Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Добивът в житницата на България е със 71% по-малко спрямо 2019 г., обяви Десислава Танева

Добивът в житницата на България е със 71% по-малко спрямо 2019 г., обяви Десислава Танева

© Велко АнгеловЗемеделският министър Десислава Танева съобщи в ефира на БНТ, че тази година се очаква по-малка реколта от пшеница, като основна причина за това е сушата в определени райони на страната. По думите ѝ житницата на България - област Добрич, вече усеща проблема, като до момента жътвата се движи със 71% по-нисък добив спрямо миналата година.


Танева уточни, че подобни проблеми има основно в източните региони на страната. В областите Силистра, Варна, Бургас, Сливен и Ямбол добивът е с 45-53% по-нисък спрямо 2019 г. В обобщение тя прогнозира общ спад от 25% на добива за тази година. Въпреки данните земеделският министър не очаква хлябът да поскъпне, като прогнозира, че България ще остане голям нетен износител на пшеница.


Тя не очаква и поскъпване на плодовете и зеленчуците, като уточни, че може би цената на някои от тях ще се повиши заради пораженията от градушки и слани. Танева даде пример с насажденията с кайсии, при които 35% са унищожени напълно от измръзване.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK