Прокуратурата намери злато, което била "върнала" на Илия Златанов

Прокуратурата разпространи снимки на иззетите монети.

© Прокуратура на РБ

Прокуратурата разпространи снимки на иззетите монети.Специализираната прокуратура съобщи, че е иззела златни монети и фактури, открити в дома на Илия Златанов - основен свидетел по разследването на "Антикорупционния фонд" - "Осемте джуджета", в което се твърди, че бившият шеф на Столичното следствие Петьо Петров-Пепи Еврото участва в схема за кражба на бизнеси.


Според прокуратурата намереното злато е било върнато на Златанов през февруари и март тази година. Но във видеото "Осемте джуджета" Златанов твърди, че уговорката с Петров и съпругата му Любена е била златото, иззето при ареста на сина му Явор Златанов през юли 2019 година, да му бъде предадено с документи, удостоверяващи произхода им. Затова той подписва приемателно-предавателни протоколи за монети на стойност над 4 милиона лева, но никога реално не ги получава. Златанов твърди, че същите са били взети от Любена Петрова на паркинга на специализираната прокуратура, след което той повече не ги вижда. По думите му в специализираната прокуратура фабрикуват фалшиви документи.


От "Антикорупционния фонд" разпространиха позиция, в която задават 10 въпроса, които са все още без отговор във връзка с разследването.
Хронология на едно претърсване


За акцията по претърсване и изземване в дома на Златанов, който се намира в чужбина, стана известно във вторник вечерта, когато от "Антикорупционния фонд" разпространиха видео от охранителните камери на дома на Илия Златанов, на което се виждаше как маскирани служители влизат в къщата.


На следващия ден - сряда, 7 юли дъщерята на Илия Златанов - Пролетина, която живее в къщата със семейството си, съобщи пред "Дневник", че се притеснява, че акцията на прокуратурата цели да злепостави баща й и да опровергае неговите твърдения. Според нея малко след като претърсването приключва и след телефонно обаждане един от служителите се качва в нейната стая и откриват пакет с монети и документи.


Малко по-късно през деня в сряда, преди да има още официална информация, главният прокурор Иван Гешев реагира в "Туитър", като поиска извинение от "Антикорупционния фонд" и публикува снимки на иззетите моменти. "Истината няма нюанси и бързо се установява. Очаквам т.нар. "Антикорупционен фонд" да се извини на институцията Прокуратура на Република България, въпреки че това изисква достойнство. Знаем откъде идват хибридните атаки, те няма да спрат нашата работа в името на българските граждани!", написа Гешев.Близо час след това от специализираната прокуратура съобщиха официално за акцията. От него ставаше известно, че след претърсване в дома на Илия Златанов са намерени и иззети голям брой монети от жълт метал, документи и фактури.


"Към настоящия момент от извършения оглед на част от иззетите веществени доказателства - монети от жълт метал, се установява, че същите съвпадат с върнатите с постановления на прокурори при Специализирана прокуратура от 18.02.2020 г. и 26.03.2020 г. във връзка с подадена молба от лицето И.З., в качеството му на управител на "ИЗАМЕТ 1991" ООД", пишат от прокуратурата.


Прокуратурата намери злато, което била "върнала" на Илия Златанов

© Прокуратура на РБ


Според тях монетите са върнати с приемо-предавателни протоколи, като мотивът да бъдат върнати е, че не са предмет на престъпление. Първоначално те са били иззети с протоколи за претърсване и изземване на 17 и 18 юли 2019 г. във връзка с разследване срещу организирана престъпна група, създадена с цел получаване на доходи чрез изнудване, длъжностни присвоявания, неизгодни сделки и за пране на пари в големи размери.
Това е досъдебното производство, започнало по сигнал на Илия Златанов срещу сина му Явор, с който от няколко години водят битка за семейния бизнес. По това дело Златанов баща е потърпевш.


От съобщението на прокуратурата не става известно какво е основанието за претърсването в дома на Златанов. Оттам не отговориха и на въпросите на "Дневник" как ще коментират твърдението на дъщерята на Златанов - Пролетина, че намерените моменти са иззети от шкаф, който веднъж вече е бил претърсен.


След излъчването на първия епизод на разследването "Осемте джуджета", прокуратурата се самосезира и започна проверка. Досега по нея разпитван е само авторът на филма - Николай Стайков.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK