Борисов оправда охраната на Пеевски: снайперисти трябвало да го ликвидират

Депутатът от ДПС Делян Пеевски беше разпитан в Столичната следствена служба за опита за убийство през 2014 г.

© Юлия Лазарова

Депутатът от ДПС Делян Пеевски беше разпитан в Столичната следствена служба за опита за убийство през 2014 г."Когато МВР ми докладваха за атентата срещу Алексей Петров с гранатомета, същите извършители бяха наели апартамент месеци преди това с пряк изстрел и намерихме и схемата, показаха ми схемата, по която е трябвало със снайпер да бъде едновременно ликвидиран и Петров с гранатомета, и Пеевски от апартамента със снайпер. И затова сложихме охрана".


С тези думи на извънредна пресконференция в Министерския съвет в петък (10 юли) сутрин премиерът Бойко Борисов реши да внесе яснота и по въпроса защо Националната служба за охрана (НСО) охранява депутата от ДПС Делян Пеевски. В 45-минутен монолог той размишлява (по негово определение) върху събитията от последните дни и включи тази тема, но не спомена нищо за охраната на почетния председател Ахмед Доган (въпросът за държавните гардове, които ги пазят беше повдигнат отново от президента тази седмица).


Думите на Борисов обаче предизвикаха повече въпроси, още повече че случаят, за който вероятно говори е от преди пет години, извършителите са ясни, поръчителят - не или поне не официално.
Публично потвърждение, че Пеевски е с държавна охрана има от февруари 2016 г., а периодично комисия, в която влизат шефовете на ДАНС и НСО, както и главният секретар на МВР удължават периода на охрана. Няма официална информация от кога обаче е охраняван от държавната служба. Пеевски има и частна охрана и това също повдигна въпроси как взаимодействат НСО и другите му гардове, а преди време председателят на ДПС Мустафа Карадайъ внесе още объркване като каза, че партията предоставяла и плащала за колите на Пеевски и Доган.


По закон охраната се полага при данни и информация за конкретна застрашеност. До момента никой никога не е обявявал и коментирал какви са конкретните заплахи за живота на Пеевски. От НСО официално отказват такава информация с обяснението, че това е държавна тайна и нямат право да разгласяват кого и на какви основания пазят.


Какво се разбира от думите на Борисов


- Че Националната служба за охрана (НСО) пази вече поне 5 години депутата от ДПС Делян Пеевски заради опит за атентат от снайперисти.


- И че стрелбата е подготвяна от същите хора, които стоят зад стрелбата с гранатомети по Алексей Петров.


Въпросите, които остават неизяснени след изявлението на Борисов


- Имало ли е разследване в МВР и образувано ли е досъдебно производство в прокуратурата по случая?
- Какво се е случило с това досъдебно производство и на какъв етап е то?
- Защо то не е получило публичност ?
- Разпитван ли е депутатът от ДПС Делян Пеевски за подготвяния срещу него атентат?
- Кой е поръчал убийството на Пеевски и Алексей Петров и с какъв мотив?
- Имат ли нещо общо (освен извършителите, както твърди Борисов) Петров и Пеевски и двата случая?
- Защо схемата е била показана на премиера ?
- Защо срещу Пеевски, който е представян просто като депутат, е имало толкова сериозна заплаха и какви са версиите ?


За да отговорим на някои от въпросите, които изплуваха след твърдението на премиера, трябва да припомним, че Алексей Петров е бившата барета, бивш съветник в Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), бизнесмен и преподавател по национална сигурност в УНСС.

Алексей Петров бе арестуван през февруари 2010 г. при акция "Октопод" и срещу него се води дело за организирана престъпна група за рекет и изнудване. На съд заедно с него бяха предадени и Марчело Джотолов, Антон Петров - Хамстера, Янко Попов, Кирил Топалов и бившият прокурор Цеко Йорданов. Процесът бе към финал в Софийския градски съд, но трябваше да започне отначало, тъй като съдия Румяна Ченалова, която го гледаше, бе отстранена от длъжност. Процесът бе разпределен на друг съдия в СГС, който го прати на Специализирания наказателен съд, създаден междувременно през 2012 г. Делото срещу него все още не е приключило окончателно
.
До момента срещу Петров е имало два опита за атентат, а този, за който вероятно говори Борисов, бе извършен на 29 октомври 2015 г. Тогава нападателите са причакали Петров сутринта на излизане от жилището си в столичния квартал "Кръстова вада".


Опитът за покушение срещу Алексей Петров бе извършен близо до дома му в кв. "Кръстова вада" на 29 октомври 2015 г.

© Юлия Лазарова

Опитът за покушение срещу Алексей Петров бе извършен близо до дома му в кв. "Кръстова вада" на 29 октомври 2015 г.


Автомобилът му е бил засечен на излизане от сградата и когато намалил за лев завой към бул. "Черни връх" са били изстреляни снаряди с гранатомет. Гранатата е ударила автомобила на Алексей Петров, но той е бил брониран и са причинени единствено материални щети. Шофьорът на бившата барета върнал колата на собствен ход в гаража - на около 200 метра от мястото на стрелбата. Мястото бе отцепено, разследващите извършиха оглед, а по-късно намериха гранатометите и автомобила, от който е стреляно.


Четирима украинци организирали атентата срещу Алексей Петров


Единственият задържан и предаден на съд за атентата срещу Алексей Петров е украинецът Роман Логвиненко. Според прокуратурата, в периода от неустановена дата на началото на пролетта на 2014 г. до 29 октомври 2015 г., в съучастие с двама преки извършители, стреляли с гранатомети Артьом Темпински и Максим Чорний, както и с Йевен Балков като помагач, Логвиненко умишлено склонил тримата да участват в извършването на убийството на Петров. Според обвинителния акт на прокуратурата Логвиненко е купил колите, с които е организиран атентатът и е осигурил оръжието, а освен това е давал съвети на съучастниците си.


Автомобилът, с който се е движил Алексей Петров, е бил брониран и щетите са само материални.

© Пресцентър на прокуратурата

Автомобилът, с който се е движил Алексей Петров, е бил брониран и щетите са само материални.


Тогава разследващите обявиха на пресконференция, че четиримата организатори и участници в покушението са украинци, някои с военна подготовка. Атентатът е бил извършен срещу 200 000 евро, но поръчителят така и не бе разкрит. Разследващите обявиха и че четиримата са направили професионално планиране в продължение на година и половина, използвали са два български гранатомета, изнесени за Съветската армия, но са допуснали грешка и са стреляли под грешен ъгъл. Освен това според следователите и прокуратурата извършителите са оставили ДНК и други следи.


Единственият обвинен по случая още няма окончателна присъда


5 години след атентата срещу Алексей Петров, делото срещу украинеца Роман Логвиненко все още не е приключило окончателно. На 17 май 2019 г. на първа инстанция в Софийския градски съд (СГС) Логвиненко бе оправдан, че е организирал покушението срещу бившата барета.


Според съдебния състав има годни доказателства само за участието на Логвиненко като помагач в атентата, който умишлено улеснил извършителите, включително и със съвети. Липсват каквито и да е доказателства, че е склонил извършителите, както и че е осигурил гранатометите и колите, подчерта съдът тогава и определи присъда от 15 години затвор.


На 14 май тази година състав на Софийския апелативен съд намали размера на наказанието от 15 на 10 години затвор. Според магистратите участието на Логвиненко в покушението е много по-малко от това на останалите украинци, тъй като той само е улеснил другите трима като дал пари и помогнал в следенето, а 15 години затвор са твърде високо и несправедливо наказание. Присъдата е намалена и заради влошеното здравословно състояние на Логвиненко, който страда от редица тежки заболявания. Решението обаче не е окончателно и предстои по казуса да се произнесе и Върховния касационен съд.


МВР и прокуратурата обясниха детайли по разследването за атентата срещу Алексей Петров през 2015 г.

© Надежда Чипева, Капитал

МВР и прокуратурата обясниха детайли по разследването за атентата срещу Алексей Петров през 2015 г.


Пет години мълчание за готвено покушение срещу Пеевски


До момента не е било публично разгласявано участието на четиримата украинци в подготовка и планиране на атентат срещу депутата от Делян Пеевски.


Ако твърденията на Борисов са верни, извършителите са известни, но не са заловени.


"Дневник" потърси за въпроси зам.-главния прокурор и шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов, но той не отговаря на мобилния си телефон. По повод стрелбата по Петров преди 5 години Сарафов обясни пред журналисти, че "престъпление с такава подготовка не е разкривано в нашата най-нова история".


И още опити за убийство на Пеевски


На 13 юни 2014 г. стана известно, че трима души са арестувани за опит за убийството на депутата от ДПС Делян Пеевски. Красимир Методиев, Венцислав Върбанов и Георги Христов бяха задържани в деня, в който прокуратурата и МВР влязоха в сградите и офисите на КТБ и ТВ7. Малко по-рано неофициално бе съобщено, че поръчител на убийството е бившият мажоритарен собственик на банката Цветан Василев, който сега е подсъдим задочно и се укрива в Белград.


Тримата мъже бяха освободени малко след ареста без никаква мярка за неотклонение. По случая на разпит в следствието бе извикан и самият Пеевски. Въпреки липсата на достатъчно данни за извършено престъпление прокуратурата им повдигна обвинение. На 23 септември 2014 г. състав на Софийския апелативен съд (САС) окончателно прекрати делото заради липса на доказателства за каквото и да е престъпление, а в началото на разследването тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров заяви, че прокуратурата е допуснала грешка, но прехвърли отговорността на МВР.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK