На живо

Над тричасовият протест приключи с призив за повторение утре (хронология)

Над тричасовият протест приключи с призив за повторение утре (хронология)

© Георги КожухаровДен след атаката на държавния глава Румен Радев срещу почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и депутата Делян Пеевски прокуратурата влезе в президентството. От сутринта до късния следобед там се извършваха обиски, имаше и задържани.


Вечерта се стигна до многохиляден протест. Той беше свикан от инициативата "Правосъдие за всеки", която видя в силовите действия на държавното обвинение знак, че "държавата окончателно превзета, а демокрацията е на път да бъде брутално разгромена". Протестът привлече хиляди хора, между които и представители на различни политически течения - подкрепящата президента Румен Радев БСП, отцепилата си от левицата със собствен политически проект Мая Манолова, лични симпатизанти на държавния глава, правозащитници, борци против статуквото, екоактивисти, извънпарламентарни формации. Той продължи над четири часа и блокира ключови кръстовища на София с искания за оставка на премиера Бойко Борисов, допуснал нарушаването на правовия ред в държавата, на главния прокурор Иван Гешев, който иска "сам да пише закони".


"Дневник" проследи развитието на събитията на живо.
Журналист от "Дневник" стана свидетел на реакция на младежи, които атакуваха екип на "Нова телевизия" с викове "Нова е позор" и "Пеевски вън". Репортер и оператор бяха застанали на ул. "Цар Освободител" в близост до парламента, готвейки се за включване или репортаж. Недоволстващите срещу присъствието на медиата на протеста опитаха да попречат на работата им с агресивно поведение. След като операторът се приближи да ги снима, младежите започнаха да викат още по-силно. Така привлякоха вниманието на преминаващи по булеварда протестиращи като се стигна до струпване на хора и виковете се засилиха. Наблизо имаше няколко полицаи, а двама граждани помогнаха напрежението да спадне и екипът да мине зад полицаите. В последната си за деня новинарска емисия - в 22 ч. по лятната си програма, телевизията излъчи репортаж за протеста като беше отбелязано единствено, че екипът е бил "наобиколен от хора", които впоследствие са се отдръпнали. Вижте видеото от инцидента, заснето от "Дневник":


Над тричасовият протест приключи с призив за повторение утре (хронология)

© Георги Кожухаров


"Гешев - позор, оставка и затвор! "Всеки ден ще е така до победата", Мафия" - с тези скандирания протестиращите стигнаха "Орлов мост", където движението е затворено. В последния половин час броят на участниците видимо намаля, но все пак остават около 500 души, които не са склонни да го прекратят. Шествието продължи в обратна посока - към Народното събрание и Министерския съвет.


Чуха се призиви утре акцията да продължи като сборният пункт е през президентството в 17 ч.


Над тричасовият протест приключи с призив за повторение утре (хронология)

© Георги Кожухаров


Масовият протест продължава вече два часа. Протестиращите се насочват към "Орлов мост", повтаряйки маршрута на протестите срещу модела "КОЙ" от 2013 г. И тогава, и сега обектът на възмущението е един - управлението на държавата в лична полза на единици. През 2013 г. протестите избухнаха спонтанно заради нелепия избор на депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС. Сега повод е показното нахлуване на прокуратурата в президентската институция. Организаторите от "Правосъдие за всеки" съобщиха, че готвят следващ протест на 16 юли пред Народното събрание. Днес освен исканията за оставки прозвучаха и скандирания "Заедно".


Над тричасовият протест приключи с призив за повторение утре (хронология)

© Георги Кожухаров


С викове "Оставка" протестиращите спряха повторно пред сградата на Министерския съвет. Пред Народното събрание изпяха "Хубава си, моя горо".

Над тричасовият протест приключи с призив за повторение утре (хронология)

© Георги Кожухаров


Протестът срещу нарушението на конституцията и в подкрепа на президента Румен Радев продължава пред сградата на Съдебната палата. Вижте на живо случващото се, предавано от общинския съветник от "Демократична България" Иво Божков


Христо Иванов поиска оставката на Борисов и Гешев

Днес България е на ръба на конституционната криза, заяви във включване на живо от протеста съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов." Тук сме, за да поискаме отговорност от българските власти, за това че торпилират срастването на Пеевски и Доган с българската държава. Искаме оставката на Бойко Борисов, който трябва да поеме политическата отговорност за това. Както и на главния прокурор Иван Гешев, който наруши конституцията като организира нахлуване в президентската институция. Президентът Радев беше наказан публично за това, че посмя да изкаже очевидното за всички - гардовете на НСО охраняват Доган и Пеевски и за това няма причина", заяви Христо Иванов. Той подчерта, че политическата сила участва в протеста, защото конституцията е била потъпкана.


Протестиращите срещу беззаконието тръгнаха към Министерския съвет с викове "Оставка". Присъстват над 2 хил. души, между които се виждат политици от различни цветове - и от БСП, и от "Демократична България", и бившият омбудсман Мая Манолова, която се готви за предстоящите догодина редовни парламентарни избори с новата си формация "Изправи се", активни участници в протестите през 2013 г., възрастни хора, симпатизанти на държавния глава. Намерението им е протестът да продължи пред Съдебната палата.


Над тричасовият протест приключи с призив за повторение утре (хронология)

© Албена Борисова

Радев: Да изхвърлим мафията от изпълнителната власт и прокуратурата

"От всички нас зависи да изхвърлим мафията от изпълнителната власт, да изхвърлим мафията от прокуратурата", заяви държавният глава Румен Радев, който излезе при протестиращите. Той изтъкна, че пред президентството днес са се събрали хора от всички възрасти и от целия политически спектър и това не е случайно.


Не на страха, ще си върнем България! Мутри, вън!


Румен Радев,

президент на България


"Твърде дълго търпяхме лъжите от екрана", заяви държавният глава под аплодисментите на демонстрантите и възгласи "Браво", "Мутри вън" и "Оставка". Постепенно скандиранията преляха в "Гешев е позор".


Стотици хора вече са пред президентството, където тази вечер се сливат няколко протеста в подкрепа на институцията и срещу акцията на прокуратурата там днес. Под съпровода на барабани демонстрантите скандират "Оставка", някои носят български знамена.


Очаква се държавният глава Румен Радев, който в момента е в сградата, да излезе при протестиращите.


Над тричасовият протест приключи с призив за повторение утре (хронология)

© Георги Кожухаров

Като "брутална политическа акция" определи действията на прокуратурата днес евродепутатът Радан Кънев.


Българската прокуратура работи на медия пърформанси и от един такъв пърформанс какво реално са направили.


Радан Кънев,

евродепутат, "Демократична България"/ЕНП


Пред "Дневник" той коментира и че без детайли и повече информация е трудно да се каже и дали акцията на "Дондуков" 2 е в разрез с Конституцията.

В края на работния ден се увеличават хората, които пристигат пред президентството, за да изразят подкрепа към институцията след днешната акция на прокуратурата там.


Пред сградата дойдоха лидерът на БСП Корнелия Нинова и депутати от партията.


Над тричасовият протест приключи с призив за повторение утре (хронология)

© Георги Кожухаров


Там е и лидерът на АБВ Румен Петков въоръжен с колаж на премиера Бойко Борисов и снимки на чекмеджето с пачки от по 500 евро, които бяха разпространени до медиите с твърдението, че са от неговата спалня в резиденцията му в Бояна.


Над тричасовият протест приключи с призив за повторение утре (хронология)

© Георги Кожухаров

И "Движение 21" на Татяна Дончева излезе в защита на президентската институция и обяви, че акцията на прокуратурата от днес е публична демонстрация за оказване на натиск и погазване на Конституцията на България.


"Показните действия на прокуратурата и на МВР в сградата на президентската администрация са откровена заплаха към единствената държавна институция, която не е подчинена на ГЕРБ и ДПС. Опазването на законността не налага такава публична демонстрация на сила и натиск спрямо държавния глава. Напротив, безпрецедентната дързост на мутренското управление е насочена пряко срещу държавността и грубо погазва Конституцията. Целта е всеки орган на държавна власт, всяка институция, да премине на еднолично, ръчно управление, в услуга на мафията. Крайно време е за категоричен отпор в защита на свободата, справедливостта и демокрацията в България", се казва в позиция на "Движение 21".

Антикорупционната група в Европарламента подкрепя писмото и внасянето на устен въпрос до Еврокомисията и дебат за разследване на кризата на правовата държава в България. Това съобщи евродепутатът от "Демократична България"/ЕНП Радан Кънев. В "Туитър" той написа, че екипът му започва да събира подписи от членове на ЕП, за да бъде включен дебатът за България в дневния ред.


На личния си сайт Кънев публикува изказването си пред групата, събрала се по негов сигнал. "В последната година ситуацията бързо се влоши - може би поради преждевременното съобщение от Комисията за прекратяване на мониторинга по Механизма" за сътрудничество и проверка, обяснява Кънев. Той казва, че е описал "само шепа примери за цялостното завладяване на институциите и бизнеса от тесен политически кръг, силно свързван със службите за сигурност и съдебната система."


Той също така иска от Европарламента да действа, "за да няма втора Унгария или Полша в ЕС и за да няма ЕНП отново проблем, подобен на този с ФИДЕС". Кънев има предвид замразяването на членството на управляващата в Унгария партия "Фидес" заради отклоняването от демократичните норми на ЕС.

Приключи акцията на прокуратурата в президентството

Приключи акцията на прокуратурата в президентството. Представителите на държавното обвинение напуснаха сградата на "Дондуков" 2 преди 17 часа днес, изнасяйки кашони, докато пред нея около 50-ина души протестираха в подкрепа на институцията и срещу действията на обвинителите.


Над тричасовият протест приключи с призив за повторение утре (хронология)

© Георги Кожухаров


На площада имаше засилено полицейско присъствие, като униформените бяха образували шпалир между президентството от една страна и медиите и протестиращите от друга.


Над тричасовият протест приключи с призив за повторение утре (хронология)

© Георги Кожухаров

Междувременно пред съдебната палата е поставена надуваема кукла, наподобяваща коронясана участничка в конкурс за красота. На обозначителната ѝ лентата пише "Темида Българска:, а на короната ѝ - "Кралица на корупцията".


Над тричасовият протест приключи с призив за повторение утре (хронология)

© Георги Кожухаров

Бизнесменът Пламен Бобоков, обяви, че е подложен на безпрецедентна репресия от страна на прокуратурата и властите в България, след като днес бе задържан за трети път в рамките на около месец. В декларация, разпространена до медиите, той определя тази стъпка на държавното обвинение като обосновано не от законов интерес, а "от идеята и необходимостта да замълча" и призовава за международна правна помощ.


"Факт е, че в България, днес преживяваме сериозна криза на законността по отношение не само на бизнеса, но и на личната неприкосновеност на гражданите. Поредицата събития касаещи мен, семейството и бизнеса ни несъмнено доказват, че прокуратурата е не само политически, но и икономически субект. Ежедневното грубо пренебрегване, погазване и пренаписване на закони като Декрети, води до пълно изключване на принципа на Върховенството на закона", заявява Пламен Бобоков. Според него "презумпцията за невиновност е изцяло суспендирана в полза на задкулисни интереси".


Липсва правосъдие за всички, има псевдо-правосъдие за говорещи и неудобни.


Пламен Бобоков

"Затова, макар и нескромно, "подписвам" сентенцията на покойния юрист и общественик доц. Кристиян Таков: "Пазете правото, дори и от закона!", казва още той.

"Правосъдие за всеки" обяви протест пред президентството тази вечер

Инициативата "Правосдие за всеки" организира протест пред президентството под наслов "Свободата няма нужда от Каскет". Протестът е насрочен за 18.30 ч. Страница на събитието - тук. "Сега е моментът да се обединим, независимо от политическите си пристрастия и позиции – в защита на демокрацията, свободата, върховенството на Правото и независимостта на Съда, в защита на суверенитета на държавата, която е наша, а не на Мафията собственост и владение", призовават организаторите и казват, че скоро ще дадат предложения за конституционна реформа и премахване на безконтролната и абсолютна власт на главния прокурор и политическата квота във Висшия Съдебен съвет. Цялата позиция на "Правосъдие за всеки" вижте тук.


По-рано днес лидерът на "Да, България" Христо Иванов обяви, че в 18.30 лично ще излезе пред Министерския съвет и ще потърси отговорност от премиера Бойко Борисов, ако НСО не съобщи, че охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски е свалена. Позицията му идва, сед като на 7 юли Иванов бе изблъскан от охранители на лятна резиденция на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган на нос Чукалята в парка "Росенец, а вчера президентът Радев съобщи, че Доган и Пеевски са пазени от служители на НСО.


Междувременно днес управляващите обявиха намерение да оставят решението кой, кога и при какви условия да бъде охраняван в ръцете на директора на Националната служба за охрана (НСО), който се назначава от държавния глава след съгласуване с Министерския съвет. На коалиционен съвет ГЕРБ и "Обединени патриоти" са постигнали единодушие за законови промени, според които директорът на НСО да може изцяло да определя допълнително охраняваните лица, обяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов днес. Повече четете тук.

Сайтът "Пик" (той организира шествия в подкрепа на избора на Иван Гешев за главен прокурор и е известен с пламенна защита и на премиера Бойко Борисов и атаки срещу всички техни критици или опоненти) разпространи информация, че президентът Румен Радев е уволнил още снощи главния си секретар Димитър Стоянов. От "Дондуков" 2 казаха пред "Дневник", че това не е вярно.

Вълна́ от реакции в социалните мрежи

От опит за затъмняване на скандала с "Росенец", през "криза на демокрацията" до "каскетатурен преврат" - такива коментарите в социалните мрежи предизвика днешната прокурорска акция в президентството. Събитията от деня роедизвикаха истинска вълна от реакции в мрежите. "Дневник" събра част от тях, вижте ги тук.

Бивш служител на Държавната агенция "Разузнаване" (ДАР), посочен само с инициалите М.К., съветник на президента Румен Радев с инициали И.М. (вероятно Илия Милушев – бел. ред.) са задържани за 24 часа по разследване на военно-окръжната прокуратура в София за разгласяване на държавна тайна. От съобщение на държавното обвинение се разбира, че първоначално съветникът на държавния глава е бил разпитан като свидетел.


Извършена е експертиза на телефон, иззет от съветника на президента, в който е открита информация за Държавната агенция "технически операции" (ДАТО). Съветникът е предал доброволно 4 документа, които са били изнесени нерегламентирано от ДАР, казват от прокуратурата. Според разузнавателната агенция те съдържат информация, която представлява държавна тайна. Съветникът е обяснил, че е намерил документите в служебната си каса в кабинета в сградата на президентството, заради което днес там е влязъл екип от прокурори и разследващи. По случая са обвинени още двама души, които са с мярка "домашен арест", като са посочени само инициалите им.

Граждани се събраха пред президентството, за да изразят подкрепа към институцията на държавния глава.


Над тричасовият протест приключи с призив за повторение утре (хронология)

© Юлия Лазарова


Акцията, организирана в социалните мрежи от скулптура Велислав Минеков, адв. Николай Хаджигенов и експертът по политически маркетинг Арман Бабикян.


"Призоваваме всички граждани, които смятат себе си за демократи, независимо от политически им разбирания, да защитят Президентската институция и опита всички центрове на властта да бъдат подчинени на действащия мутренски модел на управление. Тръгваме веднага към Дондуков 2 в защита на демокрацията и ще застанем пред входа на Президентството като НСО – Народна Съпротива и Охрана", обявиха те.


Над тричасовият протест приключи с призив за повторение утре (хронология)

© Юлия Лазарова

БСП в защита на президента

БСП разпростави позиция, в която се казва, че партията вярва в постепенността и достойнството на президента Румен Радев. "В последните седмици срещу президента се води безпринципна атака. Тя се провежда от мнозинството в Народното събрание, от изпълнителната власт в лицето на премиера Борисов, а днес и от органите на съдебната власт", се посочва в позицията.


"БСП уважава върховенството на закона, но не приема прекалената показност и търсен медиен ефект при днешните процесуално-следствени действия. Сигурни сме, че всяко от засегнатите лица ще съдейства на органите без това да бъде зрелищно организирано. БСП вярва в почтеността и достойнството на президента Радев. Случващото се днес е безпрецедентен акт, който руши устоите на българската държавност", пишат социалистите.

Казусът стига до европейските институции

Антикорупционната интергрупа в Европейския парламент обсъжда в момента сигнал на евродепутата от "Демократична България"/ЕНП Радан Кънев за кризата на правовата държава в България. Сигналът е изпратен от него заради нахлуването на спецпрокуратурата в администрацията на президента и с инцидента на плажа в база "Росенец". За това се разбра от публикации на Кънев в социалните мрежи, в които той заявява, че ще предложи проблемът да бъде поставен пред Европейската комисия, а в Европарламента да има дебат в пленарна зала и резолюция. Подробности четете тук.

Официално: Пламен Узунов и Пламен Бобоков са задържани

Съветникът на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов и бизнесменът Пламен Бобоков са задържани за 24 часа по Закона за МВР, потвърди Специализираната прокуратура. В София се претърсва кабинета на Узунов в президентството и се изземват документи, книжа и компютърни конфигурации.


Прокуратурата обяви, че става дума за разследване за престъпен сговор за извършване на длъжностни престъпления и търговия с влияние. От съобщението ѝ се разбира, че на двамата не са повдигнати обвинения, а тепърва предстои прокурорите да преценят доказателствата и дали те са достатъчни за привличането им към наказателна отговорност.

Ето хронология на събитията от деня към 14.30 часа. Повече за събитията от сутринта четете тук.
    • 10.00 ч. - представители на Специализираната и военно-окръжната прокуратура, на МВР и Бюрото на защита към Прокуратурата извършват обиски в президентството.
    • 10.30 ч. - главният прокурор Иван Гешев съобщи, че става дума за две досъдебни производства - едното срещу секретар на президента, водено от военната прокуратура, а другото срещу секретаря по правни въпроси и свързано с разследване за търговия с влияние, наблюдавано от Спецпрокуратурата.
    • 11.00 ч. - ДАНС обяви, че отнема допуска до класифицирана информация с ниво "Строго секретно" на двама висши служители в администрацията на държавния глава - И.М. (най-вероятно секретарят на президента по военните въпроси Илия Милушев - б.р.) и на П.У. (съветникът по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов).
    • 11.45 ч. - бизнесменът Пламен Бобоков е задържан за трети път - сега във връзка с разследване за търговия с влияние, съобщи адвокатът му Ина Лулчева пред Би Ти Ви.
    • 13.20 ч. - Пламен Узунов е задържан в Пловдивско с полицейска мярка за 24 часа, съобщи адвокатът му Емилия Недева пред "Дневник".
Над тричасовият протест приключи с призив за повторение утре (хронология)

© Дневник

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK