Как се глобява за неспазване на мерките за коронавируса

Как се глобява за неспазване на мерките за коронавируса

© Велко АнгеловДен след като министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и представители на оперативния щаб за коронавируса обявиха ново затягане на мерките заради разпространението на заразата в страната, контролните органи демонстрираха как следят за спазването им.


Проверките на Регионалната здравна инспекция в София и Българска агенция по безопасност на храните пред медиите продължиха около два часа и не констатираха нарушения в мола на булевард "Александър Стамболийски", но бяха възможност да се дадат конкретни отговори какъв е механизмът на контрола и глобяването.


Как се глобява за неспазване на мерките за коронавируса

© Златина Зехирова
"Добър ден! Маската, момче", посреща охраната на търговския център, подсещайки посетител, че носенето на маска или друго, което покрива носа и устата, е задължително на закрито още от края на юни.


Проверяващите от Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) започват да влизат в произволни магазини. Според текста на последната заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев те се очаква да контролират за спазването на противоепидемичните мерки в търговските обекти и коридорите на мола. За заведенията там отговарят инспектори от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ). Всички инспектори са придружени от полицаи.


Маски в магазините


Още в един от първите магазини, в които влизат проверяващите, продавачът не носи маска. Но се оказва, че точно в този момент не подлежи на глоба, защото в магазина няма клиенти. А ако има стъкло или плексиглас, които да разделят търговец от клиенти, носенето на маска не е задължително.


Плащането на глобата за нарушаване на противоепидемичните мерки, която според последните промени в закона за здравето може да от 300 лв. до 1000 лв., не се прави с връчването на акта от инспектор, защото нарушителят има възможност да обжалва. Ако в крайна сметка нарушителят трябва да плати, глобата му се изпраща на адреса от личната карта.


Как се глобява за неспазване на мерките за коронавируса

© Златина Зехирова


"Дали глобата е от 300 лв. или повече се определя в зависимост от тежестта на нарушението. Ако е човек, който се вижда, че не желае и се противи да сложи маската, тогава бихме направили предложение пред директора глобата да е по-висока", твърди пред "Дневник" главният инспектор в СРЗИ Марияна Петрова.


Важно е как се носи маската


Проверяващите твърдят, че неправилното носене на маска - под носа или брадичката - също е нарушение, което би трябвало да се санкционира.


"В заповедта на министъра пише, че маската се носи така, че да покрива носа и устата", обяснява Марияна Петрова и казва, че в случаи на обжалване на глобата, за да реши съдът дали някой е бил с маска и как я е носил, се събират свидетели.


"Ако човек не ми даде личната си карта доброволно, аз не мога да го принудя, не ми е в правомощията", обяснява пред "Дневник" Марияна Петрова.


С други думи, ако контролиращите забележат нарушение, могат да поискат документ на проверявания човек, но, ако той откаже и на място няма полицай, инспекторът не може да състави акт за административно нарушение, на базата на който се налага глобата.


Как се глобява за неспазване на мерките за коронавируса

© Златина Зехирова


В този контекст Марияна Петрова предпочита да акцентира върху това, че "този, който стопанисва мола, трябва да е създал такава организация, че хората от неговия персонал да следят и да проверяват: ако видят хора без маска, да ги предупреждават постоянно".


Маски и дистанция в заведенията


На практика посетителите в заведенията не могат да бъдат глобени, защото отговорността за спазването на противоепидемичните мерки е на дадения ресторант, кафене и др.


Условия за дистанция от най-малко 1,5 метра между масите трябва да е организирал управителят на съответното заведение, а маски или друго, което да покрива лицето, носи задължително само персоналът.


"За момента нямате задължения - ако искате, използвате маска. Ако искате, използвате дезинфектанта на вратата", отговаря Георги Боцов от БАБХ на въпрос на "Дневник" какво е задължително за посетителите в заведенията.


По думите на инспектора, ако човек от персонала не носи предпазни средства, лично подлежи на глоба, щом се е подписал, че е получил от работодателя например маска, който на свой ред е длъжен да осигури защитните материали.


Как се глобява за неспазване на мерките за коронавируса

© Златина Зехирова


В крайна сметка за около два часа инспекторите от двете институции провериха 38 магазина и 3 заведения за хранене в мола на бул. "Александър Стамболийски", в които се оказа, че по отношение на защитата от разпространяването на коронавируса всичко е изрядно. През месец юни пък СРЗИ са направили около 1200 проверки, посочи инспектор Марияна Петрова днес и са връчени близо 40 акта. Не е известно колко от тях са обжалвани, нито колко глоби са вече платени.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK