Гешев обвини Радев в политическо-партизански натиск над прокуратурата

Гешев обвини Радев в политическо-партизански натиск над прокуратурата

© Юлия ЛазароваГлавният прокурор Иван Гешев отговори на коментарите и критиките на президента Румен Радев по време на протеста в четвъртък (9 юли) с изявление в сградата на съдебната палата, на което присъстваха всичките му заместници, членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и служители в държавното обвинение и административни ръководители на прокуратури от цялата страна, които ръкопляскаха след изказването му.


В изявлението си Гешев атакува президента Румен Радев, като посочи, че прокуратурата е била подложена на безпрецедентен политическо-партизански натиск от президента и обслужващи го политически формации. По думите на главния прокурор, слизайки при протестиращите в негова подкрепа пред сградата на президентството вчера, Радев се е превърнал в "обикновен български политик от прехода след 89-а година".


В речта, която Гешев бе подготвил предварително и която приличаше по-скоро на политическа, той даде да се разбере, че на всяка цена ще разследва Радев като обяви, че, ако Конституционния съд не даде зелена светлина за разследване, то прокуратурата може да изчака мандатът на държавния глава да изтече през януари 2022 г.
"Ние всички не сме тук заради лични атаки срещи отделни магистрати или срещу главния прокурор. Тук сме, защото институцията прокуратура бе подложена на безпрецедентен политическо-партизански натиск от президента на Република България и от обслужващи го политически формации", заяви Гешев.


"Българските прокурори, следователи и съдебни служители се гордеят, че работят с българските граждани, а не със слелите се с българската мафия и олигархия. Ще продължим да работим по същия начин, защото залогът е бъдещето на нашите деца и на родината ни и няма да ни спрат милиардите на олигарсите, инвестирани в медии, и политици", коментира Гешев.


Главният прокурор обяви, че времето на двойните стандарти е свършило и е време в затворите да влизат не само обикновени граждани, но и олигарси, които са ограбили народа през последните години.


"Уважаваме институциите, но няма да позволим, рушейки държавността, да се градят политически кариери и политически проекти, включително и от Радев.


Вчера т.нар. обединител на нацията каза по същество, че българската прокуратура е мафия - нещо, което не си позволи дори приватизаторът Иван Костов. Това, което му казваме ние, е, че той явно говори за светлина, но се съюзява с тъмнината, с хора като Черепа и други български олигарси и корумпирани политици, ограбили нашия народ! И това е негов личен избор", заяви Гешев.


Главният прокурор продължи с коментарите за президента, като каза, че "политикът Радев и присъдружните му партии с генезис началото на криминалния преход искат слаба и зависима прокуратура, която да не може да защити българските граждани, а кражбите и грабежите да продължат като след 1989 г.".


Той намекна и даде заявка, че ще разследва държавния глава, като посочи, че прокуратурата ще изчака и ще се съобрази с решението на Конституционния съд за имунитета на президента и може ли да се разследва за държавна измяна. Освен това Гешев обяви, че прокуратурата може да чака и докато изтече мандатът на Румен Радев, за да го разследва.


В края на януари, ден след като стана известно, че Гешев е поискал тълкуване от Конституционния съд дали и при какви обстоятелства може да бъде разследван президентът независимо от функционалния му имунитет, държавното обвинение обяви, че има данни за извършено от държавния глава Румен Радев престъпление. То не е назовано директно, но в огласените данни се твърди, че става дума за укриване на документи, свързани със състоялата се миналата година проверка срещу Радев за конфликт на интереси при назначаването на Десислава Генчева (впоследствие Радева) на щат във Военновъздушните сили (ВСС) и предоставянето й на жилище.


Гешев се обърна към държавния глава с "господин Радев", като обясни, че го прави умишлено, и отправи към него няколко въпроса, по който той трябвало да отговаря.


"Знаел ли е или не за всички описани от мен обстоятелства (по разследването срещу секретаря на президента Пламен Узунов, който е обвинен за търговия с влияние, за откритите в касата на съветника на президента Илия Милушев документи с гриф за класифицирана информация и други разследвания на прокуратурата от последните седмици - бел. ред.)? Светлина ли иска или тъмнина в президентската институция? Да посочи къде в конституцията или законите на страната е регламентиран имунитет за наказателно преследване на служителите на президентството? Единственият недосегаем според конституцията е именно президентът."


Гешев твърди, че прокуратурата работи с доказателства и за държавното обвинение не е проблем да привлече към наказателна отговорност действащи министри, депутати, кметове, олигарси. Така главният прокурор обясни защо смята, че прокуратурата е подложена на "тази безпрецедентна политическа атака".


По думите му твърденията за политическите репресии над президентството са "стар рефрен от времето на Костов". Гешев обяви, че президентът има предвид "едни рутинни действия по разследване на едни обикновени президентски чиновници", и обясни, че не е имало такава реакция и обвинения за политически репресии, когато действащ министър на околната среда и водите, Нено Димов, е бил изведен от ведомството и вкаран в ареста от съда.


По думите на главния прокурор държавното обвинение не е зависимо от никого, включително от "Доган, Пеевски, Борисов, Радев" и други "дребни чиновници", и ще разследва всички.


Гешев подчерта, че са започнали проверки за незаконното строителство по цялата брегова ивица, включително и за "летния сарай на Доган". По време на изказването направи впечатление и че за първи път той споменава братя Диневи, които притежават яхтено пристанище в курорта "Св. Влас". По думите му, се проверява и строителството в парк "Витоша", където по думите на Гешев имоти имат Васил Божков и Вълка (както го нарече Гешев, вероятно има предвид Румен Гайтански - бел. ред.) По време на изказването направи впечатление и че за първи път той споменава братя Диневи, които притежават яхтено пристанище в курорта "Св. Влас".


Гешев спомена и друго име - на Златомир Иванов-Баретата като посочи, че вчера при претърсване в дома на бивш ръководител на Архива на МВР са намерени пет кашона с документи с класифицирана информация, както и оперативен план от 2012 г. за извършване на действия спрямо Баретата. Главният прокурор не даде никакви други разяснения за това какви са документите, по какъв начин се отнасят до Златомир Иванов, кой е бившият служител на МВР и по какво досъдебно производство е извършено претърсването. Гешев обаче не даде възможност да му бъдат задавани въпроси след изявлението.


Междувременно премиерът Бойко Борисов обяви пресконференция за 14 ч., но изчака да приключи изявлението на Гешев, преди да започне със своето.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK