Управителят на БНБ: Влизането в Банковия съюз е исторически акт, който трябва да ни обедини

Управителят на БНБ: Влизането в Банковия съюз е исторически акт, който трябва да ни обедини

© Надежда ЧипеваБългария вече е член на Банковия съюз, левът е част от валутния механизъм. Това е исторически акт, който ще има значение за бъдещето на България, акт, който трябва да ни обединява. Знам, че това няма да стане днес, но рано или късно ще се получи", заяви днес на пресконференция Димитър Радев, управител на Българската народна банка.


Това е исторически акт, защото дава на България на този етап тежест, каквото не е имала при решаването на европейските дела, допълни той. "Тази тежест надхвърля както размера на нашата икономика, така и този на нашата територия."


Радев добави, че "независимо от конюнктурата - икономическа, политическа, социална - искам да изтъкна, че имаше няколко ключови решения от 2018 г. насам и при всяко от тях премиерът беше на висотата на историческите решения."
Управителят на БНБ: Влизането в Банковия съюз е исторически акт, който трябва да ни обедини


Финансовият министър Владислав Горанов коментира, че "това е стъпка, съпоставима с няколкото исторически решения за по-голямата интеграция в евроатлантическото семейство - влизането в НАТО и ЕС. Следващата логична стъпка е присъединяването към еврото, когато се справим с предизвикателствата пред нас."


"Свързваме се с еврозоната не само с икономически предимства, но и ще участваме във вероятно втората резервна валута в света. Свързваме кръвоносната система на нашата валута с едно от най-силните икономически формирования в света. Разбира се, участието в ERM II и еврозоната поставя пред нас и по-високи изисквания. Но днес искам да заявя, че когато българските институции и общество се обединят около конкретна цел, можем да бъдем успешни."


"Вижте как звучи - финансовите министри на еврозоната, не на мутрите и не на мафията, на най-белите страни в света", коментира Бойко Борисов, докато четеше с патос съобщението. "Валдис [Добмровскис], голямо благодаря на това момче."


"В същото време не се радвам, криво ми е, добави Борисов. На тази дата трябваше да сме заедно с президента. След по-малко от година ще има избори, народът ще реши тогава, но днес трябваше да сме заедно. А ние цял ден се мъчим да покажем кой кого колко мрази."


Евродепутатите от ЕНП подкрепят правителството


Групата на ЕНП напълно подкрепя българското правителство на Бойко Борисов в усилията му да защити икономиката от отрицателните последствия от кризата с COVID-19, в борбата срещу корупцията и в напредъка в процеса на присъединяване към еврозоната, се казва в съобщение на българската редакция на пресслужбата на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент, цитирано от БТА.


Групата на ЕНП стои твърдо зад постигането на членство на България в еврозоната и е убедена, че правителствената стратегия и програма ще постигнат резултати в интерес на българските граждани и фирми, се казва още в текста. Каквито и да са политически действия, които подкопават независимостта на съдебната система и пречат на борбата с корупцията, ще подложат на опасност успеха на България в Европа и ще върнат назад конкретния напредък и подкрепата за България, които наблюдаваме през последните години, се посочва в съобщението, подписано от Мафред Вебер, председател на Групата на ЕНП в ЕП.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK