Съдът остави в ареста шофьора, предизвикал катастрофата с Милен Цветков

Журналистът Милен Цветков загина в катастрофата на кръстовището пред мол "Парадайс" на 19 април.

© Булфото

Журналистът Милен Цветков загина в катастрофата на кръстовището пред мол "Парадайс" на 19 април.Шофьорът Кристиан Николов, който е обвинен, че умишлено е причинил смъртта на телевизионния водещ Милен Цветков на Великден на 19 април, остава с най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража. Това реши състав на Софийския градски съд с председател Николай Младенов, но решението може да се обжалва пред апелативния съд и не е окончателно. В началото на заседанието Кристиан Николов заяви във видеоконферентен разговор, че не желае да участва в заседанието и връзката с него бе прекъсната.


Според съда има достатъчно доказателства, които уличават водача в престъплението, за което му е повдигнато тежкото обвинение - за умишлено причиняване на смърт, като случаят е особено тежък. След като на 22 април късно вечерта друг състав на СГС остави Николов в ареста, а защитата се отказа да обжалва това решение, прокуратурата и разследващите са работили активно по делото. До момента са събрани 16 тома материали, разпитани много свидетели, има готови заключения на експертизи и са назначени други две експертизи, а заключенията им се очакват.


Макар че и днес, и преди месеци след катастрофата Николов и защитата му твърдят, че ще съдействат на разследващите, съдът представи писмо от вещите лица, назначени да изготвят съдебно-психиатрична и психологична експертиза. В него те твърдят, че шофьорът на джипа "Ауди" Q7 е отказвал да говори с тях и не е бил прегледан.
В мотивите си магистратите припомниха, че той не е длъжен да съдейства, но прави впечатление разминаването между заявената готовност да сътрудничи и действията му на практика.


Съдия Николай Младенов обясни, че по обвинението, което му е повдигнато - за умишлено причиняване на катастрофата, има два варианта за умисъл - пряк и евентуален. "Актуалното обвинение е за умисъл, но не се уточнява какъв точно. Съдът приема, че е евентуален, защото липсват данни за познанство между пострадалия Милен Цветков и шофьора", посочи в мотивите си съдът.


Шофирал с 99 км/ч по време на удара, няма спирачен път


Случаят е особено тежък и до момента има данни, че с действията си Николов е застрашил живота и на други участници в движението, включително и на пешеходци. Освен това според магистратите не може да се приеме, че Николов направил нещо, за да предотврати сблъсъка. Той е седнал зад волана след употреба на наркотични вещества и е разчитал единствено на шанса, че няма да последва удар. Освен това според доказателствата по делото и заключенията на експертизите джипът се е движил със скорост 98-99 км/ч в момента на удара.


Очевидците и записите от видеокамерите показват, че Николов не само не е намалил скоростта, но е продължил да се движи бързо със скорост два пъти над позволената за този участък от 50 км/ч и при червен светофар и спрели пред него автомобили.


Екипът на спешна помощ е документирал и какво се е случило, след като свидетели разказали, че Милен Цветков говорел, сам стъпил извън автомобила. Според екипа на спешна помощ обаче смъртта му е настъпила бързо и е била неизбежна заради травмите, които е получил при удара. Лекарите посочват, че са получили сигнал за инцидента точно в 18:18 ч. на 19 април. Няколко минути по-късно, в 18:23 ч., екипът е на мястото на катастрофата, където е установено, че журналистът и телевизионен водещ не е бил контактен и в съзнание. Лекарите са му били инжекции с атропин и адреналин, опитали са да го спасят, като са останали на мястото около 5-6 минути.


При транспортирането към "Пирогов" Милен Цветков не е имал жизнени показатели, а смъртта му е констатирана в 18:45 ч. Според експертизата опитите за помощ - професионална и непрофесионална, не са се отразили нито положително, нито негативно на състоянието на журналиста.


Според съда, ако бъде освободен с по-лека мярка за неотклонение, има опасност Николов да извърши друго престъпление. Наказанието, което законът предвижда по това обвинение, е от 15 до 20 г. и доживотен затвор. Съдия Младенов посочи, че дори и само възможността за такова тежко наказание би могла да го мотивира да се укрие.


Дни след катастрофата кръстовището пред мол "Парадайс", където загина журналистът Милен Цветков, бе отрупано с цветя в негова памет.

© Велко Ангелов

Дни след катастрофата кръстовището пред мол "Парадайс", където загина журналистът Милен Цветков, бе отрупано с цветя в негова памет.


В искането си за по-лека мярка за неотклонение адвокат Лъчезар Таков обясни, че инцидентът е предизвикал силен обществен отзвук, довел е до изключително тежко обвинение, безпрецедентно до този момент. Той цитира и решения на Европейския съд по правата на човека, според които мярката за неотклонение не трябва да се превръща в необоснована репресия.


През април след първоначалното произнасяне на съда и острата обществена реакция защитата на Николов не е поискала да обжалва ареста, за да даде възможност на разследващите да съберат всички доказателства по делото. Сега обаче адвокат Таков, а и прокуратурата, обясниха, че разследването върви към финал и се очакват единствено заключенията на експертизи.


Според Таков няма опасност клиентът му да извърши престъпление, нито пък да се укрие, защото има постоянен адрес и семейството му живее в София. Защитникът цитира показанията на двама свидетели, които твърдят, че той не е употребявал наркотици системно. От думите на защитника се разбра и че нито в автомобила, нито в дома му са намерени наркотици, но прокурор Иван Кучиев обясни, че от жилището му е иззета метална кутия, а експертиза е показала, че в нея са държани кокаин и амфетамини.


Според адвокат Таков местоположението му може да бъде контролирано от разследващите, ако Николов бъде освободен под домашен арест, а срокът на регламентираното по закон задържане от 2 месеца вече е изтекъл. Освен това адвокатът посочи и че заради коронавируса и увеличаващия се брой болни никой не може да прогнозира кога ще започне делото в съдебна фаза.


ДНК експертиза доказала, че Николов е бил зад волана на джипа


Прокурор Кучиев подчерта, че няма основание Николов да бъде освободен с по-лека мярка. Той обясни, че категорично е установено от свидетелски показания, че 22-годишният шофьор е управлявал джипа в момента на удара и това се доказва от показанията на поне 7 свидетели, които са разказали пред разследващите за катастрофата. Изготвени са и заключения на видеотехнически експертизи, според които на предната дясна седалка на автомобила е идентифициран синът на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов - Георги Иванов, а Симона Богданова се е возила на задната дясна седалка.


Свидетели разказват и че веднага след удара Симона е обяснила пред всеки от тях кой къде е пътувал. Николов също е заявил, че е управлявал джипа. Изготвени са и съдебномедицински експертизи на базата на ДНК профилиране, което е установило ДНК материал на Кристиан Николов по скоростния лост, предната лява въздушна възглавница, колана и дръжките на шофьорската врата. По същия метод, с ДНК анализ е установено и къде са седели другите пътници в джипа.


Видеотехническата експертиза е показала, че джипът "Ауди" е бил технически изправен преди катастрофата и Николов е имал възможност да го управлява, включително и да спре. От заключенията на експертите обаче се вижда, че през последните 16-17 метра преди удара скоростта е била около 98-99 км/ч. На мястото не са установени никакви спирачни следи. Лъчезар Иванов е разказал, че джипа се е движил равномерно и дори ускорявал.


Прокуратурата подробно аргументира и защо е повдигнала обвинение за умишлено причиняване на катастрофата. Според държавното обвинение Николов е разчитал само и единствено на шанса. Приближавайки към кръстовището той е можел да види както червения светофар, така и спрелия пред него автомобил на Милен Цветков, но въпреки всичко е игнорирал това и е ускорявал.

"Това кръстовище е едно от най-натоварените, обичайно в тази част от денонощието то е много оживено и минават и пешеходци. С такъв масивен автомобил, с висока скорост, има възможност да причини смъртта на множество хора. Не е предприел никакви мерки за предотвратяване на удара. Той е употребил високорискови наркотични вещества, съзнавал е риска да бъде повлиян от тях. Разчитал е само и единствено на шанса да не се случи нищо", заяви прокурор Кучиев.

По думите му шофьорът е съзнавал опасностите, обективно е застрашил живота и здравето на много други хора, които са били на кръстовището и само по една случайност те не са били засегнати. Според държавното обвинение Николов само заявява, че ще съдейства на разследващите, но на практика това не е така, тъй като още в началото е отказал да даде ДНК материал за експертизата, отказал е да участва в разпознаване, а когато експерти са отишли при него в ареста, е заявил, че има стомашно разстройство, не се чувства добре и няма да съдейства.


Прокуратурата е убедена и че има риск той да се укрие, тъй като на практика живее и учи в Германия, а освен това разполага с достатъчно средства и възможности да избяга от България, ако не бъде под стража.


Как стана катастрофата - четете тук
Какво означава и до какво може да доведе по-тежкото обвинение - четете тук
Какво се знае за тежкия инцидент, участниците и реакцията на институциите - тук
Видеокадри от удара и минутите след това - тук и тук

Друго видео от охранителни камери гледайте тук
Повече за арестите четете тук.
Как е купен джипът, блъснал колата на журналиста четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK