И върху дюните в Аркутино може да се построи "комплекс"

Заливите и плажа на Аркутино

© Скрийншот от Google Maps

Заливите и плажа на АркутиноОще два имота в местнотстта "Аркутино", на границата на общините Созопол и Приморско, са с одобрени Подробни устройствени планове, които предвиждат строителство на обществени сгради, хотели и ваканционeн комплекс на морския бряг. Това показаха проверки на "Дневник". Терените, които имат обща граница, са с размер надхвърлящ 550 дка и се намират южно от нос Бутамята, който разделя плажовете Алепу и Аркутино. Единият от имотите е в землището на община Созопол, а вторият - на Приморско.


Първият имот граничи на север с ваканционния комплекс "Св. Тома", изграден на нос Бутамята от "Главболгарстрой". През 2012 г. бившият кмет на Созопол Панайот Рейзи е одобрил за него Подробен устройствен план (ПУП), който разрешава строителство на "сгради за курорт и допълващи дейности" на площ от над 300 дк. до морето. По права линия имотът е само на около 250 м. от строящата се в момента "подпорна стена" с асансьори в местността Алепу. Теренът е същият, в който се намира недовършената бетонна конструкция на т.нар. "дом за талантливи деца", чието строителство е започнало през 80-те години на м.в.


Одобреният през 2012 г. от Рейзи Подробен устройствен план е вкарал в частния терен и
единственият асфалтов път между нос Бутамята и плажа на Аркутино


Имотът, в който се намира изоставеният "лагер за талантливи деца"

© Скрийншот от сайта на АГКК

Имотът, в който се намира изоставеният "лагер за талантливи деца"


Според данните, отразени в Имотния регистър, в момента собственик на терена е едноличното акционерно дружество "Аркутино". Данни от архива на Търговския регистър показват, че при създаването му през 2005 г. то е 100% собственост пак на "Главболгарстрой". Само два месеца по-късно обаче започва неговото


прехвърляне през няколко офшорни дружества,


като последното от тях е "Икериа лимитид" с регистрация в Обединените арабски емирства. (След публикуването на текста От "Главболгарстрой" уточниха за Дневник, че нямат нищо общо с цитираните имоти от 2005 г. насам , когато собствеността е прехвърлена на британски инвестиционен фонд , който стои зад "Фадилен Инвестмънт ЛТД")


Документи, публикувани в онлайн платформата "Архиви за природа" показва, че през 1995 г. имотът в Аркутино е бил предоставен на все още държавното по това време еднолично акционерно дружество "Главболгарстрой" от тогавашния министър на териториалното развитие и строителството Веселин Благоев. Той на практика дарява терена на държавна строителна компания с мотива, че тя е единствената, която има потенциала да доизгради изоставения "дом за талантливи деца". Срещу това "Главболгарстрой" е поела ангажимента безвъзмездно да ремонтира и модернизира Националния детски комплекс в с. Равда. Но


скоро след дарението дружеството е приватизирано


В непосредствена близост до крайморския имот, дарен от правителството на Жан Виденов през 1995 г., се намира и още един, който също се оказва собственост на "Аркутино" ЕАД. Той попада в землището на община Приморско и е с размер около 254 дка. Според отразеното в Кадастъра


имотът е изцяло разположен върху дюни,


а близо 90% от площта му се припокрива с очертанията на морския плаж Аркутино, който според действащото в момента законодателство би трябвало да е изключителна държавна собственост. Въпреки това определеният за терена начин на трайно ползване е "за друг обществен обект, комплекс". Това звучи изненадвващо и по още една причина - целият терен попада в зона от екологичната мрежа Натура 2000.


Теренът на "Аркутино"ЕАД в едноименната местност.

© Дневник

Теренът на "Аркутино"ЕАД в едноименната местност.


"Трябва да стане ясно дали става дума за случайна грешка в кадастралната карта и кадастралните регистри или за престъпна небрежност от страна на държавни служители, казва Йоан Каратерзиян, председател на Управителния съвет на непровителствената организаця "Камара на геодезистите в България". Няма как дюните да са едновременно частна собственост, предвидена за застрояване и морски плаж, който е изключителна държавна собственост".


Теренът на "Аркутино"ЕАД, е разположен почти изцяло върху морски плаж и защитени дюни.

Теренът на "Аркутино"ЕАД, е разположен почти изцяло върху морски плаж и защитени дюни.


Според Каратерзиян този случай е идентичен с казуса на плажа за природосъобразен туризъм Корарл. "Законът е кристално ясен, имотът следва да се отчужди, защото това е морски плаж Аркутино и негов собственик е всеки българин".


"Дневник" изпрати до Министерството на регионалното развитие и благоустройството и до Община Приморско въпроси, във връзка с частния имот върху плажа Аркутино.


Според отговора, изпратен от местната администрация в Приморско, тя не е разрешавала процедура по изработка и одобряване на подробен устройствен план за посочения имот. "Налични са две разрешения за строеж от 2002 г. за "Ремонт и преустройство на мотл с кафе-бар" и за "Ремонт и преустройство на ресторант", касаещи съществуващи сгради в имота, пише още в отговора, подписано т кмета на общината Димитър Германов. Строителството е приключило до 2003 г., което е видно от издадени удостоверения за въвеждане в експлоатация. Възложител на двата ремонта е "Главболгарстрой" АД".

До публикуването на този текст от Министерството на регионалното развитие не отговориха дали
припокриването на втория имот с публична държавна собственост е грешка и как евентуално ще бъде поправена тя?Главният архитект на Созопол: Още 23 строежа са предвидени в защитени местности


В средата на юни т.г. сегашният главен архитект на Созопол Радост Георгиева каза в интервю за Би Ти Ви по повод скандалния строеж на плажа Алепу, че в защитената местност край града са предвидени още 23 строежа. Това предвиждали изработените подробни устройствени планове на имотите, които са със завишени параметри на застрояване и минали екооценка, тъй като в Общия устройствен план на Созопол голяма част от защитената местност Алепу е включена като зона за курортно строителство.


Според Георгиева 4 от одобрените 23 подробни устройствени планове са на дружеството "Алепу вилидж" , което изгражда "подпорния" хотел.


"Ако утре възложителят си направи проектиране и дойде в общината с цялата си проектна документация, има пълното право да поиска разрешения за строеж и на останалите си имоти", каза главният архитект на Созопол.


Георгиева цитира Закона за устройство на територията, според който ограниченията за височина, плътност и интензивност на строителството в непосредствена близост до морето важат само за нови подробни устройствени планове. Плановете, които вече са влезли в сила запазва параметрите, с които са били одобрени.


"От тези 23, който иска да строи може да строи и въпреки че всички терени попадат в т. нар. "Зона А" на черноморското крайбрежие, за тях ограниченията за по-ниско строителство не важат", каза още главният архитект на Созопол.

Ключови думи към статията:

Коментари (87)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5393 Любопитно
 2. 2 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Нали вкупом си траем и се зомбираме за да ни забранят да ходим където и да е. Така че няма да има проблеми. Ще си стоим в България и ще посещаваме редовно всеки бетонен комплекс.

 3. 3 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2521 Гневно

  "Още 23 строежа са предвидени в защитени местности..." - и след като са преброени - КОЙ какво прави?!? Като някакви навити пружиниращи матрьошки са БГ ОПравниците по места - когато и да ги навият все се скриват в най-голямата. Сега като започнат едни проверки, едни обяснения, едни документации, в които всичко ще е ОК... Разсипването на ограбената държава продължава. КОЙ да подава сигнал или оставка, или да спазва законите, че Конституцията все искат да я тълкуват?

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 4. 4 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Гласувайте за помияри, ругайте "бетономорието", и правете километрични опашки на КПП Кулата.
  А там на Аркутино е един от най-хубавите плажове, който съм виждал! С фантастично мореи слабосолена вода. А плажове съм виждал.

 5. 5 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Застройте го цялото, поне да има ясно разделение - чалга и селяния на Черноморието, ние нормалните хора имаме къде да отидем извън България.

 6. 6 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 263 Неутрално

  Бетонитай, не искаме пясък, искаме хотели, басейни и бетон ...
  Един от най-хубавите плажове ще бъде съсипан ...

 7. 7 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  Това ли са ддинствените два имота в България, в които може да се строи!?

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Светослав
  Светослав
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Жалко, че НСО няма да допускат българи в този нов уникален комплекс. Дано пуснат някоя снимка да се порадваме на развитието на Черноморието. Иначе ще гледаме само през оградата.

 10. 10 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  Нови подпорни стени - хотели ще се появявт по бетономорието ни ?

 11. 11 Профил на liz31552545
  liz31552545
  Рейтинг: 131 Неутрално

  Ма стройте бе, като почнете от Резово, та стигнете до Шабла. Ако може един безкраен комплекс открай докрай. Само мислете и да сме ви клиенти!

 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  До коментар [#7] от "svoboden":

  Сигурно има още пет-шест останали по брега

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  ....А там на Аркутино е един от най-хубавите плажове, който съм виждал! С фантастично мореи слабосолена вода. А плажове съм виждал.
  —цитат от коментар 4 на historama


  Наивно е да се смята, че този фантастичен плаж ще бъде оставен на палаткаджии, нудисти и т.н., но точно там може да се построи нещо супер, добре съчетано с ландшафта, най-много до 2 етажа, което да се продава поне 10 пъти по-скъпо от най-елитните ни хотели, и 10 пъти по-малко замърсяващо района. Защото наистина такъв плаж с подобно море на 1000 км в радиус няма на крапец на 200 км на север също е добър, но там морето се стопля едва в края на юли.

 14. 14 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Прекалиха! Нека си припомним от историята на третата българска държава, от 1878г. насам, колко въстания, колко кръв се е проляла точно заради ПРЕКАЛЯВАНЕ! Да спрат, че лошо ни се пише. По- добре да ги спрем на "книга", да бъдат анулирани проектите, отколкото да бъдат разрушавани постройки!

 15. 15 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2124 Любопитно

  Егати името ”Аркутино”. Това в чест на някой руски/съветски военен ли е?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 16. 16 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3606 Весело

  До коментар [#14] от "bobhunter":

  Нека си припомним от историята

  Добра учителка, лоши ученици!

 17. 17 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Жалко, че НСО няма да допускат българи в този нов уникален комплекс. Дано пуснат някоя снимка да се порадваме на развитието на Черноморието. Иначе ще гледаме само през оградата.
  —цитат от коментар 9 на Светослав


  Нищо уникално няма да е, щом е построено на самия плаж. Подобни проекти могат да се родят само в главите на абсолютни кратуни-селяни, за които върха е кръчме с кебапчета, цаца и бира на 5 м от морето, ако може и с паркинг за да си гледа колата, докато пие бирата.

 18. 18 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Прасещините за съжаление просто нямат край...!!!

 19. 19 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Комплекси на комплексари !!!

 20. 20 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  До коментар [#15] от "DDR":

  От гръцки корен е !

 21. 21 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Егати името ”Аркутино”. Това в чест на някой руски/съветски военен ли е?
  —цитат от коментар 15 на DDR

  От гръцки, Мечешкото блато, полу-блато, полу-лагуна, с много лилии (и комари).
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Аркутино

 22. 22 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Страна без закони.

  ДБ=БКП
 23. 23 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#13] от "historama":

  Минуси могат да слагат хора, само които не са виждали този плаж. И не ми хвалете средиземноморските плажове, за които плажуващите си купуват специални галоши да си пазят крачетата от камъчетата.

 24. 24 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#21] от "historama":

  Освен това е и част от резерват.

  ДБ=БКП
 25. 25 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Земята е дарена(?!!!?) от правителството на Жан Виденов разсковало България и обрекло я на бедност и мизерия,в което вицепремиер беше хипер активния сега депутат от БСП и изявяващ се като морален стожер Р.Гечев.
  Цялото правителство на Виденов взело това решение в затвора и разваляне на „дарението”. Ако е нужно със специален закон(конкретно за случая) приет от парламента.

 26. 26 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Супер е, още много малко остана и направо да леят бетоня от Дуранкулак до Резово...

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 27. 27 Профил на borkar
  borkar
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Скотове мръсни селски! Само не пипайте Аркутино...

  Това надолу е за вас, гнусни скотове!

  https://www.ploshtadslaveikov.com/do-detsata-na-pod-chovetsite/


  До децата на под-човеците
  Полухора разполагат с всяка българска природна красота и я превръщат във фекална катастрофа

  Милена ФУЧЕДЖИЕВА

  27.08.2015

  Време за четене: 5 мин.


  Тази година бях на българското море само по работа. Бях базирана в Царево, ходих на плаж на Силистар и на Аркутино. Силистар е запазен чист, защото е в гранична зона, където не може да се строи. Любимият ми плаж обаче си остава Аркутино. Там няма оводи, онези огромни конски странджански мухи, които ти се лепват кръвожадно и забиват хоботи, оставящи червени подутини като от ужилване, не просто ухапване от муха. В момента, в който се появи една такава муха около мен, си бих камшика от Силистар. Странджанската красота е великолепна, но остава за мен забранена, защото имам фобия от мухи, особено от големи, жилещи мухи.

  Аркутино е най-приветливото, меко, някак обично към хората място на българското Черно море. То обаче отскоро е в Зоната на Здрача. Тази зона позволява в някакви полусенки и полумраци някакви полухора да разполагат с всяка българска природна красота и да я превръщат във фекална катастрофа.

  Наскоро Аркутино беше извадено от статута си на пазена територия, благодарение на решението на женски съдийски триумвират, който смята, че понеже там вече стои недостроената от 1989 г. сграда на „Асамблея Знаме на Мира“, значи няма причина да бъде в буферната зона на парк „Странджа“. Интересна логика, базираща се на законодателство от преди 26 години, създадено в друг политически строй. Женският триумвират СМЯТА така. Засега кметът на Созопол се кълне, че там няма да се строи. Вярваме му друг път.

  Стана ясно, че собствеността, естествено, е на някакви офшорки – поредната плаваща в чужди морета българска собственост, притаяваща в Зоната на Здрача някоя мастита ченгесарка или просто само безобразна фигура, която чака удобния момент да изплющи един як хотел на самия бряг на Аркутино и да пусне лайномета по мирните български граждани. Прекалено мирните български граждани. Толкова мирни, че хубавото ни моренце се превърна в гнусен селски клозет с дупка, около който кръжат мухи-лайнарки, очаквайки своята голяма печалба.

  Вече нямам нерви да прескачам огради на парламенти. От прескачането ми не произлезе нищо, освен, че се прочух като луда. Това от своя страна ме убеди, че тук смелите наистина са смятани за луди. За Аркутино не знам какво искам да направя. В тайните си черни мисли и мечти си представям терористичен акт. Взривявам някого и нещо в знак на отмъщение. Отварям открита партизанска война срещу оялите си тулупи и тъпанари, току-що излезли от мизерията си, за да разграбят тази кротка и красива малка страна и да я напъхат в лоените си задници, а после да я изпуснат звучно в Черно море.

  Да, текстът ми е гаден, но не достатъчно. Нищо не е достатъчно гадно за гадостта на тези хора.

  Затова и реших, че отсега нататък кракът ми няма да стъпи на море в България. Пиша този текст от Гърция. Няма защо да влизам в прекрасните подробности на това море и начина, по който гърците се отнасят към него. А българите сме го превзели, бягайки от нашето, заедно със сърби, чехи, италианци и руснаци.

  Покрай едно сладко гръцко коте се запознах с едни симпатични руснаци. Веднага им наложих санкции да не ходят в България на море. Недоволни от обслужването в Гърция, мислели другото лято отново да отидат в България – преди 15 години много им харесало. Казах им, че при нас обслужването наистина е добро, аз лично никога нямам проблем с хората, но ако смятат, че могат да заменят тази кристална чистота с мътната от фекалии черноморска вода, да заповядат. Те ме погледнаха малко изненадано. Не, не е плот да се отървем от руснаците, казвам им самата истина. (Волен Сидеров, застреляй се.) Усмихнаха се леко неловко на този ми коментар, сменихме темата и заговорихме за котето – кой ще го храни след като си заминем.

  Да унищожаваш природата и да превръщаш морето в селски клозет не е патриотизъм. Нямам никакво намерение да рекламирам българското море, само защото е българско. Напротив, от тук нататък, докато не спрат безобразията, ще говоря срещу него и ще разколебавам всеки чужденец да идва тук на ваканция.
  Не е патриотизъм да замазвам безобразията на националните предатели. Защото хората, които съсипват българската природа са това – национални предатели.

  И да, ще го повторя.

  Вие, които някой ден ще започнете да строите на Аркутино, сте национални предатели. Дори и да имате частни самолети, душите ви не могат да се издигнат над маскираните ви селски кенефи. Независимо дали сте от София или не, вие сте най-прости, смърдящи селяни, орки, хлебарки, червеи някакви. Не, хлебарки и червеи не, те не заслужават да бъдат обиждани. Всяко едно живо същество извън човека – чиято интелигентност е силно надценена, както разбрахме от избуялите ни родни титани на мисълта – не заслужава да бъде сравнявано с вас, под-човеците с милиони в банките. Вие сте под-човеци. Subhumans.

  Превеждам на английски за децата ви, които учат в чужбина, защото тук е гадно – това гадно, което вие създадохте с двете си ръце и малкия ви, жалък мозък. Децата ви трябва да знаят с какви пари са издържани в елитните училища на Англия, Швейцария и Америка. Тези деца трябва ясно да разберат, че родителите им не само са престъпници, но са и национални предатели и под-човеци, които съсипаха и съсипват България, и да се опитат по някакъв начин да ги спрат да безобразничат. И с лайняните пари, които ще наследят, да започнат да правят обратното на родителите си.

  Но едва ли. Децата на престъпните тъпаци едва ли имат това съзнание.

  Ненавиждам комунизма и не вярвам в това, че всички трябва да сме равни, но вие, под-човеци, минахте всякакви граници в неравенството. Заслужавате кървава баня. Революция. Заслужавате главите ви да се търкалят по площадите и да висите по бесилки из цяла България. Ясно е, че по друг начин няма да разберете и няма да спрете безобразията си. И това е най-голямата ви вина – връщате в Българите желанието за комунизъм.

  Това АЗ няма да ви го простя.

  Все пак внимавайте. Думите са сила, не по-малка от милионите ви. Без да споменавам имената ви, ще се обръщам с такива текстове към децата ви. Ще ви описвам на децата ви така, че да се познаете и те да ви познаят, без да има нищо лично. Ще се старая всячески децата ви да разберат кои са родителите им.

  Да, това не е никак трудно и е заплаха. Пазете се.

 28. 28 Профил на borkar
  borkar
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Национализация - за да остане нещо след нас....

  Решението е едно-единствено и е като решението от края на 20-те години на 20ти век за обявяване на парк Витоша - национализация.

  Изкупуване на всички имоти от Алепу до Аркутино, разрушване на гнусната скотщина комплекс св.Тома и на остъците от Асамблея Знаме на мира и повторно залесяване. Приобщаване на всички тези имоти към буферната зона на резервтите Ропотамо и Алепу. Единствено може би Аркутино фемили ризорт да остане тъй като е до пътя, но да бъде държавно.

  Всичко това би струвало примерно 100 млн.лева. Но ще остане нещо в историята, като парк Витоша.

  П.С.: И спиране на усвояването на Маслен нос чрез ОУП на Приморско.

 29. 29 Профил на Malama
  Malama
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Може, ако ги оставим на власт.

 30. 30 Профил на kwy38371721
  kwy38371721
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#13] от "historama":Минуси могат да слагат хора, само които не са виждали този плаж. И не ми хвалете средиземноморските плажове, за които плажуващите си купуват специални галоши да си пазят крачетата от камъчетата.
  —цитат от коментар 23 на historama


  Това е най-добрия плаж по южното черноморие.Уникално съчетание от кристално море и зелена гора.Подкрепям те напълно за коментара!

 31. 31 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2124 Любопитно

  До коментар [#15] от "DDR":От гръцки корен е !
  —цитат от коментар 20 на dorn


  Да го кръстят нещо по-разбираемо. Или барем да му преведът името.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 32. 32 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2124 Неутрално

  [quote#21:"historama"][/quote]

  Значи "Мечкино", та да му е ясно на човек за какво става дума.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 33. 33 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Престъпници! Само това мога да кажа ако наистина посегнат.

 34. 34 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 740 Любопитно

  Къде е сега Хамилтоня дето вчера разправяше, че община Бургас и кметът - Митко Крадливото нямали нищо общо с Догансарая???

 35. 35 Профил на nkpk
  nkpk
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Прекрасен плаж.... явно се подгрява публиката да приеме, че и там ще се осере, ще направят някой хотел от стомана и стъкло, с хромирани парапети и гранитигрес.... ще боцнат отпред чадърите и шезлонгите на платените зони (чиито концесионери ще са пак собствениците на хотела).... и вече няма да има място за хора, отишли с плажен чадър и кърпа да се порадват на морето и слънцето 😞... А за тези, които все пак решат да се прежалят, ще е оставено някое ъгълче от плажа в сянката на хотела, а български и руски парвенюта ще сръбват коктейли и кафенца и ще ги гледат надменно иззад иноксовите парапети...
  Иронията е, че собствениците на тези хотели не почиват на българското Черноморие, а с ходят на Карибите или Тихоокеанските острови и важно разправят после за прекрасната природа там и девствените плажове..... И това след като са съсипали съвсем законно българските плажове....
  ЗА ТАКИВА НЕ ЗАТВОР..... БЕСИЛО ЗАСЛУЖАВАТ... НО С ГЛАВАТА НАДОЛУ, ЧЕ ДА МРАТ ПО-БАВНО

 36. 36 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 975 Неутрално

  "...имотът е изцяло разположен върху дюни, а близо 90% от площта му се припокрива с очертанията на морския плаж Аркутино, който според действащото в момента законодателство БИ ТРЯБВАЛО да е изключителна държавна собственост. Въпреки това определеният за терена начин на трайно ползване е "за друг обществен обект, комплекс". Това звучи изненадвващо и по още една причина - целият терен попада в зона от екологичната мрежа Натура 2000..."
  Каратерзиян: "...Законът е кристално ясен, имотът следва да се отчужди, защото това е морски плаж Аркутино и негов собственик е всеки българин..."

  Законът: "БИ ТРЯБВАЛО"?? "...собственик е всеки българин..."
  Действителността: Рейзи, офшорни дружества, още 23 строежа са предвидени в защитени местности, случайна грешка в кадастралната карта и кадастралните регистри, престъпна небрежност от страна на държавни служители.

  Решението: Да дойдат танковете!!
 37. 37 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4125 Любопитно

  Абе то остана ли една плажна ивица която да е наистина Държавна собственост с право на ползване от нормалните хора?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 38. 38 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 838 Неутрално

  едно просто нещо трябва ,да се забранят офшорките да придобиват трайни активи на територията на Р България,и всичко ще си дойде на мястото...като не могат да обяснят от къде са им парите ,за мен офшорките са огромно зло на днешния ден...рай за мафия и всякакви перачи на кинти...спрете им парите и всичко спира...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 39. 39 Профил на sjz30536678
  sjz30536678
  Рейтинг: 103 Неутрално

  Ами като сме клавиатурно стадо-така ще е....да се сърдим на себе си...

 40. 40 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 245 Неутрално

  До коментар [#23] от "historama":
  Тоест сте обикаляли много а живеете с илюзията че по средиземноморието всички плажове са камънак. И в Гърция, и в Италия, и в Тунис съм се сблъсквал с плажове с супер фин пясък / почти като брашното в Сахара /.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  До коментар [#5] от "hashtag Нормална държава":

  Аха... И аз все това казвам. Да се застроява плътно всичко по морския бряг и да се свършва с тая тема. Мутрите и милиционерите, докато не циментират и последния квадратен сантиметър по крайбрежието, няма да мирясат. Поне да стане по-бързо. Пък който не му харесва, ей ти ги Гърция и Турция...

  Бивш tww09306483.
 43. 43 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Да го кръстят нещо по-разбираемо. Или барем да му преведът името.
  —цитат от коментар 31 на DDR


  Не издребнявай! Всички тези странни за теб имена са отпреди 50, 100 или повече години. Разни имена, дадени от рибари, с гръко-турско звучене- Яйлата (с. Камен бряг, може би най-красивото място по нашето Черноморие), Узун кум (сега Златни пясъци), Каба кум (едър пясък - плажа на Журналист, 14 км северно от варна), имаше едни интересни плажове южно от нос Галата, май съм ги забравил, известния плаж при Бяла, Кара дере, на юг от Созопол е Арапя. Сигурно бургазлии ще допълнят списъка.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5684 Любопитно

  До коментар [#11] от "liz31552545":

  А от Шабла до Дуранкулак какво правим?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 46. 46 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  'И върху дюните в Аркутино може да се построи "комплекс".

  И не само че може, ами направо ще си го построят.
  Докато от Резово до Дуранкулак всичко не се покрие с бетон, няма да има мирнясване.
  А после ще реват че нямат посетители...
  Няма такава наглост.

  Panta rhei....
 47. 47 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  До коментар [#23] от "historama":

  Недей да сравняваш ябълки с круши. Средиземно море е с площ милиони квадратни километри и дължина на бреговата ивица от десетки хиляди километри. Има от всичко и по много... Както камънак и морски таралежи, така и кристална вода с фин и чист пясък. А по някои острови има такива плажове и гледки, на които нашенските не могат да стъпят и на малкия пръст.
  Най-лошото от всичко е, че не пазим и не използваме потенциала и на малкото, което имаме.

  Бивш tww09306483.
 48. 48 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  Поредната държавна свинщина, забъркана от политически корумпета.
  Мислете за кой ще гласувате и агитирайте да се гласува! Щото от много гъбарстване я докарахме до тук.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Застройте го цялото, поне да има ясно разделение - чалга и селяния на Черноморието, ние нормалните хора имаме къде да отидем извън България.
  —цитат от коментар 5 на hashtag Нормална държава


  Тази година е най-подходящата за активно потребителско поведение. Европейския съюз ни подкрепя, като ограничава чартърите. Няма да има по-сгоден момент. Трябва да се разбере, че безкрайното застрояване не е гаранция за печалба. Печалбата идва от друго, но нашите разбойници друго не могат, само да строят. Ще разберат това по трудния начин. Дано тази година да останат повече затворени хотели по мутробетономорието. Това ни докараха управлявалите 30 години разбойници-политици, но вината е наша, че ги овластихме.

 51. 51 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  Гласувайте за помияри, ругайте "бетономорието", и правете километрични опашки на КПП Кулата.А там на Аркутино е един от най-хубавите плажове, който съм виждал! С фантастично мореи слабосолена вода. А плажове съм виждал.
  —цитат от коментар 4 на historama


  Точно така е.
  Един от най-хубавите плажове, на устието на Ропотамо и такива просташки изпълнения.
  Ами дори редовните избори не са далеч, не е ли време да излезем от транса и да натирим и ГЕРБ и псведопатриотите, за "чистите" комунисти не ми се и говори.

 52. 52 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  Другия път като природозащитниците излизат на протест не плюйте ами елате и вие.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2124 Неутрално

  До коментар [#43] от "historama":

  Не е издребняване. В България доста често човек може да си помисли, че не е научил добре български —половината и повече топоними тюркско—гръцки, нищо не говорищи дори и на самите българи. Един топоним дава много информация за мястото. Такова чудо като в Бг с топонимите не съм срещал особено. ”Аркутино” —нищо не ми казва, освен че звучи като руска фамилия. Както и да е, щом така ви харесва, няма проблем.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 55. 55 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Малко ми писна да чета пропагандата на зелените терористи. И аз съм за екологията ама когато нещо започне да се превръща във фанатизъм, във секта ставам против. По същия начин и за войната срещу личния автомобил

 56. 56 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#23] от "historama":Тоест сте обикаляли много а живеете с илюзията че по средиземноморието всички плажове са камънак. И в Гърция, и в Италия, и в Тунис съм се сблъсквал с плажове с супер фин пясък / почти като брашното в Сахара /.
  —цитат от коментар 40 на iavorski


  Колега, да, обикалял съм, но имам и друга, малко по-професионална информация. Нямаш си на представа колко са различни пясъците само по нашите плажове. Пясъкът на Болата е ситен, и страшно твърд, все едно си на спечена земя. Можеш и кола да караш по него. Такъв има и в Румъния. Пясъкът на Златните е жълт (затова е "златен"), много е приятен, на Кабакум (спирка Журналист, на 3-4км на юг) е едър, лесно се почиства. На Слънчев бряг е почти бял, ситен, но е приятен, на Поморие, Бургас черен (тъмно сив), направо цапа. Отдавна не съм бил на Аркутино, но там е нещо средно между на Златните и Слънчев бряг, просто е супер. На Камчия плажа е 7 км, хубав, но има някаква растителност, и нещо като трънчета.
  В Тунис видях един плаж (под селото Сиди бу Саид), пясъкът там май бе като на плажа на Варна. Вероятно и там плажовете са различни, но на северния бряг на Средиземно море повече от половината са с обли камъчета.
  Случайно видях плажа на Александруполи - отврат!

 57. 57 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 975 Неутрално  едно просто нещо трябва ,да се забранят офшорките да придобиват трайни активи на територията на Р България,и всичко ще си дойде на мястото...като не могат да обяснят от къде са им парите ,за мен офшорките са огромно зло на днешния ден...рай за мафия и всякакви перачи на кинти...спрете им парите и всичко спира...
  —цитат от коментар 38 на не на безразличието
  Точно! Действие с гриф "Незабавно!"

 58. 58 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Всеки джендър плюе срещу българското море и разправя че никой не хода там ама самия факт че се строи означава че има клиентела и няма достатъчно леглова база.................

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#41] от "mwa20669768":

  Тях може и да ги блокират. Ама руските тролове нито дневник нито фейсбук ги пипат с пръстче...........

 61. 61 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Започвам да си мисля че старите хотелиери пускат платени статии за да атакуват новите за да нямат конкуренция. Малко както във банско сложиха някакъв лимит на нощните заведения. За да не могат да се правят нови и да конкурират старите. Атакуват всеки нов хотел за да може да не дойде по високо качество и да ти дръпне клиентелата.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#8] от "Барба-Ганьос-Тулуп":


  Електората на дневник и ДБ се води десен но когато руския трол плюе го подкрепят със 100 % плюсове :D :D :D

 64. 64 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Абе по-добре кажете къде не може.

 65. 65 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 984 Любопитно

  В момента шайката е в тотален ва банк срещу простолюдието - вече се играе абсолютно неприкрито, нахално и мащабно. Просто им стана ясно, че на територията няма коректив и няма смисъл да се крият. Бос-а ако иска може утре, в ефир, пред "мисирките" да получи куфарче с пачки от някой "уважаван бизнесмен" и пак никой няма да му потърси сметка. Освен в интернет.

 66. 66 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#54] от "DDR":

  не говорим дали ми харесва или не, просто ги има, и те са част от историята Преди години се бях хванал да направя един туристически гид, който го преведохме на френски и английски, и имаше голям успех сред гостите на Златни пясъци и Албена. Покрай това имам малко повече информация. През 80-те години имаше едни опити популярнистари имена да се преведат на български - сещам се за Аладжа манастир (пъстър). Е това, преведено име не просъществува дълго време. В близост до Варна има една местност с интересни останки от средновековен манастир - Джанавара. Какви ли не опити се направиха за превод на български - все безуспешни. Накрая се сетиха, че името идва от Дженова (Генуа), защото и манастирът е бил генуезка направа. От същото време са и Кондофрей, Орландовци, а от времето на Кримската война е името на плажа Карантината.
  Между другото брат ми е роден в град Сталин - познат ли ти е този град?

 67. 67 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#54] от "DDR":

  Сещам се за едни наименования в София, български, но нищо не ми говорят, даже по някой път се забавлявам - Овча купел, Хладилника. Обеля? Нищо не съм открил за имена като Витоша, Люлин, Рила.

 68. 68 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Гадни печлбари мръсни. От както ДПС управлява държавата всичко се застрои и бетонира. Безмозъчни, обречени инвестиции. Огромни хотели които стоят като призраци 10 месеца в годината.
  Задва се времето на банкрутите. С този кратък сезон и при липсата на ниско платен персонал да им робува повечето са обречени на фалит и саморазрушаване.
  Черноморието ще бъде тъжна гледка след 30-40 години.
  Жалко е че престъпницити които го застроиха си прибраха тлъстите печалби и наистина стъпват там вече само по работа.

  "Геният може да стигне до определени граници, но глупостта няма такъв недъг" - Алберт Айнщайн.
 69. 69 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До 63:"rdb41527334"]...:Електората на дневник и ДБ се води десен но когато руския трол плюе го подкрепят със 100 % плюсове..."

  В момента най-десните са ГЕРБ и ДПС. Иди в болница, и ще настръхнеш от новите разбирания за "дясно" и "либерално".

 70. 70 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2124 Любопитно

  До коментар [#54] от "DDR":не говорим дали ми харесва или не, просто ги има, и те са част от историята Преди години се бях хванал да направя един туристически гид, който го преведохме на френски и английски, и имаше голям успех сред гостите на Златни пясъци и Албена. Покрай това имам малко повече информация. През 80-те години имаше едни опити популярнистари имена да се преведат на български - сещам се за Аладжа манастир (пъстър). Е това, преведено име не просъществува дълго време. В близост до Варна има една местност с интересни останки от средновековен манастир - Джанавара. Какви ли не опити се направиха за превод на български - все безуспешни. Накрая се сетиха, че името идва от Дженова (Генуа), защото и манастирът е бил генуезка направа. От същото време са и Кондофрей, Орландовци, а от времето на Кримската война е името на плажа Карантината.Между другото брат ми е роден в град Сталин - познат ли ти е този град?
  —цитат от коментар 66 на historama


  Град Сталин е Варна, тата какато Готвалдов е Злин или Райхенберг е Либерец.
  Въпроса за размисъл (за да не забатачваме ненужно дискусията) - как така, гърци и турци успяват да намерят точните имена за българските населемни места и топоними, останали в тяхната територия?
  Как поляци, чехи и словаци успяват да направят същото с немските топоними и имена на населени места? В Словакия остават двуезични, ама там има признато унгарско малцинство с всичките последици от това. Като му кажеш на някой в Чехия или Полша старият немски топоним и те гледа като паднал от небето. Просто такива официално няма, включително и на местата, където само до 1945 г са били изключително и само населени с немци. От време на време се среща по някой замък името му, или някоя местност но здраво почештена. Въпреки, че навсякъде по света Карлови Вари е известно като Крлсбад, никой никога няма да си позволи за вътрешна употреба да го напише така ...за разлика от Бг където медиите се надпреварват на "Прохода на републиката" да викат "Хаинбоаз" например ...😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 71. 71 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 803 Гневно
 72. 72 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2124 Неутрално

  До коментар [#54] от "DDR":Сещам се за едни наименования в София, български, но нищо не ми говорят, даже по някой път се забавлявам - Овча купел, Хладилника. Обеля? Нищо не съм открил за имена като Витоша, Люлин, Рила.
  —цитат от коментар 67 на historama


  Има литература и легенди колкото искаш. Стига желание да има.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 73. 73 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  Нищо ново под слънцето на територията! Аркутино е стара работа. Същото е с цялото блато Алепу. Не са само тези 23 подпорни хотела..... 100+ са предвидените постройки чак до в.с. Дюни!!!
  Сега е опекана работата и за брега от Солниците до Сарафово..... но трябва да минат още 3-4 г да изтече давността за обжалване и това ще видите!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 74. 74 Профил на pon01565019
  pon01565019
  Рейтинг: 44 Неутрално

  Тази статия е типичен пример за опорочаване на една красива идея - идеята за опазване на малкото останала красота по Черноморието. Набързо и лаишки написана статия води до олекването на всичко останало.
  Започва от неколкократното повтаряне на нос Бутамята (там се намира нос Хумата, а Бутамята е до Синеморец) и се премине през куп неясни описания за да се стигне до" От техните отговори трява да стане ясно дали припокриването му с публична държавна собственост е грешка, как евентуално ще бъде поправена тя, одобрен ли е Подробен устройствен план на имота и издавани ли са строителни разрешения за него?". Каква е тази публична държавна собственост и как се припокрива? Ако няма одобрен Подробен устройствен план за какво говорим? И как се издават строителни разрешения за Подробен устройствен план?
  С този мазохистично-истеричен тон реално не се постига нищо, освен непродуктивна пушилка. Проблемът с презастрояването е достатъчно сериозен за една истинска дискусия, но тя не се провежда.

 75. 75 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  ..."близо 90% от площта му се припокрива с очертанията на морския плаж Аркутино, който според действащото в момента законодателство би трябвало да е изключителна държавна собственост. Въпреки това определеният за терена начин на трайно ползване е "за друг обществен обект, комплекс".
  - 5 камиона камъняк и вече плаж няма, видяхме как става.

 76. 76 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  Безстопанствени божута като Аркутино все някога ще бъдат усвоени. Нови виденовци или костовци ще ги продадат. Трябва конкурс за решение.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 77. 77 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 647 Любопитно

  До коментар [#31] от "DDR":

  DDR - Германска демократична република?

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 78. 78 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#76] от "Корки":

  ш не плюй като разпасан комунист.
  ченгетата от десе застроиха всичко.
  твоите началници краси гергов, доган,
  който замени 2007 500 декара в старозагорско
  за толкова, ама около Каварна.
  така че не ми се праи на много умен.

 79. 79 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  Сами и доброволно няма да спрат!

 80. 80 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Хубава работа, ама гербава.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 81. 81 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  Първо подпорна стена с паралелепипеди , приличащи на стаи и асансьорни шахти за по-голяма здравина и тогава "мъничко" комплексче на няколко ката за 200-250 гости :)

 82. 82 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  Само с констатации няма да стане. Тояга трябва да играе.

 83. 83 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 576 Неутрално

  В тая държава всичко явно може, още няколко годинки ако се продължава така, от Резово до румънската граница всичко ще е в бетон...

  Freedom of speech
 84. 84 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 565 Неутрално

  то и в морето може

  BG e мини империя на злото.
 85. 85 Профил на bg.liverpool_81
  bg.liverpool_81
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Абе хора....колко пъти сте ходили на Шофьорския плаж та сте се закахърили,че в единия му ъгъл ще правят хотел?Това са политически дандании.Пишештите тук ги запомнете.Смени ли се властта в БГ и няма никой да си спомни за Алепу!Същото е и за плажчето до Догановия имот!Цялата работа е да се клати властта!Изтребителите и влизането в еврозоната са важните неща срещу което някой хора се борят,щото са поели ангажименти!Дъвките за откраднатато държава,Дебелия и Сокла са за нас баламурниците!Ще видите че като(ако) падне властта всички тролове,всички дандании ще спрат! Ибридна война се води не забравяйте!

 86. 86 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  Естествено. И те са собственост на същата русофашистка шайка наречена Главболгарстрой.

 87. 87 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  И сега има сгради в зоната на дюните на Аркутино, но те са на правилните хора?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK