Групов отказ от гласуване заради новия правилник на общинския съвет в София

Групов отказ от гласуване заради новия правилник на общинския съвет в София

© Велко АнгеловНов правилник за работата на Столичния общински съвет (СОС) бе приет с мнозинството на ГЕРБ - СДС и "Патриоти за София", в която влизат ВМРО и "Атака". Групата на "Демократична България" отказа да гласува в знак на протест срещу пълното незачитане на предложенията им за правилника, по който ще работи СОС до края на мандата си. БСП гласува "против" и "въздържал се", като техният съветник Иван Мечков обяви, че няма да зачита новия, а ще работи по досегашния.


Борис Бонев от "Спаси София" обобщи настроенията на опозицията в СОС, като обвини управляващото мнозинство в манипулации и в тоталитарни методи, а приетия нов правилник окачестви като "недемократичен и безпринципен".


"Отвратен съм от опитите за манипулация и от факта, че за пореден път, както през последните 15 години, откакто ГЕРБ е на власт в София, вие се държите по един изцяло комунистически, недемократичен и тоталитарен начин спрямо опозицията и спрямо правото на гражданите за прозрачно управление на Столичната община. Жалко, че всичките ви заявки се оказаха отново абсолютно празни обещания. Аз лично бих се срамувал, ако гласувам "за" този недемократичен и безпринципен правилник", заяви Бонев.
В зелено е мнозинството от ГЕРБ-СДС и "Патриоти за София", което е "за". В бяло - "Демократична България" - отказ от гласуване, БСП - в червено "против" и в жълто "въздържал се". Борис Бонев - против. .

В зелено е мнозинството от ГЕРБ-СДС и "Патриоти за София", което е "за". В бяло - "Демократична България" - отказ от гласуване, БСП - в червено "против" и в жълто "въздържал се". Борис Бонев - против. .


Съветът прие нов таван на възнагражденията


От всички предложения при обсъждането на проекта за нов правилник бяха приети две - на Ботьо Ботев от ГЕРБ - СДС и на патриота Карлос Контрера. Той поиска да се фиксира, че съветниците могат да получават допълнителни възнаграждения в размер до 70% от заплатата на председателя на СОС. Тя е 2320 лева и бе прието таванът на месечните им възнаграждения вече да е 3016 лева. До неотдавна съветниците, членове на бордове на общински структури вземаха по 4000 лева над месечното възнаграждение от 1392 лева.


Ще има видеоизлъчване на заседанията на комисиите


Видеоизлъчване на заседанията на комисиите, както и на сесиите на СОС се въвежда с новия правилник. На е-страницата на съвета ще се оповестява поименното гласуване на актовете на СОС, както и на становищата в комисиите.


Гражданите да имат достъп до протоколите от заседанията на комисиите и на СОС, предвижда новият правилник. Занапред ще се публикуват докладите, които ще се разглеждат, както и питанията към кмета на София и към районните кметове.


Районните кметове вече ще отговарят на питания в СОС


Новост е възможността общинските съветници да отправят въпроси към районните кметове. По този начин се цели по-ефикасен контрол от страна на СОС върху работата на администрацията на Столичната община чрез питания на районните кметове, се посочва в доклада на работната група, изготвила проекта за нов правилник. Тя се ръководеше от Силвия Христова от ГЕРБ - СДС.


Въпроси към кмета на София могат да се отправят 10 дни преди сесия на СОС, предвижда новият правилник. Методи Лалов и Тома Белев от "Демократична България" предложиха по актуални въпроси този срок да е 7 дни, но не по-късно от 24 часа преди заседанието на СОС.


"Така ще се гарантира при извънредни обстоятелства, които налагат изслушване на кмета по искане на общински съветник, той (кметът) да бъде осигурен и да отговори легитимно на поставен актуален въпрос ", разясни идеята за по-къс срок Лалов.


Той оспори и срока, който се дава на кмета за отговор - до две следващи заседания на съвета. "Г-жа Фандъкова и този срок не спазва, защото бави отговорите си по четири-пет месеца. Предлагаме да не може да отлага отговора си за повече от едно заседание", обяви той. Мнозинството гласува против.


Борис Бонев: Защо скрихте Фандъкова от питанията на съветниците


"Обещахте по-добро управление и контрол, а реално скрихте кмета Фандъкова от питанията на общинските съветници. Така искате да запушите устата на опозицията, защото с ограничението от само пет питания до кмета на една сесия на СОС вие налагате квота на съветниците да получават отговори за истината за положението в София", обърна се Бонев към мнозинството от ГЕРБ - СДС и "Патриоти за София".


В работната група, изготвила проекта за новия правилник, е бил приет срок от пет календарни дни за представяне на информацията и дневния ред на комисиите. Така съветниците ще имат време да се запознаят с проблематиката и да се допитат до експерти. В крайния вариант на проекта обаче този срок е свит до три календарни дни. В досегашния правилник той е също три, но работни дни.


Диана Тонова от БСП посочи този детайл, а Лалов я подкрепи, защото вносителите на даден доклад имат цялата информация, а опозицията ще научава в последния момент какво ще се прокарва в комисиите.
"Получаваме дневния ред в петък и в понеделник се оказва, че ще трябва да сме взели политическо решение по определен важен въпрос за града", посочи той.


Докладите, които се разглеждат и гласуват на сесиите на СОС, ще се публикуват на машинночетим формат, което ще дава възможност на гражданите да се запознават с тях предварително. Това обаче ще стане след 2 февруари 2020 г., когато ще бъде осигурена необходимата техническа възможност за прилагане на този формат, е записано в новия правилник.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тасе Делев
  Тасе Делев
  Рейтинг: 67 Неутрално

  Някои се възползват от създалата се ситуация в държавата и си мислят, че действията им ще останат незабелязани, но се лъжат. Браво на отказа за гласуване, никаква подкрепа за ОПГ-то в СОС.

  Слепотата на масата не прави виждащия сляп.
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4714 Неутрално

  Видя ли Бонев как ти се отблагодариха герберастите за съпорта. Учи се но по-БЪРЗО !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на tko42434569
  tko42434569
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Надявам се вече Борис Бонев многократно да си е дал сметка, че нищо от тези свинщини нямаше да се случи ако се беше явил с партийна листа и беше оползотворил реалния избирателен потенциал на своите ок. 40 000 избиратели.

 4. 4 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 360 Неутрално

  ГЕРБ са новото БКП. Не бива да ги толерираме нито секунда повече!

 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5483 Неутрално

  Винаги преди избори има хора които предупреждават "внимавайте за кого гласувате". Избрали сте си го СОС

 6. 6 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Бонев, сега и да се насе-еш, нищо няма да направиш. Каквото и да кажеш, все ще мирише. Така е като ти докара мнозинството на ГЕРБ.

 7. 7 Профил на Alan Blackmore
  Alan Blackmore
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  Ако демократ е гладен-нахрани го. Ако е жаден - дай му да пие. Ако иска да приказва, на пазара място за тази цел доволно.
  Но никога,ама никога не му давай власт, защото тогава ще станеш негов роб, а той ще посегне на всичко, до което може да се докопа, вкл интимните части на невръстните ти деца.

  Картаген трябва да бъде унищожен
 8. 8 Профил на Bada Bing
  Bada Bing
  Рейтинг: 535 Неутрално

  ОПГ Гроб ще продължи да дерибейства в София.

 9. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2600 Неутрално

  Винаги преди избори има хора които предупреждават "внимавайте за кого гласувате". Избрали сте си го СОС
  —цитат от коментар 5 на pet_fire


  Както казваше премиерът в онзи запис, "и сега като усетИха, че съм им го вкарАл, аз съм се оправИл, а те са затънАли, …и се обаждат да ми кажат защо съм… И викам – ей, не е със лошо, прост съм, на мене английския ми е лош, всъщност, какви пари искате, мама му да еба. Язък, еее, ама то се набута вече у дупарата и си се върти, даже и си такова… "

  Та това е, господа софиянци, това "даже си и такова", да ви го преведа, значи яко генетичен материал от ГЕРБ, тоест от Сараите.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 10. 10 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  Надявам се вече Борис Бонев многократно да си е дал сметка, че нищо от тези свинщини нямаше да се случи ако се беше явил с партийна листа и беше оползотворил реалния избирателен потенциал на своите ок. 40 000 избиратели.
  —цитат от коментар 3 на tko42434569


  това викам от ден едно.
  жалко.
  просто пак това его братче.

 11. 11 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#1] от "Тасе Делев":

  Да бяха гласували против, че сега излиза, че са осигурили мнозинството. Но така е в демократичните страни може и да не работиш и пак да ти плащат.

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7613 Неутрално

  До коментар [#4] от "shisharko":

  Защо новото, те са си старото, с ново име.

 13. 13 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  Надявам се вече Борис Бонев многократно да си е дал сметка, че нищо от тези свинщини нямаше да се случи ако се беше явил с партийна листа и беше оползотворил реалния избирателен потенциал на своите ок. 40 000 избиратели.
  —цитат от коментар 3 на tko42434569


  ще ти се, а защо те не застанаха зад него та трябва той да си избира господар

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 14. 14 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 395 Неутрално

  аз съм ОК с фандъкова. винаги може по-добре, но не мисля че бонев е този който ще е по-добре - просто повече заяждания от които ние нямаме полза.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK