Шеф на охраната на Живков и Желев: Изпълнителната власт е решила НСО да пази Доган

Снимката на Румен Ралчев (на преден план) е от архива на "Дневник" за 2011 г.

© Юлия Лазарова

Снимката на Румен Ралчев (на преден план) е от архива на "Дневник" за 2011 г.Изпълнителната власт е тази, която е преценила, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган трябва да бъде пазен от Националната служба за охрана (НСО). Гласовете в комисията, която преценява на кого да бъде предоставена охрана от службата, са се разделили на 2 на 1 като главният секретар на МВР и шефът на ДАНС са се произнесли Доган да се охранява, но не и самият шеф на НСО. Това съобщи в интервю за Би Ти ви шефът на охраната на комунистическия диктатор Тодор Живков и на първия демократично избран президент Желю Желев ген.- майор от резерва Румен Ралчев.


"Това е мнението на изпълнителната власт, един телефон - и може да се направи обратно", каза Ралчев с уговорката, че е имало сигнали за заплаха - друг въпрос е откога са те, но "никой не е злоупотребил". "Време е вече това да се задраска, и решението да се взима от НСО. Шефът на службата в случая отказва да поеме охраната, но това му се налага", каза Ралчев.


Бившият шеф на държавната охранителна служба каза, че когато в охраняван обект влизат неканени, има специална процедура, която се задейства, защото не се знае дали са пияни, болни и какви са техните намерения. Този беше коментарът му на случая от преди ден, когато съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и негови съмишленици опитаха да акостират с лодка на плажа, намиращ се непосредствено до имението на Доган. За спора между Иванов и охраната на Доган, за която по-късно беше потвърдено, че е от НСО, четете тук.
Ралчев защити действията на колегите си от службата спрямо българското знаме, носено от Иванов, към което се отнесоха видимо неуважително, като поясни, че са обучени да разпознават оръжие в дръжката му. "Няма гаранция, че няма шило, острие и шипове", каза той. Активистите от "Демократична България" носеха българския трикольор с намерението да го забият символично на брега, за да покажат, че това е територия, достъпна за всеки български гражданин, а не анклав, изключен от действащите в страната правила.


На това Ралчев опонира, че служителите на НСО не са обучени "за земемери и геодезисти", за да преценяват дали плажът е публична собственост или не, а "предмет на други служби" било парцелът да се обозначи като достъпен за обществено ползване. Не поясни обаче какъв е редът за това и кои са отговорните служби.


Охранителите не знаят кой е в лодката - дали е пиян, болен, терорист или сеирджия, продължи с допусканията си бившият шеф на службата. По думите му е имало вариант "при по слаби нерви" да се стигне и до връзване с белезници.


Ралчев поясни още, че облеклото на охранителите - в конкретния случай по тениски, бермуди и джапанки, по правило следва дрескода на охранявания. Тоест, ако той е с костюм, и те носят костюми, а ако е лежерно облечен, и те следват същия стил. От думите му се разбра, че по време на инцидента с Христо Иванов Доган е бил във вилата си, защото "НСО не е там да пази плажа, щом екипът е там, и той (охраняваното лице) е там".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK