Прокуратурата сръчка три министерства да проверят строителството в Росенец и Аркутино

Теренът на "Аркутино"ЕАД в едноименната местност.

© Дневник

Теренът на "Аркутино"ЕАД в едноименната местност.Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), министъра на околната среда и водите (МОСВ), министъра на туризма (МТ) и началника на Дирекцията за национален и строителен контрол да извършат незабавни проверки на място и по документи на планираните и извършени строежи в местността "Аркутино" на границата на община Созопол и община Приморско и в парк "Росенец" край Бургас, се казва в съобщение на прокуратурата


ВАП информира, че е образувала преписка по информация в медиите за неспазване на правни норми, защитаващи изключителната държавна собственост и уреждащи изисквания за опазване на зони под режима на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), съответно за законност на строителството.


В хода на проверката трябва да се установи дали е допуснато накърняване на правото на изключителна държавна собственост върху морски плаж. Следва да се провери предприети ли са мерки за защитата й при нарушения, ограничен ли е свободният и безплатният достъп до морски плаж, попадат ли съответните имоти в защитени зони по Закона за биологичното разнообразие, има ли наличие в имотите на пясъчни дюни, извършени ли са строежи.
Прокуратурата нарежда на изпълнителната власт да установи налице ли са документите, изискуеми от екологичното законодателство и спазват ли се всички условия за законност на строителството и й дава "най-кратък срок" да изготви доклад въз основа на събраните данни.


Повод за реакцията на държавното обвинение е опитът на активисти от "Демократична България" да стигнат по вода до плаж, граничещ с територия от парка "Росенец", за която е известно, че се ползва като резиденция от почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Политиците не бяха допуснати на плажа, който е изключителна държавна собственост, от охраната на обекта от НСО. Според разследвания на "Капитал" и "Бивол" публикувани в предишни години, т. нар. морски сарай на Доган е изграден с множество нарушения. Подробности и хронология на събитията четете в статията "Догансарай - полуостровът на кривите огледала".


По-рано днес обаче главният прокурор Иван Гешев омаловажи и иронизира станалото като сравни неуспешния опит на политиците от "Демократична България" да слязат на държавния бряг с думите, че прокуратурата няма намерения да бъде въвличана в дребни политически игрички..


В Аркутино проверка на "Дневник" установи, че още два имота на границата на общините Созопол и Приморско, са с одобрени Подробни устройствени планове, които предвиждат строителство на обществени сгради, хотели и ваканционeн комплекс на морския бряг. По темата писа и журналистката Генка Шикерова под заглавие "Град Аркутино на хоризонта. Как гора и дюни станаха урбанизирана територия", публикуван от "Свободна Европа"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK