Прокурори влязоха в президентството, задържан е секретар на Радев (обновена)

Прокурори влязоха в президентството, задържан е секретар на Радев (обновена)

© Юлия ЛазароваИзбори 2022

Представители на МВР и прокурори от Специализираната прокуратура влязоха в президентството тази сутрин и извършват претърсвания на кабинети във връзка с две досъдебни производства, едното - за търговия с влияние. Междувременно Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) съобщи, че оставя без достъп до класифицирана информация съветник и секретар на държавния глава. На този фон се разбра, че по разследването за търговия с влияние са задържани президентския секретар по правни въпроси Пламен Узунов и бизнесменът Пламен Бобоков. Тепърва ще се преценява дали на двамата да бъдат повдигнати обвинения.


Събитията от деня на живо следете тук.


В района има засилено полицейско присъствие. В двора на президентството има микробус на Бюрото на защита към Прокуратурата на Република България, а на другия вход на сградата на "Дондуков" 2 са три полицейски автомобила.
Прокурори влязоха в президентството, задържан е секретар на Радев (обновена)

© Надежда Чипева, Капитал


От администрацията на държавния глава съобщиха, че в 9.00 часа представители на прокуратурата, МВР, Бюрото за защита на свидетелите и поемни лица са представили разпореждане от Софийски военен съд и определение от Специализирания наказателен съд за претърсване на кабинети в президентската институция.


"Информация за действията си дължи на обществото прокуратурата", се казва в съобщението.


Около 11.30 часа днес държавният глава Румен Радев пристигна на "Дондуков" 2, без да коментира пред събралите се журналисти. Малко по-късно разследващи напуснаха сградата.Междувременно главният прокурор Иван Гешев съобщи пред журналисти в Габрово, че се извършват претърсвания и изземвания в два кабинета. Единият е ползван от съветник на Румен Радев, а другият - от негов секретар, поясни Гешев.


Прокурори влязоха в президентството, задържан е секретар на Радев (обновена)

© Надежда Чипева, Капитал


От думите му се разбра, че действията са по две досъдебни производства - едното е водено от Военноокръжната прокуратура, а другото е под наблюдението от Спецпрокуратурата и е за престъпно сдружение за търговия с влияние, посочи Гешев.


ДАНС отне достъпа до секретна информация на секретар и съветник на Радев


Междувременно ДАНС съобщи, че от днес оставя без достъп до класифицирана информация двама служители на администрацията на държавния глава."Нa 9 юли 2020 г., въз основа осъществяване на законово регламентираните функции на Държавна агенция "Национална сигурност", са връчени Отнемане на разрешение за достъп до класифицирана информация до ниво "Строго секретно" на лицето И.М. (най-вероятно това е съветникът по военните въпроси Илия Милушев - б.р.) и Отказ за достъп до класифицирана информация до ниво "Строго секретно" на лицето П.У. (вероятно Пламен Узунов). Лицата са висши служители в Администрацията на Президента на Република България", се казва в съобщение на агенцията.


Прокурори влязоха в президентството, задържан е секретар на Радев (обновена)

© Юлия Лазарова


От там добавят, че за двамата са придобити данни за ненандеждност от гледна точка на сигурността и опазването на тайната по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация.


Името на президентския секретар по правни въпроси Пламен Узунов е свързано с производството за търговия с влияние, по което прокуратурата разпространи комуникация между Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков. Бобоков е обвиняем по разследване за незаконен внос и преработка на отпадъци, но в средата на юни прокуратурата разпространи скрийншотове от разговори, за които твърди, че са между бизнесмена и Пламен Узунов и обяви, че разследва търговия с влияние. Към момента не е известно по това производство да има повдигнати обвинения.


Прокурори влязоха в президентството, задържан е секретар на Радев (обновена)

© Юлия Лазарова


Впоследствие на разпити бяха извикани и други съветници на държавния глава, а той самият обвини прокуратурата в страх и зависимости. Дни по-късно прокуратурата пусна поредна порция съобщения, за които твърди, че са между Пламен Бобоков и държавния глава Румен Радев, когото нарече "вероятно лице с имунитет", но бизнесменът отрича те да са от неговия телефон.


Пламен Узунов и Пламен Бобоков са задържани


На фона на кооргинираните действия на разследващите в президентството, Би Ти Ви съобщи, че Пламен Бобоков е арестуван по разследването за търговия с влияние. По-късно днес бе арестуван и президентският секретар Пламен Узунов. По-късно от съобщение на прокуратурата се разбра, че тепърва ще се преценява дали да им бъдат повдигнати обвинения за търговия с влияние.


Узунов е задържан с полицейска мярка за 24 часа в района на Пловдив, каза адвокатът му Емилия Недева пред "Дневник". Към момента от прокуратурата не съобщават официално за задържани или обвинени по разследването за търговия с влияние.


За 24 часа е задържан и Пламен Бобоков, който е под гаранция от 1 млн. лева по обвинението за незаконен внос и преработка на отпадъци. Адвокатът му Ина Лулчева коментира пред телевизията, че е незаконно той да бъде арестуван по Закона за МВР, при положение че не му е повдигнато обвинение за търговия с влияние.


Юристи коменитраха, че когато има образувано досъдебно производство, не може да има задържане по Закона за МВР, а такова е възможно само в случай, че арестуваните са се укривали или са възпрепятствали процесуални действия. В заповедите за задържане не е посочено това и е неизвестно по каква причина е използван законът за МВР.


"Вие кога сте чули адвокат да каже, че някой е арестуван правомерно", бе задочният отговор на главния прокурор Иван Гешев. Той коментира темата пред журналисти в Червен бряг, където отиде заради разследването за незаконния внос и преработка на отпадъци. Според прокуратурата част от отпадъците са загробени край града.


Гешев посочи, че аргументите за арестите днес "сигурно са юридически". "За разлика от съдията и прокурора, адвокатите нямат задължение да спазват принципа на обективната истина. Принципът на обективната истина важи само и единствено за съда и прокуратурата", заяви главният прокурор на журналистически въпрос.

Прокурори влязоха в президентството, задържан е секретар на Радев (обновена)

© Юлия Лазарова


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK