Радев: В следващите дни мафията ще сее разкол

Радев: В следващите дни мафията ще сее разкол

© Юлия ЛазароваПрезидентът Румен Радев заяви пред протестиращите пред президентството поне 2000 души, че от втория си ден "протестът срещу мафията се превръща в кампания и няма сила, която да ни спре".


Не на прокурорското бездействие спрямо корупцията, която съсипва България, не на страха, на който се опира мафията. Тук сме да защитим българската природа и бъдещето на родината, която е наш дом, в който искат да се върнат милиони прокудени емигранти, заяви пред събралите се пред сградата на президентството държавният глава. Както и вчера, той завърши словото си с призива "Мафията - вън".


Радев призова протестиращите да не се делят на леви и десни, на сини и червени, на русофили и русофоби, на американофили и американофоби, на еврофили и еврофоби, българи и турци и така няма да бъдат повторени грешките от протестите през 2013 г. Не сме тук, защото сме еднакви, тук сме защото имаме ясно кредо - свобода законност стправедливост за всеки един в България, каза той.
В следващите дни мафията ще сее разкол, ще очерня лидерите на протеста, ще внушава, че сте платени, ще организира бутафорни контрапротести, но да знаят едно - платените протести са там, където са автобусите, каза Радев намеквайти за организацията, създадена от ГЕРБ за контрапротеста в подкрепа на Бойко Борисов, насрочен пред Министерския съвет в 19 ч. " Не бъдете агресивни към нашите братя и сестри от другия край. Те са там от принуда и страх, нека им помогнем да се освободят от страха и принудата, убеден съм че ще го направят скоро", каза президентът.


Следва текстът от изказването на държавния глава:


Радвам се, че отново сме заедно. Защото протестът срещу мафията във властта се превръща в кампания. И няма сила, която да ни спре, стига да сме мъдри и непреклонни. Затова трябва да заявим ясно нашите принципи.
Няма да повторим грешките от 2013 г. Няма да се разделим на леви и десни, сини и червени, русофили и русофоби, американофили и американофоби, еврофили и еврофоби. Няма да се делим на българи и турци, както някои в своето безсилие се опитват отново да разиграват етническата карта. Няма да го допуснем, защото имаме ясно кредо: свобода, законност, справедливост за всеки един в България.


Не сме тук, защото сме еднакви. Тук сме, за да защитим свободата си. За да бъдем себе си, първо трябва да сме свободни.
Тук сме, за да кажем НЕ на политическите репресии, на прокурорския рекет, на произвола, който погазва принципа за невинност.
НЕ на популизма, който убива правото и правовата държава.
НЕ на прокурорското бездействие за огромната корупция във властта, която разсипва България.
Тук сме, за да кажем НЕ на страха, на който се опира мафията, завладяла властта в държавата.
Тук сме, за да защитим българската природа и бъдещето на Родината, което е наш дом, в който искат да се върнат милиони прокудени от отчаянието български емигранти. България е за всички тях. България не е бащиния на автократа, нито собственост на олигарсите. Тя е за всички нас.
Тук сме, защото искаме честни избори и машинно гласуване, за да не може мафията да се самовъзпроизвежда.


Благодаря Ви, защото всички Вие, хилядите свободни български граждани, с Вашето присъствие днес показвате, че Европа не може повече да гледа на България с широко затворени очи.


В следващите дни мафията ще сее разкол, ще очерня лидерите на протеста, ще внушава, че сте платени, ще организира бутафорни контрапротести и провокации. Но нека знаят едно: платените протести са там, където са автобусите. Искам да ви помоля за едно много важно нещо. Не бъдете в никакъв случай агресивни към нашите братя и сестри, които са от другия край. Те са там от принуда и от страх. Нека им помогнем да се освободят от страха и принудата. Убеден съм, че те ще го направят скоро.


Мафията ще ви плаши със статистиката от пандемията. Но нека е ясно, че най-страшната пандемия е тази на корупцията и автокрацията. Именно поради срива във доверието на управлението, битката с пандемията е трудна. Затова призовавам всеки един да спазва мерките, както заради себе си, така и за да опазим живота и здравето на своите близки.


В заключение искам да кажа нещо важно. Днес на площада се решава бъдещето на България. Не във Фейсбук, не на масата, а именно тук. С присъствието си тук, гласуваме за бъдещето на България. На площада всички ние в следващите дни ще напишем историята, от която няма да се срамуваме.
Всички заедно! Мутри, вън!
Бог да пази България!


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK