Екоминистърът за Закона за биоразнообразието: приключих със законодателството

Екоминистърът за Закона за биоразнообразието: приключих със законодателството

© Пресцентър на МОСВВ екоминистерството работят герои, но никой не оценява действията им. Непрекъснатите сигнали на зелените пречат, а спорният Закона за биоразнообразието вече не представлява интерес за министъра на екологията, обяви днес Емил Димитров-Ревизоро в интервю за "Нова телевизия". Той на няколко пъти атакува водещите за въпросите, които задават, вместо да се интересуват от успехите в борбата с незаконните сметища и откриването на пречиствателни станции.


"Трябва да подчертая героизма, който МОСВ направи в последните месеци. За първи път от 20 години насам на Черноморието най-малко се е строяло, най-малко са се слагали чадъри, най-малко са се смачквали мидите или се е размътвала водата, най-малко електричество е изхабено, най-малко са емисиите от коли", обобщи Димитров.


По повод екопротестите от последните дни той обяви, че се стачкува за неща, ставали 20 години, като от това се прави политика, с каквото министърът не се занимавал. Освен това министерството нямало време да работи, защото трябвало да реагира на сигнали за нарушения.


Никой мерси няма да каже
"Рилските езера, ТЕЦ-Бобов дол... изкарах шест месеца в този завод. Изкарах шест месеца в Перник за една дига. Сега, ако кажете ТЕЦ, ми аз няма да стъпя! Нямаме толкова капацитет. Половината Черноморие проверяваме, проверяваме Диневи, Алепу, тръбата и това е началото. Ние нямаме време да работим!", посочи Емил Димитров, като добави: "никой мерси няма да каже".


По повод промените в Закона за биоразнообразието министърът посочи, че той се чака от 2007 година и ако не се приеме, ще има големи санкции за България. "Аз като министър съм се съобразил на 90% с исканията на Зелените и бях нападан многократно за това. Съобразил съм се с всички европейски изисквания, внесъл съм го в съкратен вариант с текстове, без които не може. Всичко друго е извън мен, защото вече е в парламента", посочи Емил Димитров.


По средата съм и отвсякъде ме бият


Той допълни, че текстовете, които не са внесени от Министерски съвет, не представляват интерес за него. "Ще дам всичко от себе си да изкарам мандата - какво ще се случи, не ме вълнува. Последствията ще са за други - за следващия управляващ. За този мандат съм приключил със законодателството. Обърнал съм се към БАН, към цялата академична общност. Обаче някой не иска и тяхното мнение да чуе. Не мога да бъда по средата и отвсякъде да те бият", оплака се екоминистърът.


По повод подпорната стена хотел на Алупу Емил Димитров посочи, че е направил работна група, която да помогне на прокуратурата да обяви актовете за строеж за нищожни". "Те (природозащитниците, б.а.) искат 10 акта да пишем и после министерството да бъде съдено!", добави той.


Емил Димитров се изкара невинен и за прокарването с багери на чакълена пътека до Рилските езера, като обясни, че проектът е от 2014 година, а отговорност да осъществяването му носи управлението на Национален парк "Рила". "Това е на паркова администрация. Те ще си сложат санкциите и т.н.", заяви екоминистърът, без да отчита факта, че парковата администрация е под шапката на МОСВ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK