Шефът на Националната служба за охрана подаде оставка

Красимир Станчев

© Юлия Лазарова

Красимир СтанчевНачалникът на Националната служба за охрана ген. Красимир Станчев подаде оставка, съобщиха от службата. Това става часове след като тя му беше поискана от президента Румен Радев след поредицата скандали, в които службата беше замесена покрай охраната, която извършва на лятната резиденция на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган


Воден от разбирането, че безкомпромисното прилагане на буквата на Закона за Националната служба за охрана, на Правилника за неговото прилагане и приложимото към дейността на НСО законодателство за защита на класифицираната информация и най-вече от принципа, че специализираната военизирана Национална служба за охрана е деполитизирана институция, отказвах да бъда въвличан в политическа аргументация и отклонявах публично всеки опит за политическо въздействие върху Службата, се казва в изявление на Станчев, разпространено до медиите.


Той отбелязва, че по същността на своята дейност НСО охранява представителството на българската държавност, излъчено от българския народ. НСО пази българската държавност, независимо от качеството, стойностите и възгледите на представляващите българския народ. НСО е неизменен съществен елемент от системата за защита на националната сигурност на Република България и такава ще бъде, казва генералът.
За съжаление и въпреки откритите призиви непосредствено след встъпването ми в длъжност на 30 септември 2019 г. не бе проявена политическа воля за промени в Закона за НСО, които да позволят да бъдат осъществени вътрешни трансформации на Службата и тя да се превърне в по-ефективна, ефикасна и действена държавна охранителна служба, отбелязва той и подчертава, че недостатъците на Закона за НСО не произтичат от качествата на тези, които го прилагат.


През изминалите дни и седмици името на Националната служба за охрана, служители на НСО и лично моето име многократно бяха замесвани в контекста на политически мотивирани и публично аргументирани ходове на участници в политическия процес, се казва в изявлението. "С публичното си поведение Националната служба за охрана показа, че може да прилага законодателството именно такова, каквото е сътворено от политическото представителство. НСО стриктно се придържа и към принципа си да не разкрива каквато и да било информация - пряко или косвено, свързана с охраняеми лица, независимо от многократните опити тази позиция да бъде компрометирана чрез разкриването на такава информация от представители на държавната власт", уверява началникът на службата. В НСО хора с имунитет няма, подчертава той.


След публичното разкриване на информация, свързана с оперативната дейност на службата, и декларативният отказ от сътрудничество, което приемам за акт на снемане на доверието към себе си от страна на структури - партньори в оперативната работа на НСО, както и от страна на държавния глава, заявих пред Президента на Републиката волята си да се оттегля от длъжността Началник на Националната служба за охрана, завършва изявлението.


Оставката на ген. Станчев идва на фона на политическа престрелка между институциите за това кой трябва да поеме отговорност за охраната на почетния председател на ДПС. До нея се стигна, след като активисти на "Демократична България" опитаха да достигнат до плажа в района на резиденцията, който е публична държавна собственост. Единствената възможност да се стигне до обществения плаж е по вода, защото общинският път до него е заграден с бариера и тече процедура за трансформирането му в частен. Тъй като НСО е на пряко подчинение на държавния глава, представителите на ГЕРБ настояват президентът да поеме отговорност за действията на охранителите спрямо активистите на "Демократична България", които бяха изблъскани във водата. Според Радев оперативно решенията за това кой да бъде охраняван се взимат с участието на представители на изпълнителната власт.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK