пролет и на местните избори миналата есен, за което се знае, че е охраняван от НСО. Според масово споделяните мнения тримата гардове, които го съпровождат до урната, поразително приличат на трима от "спасителите на плажа", които посрещат активистите на "Демократична България".


Във "Фейсбук" освен масовото възмущение от случката - като илюстрация на превзетата държава, се появиха и шеги.Софиянец организира и събитието "Масово ходене на охраняем плаж" в събота от 9 до 18 ч в залива Росенец.


Кой пази морския сарай на Ахмед Доган


С колаж се включи и Валдес Радев:


"Планетата на маймуните"

© Валдес Радев, Фейсбук

"Планетата на маймуните"


Всеобщо възмущение предизвика и поведението на двамата полицаи от Четвърто РПУ в Бургас, повикани от активистите на "Демократична България". Вместо да проверят агресивните охранители, двамата униформени половин се взираха дълго в документите на нападнатите и с половин уста ги поканиха да подадат жалба срещу хората, които така и не си пролича във видеото дали се легитимираха.


В крайна сметка полицаите са проверили личните документи на гардовете, съобщи за "Дневник" Христо Иванов. Той е подал жалба в полицията срещу неизвестни лица, но МВР разполага с имената им.


Какво отговори премиерът Бойко Борисов на въпроси на "Дневник" бил ли е в комплекса на Доган - тук.
Всичко за опита на представители на "Демократична България" да посетят плажа - тук


Съкратена версия на видеото с ключови моменти, направена от потребителя Теодор Михайлов във фейсбук:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK