На живо

Коронавирусът в България: рекорден брой заразени и връщане на отменени ограничения (хронология)

Избрано от редактора


Рекорден брой заразени за ден - 240 и последвало връщане на вече отменени ограничения белязаха днешния ден. От полунощ се забранява посещението на дискотеки, нощни клубове и барове на закрито. На спортните мероприятия няма да има публика, а в допълнение са забранява събирането на повече от 30 души на едно място, независимо от повода.


За събитията от света можете да се информирате тук.
Кунчев: Протести може, но с маски и на дистанция

Протести могат да се провеждат и при затягане на ограничителните мерки от утре, каза днес пред Би Ти Ви националният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Условието е участниците да спазват дистанция и да носят маски. От утре се забранява събирането на открито и на закрито на повече от 30 души.


Утре или най-късно другата седмица България ще приеме списъка от 13 "бели страни" на Европейския съюз по отношение на коронавируса, за които няма да има ограничения при влизане в страната, каза Кунчев. Според него, ако в страната така нараства броя на заболелите, още много страни освен Австрия, ще поставят ограничения за пристигащите от България. "Не искам да остане заведение, в което да няма глобен", каза Кунчев по повод контрола.

Първи случай на корнонавирус е открит в контингента от български военни в Афганистан. Болният е бил интубиран и ще бъде докаран със самолет в София за лечение. В контингента има и втори войник със съмнение за коронавирус.

Ако българските граждани с установена положителна проба за COVID-19 желаят да се върнат в България, вместо да прекарат 14-дневния период за карантина в Гърция, ще им бъде разрешено да отпътуват незабавно, без да спират на територията на Гърция до достигане на границата, при спазване на необходимите противоепидемични мерки. Това обяви министерството на външните работи в прессъобщение във връзка с масовото тестване за коронавирус при влизане в Гърция през последните дни. Уверението за това е дадено на българското посолство в Атина от Генералния секретариат за гражданска защита на Гърция.


Подробности - тук.

Без противоепидемични мерки на границата с Гърция

От днес на гранични пункт "Кулата" се правят тестове за COVID-19 на всички, влизащи в Гърция. Трафикът на пункта е спокоен, няма автомобили, които да чакат на границата, съобщи Би Ти Ви. Три медицински сестри правят проверките от гръцка страна.
Коронавирусът в България: рекорден брой заразени и връщане на отменени ограничения (хронология)

© Асен Тонев


"Аз се редих на опашката в продължение на около един час, на която нямаше никаква социална дистанция, никой не носеше маски. Пред мен имаше майка с дете, което беше в скута й. Хигиенните условия на самия граничен пункт са изключително занижени, което е пълен абсурд, защото ти всъщност можеш да се заразиш на самата граница", разказа пред Би Ти Ви българската туристка Александра Димитрова, която е минала през пункта миналата нощ.


Ако резултата от теста за коронавирус на туриста се окаже положителен, той ще бъде открит по QR кода, който му е издаден при влизане в страната. В такъв случай има две възможности – да се завърне в България, или да остане под карантина в някои от хотелите, отделени за тази цел, на разноски на Гърция.

От днес влизащите в Австрия български граждани трябва да представят негативен PCR тест за коронавирус, или да преминат през двуседмична карантина. Австрийските власти предупредиха вчера гражданите на страната да не пътуват в България, Румъния и Молдова заради влошената ситуация с вируса в трите държави.

Най-засегнати са Кюстендил, Смолян, София, Благоевград, Сливен и Пловдив

На видеоконферентна среща между министър-председателя Бойко Борисов, Националния оперативен щаб и областните управители, след обсъждане на актуалната обстановка с COVID-19, докладвана от здравния министър Кирил Ананиев, беше решено да се върнат част от противоепидемичните мерки. Те бяха обявени на брифинг от Ананиев.


Практиката показва, че дисциплината не е най-силното ни качество и затова се налага да въведем тези мерки


Бойко Борисов,

премиер


Борисов изчете данните на заболеваемост на населението на 100 хил. души. "Особено областите Кюстендил - 27.3, Смолян - 21.9, София - 18.6, София-област - 13.6, Благоевград - 12.8, Сливен - 12.4, Пловдив - 9.6. Продължавам да считам, че нараства броят на заразените, но за радост имаме и 130 оздравели вчерая. Така че месеците юли и август... видно е, че гриповете се карат по-леко, но в същото време на 100 хил. души 20 да има тежко болни, това означава натоварване на болничната система", заяви премиерът.


Той разпореди на областните управители чрез щабовете да продължат да следят капацитета на болниците и да предприемат нужните действия. "Така или иначе трябва да свикнем, че коронавирусът го има, че живеем с него, и ако се спазват дистанцията, маските, предпазните мерки, дезинфекцията, по-малко ще натоварим болничната система. Това е целта. Имате пълните права", заяви той и изрази увереност, че връщането на част от мерките ще нормализира обстановката.


Коронавирусът в България: рекорден брой заразени и връщане на отменени ограничения (хронология)

© Правитествена информационна служба

Отново се затварят стадиони и дискотеки

От полунощ всички колективни и индивидуални спортни занимания на открито и закрито ще се провеждат без публика. Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг днес, след провела се среща при премиера Бойко Борисов с Националния оперативен щаб. Връщат се и още от по-строгите мерки:
Забранява се посещението в нощни и пиано барове и дискотеки на закрито. На открито се разрешава при запълване на 50% от капацитета на заведенията и дистанция от 1.5 метра.


Забрана на групови празненства с присъствие на над 30 души - сватби, балове, кръщенета могат да се провеждат, но до 30 души и при спазване на дистанция от 1.5 метра.


Заръчано е на регионалните здравни инспекции да засилят контрола не само за изпълнение на мерките, а и да предприемат допълнителни мерки, ако се налагат в областта.


Коронавирусът в България: рекорден брой заразени и връщане на отменени ограничения (хронология)

© Георги Кожухаров


"За съжаление анализът, който е направен за последната седмица, показва, че броят на носителите на коронавирус се увеличава и премина критичната точка от 200 души", каза Ананиев. По думите му през следващите дни не се очаква да спадне броят на новозаразените, дори може да има тенденция за ново увеличение.


Повече за новите мерки - тук.
За спортните прояви - тук.


Коронавирусът в България: рекорден брой заразени и връщане на отменени ограничения (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал

Брифинг на здравния министър Кирил Ананиев и представители на Националния оперативен щаб във връзка с епидемичната обстановка в страната:


Обмисля се връщане на по-строги мерки

На коалиционен съвет при премиера Бойко Борисов днес са обсъждани по-строги мерки срещу разпространението на коронавирус заради рекорда от 240 случая днес.


Според коментари на лидера на НФСБ Валери Симеонов в парламента ще бъдат затворени нощните заведения, а футболните мачове ще се провеждат без публика. Другите коалиционни партньори не потвърждават за такова решение, но казват, че се очаква всеки момент здравният министър Кирил Ананиев да обяви по-строги мерки.


В 12 часа Ананиев ще даде пресконференция.

Детска градина в Добрич е затворена заради положителен резултат за коронавирус на помощник-възпитателка, съобщи Би Ти Ви. Всички контактни, децата от градината и колегите ѝ са изследвани с PCR тестове. След като излязат резултатите, ще бъде взето решение кога детската градина отново ще отвори врати. Дотогава 25-те й служители остават под домашна карантина.

Литва отмени почивките за България

Литовските туроператори Novaturas и Tez Tour са решили да не организират пътувания до българските курорти през юли, след като правителството във Вилнюс въведе 14-дневна карантина за пристигащите от България. От Novaturas обавяват, че няма да имат полети между 9 и 31 юли, защото "сигурността на пътуващите е водещият ни приоритет", но ще изпълнява полетите за прибиране на вече намиращите се в България.

Областният управител на Пловдив Дани Каназирева обяви в ефира на БНТ, че въпреки новорегистрираните повече случаи на заразени с коронавирус – 21 за денонощието, местните власти не смятат да налагат към момента по-рестриктивни мерки, ограничаващи хората. По думите й най-големият проблем за града е липсата на персонал в болниците.


"Имаме готовност, в рамките на 24 часа, да се открият и допълнителни легла. Към момента болница "Свети Георги" е с изчерпан капацитет, но се включиха "Св. Иван Рилски", Транспортната и Общинската "Свети Мина " с леки и среднотежки случаи и отделно от това вчера се включи "Свети Каридад". Така има още 39 легла, като имаме готовност още легла да бъдат разкрити в други болници", посочи тя.


Коронавирусът в България: рекорден брой заразени и връщане на отменени ограничения (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

За 5 седмици броят на активните случаи на COVID-19 е практически удвоен и България е в ситуацията на Сърбия - това мнение изрази пред "Нова телевизия" анализаторът Тихомир Безлов. По думите му особено важно е дали болниците ще издържат. По думите му властите са изправени пред трудната задача да изберат мерки, които хората да спазват.


От едно пълно пренебрегване на мерките в момента има промяна, поне в големите градове. Страхувам се, че хората трябва да го научат по трудния начин


Тихомир Безлов,

анализатор


На коментар на математика проф. Николай Витанов, че в момента един болен заразява 1.33 души (100 души заразяват 133), Безлов каза: "В Германия имаше такъв коментар, че немската система не може да издържи на коефициент 1.3 до средата на лятото".

Ситуацията с COVID-19 все още е контролируема, смята директорът на Александровска болница в София д-р Костадин Ангелов. "Това, което се случва, е очаквано заради всички онези хора, които не спазваха мерките. Цифрите на заразените днес са завишени спрямо вчерашните. Но е важно какъв процент от тези хора имат нужда от болнично лечение, а от тях - какъв процент имат нужда от апаратна вентилация. В момента имаме свободен капацитет и ситуацията изглежда контролируема", заяви той пред "Нова телевизия". По думите му на базата на днешните данни за новозаразените не могат да се правят прогнози, нито на тази база да се вземат някакви мерки.


Той не може да прогнозира кога ще бъдат запълнени и интензивните легла. "Видяхме, че голяма част от прогнозите, дадени в началото, не издържаха проверката на времето. Следим динамиката за 1-2 седмици и на тази база се взимат решения. Ако видим, че тази ситуация започва да заплашва капацитета на лечебните заведения, ще се вземат мерки", заяви д-р Костадинов. Той не мисли, че отново трябва да се барикадират и затварят градове, но допусна, че тази мярка е възможна.


Потенциално заразените с COVID-19 у нас са около 50 хиляди - тази прогноза направи в сутрешния блок на "Нова телевизия" математикът проф. Николай Витанов, ръководител на екипа за анализи към Националния оперативен щаб. Според него за да се изчисли броят на потенциално заразените трябва да се сметне броят на починалите по 200. "В момента са 260 починали по 200, това е около 50 хиляди. Другият вариант е: умножавате по 8 числото на регистрираните заразени. Тоест 6100 по 8, тоест около 50 хиляди заразени", обясни той.


"Математиката го показа. На 19 март казах: "Спазвайте карантината и след 3 месеца ще излезем от медицинската част от кризата. На 1 юни бяхме на 6 случая и имахме 19 дни да се изчистим. Не се изчистихме, защото се формира една група от хора, които вярват на теорията, че това нещо е безобидно, не спазват мерките и ето резултатът", каза още Витанов. По думите му в момента един болен заразява 1.33 души. Тоест 100 души заразяват 133-ма.

Гърция тества всички на границата

Гърция затегна режима за влизане в страната, като от вчера се правят PCR тестове за COVID-19 на всички преминаващи границата. На граничния пункт "Кулата - Промахон" обстановката е спокойна, съобщи БНТ. Няма опашка от чакащи автомобили, на гръцка територия тестовете и проверките отнемат минути. Малка е и колоната от камиони.


Тестовете за влизащите в Гърция бяха въведени, след като Националната здравна организация отчете, че 80% от увеличението на заразените и регистрираните случаи са на туристи, влезли през граничен пункт "Кулата - Промахон". Има 6 заразени туристи на остров Тасос, двама от които са българи, съобщи БНТ. Те са предпочели да се върнат в България, вместо да карат 14-дневната карантина в Гърция.


Повече по темата - тук.

Рекордни 240 нови случая

Нов рекорден скок на заразени с коронавирус - за първи път не само бяха достигната, но и значително премината границата от 200 нови случаи за денонощието. Данните на Единния информационен портал показват 240 положителни проби за последните 24 часа при направени 4 286 PCR теста. От началото на епидемията заразените са 6342.


В болница са настанени 498 пациенти, 29 от тях в интензивни отделения. Излекуваните са 129, като общо 3 166 вече са се преборили с вируса. За последното денонощие са регистрирани 5 смъртни случая, като общият брой на починалите е 259.


Коронавирусът в България: рекорден брой заразени и връщане на отменени ограничения (хронология)

© Велко Ангелов


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK