И върху дюните в Аркутино може да се построи "комплекс"

Заливите и плажа на Аркутино

© Скрийншот от Google Maps

Заливите и плажа на АркутиноОще два имота в местнотстта "Аркутино", на границата на общините Созопол и Приморско, са с одобрени Подробни устройствени планове, които предвиждат строителство на обществени сгради, хотели и ваканционeн комплекс на морския бряг. Това показаха проверки на "Дневник". Терените, които имат обща граница, са с размер надхвърлящ 550 дка и се намират южно от нос Бутамята, който разделя плажовете Алепу и Аркутино. Единият от имотите е в землището на община Созопол, а вторият - на Приморско.


Първият имот граничи на север с ваканционния комплекс "Св. Тома", изграден на нос Бутамята от "Главболгарстрой". През 2012 г. бившият кмет на Созопол Панайот Рейзи е одобрил за него Подробен устройствен план (ПУП), който разрешава строителство на "сгради за курорт и допълващи дейности" на площ от над 300 дк. до морето. По права линия имотът е само на около 250 м. от строящата се в момента "подпорна стена" с асансьори в местността Алепу. Теренът е същият, в който се намира недовършената бетонна конструкция на т.нар. "дом за талантливи деца", чието строителство е започнало през 80-те години на м.в.


Одобреният през 2012 г. от Рейзи Подробен устройствен план е вкарал в частния терен и
единственият асфалтов път между нос Бутамята и плажа на Аркутино


Имотът, в който се намира изоставеният "лагер за талантливи деца"

© Скрийншот от сайта на АГКК

Имотът, в който се намира изоставеният "лагер за талантливи деца"


Според данните, отразени в Имотния регистър, в момента собственик на терена е едноличното акционерно дружество "Аркутино". Данни от архива на Търговския регистър показват, че при създаването му през 2005 г. то е 100% собственост пак на "Главболгарстрой". Само два месеца по-късно обаче започва неговото


прехвърляне през няколко офшорни дружества,


като последното от тях е "Икериа лимитид" с регистрация в Обединените арабски емирства. (След публикуването на текста От "Главболгарстрой" уточниха за Дневник, че нямат нищо общо с цитираните имоти от 2005 г. насам , когато собствеността е прехвърлена на британски инвестиционен фонд , който стои зад "Фадилен Инвестмънт ЛТД")


Документи, публикувани в онлайн платформата "Архиви за природа" показва, че през 1995 г. имотът в Аркутино е бил предоставен на все още държавното по това време еднолично акционерно дружество "Главболгарстрой" от тогавашния министър на териториалното развитие и строителството Веселин Благоев. Той на практика дарява терена на държавна строителна компания с мотива, че тя е единствената, която има потенциала да доизгради изоставения "дом за талантливи деца". Срещу това "Главболгарстрой" е поела ангажимента безвъзмездно да ремонтира и модернизира Националния детски комплекс в с. Равда. Но


скоро след дарението дружеството е приватизирано


В непосредствена близост до крайморския имот, дарен от правителството на Жан Виденов през 1995 г., се намира и още един, който също се оказва собственост на "Аркутино" ЕАД. Той попада в землището на община Приморско и е с размер около 254 дка. Според отразеното в Кадастъра


имотът е изцяло разположен върху дюни,


а близо 90% от площта му се припокрива с очертанията на морския плаж Аркутино, който според действащото в момента законодателство би трябвало да е изключителна държавна собственост. Въпреки това определеният за терена начин на трайно ползване е "за друг обществен обект, комплекс". Това звучи изненадвващо и по още една причина - целият терен попада в зона от екологичната мрежа Натура 2000.


Теренът на "Аркутино"ЕАД в едноименната местност.

© Дневник

Теренът на "Аркутино"ЕАД в едноименната местност.


"Трябва да стане ясно дали става дума за случайна грешка в кадастралната карта и кадастралните регистри или за престъпна небрежност от страна на държавни служители, казва Йоан Каратерзиян, председател на Управителния съвет на непровителствената организаця "Камара на геодезистите в България". Няма как дюните да са едновременно частна собственост, предвидена за застрояване и морски плаж, който е изключителна държавна собственост".


Теренът на "Аркутино"ЕАД, е разположен почти изцяло върху морски плаж и защитени дюни.

Теренът на "Аркутино"ЕАД, е разположен почти изцяло върху морски плаж и защитени дюни.


Според Каратерзиян този случай е идентичен с казуса на плажа за природосъобразен туризъм Корарл. "Законът е кристално ясен, имотът следва да се отчужди, защото това е морски плаж Аркутино и негов собственик е всеки българин".


"Дневник" изпрати до Министерството на регионалното развитие и благоустройството и до Община Приморско въпроси, във връзка с частния имот върху плажа Аркутино.


Според отговора, изпратен от местната администрация в Приморско, тя не е разрешавала процедура по изработка и одобряване на подробен устройствен план за посочения имот. "Налични са две разрешения за строеж от 2002 г. за "Ремонт и преустройство на мотл с кафе-бар" и за "Ремонт и преустройство на ресторант", касаещи съществуващи сгради в имота, пише още в отговора, подписано т кмета на общината Димитър Германов. Строителството е приключило до 2003 г., което е видно от издадени удостоверения за въвеждане в експлоатация. Възложител на двата ремонта е "Главболгарстрой" АД".

До публикуването на този текст от Министерството на регионалното развитие не отговориха дали
припокриването на втория имот с публична държавна собственост е грешка и как евентуално ще бъде поправена тя?Главният архитект на Созопол: Още 23 строежа са предвидени в защитени местности


В средата на юни т.г. сегашният главен архитект на Созопол Радост Георгиева каза в интервю за Би Ти Ви по повод скандалния строеж на плажа Алепу, че в защитената местност край града са предвидени още 23 строежа. Това предвиждали изработените подробни устройствени планове на имотите, които са със завишени параметри на застрояване и минали екооценка, тъй като в Общия устройствен план на Созопол голяма част от защитената местност Алепу е включена като зона за курортно строителство.


Според Георгиева 4 от одобрените 23 подробни устройствени планове са на дружеството "Алепу вилидж" , което изгражда "подпорния" хотел.


"Ако утре възложителят си направи проектиране и дойде в общината с цялата си проектна документация, има пълното право да поиска разрешения за строеж и на останалите си имоти", каза главният архитект на Созопол.


Георгиева цитира Закона за устройство на територията, според който ограниченията за височина, плътност и интензивност на строителството в непосредствена близост до морето важат само за нови подробни устройствени планове. Плановете, които вече са влезли в сила запазва параметрите, с които са били одобрени.


"От тези 23, който иска да строи може да строи и въпреки че всички терени попадат в т. нар. "Зона А" на черноморското крайбрежие, за тях ограниченията за по-ниско строителство не важат", каза още главният архитект на Созопол.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK