Съдът остави в ареста шофьора, предизвикал катастрофата с Милен Цветков

Журналистът Милен Цветков загина в катастрофата на кръстовището пред мол "Парадайс" на 19 април.

© Булфото

Журналистът Милен Цветков загина в катастрофата на кръстовището пред мол "Парадайс" на 19 април.Шофьорът Кристиан Николов, който е обвинен, че умишлено е причинил смъртта на телевизионния водещ Милен Цветков на Великден на 19 април, остава с най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража. Това реши състав на Софийския градски съд с председател Николай Младенов, но решението може да се обжалва пред апелативния съд и не е окончателно. В началото на заседанието Кристиан Николов заяви във видеоконферентен разговор, че не желае да участва в заседанието и връзката с него бе прекъсната.


Според съда има достатъчно доказателства, които уличават водача в престъплението, за което му е повдигнато тежкото обвинение - за умишлено причиняване на смърт, като случаят е особено тежък. След като на 22 април късно вечерта друг състав на СГС остави Николов в ареста, а защитата се отказа да обжалва това решение, прокуратурата и разследващите са работили активно по делото. До момента са събрани 16 тома материали, разпитани много свидетели, има готови заключения на експертизи и са назначени други две експертизи, а заключенията им се очакват.


Макар че и днес, и преди месеци след катастрофата Николов и защитата му твърдят, че ще съдействат на разследващите, съдът представи писмо от вещите лица, назначени да изготвят съдебно-психиатрична и психологична експертиза. В него те твърдят, че шофьорът на джипа "Ауди" Q7 е отказвал да говори с тях и не е бил прегледан.
В мотивите си магистратите припомниха, че той не е длъжен да съдейства, но прави впечатление разминаването между заявената готовност да сътрудничи и действията му на практика.


Съдия Николай Младенов обясни, че по обвинението, което му е повдигнато - за умишлено причиняване на катастрофата, има два варианта за умисъл - пряк и евентуален. "Актуалното обвинение е за умисъл, но не се уточнява какъв точно. Съдът приема, че е евентуален, защото липсват данни за познанство между пострадалия Милен Цветков и шофьора", посочи в мотивите си съдът.


Шофирал с 99 км/ч по време на удара, няма спирачен път


Случаят е особено тежък и до момента има данни, че с действията си Николов е застрашил живота и на други участници в движението, включително и на пешеходци. Освен това според магистратите не може да се приеме, че Николов направил нещо, за да предотврати сблъсъка. Той е седнал зад волана след употреба на наркотични вещества и е разчитал единствено на шанса, че няма да последва удар. Освен това според доказателствата по делото и заключенията на експертизите джипът се е движил със скорост 98-99 км/ч в момента на удара.


Очевидците и записите от видеокамерите показват, че Николов не само не е намалил скоростта, но е продължил да се движи бързо със скорост два пъти над позволената за този участък от 50 км/ч и при червен светофар и спрели пред него автомобили.


Екипът на спешна помощ е документирал и какво се е случило, след като свидетели разказали, че Милен Цветков говорел, сам стъпил извън автомобила. Според екипа на спешна помощ обаче смъртта му е настъпила бързо и е била неизбежна заради травмите, които е получил при удара. Лекарите посочват, че са получили сигнал за инцидента точно в 18:18 ч. на 19 април. Няколко минути по-късно, в 18:23 ч., екипът е на мястото на катастрофата, където е установено, че журналистът и телевизионен водещ не е бил контактен и в съзнание. Лекарите са му били инжекции с атропин и адреналин, опитали са да го спасят, като са останали на мястото около 5-6 минути.


При транспортирането към "Пирогов" Милен Цветков не е имал жизнени показатели, а смъртта му е констатирана в 18:45 ч. Според експертизата опитите за помощ - професионална и непрофесионална, не са се отразили нито положително, нито негативно на състоянието на журналиста.


Според съда, ако бъде освободен с по-лека мярка за неотклонение, има опасност Николов да извърши друго престъпление. Наказанието, което законът предвижда по това обвинение, е от 15 до 20 г. и доживотен затвор. Съдия Младенов посочи, че дори и само възможността за такова тежко наказание би могла да го мотивира да се укрие.


Дни след катастрофата кръстовището пред мол "Парадайс", където загина журналистът Милен Цветков, бе отрупано с цветя в негова памет.

© Велко Ангелов

Дни след катастрофата кръстовището пред мол "Парадайс", където загина журналистът Милен Цветков, бе отрупано с цветя в негова памет.


В искането си за по-лека мярка за неотклонение адвокат Лъчезар Таков обясни, че инцидентът е предизвикал силен обществен отзвук, довел е до изключително тежко обвинение, безпрецедентно до този момент. Той цитира и решения на Европейския съд по правата на човека, според които мярката за неотклонение не трябва да се превръща в необоснована репресия.


През април след първоначалното произнасяне на съда и острата обществена реакция защитата на Николов не е поискала да обжалва ареста, за да даде възможност на разследващите да съберат всички доказателства по делото. Сега обаче адвокат Таков, а и прокуратурата, обясниха, че разследването върви към финал и се очакват единствено заключенията на експертизи.


Според Таков няма опасност клиентът му да извърши престъпление, нито пък да се укрие, защото има постоянен адрес и семейството му живее в София. Защитникът цитира показанията на двама свидетели, които твърдят, че той не е употребявал наркотици системно. От думите на защитника се разбра и че нито в автомобила, нито в дома му са намерени наркотици, но прокурор Иван Кучиев обясни, че от жилището му е иззета метална кутия, а експертиза е показала, че в нея са държани кокаин и амфетамини.


Според адвокат Таков местоположението му може да бъде контролирано от разследващите, ако Николов бъде освободен под домашен арест, а срокът на регламентираното по закон задържане от 2 месеца вече е изтекъл. Освен това адвокатът посочи и че заради коронавируса и увеличаващия се брой болни никой не може да прогнозира кога ще започне делото в съдебна фаза.


ДНК експертиза доказала, че Николов е бил зад волана на джипа


Прокурор Кучиев подчерта, че няма основание Николов да бъде освободен с по-лека мярка. Той обясни, че категорично е установено от свидетелски показания, че 22-годишният шофьор е управлявал джипа в момента на удара и това се доказва от показанията на поне 7 свидетели, които са разказали пред разследващите за катастрофата. Изготвени са и заключения на видеотехнически експертизи, според които на предната дясна седалка на автомобила е идентифициран синът на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов - Георги Иванов, а Симона Богданова се е возила на задната дясна седалка.


Свидетели разказват и че веднага след удара Симона е обяснила пред всеки от тях кой къде е пътувал. Николов също е заявил, че е управлявал джипа. Изготвени са и съдебномедицински експертизи на базата на ДНК профилиране, което е установило ДНК материал на Кристиан Николов по скоростния лост, предната лява въздушна възглавница, колана и дръжките на шофьорската врата. По същия метод, с ДНК анализ е установено и къде са седели другите пътници в джипа.


Видеотехническата експертиза е показала, че джипът "Ауди" е бил технически изправен преди катастрофата и Николов е имал възможност да го управлява, включително и да спре. От заключенията на експертите обаче се вижда, че през последните 16-17 метра преди удара скоростта е била около 98-99 км/ч. На мястото не са установени никакви спирачни следи. Лъчезар Иванов е разказал, че джипа се е движил равномерно и дори ускорявал.


Прокуратурата подробно аргументира и защо е повдигнала обвинение за умишлено причиняване на катастрофата. Според държавното обвинение Николов е разчитал само и единствено на шанса. Приближавайки към кръстовището той е можел да види както червения светофар, така и спрелия пред него автомобил на Милен Цветков, но въпреки всичко е игнорирал това и е ускорявал.

"Това кръстовище е едно от най-натоварените, обичайно в тази част от денонощието то е много оживено и минават и пешеходци. С такъв масивен автомобил, с висока скорост, има възможност да причини смъртта на множество хора. Не е предприел никакви мерки за предотвратяване на удара. Той е употребил високорискови наркотични вещества, съзнавал е риска да бъде повлиян от тях. Разчитал е само и единствено на шанса да не се случи нищо", заяви прокурор Кучиев.

По думите му шофьорът е съзнавал опасностите, обективно е застрашил живота и здравето на много други хора, които са били на кръстовището и само по една случайност те не са били засегнати. Според държавното обвинение Николов само заявява, че ще съдейства на разследващите, но на практика това не е така, тъй като още в началото е отказал да даде ДНК материал за експертизата, отказал е да участва в разпознаване, а когато експерти са отишли при него в ареста, е заявил, че има стомашно разстройство, не се чувства добре и няма да съдейства.


Прокуратурата е убедена и че има риск той да се укрие, тъй като на практика живее и учи в Германия, а освен това разполага с достатъчно средства и възможности да избяга от България, ако не бъде под стража.


Как стана катастрофата - четете тук
Какво означава и до какво може да доведе по-тежкото обвинение - четете тук
Какво се знае за тежкия инцидент, участниците и реакцията на институциите - тук
Видеокадри от удара и минутите след това - тук и тук

Друго видео от охранителни камери гледайте тук
Повече за арестите четете тук.
Как е купен джипът, блъснал колата на журналиста четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  Какъв арест- защо не е в затвора ????
  Правосъдието ни е на ниво Централна Африка!!!

 2. 2 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Той въобще не се е надявал.Просто айдукатите му са искали да прочетат делото-за да не го крият разследващите.Те обаче си го знаят и дърпат най-важните докименти и ги крият в чекмеджето.Едвам после ги "намират"

 3. 3 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 369 Неутрално

  Ако споминалият се не беше Милен Цветков,
  лицемерите да са забравили до сега за случая.

 4. 4 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  ОМГ!

  3 месеца са минали почти и сега решили да го оставят в ареста!!?? В каква държава и с какво правосъдие живеем?

  Това е процес за 3 дена, не 3 месеца. По бързата процедура. Има камери, има свидетели, има отпечатъци върху волана. След една седмица тоя хубавец трябва да търка наровете вече.

  Нямам думи!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  След една седмица тоя хубавец трябва да търка наровете вече. Нямам думи!
  —цитат от коментар 4 на БМЗ


  Трябваше, исках да напиша.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4003 Неутрално

  Този път са си свършили добре работата.
  А адвоката на обвиняемия да лъже по толкова безсрамен начин, говори за нимото му:
  " От думите на защитникът се разбра и че нито в автомобила, нито в дома му са намерени наркотици, но прокурор Иван Кучиев обясни, че от жилището му е иззета метална кутия, а експертиза е показала, че в нея са държани кокаин и амфетамини."

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 9. 9 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4566 Любопитно

  16 тома доказателства? Защо имам чувството, че това се прави тенденциозно? Сега "защитата" ще чета всяка страница по 20 пъти и ще оспорва всяка дума по 100 пъти, т е това дело ще се проточи с години. Пиян, дрогиран, с превишена скорост, на червен светофар и всичко това заснето от камери от няколко различни позиции. и като резултат починал човек.... какво точно им трябва повече на прокурорите и съда , за да го приберат на топло поне за едно 10 години???

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 10. 10 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  Връзкарчето този път удари на камък. А Бае Ставри доволно потърква ръце👏

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Продължават си комунистическите практики, за определени хора законите да не важат.

  ДБ=БКП
 13. 13 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1812 Гневно

  До коментар [#5] от "Тюфлекчия":

  Иронията и сарказмът изискват ниво, което очевидно изобщо не притежавате!
  Естественият ред е в затвора да се пребивава след завършен съдебен процес и влязла в сила присъда. Само че КОГА ще се случи това при нашето правосъдие и при възможните процедурни хватки и адвокатски врътки?
  Нали прочетохте колко пъти въпросният прави на луди съдебните и медицински експерти?
  Вас това кефи ли Ви? Или просто неуспешно се опитвате да се правите на интересен?

 14. 14 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Очаквано от обществото, добре свършена работа

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 595 Разстроено

  Гледам "Алтернатива" и всеки път се питам, а какъв въпрос щеше да зададе Милен.

  Чудя се също, защо млад човек си е сложил такъв грях на душата, да лиши хиляди, като мен, за които Милен беше уникален журналист и водещ.

  Дано съдът не замотае и това дело.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5372 Неутрално

  Как скоростта е определиха точно 99 км/час, а не например 101

 20. 20 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1991 Неутрално

  Само на мен ли ми прави впечатление.... съдът разпитва Кристиян по видеоконферентна връзка.... значи може! А за Цветан Василев по КТБ не може???

  Русия- проказата на планетата Земя.
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на stanimirkou
  stanimirkou
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Досега трябваше да е в затвора и с присъда!

 26. 26 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 972 Гневно

  Дано не му се размине на малкия наркоман. Че утре ще е на свобода и ще гази вашето дете.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  Съдът приема, че е евентуален, защото липсват данни за познанство между пострадалия Милен Цветков и шофьора", посочи в мотивите си съдът.
  ------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Това са парадоксални мотиви
  Абсурдни мотиви са
  Когато аз се прицеля с огнестрелно оръжие
  в човек когото не познавам и стрелям в него
  моят умисъл е пряк защото целта ми е да убия
  а не да се запознавам с непознат
  Този така наречен Съд да иде да се гръмне

 29. 29 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 39 Неутрално

  То остава и да го пуснат и той да духне към Дубай.

 30. 30 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  Съдът приема, че е евентуален, защото липсват данни за познанство между пострадалия Милен Цветков и шофьора", посочи в мотивите си съдът.------------------------------------------------------------------------------------------------------Това са парадоксални мотивиАбсурдни мотиви саКогато аз се прицеля с огнестрелно оръжиев човек когото не познавам и стрелям в негомоят умисъл е пряк защото целта ми е да убияа не да се запознавам с непознатТози така наречен Съд да иде да се гръмне
  —цитат от коментар 28 на Hawaii


  Тук умисълът е евентуален а не пряк
  по причина не че шофьорът на джипа не е познавал М Цветков
  а защото е трябвало да предполага че движейки се с такава
  убийствена скорост с такъв тежък джип би могъл да убие
  било пешеходец било возещи се в друга кола хора

 31. 31 Профил на vucoff
  vucoff
  Рейтинг: 279 Гневно

  До живот за наркомана!

 32. 32 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  "Според съда, ако бъде освободен с по-лека мярка за неотклонение, има опасност Николов да извърши друго престъпление. "

  Не че има опасност, а лекето направо ще духне нанякъде.

  Panta rhei....
 33. 33 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2368 Неутрално

  Майка му вероятно не е позволила да започнат да го лекуват от наркозависимостта и ....разлигавянето му от нея и таткото !

 34. 34 Профил на laskovf
  laskovf
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Ако го пуснат, ще го линчуват и ще стане бунт!

 35. 35 Профил на simko4
  simko4
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Дори не ми е ясно, защо се коментира това. Много ясно, че ще остане в ареста, после в затвора и после в някой гроб.

 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  За тези три месеца вече трябваше да получи и присъда. В този случай всичко е ясно.

 37. 37 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  Това не е шофьор. Шофоьор е професия.

 38. 38 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2261 Весело

  До коментар [#13] от "selqnin":

  Като не можеш едно нещо (ирония и сарказъм) защо се мъчиш? Коментарът ти не издава никаква ирония, а обикновената ти злоба, с която се характеризираш във форума. Поради което реших, че наистина искаш да го бяха вкарали директно в затвора. Следващия път се постарай повечко.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK